Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινά στο Ελεγκτικό Συνέδριο η δίκη για τις επιστροφές δώρων και επικουρικών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινά στο Ελεγκτικό Συνέδριο η δίκη για τις επιστροφές δώρων και επικουρικών

Ξεκινά σήμερα η κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, καθώς κρίνεται η επιστροφή των περικοπών για το επίμαχο 11μηνο σε δώρα και επικουρικές.

Οι συνταξιούχοι -δια των εκπροσώπων τους- ζητούν να κριθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη που δικαιώνει αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις και «αποσβένει» τις αξιώσεις για αναδρομικά δώρων και επικουρικών, ειδικά για όσους άσκησαν αγωγές μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου. Ζητείται επίσης να διευκρινιστεί αν ισχύει η 2ετής ή η 5ετής παραγραφή των αξιώσεων, κυρίως για τις αξιώσεις του χρονικού διαστήματος 01-01-2015 έως 31-12-2017.

Μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, δικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή Συνταξιουχικών Οργανώσεων που ζητούν να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση του 2020 και να καταβληθούν τα «κομμένα» αναδρομικά από τα δώρα και τις επικουρικές στους δικαιούχους τους.

Η δικάσιμος ορίστηκε κατόπιν αίτησης ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης Βρούτση σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που είχε υποβάλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καθώς και οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ.

Από την έκβαση των δύο υποθέσεων θα κριθεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταβάλλει νέο γύρο αναδρομικών στο μέλλον, τα οποία σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ξεκινούν από τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δις. για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Αν προστεθούν και οι περαιτέρω διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για την περίοδο πριν τον Ιούνιο του 2015 που υπολογίζονται σε 1,6 δισ. τότε το συνολικό πακέτο ίσως υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ.

Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν έως και 3.290 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ τα «κομμένα» δώρα ανέρχονται σε 800 ευρώ για το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016).

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι το Πάσχα και το αποτέλεσμά της θα επηρρεάσει όλο τον συνταξιοδοτικό κόσμο.

Όπως επισημαίνουν, η κρίση του ΣτΕ θα είναι «πιλότος» για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, όταν ανακοινώθηκε η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που «αναγνώριζε» αναδρομικά μόνο από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Υπενθυμίζεται πως όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά από την επιστροφή των περικοπών στην κύρια σύνταξή τους, σύμφωνα με το γράμμα του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020, «έσβησαν» με την καταβολή αξιώσεις για επικούρηση και δώρα.

Συνεπώς δεν αποκλείεται το ΣτΕ να αποφανθεί υπέρ της επιστροφής αναδρομικών μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά, «ψαλιδίζοντας» τις ελπίδες καθολικής ισχύος της απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους. Αλλά ακόμη κι αν η έκβαση είναι θετική για όλους, απαιτείται πολιτική απόφαση για την πληρωμή τους στο σύνολο των δικαιούχων, καθώς το δημοσιονομικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης θα είναι μεγάλο, ειδικά στην παρούσα συγκυρία όπου η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές της εθνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Αναδρομικά συνταξιούχων: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ για το 11μηνο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider