Από Μάρτη... καλοκαίρι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2019 προς τα Ταμεία - Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από Μάρτη... καλοκαίρι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2019 προς τα Ταμεία - Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση

Τον Ιούνιο του 2021 ξεκινά η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν προκύψει μετά την μεγάλη εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019, ενώ για τον Ιανουάριο του 2022 μετατίθεται η εξόφληση των κορονο-οφειλών.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής νέα τρίμηνη παράταση – «ανάσα» για τις οφειλές που βαρύνουν 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ.

Οι οφειλές αυτές είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής 5 δόσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα έπρεπε κανονικά να πληρωθεί έως 31 Μαρτίου, με βάση την ισχύουσα διάταξη.

Ωστόσο το νέο lockdown και υπαγόρευσε η επιδημιολογική έξαρση του Φεβρουαρίου και η πιθανή επέκτασή του και τον Μάρτιο, ανάγκασε το υπουργείο να αναθεωρήσει τον αρχικό σχεδιασμό, δίνοντας παράταση τριών μηνών στην αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών. Συνεπώς η ρύθμιση των 5 δόσεων θα ενεργοποιηθεί από τον ερχόμενο Ιούνιο και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου -όταν και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση- και θα ολοκληρωθεί στις 30 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως από την μεγάλη εκκαθάριση των εισφορών του 2019, τελευταία χρονιά κατά την οποία εφαρμόστηκε το σύστημα εισφοροδότησης μη μισθωτών με βάση το φορολογητέο εισόδημα, προέκυψαν χρεωστικά υπόλοιπα για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι είναι και οι δικαιούχοι της νέας ρύθμισης.

Aπό το 2022 οι κορονο-οφειλές

Όσο για τις κορoνο-οφειλές του πρώτου lockdown, αυτές «παγώνουν» εκ νέου έως το τέλος του 2021, ώστε να υπαχθούν στην νέα ρύθμιση των 24-48 δόσεων που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022.

Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ειδικότερα, οι οφειλές αυτές της περασμένης άνοιξης που επρόκειτο να αρχίσουν να πληρώνονται στις 30 Απρίλιου του 2021 «παγώνουν» έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και θα ενταχθούν από το 2022 στην νέα μεγάλη ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% και ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ. Θα μπορούν δηλαδή να αποπληρωθούν σε έως και 4 χρόνια.

Η αίτηση για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider