Αναδρομικά συνταξιούχων: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ για το 11μηνο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ για το 11μηνο
Η κίνηση αυτή έρχεται στο «παρά πέντε» της δίκης της 15ης Ιανουαρίου, σχετικά με τον έλεγχο της νομιμότητας της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναρομικά των συντεξιούχων.

Στην κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατά της υπ΄αριθμ. 1439/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις, προέβη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με την Δικηγορική Εταιρεία Λουκάς Αποστολίδης & Συνεργάτες.

Μάλιστα η κίνηση αυτή έρχεται στο «παρά πέντε» της δίκης της 15ης Ιανουαρίου, σχετικά με τον έλεγχο της νομιμότητας της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναρομικά των συντεξιούχων.

Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ υπ΄αριθμ. 1439/2020 έκρινε ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά ποσά συντάξεων, λόγω των περικοπών που είχαν υποστεί με τους νόμους 4051/2012 & 4093/2012 και την κατάργηση των δώρων των εορτών και επιδόματος αδείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους , μόνο για το 11μηνο διάστημα από 11/06/2015 και μέχρι την δημοσίευση του νόμου «Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016).

Το Δίκτυο με την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιδιώκει την ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφενός ως προς το σκέλος που με αυτήν κρίθηκε ότι οι κρατήσεις των ν.4051/2012 & 4093/2012 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι νόμιμες για το διάστημα μετά την δημοσίευση του ν. 4387/2016 και μέχρι την 31.12.2018 και αφετέρου ως προς το σκέλος που δεν καταβάλλονται ποσά συντάξεων για το διάστημα από 01.01.2012 έως τον Μάιο του 2015, για όσους συνταξιούχους άσκησαν αγωγές μετά την 10 η Ιουνίου 2015 (περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας).

Η δίκη της 15ης Ιανουαρίου

Στο μεταξύ δικάσιμο για την 15η Ιανουαρίου όρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Την αίτηση για τον έλεγχο της νομιμότητας της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά είχαν υποβάλει στις 21 Οκτωβρίου το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και οι ομοσπονδίες ΑΤΕ, ΗΣΑΠ και ΟΑΣΑ.

Μάλιστα, η υπόθεση εισήχθη στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου για συζήτηση, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και ώρα 9:30.

«Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα, ώστε να ακυρωθεί η «υπουργική απόφαση – σκάνδαλο» του Γιάννη Βρούτση. Μια απόφαση που στερεί από τα εκατομμύρια των συνταξιούχων τη διεκδίκηση αναδρομικών, για τις περικοπές που έγιναν στα μνημονιακά έτη και κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Μια απόφαση που περιορίζει με το «έτσι θέλω» τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων και τους υποχρεώνει να αποδεχτούν τα «ψίχουλα» που τους μοίρασε ως αναδρομικά πριν από λίγες μέρες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ.

Η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Λουκά Αποστολίδη διεκδικεί:

- Την επιστροφή των δώρων σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και των περικοπών σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.

- Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Διαβάστε επίσης

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τον Ιανουάριο θα αποφανθεί το ΣτΕ για τις περικοπές σε δώρα- επικουρικές

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider