Απόβλητα: Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για τις ΜΕΑ σε Χίο και Κεφαλλονιά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόβλητα: Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για τις ΜΕΑ σε Χίο και Κεφαλλονιά
Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να υπογραφούν ακόμη 5 συμβάσεις για τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Δύο νέες συμβάσεις για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Χίο και την Κεφαλονιά υπεγράφησαν αυτή την εβδομάδα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου.

Όπως είχε αναφέρει πριν από δύο μέρες σε σχετικό ρεπορτάζ το Insider.gr, οι διαδικασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς προκειμένου η Ελλάδα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ανακύκλωση και να μειώσει την ταφή απορριμμάτων από το 80% στο 10% μέχρι το 2030.

Η σύμβαση για τη Χίο υπεγράφη την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 και η σύμβαση για την Κεφαλονιά την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022. Κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων ο κ. Γραφάκος παρουσίασε την εξέλιξη των έργων για τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, που έχει υλοποιηθεί την τελευταία τριετία. Τόνισε, ότι μέχρι και σήμερα έχουν δημοπρατηθεί συνολικά 26 υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, σε σχέση με το 2019 όπου δεν υπήρχε καμία μονάδα σε διαγωνιστική διαδικασία. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, υπογράμμισε πως σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 6 MEA, από 3 που λειτουργούσαν το καλοκαίρι του 2019.

Με την υπογραφή των δύο νέων συμβάσεων για τη Χίο και την Κεφαλονιά, οι μονάδες που κατασκευάζονται στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 12, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 που ήταν μόλις 5.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχουν δημοπρατηθεί όλες οι μονάδες ενώ σήμερα σε λειτουργία βρίσκονται πέντε μονάδες (σε Κοζάνη, Ιωάννινα, Χανιά, Σέρρες και Ηλεία) και δέκα υποδομές είναι υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης στις περισσότερες περιπτώσεις μετά το 2023 (σε Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Αµάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ζάκυνθος, Ιεράπετρα, Άρτα και Δράμα).

Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να υπογραφούν ακόμη 5 συμβάσεις για τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, ενώ άλλες 12 μονάδες βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απόβλητα: Με 5 νέες συμβάσεις και σφιχτά χρονοδιαγράμματα κυνηγούν τους ευρωπαϊκούς στόχους

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Νέα όρια για μερικές από τις πλέον επιβλαβείς χημικές ουσίες στα απόβλητα

Απόβλητα: Τα κίνητρα, τα νέα τέλη και οι ποινές για δήμους, επιχειρήσεις και πολίτες - Στη Βουλή το νομοσχέδιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider