Σκρέκας για τιμές ενέργειας: Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη από την ΕΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας για τιμές ενέργειας: Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη από την ΕΕ
Για να επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση, οι επενδύσεις πρέπει να είναι ισορροπημένες, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη από την πλευρά της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit που διοργανώνει η Καθημερινή.

Αναφερόμενος στην εργαλειοθήκη που ανακοίνωσε η Ευρώπη για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών όπως είναι η αξιοποίηση των πόρων από τις δημοπρασίες ρύπων, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτά τα μέτρα η Ελλάδα τα είχε εφαρμόσει προτού ακόμη ανακοινωθούν ενώ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους. «Μιλάμε για αυξημένο ενεργειακό κόστος ύψους 100 δις ευρώ. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν η βιομηχανία και τα κράτη από μόνα τους», σημείωσε.

Αναλύοντας περαιτέρω το θέμα της αύξησης των τιμών, ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι αυτή δεν οφείλεται στην πράσινη μετάβαση και τόνισε ότι απαιτείται μια σοβαρή στρατηγική για επενδύσεις σε δίκτυα, αποθήκευση και την προώθηση νέων εναλλακτικών ανανεώσιμων πηγών όπως είναι το υδρογόνο, η οποία θα επιτρέψει σταθερή ασφαλή παροχή σε χαμηλές τιμές. Για να επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση, οι επενδύσεις πρέπει να είναι ισορροπημένες και προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιούνται τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως σημείωσε.

Έμφαση στις ΑΠΕ και στο υδρογόνο

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στο ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης ενώ σχολιάζοντας τις υψηλές τιμές που καταγράφει το καύσιμο το τελευταίο διάστημα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το φαινόμενο έχει βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά τα οποία συνδέονται με την αυξημένη ζήτηση στην μετά COVID-19 εποχή και την μειωμένη παραγωγή. Ωστόσο, στόχος παραμένει η πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως σημείωσε ο υπουργός και προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν οι επενδύσεις που έχουν να κάνουν με το υδρογόνο, η αποθήκευση και οι διασυνδέσεις. Ως προς το τελευταίο, ο υπουργός υπενθύμισε τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. «Ό,τι κάνουμε είναι προσεκτικά σχεδιασμένο για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα κόστους-οφέλους», τόνισε ο κ. Σκρέκας υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότιη η προσπάθεια της ΕΕ οφείλει να διατηρεί τα χαρακτηριστικά της ανταγωνιστικότητας στην παραγωγική βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider