Σκυλακάκης: Οι επενδύσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Οι επενδύσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας
Στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας αναφέρθηκε ο κ. Σκυλακάκης.

Στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE2021» που διοργανώνει το ΤΕΕ.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια εντάχθηκαν σήμερα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και εντάσσονται με αυτό τον τρόπο στην ομάδα των πρώτων έργων που μπαίνουν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναλύοντας περαιτέρω τις πράσινες επενδύσεις που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι στα μεγάλα έργα που επιδοτούνται ξεχωρίζουν τα συστήματα αποθήκευσης ΑΠΕ, δράσεις απολιγνιτοποίησης/αποκατάστασης, μέρος της διασύνδεσης των νησιών, οι υπογειοποιήσεις αλλά και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ως προς τα τελευταία, υπενθύμισε ότι αυτά αφορούν σε επενδύσεις άνω του 1 δις ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινες στις αστικές αναπλάσεις για τις οποίες αναμένεται σχετική προκήρυξη προς τους δήμους και τις περιφέρειες (θα χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»).

Η ηλεκτροκίνηση και το δίκτυο υποδομών φόρτισης αποτελεί έναν ακόμη άξονα προτεραιότητας. «Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον, ένα μέλλον που θα στηρίζεται στα δικά μας καύσιμα μέσω των ΑΠΕ. Βέβαια αυτή τη μετάβαση θα πρέπει να την προγραμματίσουμε και δημοσιονομικά καθώς θα σημαίνει μείωση της φορολογίας που εισπράττει το κράτος από τα καύσιμα, οπότε θα πρέπει να έχουμε δημοσιονομικές πρόνοιες για αυτό το πρόγραμμα», τόνισε.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται και τα μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης για τα οποία θα διατεθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ καθώς και αντιπλημμυρικά έργα και το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σκυλακάκης και στα δάνεια, ο οποίος επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουν πολλές ιδιωτικές επενδύσεις με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το 38% είναι πάνω από 4,5 δις δάνεια που συνεπάγονται 10 δις επενδύσεις στον πράσινο τομέα», σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider