Tip of the Day

Νερό: Πόσο πρέπει να πίνουμε - «Κλειδί» το ύψος μας

23-05-2023 | 12:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά; «Κλειδί» το... ύψος μας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινώς κυμαίνεται από 1,5 έως 2 λίτρα (και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού ή σκληρής εργασίας).

8 ποτήρια νερό στη διατροφική πυραμίδα για μια υγιεινή διατροφή

Όμως οι άνθρωποι συχνά δεν πίνουν αρκετό νερό, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η διαιτολόγος Δρ Εντίτα Γκαβέλνε, η οποία τονίζει πως «η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού δεν είναι η ίδια σε διάφορες επιστημονικές πηγές. Ποικίλλει κυρίως επειδή δεν είναι μόνο το νερό, αλλά και άλλα υγρά, όπως χυμοί, τσάι, σούπες, ακόμη και φρούτα και λαχανικά».

«Συχνά οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν λιγότερο νερό, ισχυριζόμενοι ότι παίρνουν τα υγρά τους από τις τροφές, αλλά από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος, διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι δεν παίρνουν πραγματικά αρκετό νερό από τις τροφές. Το σώμα μας περιέχει περίπου 70 % νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής αναφέρει οκτώ ποτήρια νερό ως τη συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να πίνουμε» σημειώνει.

Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε είναι με βάση το ύψος σας: 10 χιλιοστόλιτρα για κάθε εκατοστό ύψους. Έτσι, αν έχετε ύψος 170 εκατοστά, θα πρέπει να πίνετε 1,7 λίτρα νερό την ημέρα. «Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά ή χυμούς από μικρή ηλικία», υπογραμμίζει η διαιτολόγος.

Αν και είναι δελεαστικό να πίνετε παγωμένο νερό τις ζεστές ημέρες, αυτό δεν συνιστάται. «Είναι καλύτερο να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς πιο δροσερό. Το μη ζαχαρούχο νερό είναι το καλύτερο καταπραϋντικό για τη δίψα, αλλά θα πρέπει να πίνετε μια γουλιά νερό και όταν δεν διψάτε ακόμα. Και αν ιδρώνετε έντονα σε ζεστό καιρό, χάνετε όχι μόνο νερό αλλά και μέταλλα, οπότε αντικαταστήστε μέρος του νερού που πίνετε με φυσικό νερό με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα», συμβουλεύει η Γκαβέλνε.

Με τι να νοστιμίσετε το νερό σας

Στο σπίτι, το νερό αρωματισμένο με ένα κλαδάκι δυόσμου ή μια φέτα λεμόνι είναι καλύτερο να φυλάσσεται σε μια γυάλινη κανάτα για να το βλέπει όλη η οικογένεια, ενώ στη δουλειά ή στο σχολείο μπορεί να το ρίχνετε σε μια ωραία κανάτα. Για κάμπινγκ και συχνές εξορμήσεις στην ύπαιθρο, είναι χρήσιμο να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο δοχείο νερού.

Καθώς έρχεται το καλοκαίρι και μαζεύονται όλο και περισσότερα φρέσκα φρούτα και μούρα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το νερό σας. Η τεχνολόγος μαγειρικής Λίνα Μπαρτσαϊτέ εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί νόστιμοι και υγιεινοί συνδυασμοί: «Τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, οι φράουλες ή τα κεράσια κομμένα στη μέση όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο νερό, αλλά και τραβούν την προσοχή με τα χρώματά τους, έτσι ώστε ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν νερό θα πιουν αυτό το είδος. Αν και συνηθίζεται να αρωματίζετε το νερό με φέτες κίτρου, μπορείτε επίσης να ρίξετε φέτες μήλου, φέτες αγγουριού και να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς με χυμό λεμονιού, πεπόνι ή κομμάτια καρπουζιού. Μην πετάτε τη φλούδα ενός μήλου, αγγουριού ή πεπονιού, η οποία θα προσθέσει επίσης μια ήπια γεύση στο νερό σας» διαπιστώνει.

Το νερό μπορεί επίσης να εμποτιστεί με διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως χαμομήλι, δεντρολίβανο, φρέσκο κόλιανδρο, μαϊντανό, μελισσόχορτο, θυμάρι και μέντα. «Μόνο μην αφήνετε τα φρούτα ή τα βότανα στο νερό για πάνω από 12 ώρες, για να αποφύγετε την αλλοίωση. Είναι προτιμότερο να αφαιρείτε τα πρόσθετα μετά από μερικές ώρες, αφήνοντας μόνο το νερό», συμβουλεύει η Μπαρτσαϊτέ σύμφωνα με το ertnews.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Νετανιάχου - Τραμπ

23:44

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 265 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία τον Ιούνιο από ρωσικά πλήγματα

23:40

Μέτσολα: Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τους

23:31

Επιτροπή Δεοντολογίας: Εισήγηση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

23:22

Ερντογάν: Αισιόδοξος για τα F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ

23:16

Wall Street: Rebound για τα chip, κέρδη άνω του 1% για τον Nasdaq

23:01

Τσίπρας: «Το πρόβλημα της χώρας και της πολιτικής τοξικότητας την οποία ζούμε, δεν είναι ο Άδωνις, αλλά ο αδωνισμός»

22:39

ΣΥΡΙΖΑ: Πολάκης - Παππάς ζητούν να μην αναβληθεί η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου

22:28

Πιερρακάκης: «Η ανταγωνιστικότητα θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο»

22:23

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

22:01

Ιράν: Αναφορές για εκρήξεις στο νότιο τμήμα της χώρας

21:57

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων γεωργικών εκμεταλλεύσεων

21:47

Mητσοτάκης: Η Ελλάδα στις αμυντικές δαπάνες έχει ήδη πετύχει, από το 2026, τον στόχο για το 2035

21:44

Eurogroup: «Ανθεκτική» η οικονομία, αλλά η ενέργεια πιέζει την ανάπτυξη - Στο 3% ο πληθωρισμός το 2026

21:39

Ζελένσκι: Σε πολιτικό επίπεδο η συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τους Patriot, απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες

21:15

Το απρόσμενο δώρο του Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ: Ένα περίστροφο με το όνομά τους και έξι σφαίρες

21:12

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% εν μέσω προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης στον Κόλπο

21:02

Τσεχία: Σεισμός 5,5 βαθμών στο δυτικό τμήμα της χώρας

20:49

Live: Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ρομπέρτα Μέτσολα

20:45

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΝΔ με 26% – Κυρίαρχο ζήτημα η ακρίβεια

20:43

Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά και έκρηξη σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

20:18

Ουκρανία: Περίπου 1,6 εκατομμύρια παιδιά υπόκεινται σε ρωσική κατήχηση και στρατιωτικοποίηση

20:17

ΝΑΤΟ: Οι εύθραυστες ισορροπίες και η συμμαχία που προσπαθεί να κρατηθεί ενωμένη

20:12

Γουίλιαμς (Fed): Οι τιμές ενέργειας θα υποχωρήσουν ακόμη και καθώς φουντώνει ο πόλεμος στο Ιράν

19:46

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: Είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε στο Ιράν «για τρίτη φορά, εφόσον χρειαστεί»

19:44

Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος από Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

19:36

Πιερρακάκης στο Eurogroup: Καλά τα νέα για το ψηφιακό ευρώ - Θα είναι πραγματικότητα έως το 2029

19:20

Ευρωαγορές: Κέρδη στο ταμπλό με ώθηση από την τεχνολογία

19:17

LAMDA Development: Στις 21 Ιουλίου 2026 η πρόωρη εξόφληση του ομολογιακού δανείου

19:07

Fais Group: Από 17 Ιουλίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου