Tip of the Day

Νερό: Πόσο πρέπει να πίνουμε - «Κλειδί» το ύψος μας

23-05-2023 | 12:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά; «Κλειδί» το... ύψος μας

Η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινώς κυμαίνεται από 1,5 έως 2 λίτρα (και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού ή σκληρής εργασίας).

8 ποτήρια νερό στη διατροφική πυραμίδα για μια υγιεινή διατροφή

Όμως οι άνθρωποι συχνά δεν πίνουν αρκετό νερό, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η διαιτολόγος Δρ Εντίτα Γκαβέλνε, η οποία τονίζει πως «η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού δεν είναι η ίδια σε διάφορες επιστημονικές πηγές. Ποικίλλει κυρίως επειδή δεν είναι μόνο το νερό, αλλά και άλλα υγρά, όπως χυμοί, τσάι, σούπες, ακόμη και φρούτα και λαχανικά».

«Συχνά οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν λιγότερο νερό, ισχυριζόμενοι ότι παίρνουν τα υγρά τους από τις τροφές, αλλά από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος, διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι δεν παίρνουν πραγματικά αρκετό νερό από τις τροφές. Το σώμα μας περιέχει περίπου 70 % νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής αναφέρει οκτώ ποτήρια νερό ως τη συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να πίνουμε» σημειώνει.

Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε είναι με βάση το ύψος σας: 10 χιλιοστόλιτρα για κάθε εκατοστό ύψους. Έτσι, αν έχετε ύψος 170 εκατοστά, θα πρέπει να πίνετε 1,7 λίτρα νερό την ημέρα. «Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά ή χυμούς από μικρή ηλικία», υπογραμμίζει η διαιτολόγος.

Αν και είναι δελεαστικό να πίνετε παγωμένο νερό τις ζεστές ημέρες, αυτό δεν συνιστάται. «Είναι καλύτερο να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς πιο δροσερό. Το μη ζαχαρούχο νερό είναι το καλύτερο καταπραϋντικό για τη δίψα, αλλά θα πρέπει να πίνετε μια γουλιά νερό και όταν δεν διψάτε ακόμα. Και αν ιδρώνετε έντονα σε ζεστό καιρό, χάνετε όχι μόνο νερό αλλά και μέταλλα, οπότε αντικαταστήστε μέρος του νερού που πίνετε με φυσικό νερό με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα», συμβουλεύει η Γκαβέλνε.

Με τι να νοστιμίσετε το νερό σας

Στο σπίτι, το νερό αρωματισμένο με ένα κλαδάκι δυόσμου ή μια φέτα λεμόνι είναι καλύτερο να φυλάσσεται σε μια γυάλινη κανάτα για να το βλέπει όλη η οικογένεια, ενώ στη δουλειά ή στο σχολείο μπορεί να το ρίχνετε σε μια ωραία κανάτα. Για κάμπινγκ και συχνές εξορμήσεις στην ύπαιθρο, είναι χρήσιμο να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο δοχείο νερού.

Καθώς έρχεται το καλοκαίρι και μαζεύονται όλο και περισσότερα φρέσκα φρούτα και μούρα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το νερό σας. Η τεχνολόγος μαγειρικής Λίνα Μπαρτσαϊτέ εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί νόστιμοι και υγιεινοί συνδυασμοί: «Τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, οι φράουλες ή τα κεράσια κομμένα στη μέση όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο νερό, αλλά και τραβούν την προσοχή με τα χρώματά τους, έτσι ώστε ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν νερό θα πιουν αυτό το είδος. Αν και συνηθίζεται να αρωματίζετε το νερό με φέτες κίτρου, μπορείτε επίσης να ρίξετε φέτες μήλου, φέτες αγγουριού και να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς με χυμό λεμονιού, πεπόνι ή κομμάτια καρπουζιού. Μην πετάτε τη φλούδα ενός μήλου, αγγουριού ή πεπονιού, η οποία θα προσθέσει επίσης μια ήπια γεύση στο νερό σας» διαπιστώνει.

