Tip of the Day

Κοριοί: Τι είναι - Προσωρινή «ενόχληση» ή νέος «κορονοϊός με πόδια»

19-10-2023 | 13:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι οι κοριοί: Συναγερμός για εισβολή τους στην Ελλάδα - Πώς αντιμετωπίζονται

Έντονη ανησυχία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε διεθνές επίπεδο, για την επέλαση των «κοριών του κρεβατιού». Είναι άραγε μια προσωρινή «ενόχληση» ή είναι ο νέος «κορονοϊός με πόδια», όπως συχνά αναφέρεται στο διαδίκτυο;

Ο Επιμελητής Παθολόγος στο Metropolitan Hospital, Τηλέμαχος Ζαΐμης, απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα:

Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί είναι παράσιτα με συχνότερους ξενιστές τα πουλιά, τις νυχτερίδες και τους ανθρώπους, ενώ πολυπληθέστερα είναι τα γένη Cimex Lectularius και Cimex Hemipterus. Αρχικά, αναπτύχθηκαν σε περιοχές της Ασίας, Αυστραλίας και Αφρικής αλλά πλέον, εδώ και τρεις δεκαετίες, έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με επιδημιολογικές αναλύσεις να αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των διεθνών μεταφορών, της μετανάστευσης και της χρήσης μεταχειρισμένων προϊόντων και επίπλων. Ανατομικά αναπτύσσονται από προνύμφες μέχρι την ενηλικίωση εντός δύο εβδομάδων και φτάνουν σε μέγεθος τα 5 χιλ. Έχουν κόκκινο/καφέ χρώμα και προσδόκιμο ζωής 6-12 μήνες, με τη δυνατότητα επιβίωσης χωρίς τροφή για 80-140 ημέρες.

«Οι κοριοί τρέφονται εξολοκλήρου με αίμα, το οποίο εξασφαλίζουν μέσω δειγμάτων (τσιμπημάτων) στο δέρμα του ανθρώπου ή όποιου άλλου ξενιστή.
Αν και περισσότεροι από 40 μικροοργανισμοί έχουν αναφερθεί ότι μπορεί να μεταδοθούν μέσω των κοριών που προκαλούν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, το τρυπανόσωμα (Chagas Disease), η λεϊσμάνια (νόσος kala azar), ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει και γι' αυτό δεν έχει κηρυχθεί παγκόσμια απειλή δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά, τα δήγματα έχουν συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, δευτερογενείς βακτηριακές επιλοιμώξεις και ουλές λόγω του έντονου κνησμού. Οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με την αλόγιστη και ακατάλληλη χρήση εντομοκτόνων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια νόσο του αναπνευστικού.

Από την άλλη πλευρά, ίσως ο μεγαλύτερος «κίνδυνος» είναι η ψυχολογική πίεση στους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τους κοριούς. Τα εν λόγω παράσιτα έχουν οδηγήσει σε σαφή επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που αποικίζουν με διάφορους τρόπους: Συχνότερα φαινόμενα είναι οι διαταραχές στον ύπνο, η κοινωνική αποξένωση, η έλλειψη αυτοεκτίμησης και το κοινωνικό στίγμα, ενώ ταυτόχρονα, οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν και τα οικονομικά κόστη (με το σχετιζόμενο στρες) για την απαραίτητη απεντόμωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του «δαγκώματος» και ποια η θεραπεία;

Το τυπικό μοτίβο των δηγμάτων του κοριού είναι πολλαπλά κνησμώδη κηλιδοβλατιδώδη εξανθήματα διαμέτρου 0.5-2 εκατ. που συνήθως διατάσσονται εν σειρά, δηλαδή 2 ή περισσότερα εξανθήματα σε μια ευθεία. Προσβάλλονται συχνότερα οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το βασικότερο σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός στην περιοχή. Συνήθως τα εξανθήματα είναι αυτοπεριοριζόμενα και μπορούν να ιαθούν εντός δύο εβδομάδων χωρίς ιατρική παρέμβαση, επομένως η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική. Συνήθη μέτρα είναι η χρήση τοπικών ή από του στόματος αντιισταμινικών ή/και κορτιζόνης, ενώ φαίνεται ότι οι κρύες κομπρέσες μπορεί να προσφέρουν ανακουφιστικά αποτελέσματα. Η αντιβιοτική θεραπεία ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις βακτηριακής επιλοίμωξης της βλάβης, δηλαδή όταν προκύψει μόλυνση στο ήδη υπάρχον εξάνθημα, συνήθως λόγω του κνησμού», επισημαίνει ο ιατρός.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας έχει προτείνει ορισμένους τρόπους πρόληψης κατά των κοριών, οι οποίοι μειώνουν αλλά δυστυχώς δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο αποικισμού. Σημάδια που μπορεί να δείχνουν την παρουσία κοριών σε κρεβάτια ή έπιπλα είναι οι κόκκινες κηλίδες αίματος ή υπολείμματα του σκελετού του παρασίτου.

