Tip of the Day

Νερό: Πόσο πρέπει να πίνουμε - «Κλειδί» το ύψος μας

23-05-2023 | 12:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά; «Κλειδί» το... ύψος μας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινώς κυμαίνεται από 1,5 έως 2 λίτρα (και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού ή σκληρής εργασίας).

8 ποτήρια νερό στη διατροφική πυραμίδα για μια υγιεινή διατροφή

Όμως οι άνθρωποι συχνά δεν πίνουν αρκετό νερό, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η διαιτολόγος Δρ Εντίτα Γκαβέλνε, η οποία τονίζει πως «η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού δεν είναι η ίδια σε διάφορες επιστημονικές πηγές. Ποικίλλει κυρίως επειδή δεν είναι μόνο το νερό, αλλά και άλλα υγρά, όπως χυμοί, τσάι, σούπες, ακόμη και φρούτα και λαχανικά».

«Συχνά οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν λιγότερο νερό, ισχυριζόμενοι ότι παίρνουν τα υγρά τους από τις τροφές, αλλά από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος, διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι δεν παίρνουν πραγματικά αρκετό νερό από τις τροφές. Το σώμα μας περιέχει περίπου 70 % νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής αναφέρει οκτώ ποτήρια νερό ως τη συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να πίνουμε» σημειώνει.

Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε είναι με βάση το ύψος σας: 10 χιλιοστόλιτρα για κάθε εκατοστό ύψους. Έτσι, αν έχετε ύψος 170 εκατοστά, θα πρέπει να πίνετε 1,7 λίτρα νερό την ημέρα. «Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά ή χυμούς από μικρή ηλικία», υπογραμμίζει η διαιτολόγος.

Αν και είναι δελεαστικό να πίνετε παγωμένο νερό τις ζεστές ημέρες, αυτό δεν συνιστάται. «Είναι καλύτερο να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς πιο δροσερό. Το μη ζαχαρούχο νερό είναι το καλύτερο καταπραϋντικό για τη δίψα, αλλά θα πρέπει να πίνετε μια γουλιά νερό και όταν δεν διψάτε ακόμα. Και αν ιδρώνετε έντονα σε ζεστό καιρό, χάνετε όχι μόνο νερό αλλά και μέταλλα, οπότε αντικαταστήστε μέρος του νερού που πίνετε με φυσικό νερό με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα», συμβουλεύει η Γκαβέλνε.

Με τι να νοστιμίσετε το νερό σας

Στο σπίτι, το νερό αρωματισμένο με ένα κλαδάκι δυόσμου ή μια φέτα λεμόνι είναι καλύτερο να φυλάσσεται σε μια γυάλινη κανάτα για να το βλέπει όλη η οικογένεια, ενώ στη δουλειά ή στο σχολείο μπορεί να το ρίχνετε σε μια ωραία κανάτα. Για κάμπινγκ και συχνές εξορμήσεις στην ύπαιθρο, είναι χρήσιμο να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο δοχείο νερού.

Καθώς έρχεται το καλοκαίρι και μαζεύονται όλο και περισσότερα φρέσκα φρούτα και μούρα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το νερό σας. Η τεχνολόγος μαγειρικής Λίνα Μπαρτσαϊτέ εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί νόστιμοι και υγιεινοί συνδυασμοί: «Τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, οι φράουλες ή τα κεράσια κομμένα στη μέση όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο νερό, αλλά και τραβούν την προσοχή με τα χρώματά τους, έτσι ώστε ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν νερό θα πιουν αυτό το είδος. Αν και συνηθίζεται να αρωματίζετε το νερό με φέτες κίτρου, μπορείτε επίσης να ρίξετε φέτες μήλου, φέτες αγγουριού και να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς με χυμό λεμονιού, πεπόνι ή κομμάτια καρπουζιού. Μην πετάτε τη φλούδα ενός μήλου, αγγουριού ή πεπονιού, η οποία θα προσθέσει επίσης μια ήπια γεύση στο νερό σας» διαπιστώνει.

Το νερό μπορεί επίσης να εμποτιστεί με διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως χαμομήλι, δεντρολίβανο, φρέσκο κόλιανδρο, μαϊντανό, μελισσόχορτο, θυμάρι και μέντα. «Μόνο μην αφήνετε τα φρούτα ή τα βότανα στο νερό για πάνω από 12 ώρες, για να αποφύγετε την αλλοίωση. Είναι προτιμότερο να αφαιρείτε τα πρόσθετα μετά από μερικές ώρες, αφήνοντας μόνο το νερό», συμβουλεύει η Μπαρτσαϊτέ σύμφωνα με το ertnews.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:47

«Πάει» Κύπρο η Zakcret – Το στοίχημα στον χώρο του αθλητισμού

08:43

Ανεβαίνει το πετρέλαιο παράλληλα με την ένταση στο Ορμούζ

08:36

Η Βουλή των ΗΠΑ εγκρίνει στρατιωτικές δαπάνες 1,15 τρισ. δολαρίων το 2027

08:26

Σχεδόν 5.400 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

08:21

Μητσοτάκης: Εθνική μας προτεραιότητα η ενίσχυση των σχέσεών μας με τους Έλληνες του εξωτερικού

08:16

Πανελλαδικές 2026: Σήμερα μετά τις 11:00 το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής

08:10

Bloomberg: Η ΕΚΤ θα πατήσει «pause» σήμερα στα επιτόκια - Οι αγορές περιμένουν την Λαγκάρντ για τις επόμενες κινήσεις

08:07

Μέση Ανατολή: 12η νύχτα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν - Επιθέσεις Χούθι σε σαουδαραβικά πλοία

08:05

Στην ολομέλεια της Βουλής η αναθεώρηση του Συντάγματος

08:00

Παραδίδεται στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα του Ε65 - Ολοκληρώνεται ένας στρατηγικός αναπτυξιακός αυτοκινητόδρομος

07:52

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι σταμάτησαν τρία πετρελαιοφόρα στα Στενά του Ορμούζ

07:48

Οι Χούθι έπληξαν δυο πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά θάλασσα

07:44

ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία: Συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

07:28

«Καπέλο» - αποζημίωση σχεδόν 100 εκατ. στο οδικό ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ

07:25

Τι «ψήνεται» στη μετοχή της Jumbo

07:19

Ε 65 - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ποιος είναι ο οδικός άξονας που αλλάζει τις μεταφορές

07:17

ElvalHalcor: Σε νέα αναπτυξιακή τροχιά με φιλόδοξους στόχους για «leader» στην έλαση αλουμινίου στην Ευρώπη

07:15

AKTOR: Ισχυρή «ψήφος εμπιστοσύνης» των ξένων επενδυτών σε Εξάρχου και growth story

07:13

Έρχεται η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Πληρωμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ - Σε μια οθόνη όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο

07:12

Αυτοί «πανηγυρίζουν» ακόμη το Μουντιάλ της Ισπανίας

07:10

Με ποιο… ΠΑΣΟΚ θα συνεργαζόταν η Ν.Δ. - H ανάρτηση που κατέβηκε - Οι ελπίδες για το αργυρό μετάλλιο

07:08

Τα crypto εισέρχονται στη ζωή μας - Η πίεση και η φωτιά - Το «πράσινο φως» στην ΕΚΤΕΡ

23:58

IBM: Υποβάθμισε το ετήσιο guidance εσόδων - Κάτω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη

23:36

Χατζηδάκης: «Ο Γιώργος Σουφλιάς έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για τον Ε65»

23:34

Tesla: Έχασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη παρά την αύξηση των εσόδων - Υποχωρεί 2,5% η μετοχή

23:22

Alphabet: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη τριμήνου - Αύξηση 82% των εσόδων από τo cloud

23:04

Wall Street: «Σβηστή» συνεδρίαση με το βλέμμα στις Big Tech

22:56

Συνελήφθη 28χρονος για τη δολοφονία του ποινικολόγου Σταύρου Γεωργίου

22:53

Συνάντηση Παπαστεργίου με το νέο ΔΣ της ΕΕΤΤ - Στο επίκεντρο η προστασία των καταναλωτών

22:39

Ιταλία: Η Ρώμη μετατρέπει τους κινηματογράφους σε καταφύγια δροσιάς λόγω καύσωνα