Το νερό μπορεί επίσης να εμποτιστεί με διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως χαμομήλι, δεντρολίβανο, φρέσκο κόλιανδρο, μαϊντανό, μελισσόχορτο, θυμάρι και μέντα. «Μόνο μην αφήνετε τα φρούτα ή τα βότανα στο νερό για πάνω από 12 ώρες, για να αποφύγετε την αλλοίωση. Είναι προτιμότερο να αφαιρείτε τα πρόσθετα μετά από μερικές ώρες, αφήνοντας μόνο το νερό», συμβουλεύει η Μπαρτσαϊτέ σύμφωνα με το ertnews.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:32

Έλον Μασκ και SEC κοντά σε συμβιβασμό για την υπόθεση Twitter

23:04

Ισορροπία δυνάμεων στον χρυσό: Γεωπολιτική ένταση vs επιτόκια

22:58

Κεραμέως για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό: Ωφελημένοι 400.000 εργαζόμενοι

22:45

Περού: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Μιράγιες

22:36

Wall Street: «Έχτισαν» στα κέρδη της Δευτέρας οι δείκτες

22:04

Σε υψηλό 3,5 ετών η τιμή του brent - Ανάμικτα μηνύματα από τα Ορμούζ

21:42

ΥΠΟΙΚ Βρετανίας: «Σημαντική η σχέση μας με τους Ευρωπαίους γείτονες»

21:20

Ισραήλ: «Θα εξουδετερώσουμε και τον Μοτζάμπα Χαμενεΐ» - Διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος στην Τεχεράνη

21:12

Λέσβος: Σταματά η αγορά γάλακτος και των παραγώγων του λόγω του αφθώδους πυρετού

21:09

Θ. Κοντογεώργης: Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει ενιαία στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, αν χρειαστεί

21:05

Σιάμισιης: Η Ελλάδα, στη σημερινή συγκυρία, εξελίσσεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο

21:02

Ανησυχία Γεραπετρίτη για την κατάσταση στον Λίβανο και στη Δυτική Όχθη

20:55

Κολομβία: Ο πρόεδρος Πέτρο κατηγορεί τον Ισημερινό ότι βομβάρδισε παραμεθόριες περιοχές

20:42

Δήμας: «Οριστική λύση στην αναθεώρηση τιμών στις δημόσιες συμβάσεις»

20:39

Νέα «Εξοικονομώ»: Σε ποιους απευθύνονται, τι αλλάζει, τα ποσά και οι προϋποθέσεις

20:35

Ρούμπιο: «Τα μέτρα υπέρ των επενδύσεων που ανακοίνωσε η Κούβα είναι ανεπαρκή»

20:29

Μακρόν: Η Γαλλία δε θα συμμετέχει σε επιχειρήσεις για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

20:28

Ταξί: Πανελλαδική απεργία και αύριο - Καθολική συμμετοχή την πρώτη ημέρα

20:24

Νίκη Κεραμέως: Νέα, εξαιρετικά σημαντική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό

20:19

Μητσοτάκης: Εντυπωσιασμένος από τον νέο κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

20:11

Ιράν: Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις των Μπασίτζ στην Τεχεράνη, νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη

20:05

Real Consulting: ΑΜΚ ύψους €3,681 εκατ. με εισφορά εις είδος

20:04

Ιράν: Η δολοφονία Λαριτζανί «τινάζει στον αέρα» την ισορροπία εξουσίας

20:04

Η Ελλάδα στρατηγική αγορά για την Booking.com

19:59

Συνάντηση Πιερρακάκη - Birol στο Παρίσι, στο επίκεντρο Μ. Ανατολή και ενεργειακή ασφάλεια

19:49

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Κερδίσαμε τον πόλεμο με το Ιράν - Οι στόχοι παραμένουν ανεκπλήρωτοι»

19:38

Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό-τουρισμό και στην αρτοποιία

19:32

Κυρανάκης: «Η αύξηση του τουρισμού μας υποχρεώνει να βρούμε λύσεις για τη μεταφορά των επισκεπτών»

19:26

Τα ΗΑΕ «θα μπορούσαν να συμμετάσχουν» σε μια επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ

19:16

Τουρκία: Aστυνομικός που έριξε χημικά σε γυναίκα στο Γκεζί καταδικάστηκε να φυτεύσει 300 δέντρα