Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης της ΕΕ για το νερό

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης της ΕΕ για το νερό
H Ευρώπη έχει μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψει τις προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό σε νέες ευκαιρίες για τεχνολογική ανάπτυξη, κοινωνική πρόοδο και επιχειρηματική ανάπτυξη.

Το πρώτο βήμα σε θεσμικό επίπεδο για την αντιμετώπισης της κρίσης του νερού έκανε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) με την «Μπλε Συμφωνία» (#EUBlueDeal) που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα. Η δράση αποσκοπεί στην λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση νερού και οι προτάσεις περιλαμβάνουν ετικέτες κατανάλωσης νερού, Μπλε Ταμείο Μετάβασης, προϋποθέσεις για το νερό στο ταμείο της ΕΕ και ειδικό Επίτροπο της ΕΕ για το νερό.

Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της Παγκόσμιας Έκθεσης για το Νερό το υ2020, η οποία εκτιμά ότι η εξοικονόμηση θα μπορούσε να είναι ακόμη και πενταπλάσια του κόστους της δράσης. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του νερού σήμερα, τίθενται σε σημαντική οικονομική μειονεκτική θέση.

Σύμφωνα με την ΕΟΚΕ , η Ευρώπη έχει μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψει τις προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό σε νέες ευκαιρίες για τεχνολογική ανάπτυξη, κοινωνική πρόοδο και επιχειρηματική ανάπτυξη. Ωστόσο, η τρέχουσα ευρωπαϊκή προσέγγιση για το νερό είναι εσφαλμένη. Τα μέσα για το νερό είναι πολύ κατακερματισμένα για να ανταποκριθούν άμεσα στις προκλήσεις της λειψυδρίας, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μια τολμηρή και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης του νερού μέσω μιας συνολικής στρατηγικής που περιλαμβάνει ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης για χρηματοδότηση και βελτιωμένη γνώση του νερού», αναφέρει η Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Oliver Röpke παρουσίασε 15 κατευθυντήριες αρχές και 21 συγκεκριμένες δράσεις για να γίνει πραγματικότητα η Μπλε Συμφωνία. «Το νερό είναι η προτεραιότητα. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έχουν γίνει με το κλίμα, την ενέργεια και τις κρίσιμες πρώτες ύλες και να υιοθετήσουμε μια αυτόνομη στρατηγική για το νερό που θα είναι ισότιμη με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ», είπε.

«Εν όψει της πρωτοβουλίας Water Resilience της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε στην επιστολή προθέσεων της Ursula von der Leyen για το 2024, η ΕΟΚΕ θα εντείνει την πίεση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στα κράτη μέλη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το νερό. Θα εργαστεί επίσης για πρόσθετες γνωμοδοτήσεις που θα εξετάζουν συγκεκριμένες πτυχές της Μπλε Συμφωνίας», τονίζει.

Τι δείχνει έκθεση του 2020 για το νερό

Στην έρευνα «Global Water Report 2020), οι εταιρείες ανέφεραν μέγιστες οικονομικές επιπτώσεις των κινδύνων για το νερό σε 301 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – πέντε φορές υψηλότερο από το κόστος αντιμετώπισής τους (55 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Πέρα από τη διαχείριση κινδύνων, υπάρχουν επίσης επιχειρηματικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην ασφάλεια του νερού, οι οποίες υπολογίζονται σε 711 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Στους περισσότερους τομείς, το κόστος της δράσης είναι μικρότερο από το κόστος της αδράνειας ενώ εξαιρούνται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι υποδομές.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εταιρειών μειώνουν ή διατηρούν τις απολήψεις νερού και περισσότερες από τις μισές παρακολουθούν την ποιότητα των απορρίψεων λυμάτων τους, μια βασική πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβουν όλες οι εταιρείες.

Το ανησυχητικό είναι ότι μόνο το 4,4% των επιχειρήσεων αναφέρει πρόοδο ως προς τους στόχους μείωσης της ρύπανσης των υδάτων ενώ η διαφάνεια για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους του νερού είναι υψηλότερη από ποτέ και πρέπει να συνεχίσει να επιταχύνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από την κλιματική κρίση στην κρίση του νερού – Επείγουσα έκκληση στην ΕΕ για προληπτικά μέτρα

Καμπανάκι για λειψυδρία στην Ευρώπη – Ποιες χώρες θα περάσουν «δύσκολα»

ΕΕ: Μειώθηκε σημαντικά η κατανάλωση νερού και οι εκπομπές ρύπων για κάθε παραγόμενο αυτοκίνητο

gazzetta
gazzetta reader insider insider