Tip of the Day

Πόσο είναι το κατάλληλο φιλοδώρημα που «πρέπει» να δίνουμε

05-07-2023 | 08:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο είναι το κατάλληλο φιλοδώρημα που «πρέπει» να δίνουμε

Όλοι έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση που είτε όταν καθόμαστε σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ - μπαρ και απολαύσουμε την παραγγελία μας είτε τηλεφωνούμε σε ντελίβερι για να μας εξυπηρετήσει, να μην ξέρουμε πόσο φιλοδώρημα (πουρμπουάρ ή tip) πρέπει να αφήσουμε. Πολλές φορές, «στρογγυλεύουμε» προς το πάνω στο νούμερο της παραγγελίας που κάναμε, όμως υπάρχουν και χρήσιμες συμβουλές για να απεμπλακούμε από πιθανές καταστάσεις αμηχανίας.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC, το φιλοδώρημα είναι μια συνήθεια που κρατά από παλιά, αν και πλέον 2 στους 3 Αμερικανούς έχουν πλέον αρνητική άποψη για το σύνολο της πρακτικής. Πάντως, στους σύγχρονους καιρούς που ζούμε, εφίστανται εύκολες λύσεις για τη διευθέτηση της κατάστασης, όπως η χρήση της τεχνολογίας: Τα ψηφιακά ταμειακά tablet και άλλες νέες τεχνολογίες οι πελάτες μπορούν να δίνουν αυτόματα το φιλοδώρημα που θέλουν καθώς οι επιχειρήσεις λειτουργούν ευρέως με πλαστικό χρήμα.

«Χρησιμοποιούμε περισσότερες υπηρεσίες, οπότε φυσικά έχουμε περισσότερες ευκαιρίες για να δώσουμε φιλοδώρημα», εκτιμά η Νταϊάν Γκότσμαν, ιδρύτρια του The Protocol School στο Τέξας και μια εθνικά αναγνωρισμένη ειδική σε θέματα δημοσίων σχέσεων εθιμοτυπίας. Αλλά πρέπει να δίνετε πουρπουάρ σε όλους κάθε φορά; Η Γκότσμαν διαφωνεί και εξηγεί τη συχνότητα και το ύψους του τιπ.

Στις ΗΠΑ, το φιλοδώρημα στα εστιατόρια είναι σχεδόν «καθολικό». Στις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης και λιανικής, οι εργαζόμενοι αμείβονται με έναν μισθό αισθητά χαμηλότερο από τον κατώτατο, με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι να ποντάρουν σε ένα γενναίο φιλοδώρημα.

Η Γκότσμαν κατηγοριοποίησε μάλιστα και τις καταστάσεις:

Γεύμα σε ρεστοράν: Πάντα φιλοδώρημα 15% έως 20%

«Αν πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο, ξέρετε ότι το φιλοδώρημα είναι απαραίτητο και αποτελεί σχεδόν υποχρέωσή σας. Όταν πληρώνετε για το γεύμα, να λαμβάνετε υπόψη και το φιλοδώρημα, καθώς σε περίπτωση που δεν έχετε αρκετά χρήματα, καλό θα ήταν να αναπροσαρμόσετε την παραγγελία σας» τονίζει.

Ντελίβερι φαγητού: 5 δολάρια τουλάχιστον

«Πρέπει να δώσετε τουλάχιστον 5 δολάρια σε φιλοδώρημα ακόμα κι αν η παραγγελία που κάνατε είναι μικρή. Αν είναι μεγάλη παραγγελία καλό θα ήταν να δώσετε το 15% του λογαριασμού σας, αν οι άνθρωποι έχουν πραγματικά δουλέψει σκληρά για να το ετοιμάσουν και να σας το φέρουν» συμβουλεύει.

Ποτό στο μπαρ: Εξαρτάται

«Εάν κάθεστε στο μπαρ, 1 έως 2 δολάρια για μια μπύρα ή κοκτέιλ είναι αποδεκτό, ενώ το πουρμπουάρ θα πρέπει να ανέρχεται στο 15% με 20% του λογαριασμού σας εάν παραγγείλετε σνακ ή φαγητό» σημειώνει.

Πάρκινγκ και ξενοδοχεία

Στους παρκαδόρους, το φιλοδώρημα 3 με 5 δολαρίων, είναι στάνταρ, εκτός εάν ζητήσετε μια έξτρα υπηρεσία, όπως να αφήσετε το αυτοκίνητο μπροστά ενώ πάτε στο ξενοδοχείο. «Τότε δώστε τους από 5 μέχρι 10 δολάρια. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου, από το groom μέχρι το room service και την καθαρίστρια του δωματίου σας» συμπληρώνει.

Φιλοδώρημα ή ένστικτο;

Από την πλευρά του, ο Ντάγκλας Μίλερ καθηγητής διαχείρισης εστιατορίων στη Σχολή Nolan Hotel Administration του Πανεπιστημίου Cornell, επισημαίνει πως ακόμη και εάν δεν απολαύσατε τις υπηρεσίες που λάβατε, θα ήταν καλό να αφήσετε ένα φιλοδώρημα, αλλά προτεραιότητα έχει το «να ακούσετε το ένστικτό σας».

«Λέω στους ανθρώπους ότι πρέπει να δίνουν φιλοδωρήματα με ό,τι ποσό αισθάνονται άνετα — δεν τους αναγκάζω, αλλά αν υπάρξετε σε ένα περιβάλλον όπου ευχαριστηθήκατε την εμπειρία και ψυχαγωγηθήκατε, θα κινηθείτε ανάλογα, με βάση όσα σας λέει η καρδιά και η... τσέπη σας, βέβαια» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ακροδεξιοί δήμαρχοι στη Γαλλία κατέβασαν τις ευρωπαϊκές σημαίες από τα δημαρχεία τους

23:46

Ο Μερτς ζητά επαναπατρισμό του 80% των 1,3 εκατ. Σύρων που ζουν στη Γερμανία

23:39

Το Ντουμπάι ανακοίνωσε μέτρα 237 εκατ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

23:33

Συνεχίζεται το sell off στην Micron - «Βουτιά» 30% σε οκτώ ημέρες

23:25

Δεκάδες νεκροί σε Αφγανιστάν και Πακιστάν εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων

23:13

Τεχνολογικές πιέσεις στην Wall Street εν μέσω ράλι του αργού

22:53

ΗΠΑ: «Ανησυχία» για την απαγόρευση πρόσβασης στον Πανάγιο Τάφο από το Ισραήλ

22:40

Ξεκινάει η απογραφή του πληθυσμού της Ινδίας - Θα διενεργηθεί από 3 εκατ. αξιωματούχους

22:23

Πετρέλαιο: Στον καλύτερο μήνα στην ιστορία του το Brent - Τριψήφιο από το 2022 το WTI

22:14

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η θανατική ποινή για Παλαιστίνιους που κρίνονται ένοχοι για αντιισραηλινές επιθέσεις

22:06

H Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο δράσης για τα λιπάσματα - Επείγουσα συνάντηση στις 13 Απριλίου

22:03

Enterprise Greece: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας αγοράς μαρμάρου

21:53

Κερδοφόρο «2x2» για τον χρυσό - Καθοδόν για τον χειρότερο μήνα του από το 2008

21:43

Η Κομισιόν βλέπει ενδείξεις αφαίρεσης δεδομένων από κυβερνοεπίθεση στο Europa.eu

21:33

Λ. Οίκος: Το Ιράν έχει αποδεχθεί ορισμένα αιτήματα - Ο Τραμπ θέλει συμφωνία πριν τις 6 Απριλίου

21:26

Παπαθανάσης: Εξασφαλίζουμε ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν την όποια κρίση

21:19

Η G7 δηλώνει «διατεθειμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας

21:14

Στουρνάρας: Δυσκολότερη η διαχείριση αυτής της κρίσης από εκείνη του 2021 -22

21:03

Aνάλυση ΔΝΤ για Μ. Ανατολή: Ο αντίκτυπος του πολέμου σε ενέργεια, εμπόριο και αγορές

20:55

Δύο κυανόκρανοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο

20:42

Ξεκίνησε η βεβαίωση κλήσεων από τις AI κάμερες και τις κάμερες των λεωφορείων

20:25

Γκίλφοϊλ: Αυξάνουμε μέσω Ελλάδας τις ροές LNG από τις ΗΠΑ προς ΝΑ Ευρώπη και Ουκρανία

20:14

Αργεντινή: Ένας μαθητής νεκρός και 8 τραυματίες από πυροβολισμούς σε σχολείο

20:06

Τα λιπάσματα ετοιμάζονται να τινάξουν τις τιμές τροφίμων στον αέρα

20:03

Πιερρακάκης: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε κανένας να μη μείνει απροστάτευτος»

19:57

Ανοιχτή πρόσκληση του ΕΣΥ για γιατρούς σε νησιωτικές δομές υγείας - Ποια κίνητρα δίνονται

19:51

Μερτς: «Κίνδυνος εξέλιξης του πολέμου στο Ιράν σε περιφερειακή σύγκρουση»

19:44

Κομισιόν: Ικανοποιητική η πρόοδος στην τόνωση της κοινωνικής οικονομίας της Ευρώπης

19:42

Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε με σχέδιο και αποτελέσματα τη βιομηχανία αλουμινίου»

19:38

Softweb: Από 31 Μαρτίου σε διαπραγμάτευση οι 600.000 νέες μετοχές