Εάν υπάρχει υποψία ότι ένας χώρος που έχετε επισκεφτεί μπορεί να έχει προσβληθεί από κοριούς, ο βασικότερος τρόπος ώστε να προληφθεί η μετάδοση στο σπίτι είναι να ελέγξετε όλα τα αντικείμενα, όπως ρούχα, παπούτσια, τσάντες και βαλίτσες για κοριούς ή για τα προαναφερθέντα σημάδια. Επιπλέον, ένας απλός τρόπος εξάλειψής τους είναι η πλύση σε υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και των ρούχων ή κλινοσκεπασμάτων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Αποτελούν μία διεθνή απειλή;

«Συμπερασματικά, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι κοριοί δεν είναι παρά ένα πρόβλημα που περιορίζεται σε τοπικό δερματολογικό και αισθητικό επίπεδο. Δεν μεταδίδουν νόσους και επομένως δεν αποτελούν διεθνή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Παρ' όλα αυτά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα παράσιτα αυτά προσβάλλουν και "ζουν" μαζί με τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες. Επομένως, είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε να μειωθεί το στίγμα που επιφέρει αλλά και να αντιμετωπιστεί ο "κοριός του κρεβατιού", ο οποίος από την πλευρά του δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων που προσβάλλει» καταλήγει ο κ. Ζαΐμης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:13

Κληρώθηκαν τα νέα μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και Εκλογοδικείου για το 2026-2027

19:04

Live η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό του 2026

19:03

Πιερρακάκης: Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρή ανάπτυξη

18:53

Μαρινάκης: Είμαστε η γενιά που πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για το δημογραφικό

18:40

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με «βαρίδι» τον αμυντικό κλάδο

18:37

Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικά προσιτής στέγασης

18:32

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ενισχυμένα μέτρα προστασίας για τους αγρότες

18:29

Χατζηδάκης: Το πλαίσιο πρόσθετης στήριξης των αγροτών - Τι είπε για αγροτικό ρεύμα, ΕΦΚ πετρελαίου, ΕΛΓΑ

18:27

Κομισιόν: Αναθεωρείται ο στόχος για πλήρη απαγόρευση πώλησης νέων βενζινοκίνητων - πετρελαιοκίνητων οχημάτων το 2035

18:20

Γερμανία: Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της Deutsche Welle από τη Ρωσία

18:10

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τασούλα την Τετάρτη στις 11:00

18:03

Πλήγμα στην παγκόσμια αγορά smartphone λόγω ελλείψεων σε τσιπ

17:59

Χάθηκαν ξανά οι 2.100 μονάδες στο ΧΑ - Τζίρος-μαμούθ στη Eurobank

17:55

Ουγγαρία: Συμβόλαιο με ΗΠΑ για παράδοση 400 εκατ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως

17:48

Συνάντηση Πιτσιλή με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Τελωνείων των ΗΠΑ

17:47

Γεραπετρίτης: Απαραίτητο να δοθεί μία νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

17:42

Η Ισπανία ανεπιφύλακτα την ταχεία υπογραφή της Mercosur

17:36

Επανεξετάζονται οι ξένες οικονομικές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Βρετανίας

17:33

ΠΟΥ: Παγκόσμια διακήρυξη για αντιμετώπιση χρόνιων και ψυχικών ασθενειών - Για πρώτη φορά θεσπίζονται στόχοι

17:30

Πακέτο 169,5 εκατ. ευρώ για το 1,34% της Eurobank

17:25

Παπαθανάσης: Νέες φοιτητικές εστίες 750 κλινών σε πανεπιστημιουπόλεις της Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ

17:23

ΚΕΦίΜ: Σε τροχιά υλοποίησης το 83% των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη

17:09

«Κύρια απειλή για την ειρήνη η Ρωσία»: Τι δηλώνουν 8 κράτη - μέλη της ΕΕ

17:04

Αρχή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία 5 εταιρειών πετρελαιοειδών

17:00

ΕΑΕΕ: Άνοδος 3% στις ασφαλίσεις περιουσίας το 2024

16:59

Σιαράπη (υπ. Ανάπτυξης): Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, σύγχρονης τεχνολογίας για ΜμΕ

16:57

Στεγαστικό: Το σχέδιο της Κομισιόν για προσιτές κατοικίες - Αλλαγές σε κονδύλια και Airbnb

16:56

Αυτοκίνητο: Πωλήσεις δύο ταχυτήτων για τα ηλεκτρικά οχήματα στην ΕΕ

16:56

Τσαβδαρίδης: Οι ξένες επενδύσεις στη μικροηλεκτρονική πλέον υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ

16:52

Πτώση στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας