Α. Σδούκου: Επενδύσεις άνω των 7 δισ. στα δίκτυα ηλεκτρισμού – Αυξημένοι στόχοι για αποθήκευση 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Σδούκου: Επενδύσεις άνω των 7 δισ. στα δίκτυα ηλεκτρισμού – Αυξημένοι στόχοι για αποθήκευση 
Σκοπός η ενίσχυση των ΑΠΕ, καθώς αποτελούν τη λύση για τη θωράκιση των τιμών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια, όπως σημείωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο 8o Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE). 

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί περαιτέρω η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ και να στηριχθεί η συμμετοχή τους στο μίγμα, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν τη λύση για τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας, όπως σημείωσε πριν από λίγο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο 8o Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE).

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πρόσθεσε, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις πάνω από 7 δισ. ευρώ στα δίκτυα ηλεκτρισμού έως το 2030, προκείμενου να δημιουργηθεί ο απαραίτητος ηλεκτρικός «χώρος» για τη σύνδεση νέων ΑΠΕ. Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι δύο Διαχειριστές έχουν ήδη επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια για την αναβάθμιση των δικτύων.

Επίσης, η κυβέρνηση «βάζει ψηλά τον πήχυ» όσον αφορά την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη στήριξη της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο μίγμα. «Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν μονάδες 5 GW έως το 2030, ενώ ο εσωτερικός στόχος που έχουμε θέσει στο υπουργείο είναι μέχρι το 2025 να έχουν υλοποιηθεί έργα 2 GW», πρόσθεσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προανήγγειλε τη μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης στους δύο επόμενους διαγωνισμούς για standalone μπαταρίες, αλλά και την αύξηση των σταθμών ΑΠΕ με μπαταρίες οι οποίοι θα λάβουν λειτουργική ενίσχυση, επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ του Insider.gr.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, με τη μείωση της κρατικής ενίσχυσης στο CAPEX, θα επιτευχθεί η αύξηση κατά 500-1.000 MW των standalone μπαταριών που θα ενταχθούν στο σχήμα στήριξης. Οι δύο διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ θα διεξαχθούν στο τέλος του χρόνου.

Η κ. Σδούκου σταχυολόγησε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, ξεκινώντας από την αβεβαιότητα ενόψει του φετινού χειμώνα και τυχόν ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού. Πάντως, όπως συμπλήρωσε, η αποθήκευση αερίου στην ΕΕ αγγίζει πλέον στο 90% και η Ελλάδα διαθέτει τις υποδομές για διαφοροποίηση πηγών και οδών, όπως ο TAP, ο IGB και η Ρεβυθούσα, άρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ίδιας και των γειτόνων μας. Μάλιστα, ο ρόλος αυτός θα ενισχυθεί με νέα έργα στο άμεσο μέλλον όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης που θα μας καταστήσουν κόμβο στην περιοχή.

Άλλες προκλήσεις είναι ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα αύξηση στην τιμή αερίου, όπως και ο περιορισμένος φυσικός χώρος για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών. Μία λύση είναι η ανάπτυξη έργων που συνδυάζουν και τις δύο τεχνολογίες (αιολικά, φωτοβολταϊκά), όπως και οι υβριδικοί σταθμοί.

Όσον αφορά τα αιολικά πάρκα, η υφυπουργός σημείωσε πως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης θα παρουσιαστεί για διαβούλευση πριν τα τέλη του έτους από την ΕΔΕΥΕΠ, ενώ το ΥΠΕΝ βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για το σχήμα στήριξης, με σκοπό τα πρώτα έργα να αναπτυχθούν μέχρι το τέλος της 10ετίας.

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασφάλισης του εφοδιασμού της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες (λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, σπάνιες γαίες) που είναι απαραίτητες για μία σειρά από «πράσινες» τεχνολογίες. Σημαντική επίσης πρόκληση αποτελεί η θωράκιση των ενεργειακών υποδομών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μείζων πρόκληση αποτελεί και η ενεργειακή αποδοτικότητα. Την τελευταία τετραετία η κυβέρνηση ξεκίνησε 5 προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία ωστόσο δεν αρκούν. Η υφυπουργός είπε ότι θα προκηρυχθούν τρία νέα προγράμματα έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Προ των πυλών το «πράσινο φως» της Κομισιόν για επιδότηση στις βιομηχανίες

Optima bank: Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για την άντληση έως 151,2 εκατ. ευρώ - Πρώτη είσοδος τράπεζας στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια

ΤΕΡΝΑ: Πώς ίδιες επενδύσεις και ιδιωτικά έργα στηρίζουν το ανεκτέλεστο «γίγας» των 5,7 δισ. – Η «λίστα» των συμβάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider