Ποιοι ασφαλισμένοι θα λάβουν έως τις 31 Δεκεμβρίου μέρος των εισφορών τους πίσω

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι ασφαλισμένοι θα λάβουν έως τις 31 Δεκεμβρίου μέρος των εισφορών τους πίσω

Έως την τελευταία εργάσιμη του έτους, την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, θα επιστρέψει ο ΕΦΚΑ σε κάποιους από τους 345.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ, το ποσό που τους οφείλει από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019.

Σε πρώτη φάση θα επιστραφούν τα πρώτα 105 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 208,3 εκατ. ευρώ που οφείλει σε ασφαλισμένους - μη μισθωτούς που πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές το 2019, από αυτές που αντιστοιχούσαν στο δηλωθέν εισόδημά τους.

Υπενθυμίζεται πως από το 2020 άλλαξε το σύστημα των εισφορών για τους μη μισθωτούς και πλέον δηλώνουν οι ίδιοι το ύψος των εισφορών που επιθυμούν να πληρώνουν, επιλέγοντας μεταξύ 6 υποχρεωτικών κατηγοριών, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους.

Ηδη, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ έχει αναρτηθεί η σχετική εφαρμογή για 1,5 εκατ. μη μισθωτούς, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν έως τις 31 Ιανουαρίου το ύψος των εισφορών τους για το έτος 2021, διαμορφώνοντας έτσι και τις μελλοντικές τους συντάξεις. Εάν δεν υποβάλουν αίτηση, θα ενταχθούν στην ασφαλιστική κατηγορία που βρίσκονται σήμερα.

Αυξήθηκε η πίστωση του ΕΦΚΑ

Για την επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων που οφείλει, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ ενέκρινε την περασμένη βδομάδα την αύξηση της κρατικής πίστωσης κατά 45 εκατ. ευρώ για την «τακτοποίηση εκκρεμοτήτων επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών που προέκυψαν από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019».

Συνολικά, για τις επιστροφές ο προϋπολογισμός του φορέα έχει εγγράψει 105 εκατ. ευρώ (60 εκατ. αρχικά και επιπλέον 45 εκατ. ευρώ με την τελευταία τροποποίηση), τα οποία εκτιμάται ότι θα επιστραφούν σε όσους μη μισθωτούς έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ στον ΕΦΚΑ.

Από την τελευταία εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 προέκυψαν συνολικά 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ. Το συνολικό ποσό εκτιμάται σε 208,3 εκατ. ευρώ, όμως υπήρχε χρονικό περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, ώστε να δηλώσουν στον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ αν επιθυμούν τον συμψηφισμό του πιστωτικού τους υπολοίπου με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, δεν θα λάβουν τώρα εφάπαξ το ποσό της επιστροφής, αλλά αυτό θα συμψηφίζεται με μελλοντικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ.

Συνολικά, σε σύνολο 1.503.043 ασφαλισμένων, οι 359.000 δήλωσαν τον περασμένο χρόνο τις εισφορές που αντιστοιχούσαν στο φορολογητέο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν να περιμένουν τίποτα.

Περίπου 800.349 ασφαλισμένοι έχουν μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να πληρώσουν σε 5 μηνιαίες δόσεις με καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31/3/2021 και 343.669 ασφαλισμένοι είναι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ και βρίσκονται στη λίστα των επιστροφών.

Διαβάστε επίσης

Πιστώνονται την Πέμπτη τα ποσά από επιδόματα και παροχές- Ποιοι θα λάβουν διπλή δόση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider