Στα 542 δισ. η αγορά αποβλήτων στον κατασκευαστικό κλάδο το 2028

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 542 δισ. η αγορά αποβλήτων στον κατασκευαστικό κλάδο το 2028
Η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών κατασκευής έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα μεταξύ μεγάλων κατασκευαστών.

Η αγορά διαχείρισης οικοδομικών αποβλήτων θα φθάσει τα 542,7 δις. δολάρια έως το 2028 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,1% σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Market Research Future (MRFR).

Τα οικοδομικά απόβλητα είναι απόβλητα που παράγονται μετά την κατασκευή και στη συνέχεια απορρίπτονται, ανεξάρτητα από το εάν έχουν αποθηκευτεί ή υποστεί επεξεργασία. Τα απόβλητα που προκύπτουν από τις φάσεις κατασκευής, διάθεσης και συντήρησης ενός κτιρίου, είναι γνωστά ως απόβλητα κατασκευής και κατεδάφισης. Δεδομένου ότι τα δομικά υλικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών στερεών αποβλήτων που παράγονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κυκλική οικονομία.
Η αγορά διαχείρισης δομικών απορριμμάτων καλύπτει τη διαχείριση απορριμμάτων από κατεδαφίσεις, την κατασκευή και επισκευή αερογέφυρων, γεφυρών και δρόμων, καθώς και ανακαινίσεις στον τομέα των ακινήτων. Η Παγκόσμια Τράπεζα το 2015 είχε εκτιμήσει ότι παγκοσμίως, οι πόλεις παράγουν συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως. Αυτός ο όγκος θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και 3,2 δισεκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο μέχρι το 2025.

Η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών κατασκευής έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα μεταξύ μεγάλων κατασκευαστών. Πρόκειται για υλικά τα οποία παρέχουν πολυάριθμα οφέλη, όπως φιλικότητα προς το περιβάλλον, οικονομική αποδοτικότητα, μεγαλύτερη ευελιξία στις προμήθειες και εύκολη διαθεσιμότητα. Οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι το ανακυκλωμένο σκυρόδεμα συμβάλλει στη μείωση του κόστους που προκύπτει για τις συμβατικές κατασκευές. Ως εκ τούτου, το πλεονέκτημα κόστους-αποτελεσματικότητας της ανακύκλωσης προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών.

Ο γοργός ρυθμός αστικοποίησης οδηγεί σε επενδύσεις σε υποδομές γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα προσφοράς και ζήτησης. Αρκετές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην παροχή μηχανημάτων ανακύκλωσης σε προσιτή τιμή στους πελάτες σε διάφορες περιοχές, ενισχύοντας τα ανακυκλωμένα απόβλητα σε πολλά κατασκευαστικά έργα.

Η εκτεταμένη ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και συσκευών που βασίζονται στο IoT στον κατασκευαστικό κλάδο, προσφέρει μια σειρά από κερδοφόρες ευκαιρίες στους παίκτες της αγοράς, όπως αναφέρει η μελέτη. Η αυξανόμενη χρήση ρομπότ που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη για τη διαλογή και τον διαχωρισμό των αποβλήτων για την προσφορά υλικών υψηλής αξίας και υψηλής καθαρότητας από μικτές κατασκευές θα ευνοήσει την αγορά. Το διευρυνόμενο φάσμα εφαρμογών των ενσωματωμένων εγκαταστάσεων ανακύκλωσης τεχνητής νοημοσύνης, συσκευών που βασίζονται σε IoT και ρομποτικής τεχνολογίας αναδεικνύονται ως σημαντικές τάσεις στην παγκόσμια αγορά, καταλήγει η έρευνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυκλική οικονομία: Τι κρύβει ο βυθός των ελληνικών θαλασσών

ΣΒΠΕ: Σημαντική η συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών στην κυκλική οικονομία

Κονδύλια 1,5 δισ. από την ΕΕ για τη διαχείριση αποβλήτων - Στοίχημα και ευκαιρία για την κυκλική οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider