Μπαταρίες: Αλλάζουν οι επενδυτικές στρατηγικές – Θέμα ημερών το «σήμα» του ΥΠΕΝ για περισσότερα έργα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαταρίες: Αλλάζουν οι επενδυτικές στρατηγικές – Θέμα ημερών το «σήμα» του ΥΠΕΝ για περισσότερα έργα
Με νέα δεδομένα θα κληθούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους οι εταιρείες για τον 2ο διαγωνισμό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πρόκειται να δημοσιευτεί μέσα στην εβδομάδα η Υπουργική Απόφαση που θα οριστικοποιήσει πόσο θα μειωθεί η επενδυτική ενίσχυση και πόσο θα αυξηθεί η δημοπρατούμενη ισχύς.

Με νέα δεδομένα θα κληθούν να διαμορφώσουν οι ενεργειακές εταιρείες τη στρατηγική συμμετοχής τους στον δεύτερο διαγωνισμό για αυτόνομες (standalone) μπαταρίες, λαμβάνοντας υπόψη αισθητά μικρότερη κρατική ενίσχυση στην υλοποίηση των επενδύσεων, σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το νέο αυτό «τοπίο» θα αποσαφηνιστεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα από το ΥΠΕΝ, με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει το ύψος της στήριξης στο CAPEX των έργων τα οποία θα προκριθούν από τη νέα διαδικασία. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η μείωση θα είναι αισθητή από τα 200.000 ευρώ ανά MW που ίσχυσαν στην παρθενική δημοπρασία.

Έτσι, θεωρείται περίπου δεδομένο ότι η περικοπή θα ξεπερνά το 25%, δηλαδή ότι η συμμετοχή στο CAPEX θα επανακαθοριστεί κάτω από τα 150.000 ευρώ ανά MW. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα επίπεδα των 100.000 ευρώ ανά MW.

Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι με αυτό τον τρόπο να αυξηθεί το χαρτοφυλάκιο των προκριθέντων έργων, από τα 300 MW όσο προβλέπονται τώρα. Επομένως, χάρις στον περιορισμό της κρατικής συμμετοχής στο CAPEX, με τα διαθέσιμα κεφάλαια θα μπορέσουν να στηριχθούν περισσότερα έργα – ώστε η δημοπρατούμενη ισχύς να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα 400 MW.

Υπενθυμίζεται ότι στους διαγωνισμούς οι συμμετέχοντες υποβάλλουν προσφορές για τα εγγυημένα ετήσια έσοδα που διεκδικούν για τα υποψήφια έργα τους για μία 10ετία, από τη συμμετοχή των μπαταριών στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Από τη διαδικασία, θα «περάσουν» έργα οι επενδυτές με τις χαμηλότερες προσφορές, δηλαδή εκείνοι που διεκδικούν για τις μονάδες τους τις μικρότερες «ταρίφες».

Ποιες συμμετοχές αναμένονται

Η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης θα «ξεκλειδώσει» την προκήρυξη της δεύτερης δημοπρασίας από τη ΡΑΑΕΥ. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την Υπουργική, η προκήρυξη θα γίνει το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, με τις προσφορές να υποβάλλονται μέσα στον Οκτώβριο.

Όπως είναι φυσικό, η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης θα αναγκάσει τους «μνηστήρες» να καταστρώσουν νέα business plan, ή για όσους συμμετείχαν στην πρώτη δημοπρασία αλλά «κόπηκαν», να αναπροσαρμόσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Κι αυτό γιατί με τη μικρότερη κρατική συμμετοχή στο CAPEX των έργων, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα τα έσοδα από τις αγορές (και επομένως η λειτουργική ενίσχυση) για να αποσβεστούν οι επενδύσεις.

Το υπουργείο εκτιμά ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές προσφορές που υποβλήθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό δείχνουν πως η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης δεν θα προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στις «ταρίφες». Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση με 200.000 ευρώ ανά MW είχε ως αποτέλεσμα οι «ταρίφες» των έργων που προκρίθηκαν να διαμορφωθούν μεσοσταθμικά κατά 57% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης.

Σε κάθε περίπτωση, την παραπάνω άσκηση αναμένεται να κάνουν καταρχάς οι εταιρείες που δεν κατάφεραν να «περάσουν» έργα στην πρώτη δημοπρασία και, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως δώσουν το «παρών» στην επόμενη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό κατατάγηκαν στους επιλαχόντες ή στους αποκλεισθέντες μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι «παίκτες», όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Eunice, η Ρόκας (Iberdrola), η LightSource, και η Abo. Επίσης, εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η Mytilineos δεν κάλυψαν το πλαφόν των 100 MW που προβλέπεται για το επιλέξιμο προς ενίσχυση χαρτοφυλάκιο κάθε επενδυτή από τις δύο πρώτες δημοπρασίες.

Στόχος για μονάδες 1,7 GW το 2027

Σύμφωνα με το υπουργείο, η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης (και επομένως η αύξηση των μονάδων που θα προκριθούν) θα επιτρέψει την εφαρμογή σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα τα επόμενα χρόνια της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Διείσδυση που, με τη σειρά της, θα βοηθήσει στη συγκράτηση των εγχώριων τιμών ηλεκτρισμού, με δεδομένο ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν πλέον τη φθηνότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση πληροφορίες του Insider.gr, το υπουργείο επιδιώκει να «έρθουν πιο κοντά» οι στόχοι του ΕΣΕΚ για την αποθήκευση, ώστε ήδη από το 2027 να υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων 3 GW. Υπενθυμίζεται ότι το draft του ΕΣΕΚ προέβλεπε οι μονάδες αποθήκευσης να αγγίξουν τα 3,1 GW το 2030.

Από αυτό το portfolio, τα 1,7 GW προβλέπεται να είναι αυτόνομες μπαταρίες, με το υπόλοιπο να συμπληρώνονται από έργα ΑΠΕ τα οποία θα ενσωματώνουν αποθήκευση. Έτσι, πέρα από την αναθεώρηση της επενδυτικής ενίσχυσης (η οποία θα αυξήσει τα προκριθέντα έργα από το 1 GW που προβλέπεται τώρα με το σχήμα στήριξης) το υπουργείο πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, ώστε στο σχήμα να προστεθούν επιπλέον 500 MW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider