Tip of the Day

Κοριοί: Τι είναι - Προσωρινή «ενόχληση» ή νέος «κορονοϊός με πόδια»

19-10-2023 | 13:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι οι κοριοί: Συναγερμός για εισβολή τους στην Ελλάδα - Πώς αντιμετωπίζονται

Έντονη ανησυχία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε διεθνές επίπεδο, για την επέλαση των «κοριών του κρεβατιού». Είναι άραγε μια προσωρινή «ενόχληση» ή είναι ο νέος «κορονοϊός με πόδια», όπως συχνά αναφέρεται στο διαδίκτυο;

Ο Επιμελητής Παθολόγος στο Metropolitan Hospital, Τηλέμαχος Ζαΐμης, απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα:

Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί είναι παράσιτα με συχνότερους ξενιστές τα πουλιά, τις νυχτερίδες και τους ανθρώπους, ενώ πολυπληθέστερα είναι τα γένη Cimex Lectularius και Cimex Hemipterus. Αρχικά, αναπτύχθηκαν σε περιοχές της Ασίας, Αυστραλίας και Αφρικής αλλά πλέον, εδώ και τρεις δεκαετίες, έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με επιδημιολογικές αναλύσεις να αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των διεθνών μεταφορών, της μετανάστευσης και της χρήσης μεταχειρισμένων προϊόντων και επίπλων. Ανατομικά αναπτύσσονται από προνύμφες μέχρι την ενηλικίωση εντός δύο εβδομάδων και φτάνουν σε μέγεθος τα 5 χιλ. Έχουν κόκκινο/καφέ χρώμα και προσδόκιμο ζωής 6-12 μήνες, με τη δυνατότητα επιβίωσης χωρίς τροφή για 80-140 ημέρες.

«Οι κοριοί τρέφονται εξολοκλήρου με αίμα, το οποίο εξασφαλίζουν μέσω δειγμάτων (τσιμπημάτων) στο δέρμα του ανθρώπου ή όποιου άλλου ξενιστή.
Αν και περισσότεροι από 40 μικροοργανισμοί έχουν αναφερθεί ότι μπορεί να μεταδοθούν μέσω των κοριών που προκαλούν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, το τρυπανόσωμα (Chagas Disease), η λεϊσμάνια (νόσος kala azar), ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει και γι' αυτό δεν έχει κηρυχθεί παγκόσμια απειλή δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά, τα δήγματα έχουν συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, δευτερογενείς βακτηριακές επιλοιμώξεις και ουλές λόγω του έντονου κνησμού. Οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με την αλόγιστη και ακατάλληλη χρήση εντομοκτόνων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια νόσο του αναπνευστικού.

Από την άλλη πλευρά, ίσως ο μεγαλύτερος «κίνδυνος» είναι η ψυχολογική πίεση στους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τους κοριούς. Τα εν λόγω παράσιτα έχουν οδηγήσει σε σαφή επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που αποικίζουν με διάφορους τρόπους: Συχνότερα φαινόμενα είναι οι διαταραχές στον ύπνο, η κοινωνική αποξένωση, η έλλειψη αυτοεκτίμησης και το κοινωνικό στίγμα, ενώ ταυτόχρονα, οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν και τα οικονομικά κόστη (με το σχετιζόμενο στρες) για την απαραίτητη απεντόμωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του «δαγκώματος» και ποια η θεραπεία;

Το τυπικό μοτίβο των δηγμάτων του κοριού είναι πολλαπλά κνησμώδη κηλιδοβλατιδώδη εξανθήματα διαμέτρου 0.5-2 εκατ. που συνήθως διατάσσονται εν σειρά, δηλαδή 2 ή περισσότερα εξανθήματα σε μια ευθεία. Προσβάλλονται συχνότερα οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το βασικότερο σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός στην περιοχή. Συνήθως τα εξανθήματα είναι αυτοπεριοριζόμενα και μπορούν να ιαθούν εντός δύο εβδομάδων χωρίς ιατρική παρέμβαση, επομένως η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική. Συνήθη μέτρα είναι η χρήση τοπικών ή από του στόματος αντιισταμινικών ή/και κορτιζόνης, ενώ φαίνεται ότι οι κρύες κομπρέσες μπορεί να προσφέρουν ανακουφιστικά αποτελέσματα. Η αντιβιοτική θεραπεία ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις βακτηριακής επιλοίμωξης της βλάβης, δηλαδή όταν προκύψει μόλυνση στο ήδη υπάρχον εξάνθημα, συνήθως λόγω του κνησμού», επισημαίνει ο ιατρός.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας έχει προτείνει ορισμένους τρόπους πρόληψης κατά των κοριών, οι οποίοι μειώνουν αλλά δυστυχώς δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο αποικισμού. Σημάδια που μπορεί να δείχνουν την παρουσία κοριών σε κρεβάτια ή έπιπλα είναι οι κόκκινες κηλίδες αίματος ή υπολείμματα του σκελετού του παρασίτου.

Εάν υπάρχει υποψία ότι ένας χώρος που έχετε επισκεφτεί μπορεί να έχει προσβληθεί από κοριούς, ο βασικότερος τρόπος ώστε να προληφθεί η μετάδοση στο σπίτι είναι να ελέγξετε όλα τα αντικείμενα, όπως ρούχα, παπούτσια, τσάντες και βαλίτσες για κοριούς ή για τα προαναφερθέντα σημάδια. Επιπλέον, ένας απλός τρόπος εξάλειψής τους είναι η πλύση σε υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και των ρούχων ή κλινοσκεπασμάτων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Αποτελούν μία διεθνή απειλή;

«Συμπερασματικά, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι κοριοί δεν είναι παρά ένα πρόβλημα που περιορίζεται σε τοπικό δερματολογικό και αισθητικό επίπεδο. Δεν μεταδίδουν νόσους και επομένως δεν αποτελούν διεθνή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Παρ' όλα αυτά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα παράσιτα αυτά προσβάλλουν και "ζουν" μαζί με τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες. Επομένως, είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε να μειωθεί το στίγμα που επιφέρει αλλά και να αντιμετωπιστεί ο "κοριός του κρεβατιού", ο οποίος από την πλευρά του δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων που προσβάλλει» καταλήγει ο κ. Ζαΐμης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:35

Τι αλλάζει στους καθαρισμούς των οικοπέδων με το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

09:15

Δήμας: Δύο κομβικές παρεμβάσεις στις οδικές υποδομές της Αττικής

09:00

Ορεινή Αρκαδία: Οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στο Μαίναλο

08:56

Washington Post: Παραιτήθηκε ο CEO Γουίλ Λιούις μετά τις μαζικές απολύσεις στην εφημερίδα

08:42

Νέο gov.gr: Από σημείο αναφοράς σε έξυπνο εργαλείο

08:27

Γιατί τα smart buildings κερδίζουν έδαφος στα εταιρικά γραφεία της Ελλάδας

08:21

Πρόσληψη 1.490 διοικητικών υπαλλήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μισθό από 5.010 ευρώ

08:14

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Μιλάνου: Αναζητώντας τη χαμένη μαγεία - Κοντά στα 6 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος

08:09

Αγρο-φωτοβολταϊκά: Από Μάρτιο οι αιτήσεις – «Ζεστοί» οι παραγωγοί

08:00

Από το «no hire - no fire» στο κύμα απολύσεων στην Ελλάδα το β' εξάμηνο 2025

23:58

Σαουδική Αραβία: Ανακοίνωσε μεγάλες επενδύσεις στη Συρία

23:35

Αλγερία: Ενεργοποίησε τη διαδικασία ακύρωσης της συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών με το Αμπού Ντάμπι

23:16

Λασίθι: Τρεις συλλήψεις για εκβίαση και πρόκληση σωματικών βλαβών

22:49

Ουκρανία: Τα πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

22:17

Ηράκλειο: Σύλληψη 30χρονου που είχε στο σπίτι του 2,5 κιλά κάνναβης και δενδρύλλια

22:16

Ρωσία: Δύο ύποπτοι στην απόπειρα δολοφονίας υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού «θα ανακριθούν σύντομα»

21:18

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 66χρονος με ναρκωτικά, όπλα και πυρομαχικά

21:00

Σκάνδαλο Έπστιν: Ο Ζακ Λανγκ παραιτήθηκε από το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου

20:45

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το νέο όνομα του κόμματος

20:39

Χίος: Παιδιά με πολλαπλά κατάγματα που τραυματίστηκαν στο τραγικό ναυάγιο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων

20:35

Απειλητικό τηλεφώνημα για εκρηκτικό μηχανισμό στην ΕΡΤ

20:18

Τραμπ: Υποστηρίζει την συγχώνευση μεταξύ Nexstar Media - Tegna

20:04

Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης νεκρός από τις πλημμύρες

19:52

Δανία: Η κατάσταση με τις ΗΠΑ για τη Γροιλανδία έχει βελτιωθεί όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει

19:41

Τσίπρας: Βρίσκομαι ξανά εδώ, για να σας καλέσω να αρματώσουμε το πλοίο για νέα ταξίδια

19:21

Έβρος: Άνοιγμα των θυροφραγμάτων στο Πύθιο με τη στάθμη των υδάτων πάνω από τα όρια του συναγερμού

19:00

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε να φοβίζει τους κολοσσούς του software

18:54

Δένδιας: Συμμετείχε στο 1ο «The India - EUForum» στο Νέο Δελχί

18:41

Ιταλία: Η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο κοντά στη Μπολόνια

18:28

Σκέρτσος: Είναι η Ελλάδα μια αφιλόξενη χώρα για τους νέους;