Από την κλιματική κρίση στην κρίση του νερού – Επείγουσα έκκληση στην ΕΕ για προληπτικά μέτρα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από την κλιματική κρίση στην κρίση του νερού – Επείγουσα έκκληση στην ΕΕ για προληπτικά μέτρα
Περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού για τουλάχιστον έναν μήνα το χρόνο.

Η κρίση του νερού, δηλαδή η έλλειψη καθαρού νερού αποτελεί τη νέα μεγάλη παγκόσμια πρόκληση η οποία εντείνεται ταυτόχρονα με την κλιματική κρίση, την παρατεταμένη ξηρασία, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παγκοσμίως, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι (26% του πληθυσμού) στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια (46%) δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενες εγκαταστάσεις υγιεινής, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό από την UNESCO για λογαριασμό του UN-Water. Περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού για τουλάχιστον έναν μήνα το χρόνο, με αλυσιδωτές συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός που θα αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί από 930 εκατομμύρια το 2016 σε 1,7–2,4 δισεκατομμύρια το 2050, ενώ η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ακραίων και παρατεταμένων ξηρασιών ασκεί επιπλέον πίεση στα οικοσυστήματα, με αρνητικές συνέπειες για την χλωρίδα και την πανίδα.

Μέτρα στο πλαίσιο της Γαλάζιας Συμφωνίας

Η κρίση του νερού έχει χρησιμοποιηθεί ως όρος ήδη από το 2003 και υπό την σκιά της παλιάς αυτής απειλής η οποία ωστόσο αποκτά ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα, η Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) με επιστολή της πριν από μία ημέρα καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν δράση.

Η ΕΟΚΕ καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να υποστηρίξουν τη στρατηγική της Γαλάζιας Συμφωνίας της ΕΕ ως μέρος της επερχόμενης εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2024-2029).

Καθώς οι υδατικοί πόροι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι και πολύτιμοι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της υπερεκμετάλλευσης γίνονται πιο εμφανείς, η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο νερό. Αυτό δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι συνυφασμένο με την ευημερία και την ανθεκτικότητα της ηπείρου μας, αναφέρει η σχετική επιστολή.

Η Γαλάζια Συμφωνία της ΕΕ αποτελεί την εμβληματική πρωτοβουλία της ΕΟΚΕ μέσω της οποίας επιδιώκεται να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για το νερό σε στενή συνεργασία με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες προκλήσεις της λειψυδρίας και να ανοίξει το δρόμο για βιώσιμη διαχείριση των πόρων σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες.

Η Επιτροπή και οι εταίροι της τονίζουν την επείγουσα ανάγκη προώθησης της καινοτομίας, της υπεύθυνης κατανάλωσης και της δίκαιης κατανομής αυτού του νερού.

«Το νερό είναι ο πολυτιμότερος πόρος μας. Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία του νερού σε όλες τις πολιτικές της, και αυτό απαιτεί μια φιλόδοξη στρατηγική ανάλογη με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτό, και χαιρόμαστε που τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συμμερίζονται τις φιλοδοξίες μας, ενώνουν τις δυνάμεις μας μαζί μας», δήλωσε ο Pietro de Lotto, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Αλλαγή (CCMI) και μέλος της ΕΟΚΕ.

Η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pernille Weiss, πρόεδρος της Ομάδας Νερού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεσήμανε σχετικά ότι «το να μην κάνουμε τίποτα θα μας κοστίσει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα από το να επενδύσουμε στη βιώσιμη διαχείριση του νερού. Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού σε όλη την Ευρώπη ήταν μια ακόμη έντονη υπενθύμιση ότι χρειάζεται και πρέπει να αναλάβουμε δράση άμεσα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στις 26 Οκτωβρίου 2023, η ΕΟΚΕ θα φιλοξενήσει μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για να ανακοινώσει τις συστάσεις της για μια ολοκληρωμένη Γαλάζια Συμφωνία της ΕΕ. Το συνέδριο θα συγκεντρώσει φορείς χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενα μέρη από όλη την Ευρώπη για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει το νερό στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλέβουν νερό, κερδίζουν εκατομμύρια και κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει

Ενεργοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για την παγκόσμια εξοικονόμηση νερού

H λειψυδρία εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και πυροδοτεί συγκρούσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider