Tip of the Day

Νερό: Πόσο πρέπει να πίνουμε - «Κλειδί» το ύψος μας

23-05-2023 | 12:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά; «Κλειδί» το... ύψος μας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινώς κυμαίνεται από 1,5 έως 2 λίτρα (και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού ή σκληρής εργασίας).

8 ποτήρια νερό στη διατροφική πυραμίδα για μια υγιεινή διατροφή

Όμως οι άνθρωποι συχνά δεν πίνουν αρκετό νερό, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η διαιτολόγος Δρ Εντίτα Γκαβέλνε, η οποία τονίζει πως «η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού δεν είναι η ίδια σε διάφορες επιστημονικές πηγές. Ποικίλλει κυρίως επειδή δεν είναι μόνο το νερό, αλλά και άλλα υγρά, όπως χυμοί, τσάι, σούπες, ακόμη και φρούτα και λαχανικά».

«Συχνά οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν λιγότερο νερό, ισχυριζόμενοι ότι παίρνουν τα υγρά τους από τις τροφές, αλλά από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος, διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι δεν παίρνουν πραγματικά αρκετό νερό από τις τροφές. Το σώμα μας περιέχει περίπου 70 % νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής αναφέρει οκτώ ποτήρια νερό ως τη συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να πίνουμε» σημειώνει.

Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε είναι με βάση το ύψος σας: 10 χιλιοστόλιτρα για κάθε εκατοστό ύψους. Έτσι, αν έχετε ύψος 170 εκατοστά, θα πρέπει να πίνετε 1,7 λίτρα νερό την ημέρα. «Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά ή χυμούς από μικρή ηλικία», υπογραμμίζει η διαιτολόγος.

Αν και είναι δελεαστικό να πίνετε παγωμένο νερό τις ζεστές ημέρες, αυτό δεν συνιστάται. «Είναι καλύτερο να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς πιο δροσερό. Το μη ζαχαρούχο νερό είναι το καλύτερο καταπραϋντικό για τη δίψα, αλλά θα πρέπει να πίνετε μια γουλιά νερό και όταν δεν διψάτε ακόμα. Και αν ιδρώνετε έντονα σε ζεστό καιρό, χάνετε όχι μόνο νερό αλλά και μέταλλα, οπότε αντικαταστήστε μέρος του νερού που πίνετε με φυσικό νερό με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα», συμβουλεύει η Γκαβέλνε.

Με τι να νοστιμίσετε το νερό σας

Στο σπίτι, το νερό αρωματισμένο με ένα κλαδάκι δυόσμου ή μια φέτα λεμόνι είναι καλύτερο να φυλάσσεται σε μια γυάλινη κανάτα για να το βλέπει όλη η οικογένεια, ενώ στη δουλειά ή στο σχολείο μπορεί να το ρίχνετε σε μια ωραία κανάτα. Για κάμπινγκ και συχνές εξορμήσεις στην ύπαιθρο, είναι χρήσιμο να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο δοχείο νερού.

Καθώς έρχεται το καλοκαίρι και μαζεύονται όλο και περισσότερα φρέσκα φρούτα και μούρα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το νερό σας. Η τεχνολόγος μαγειρικής Λίνα Μπαρτσαϊτέ εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί νόστιμοι και υγιεινοί συνδυασμοί: «Τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, οι φράουλες ή τα κεράσια κομμένα στη μέση όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο νερό, αλλά και τραβούν την προσοχή με τα χρώματά τους, έτσι ώστε ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν νερό θα πιουν αυτό το είδος. Αν και συνηθίζεται να αρωματίζετε το νερό με φέτες κίτρου, μπορείτε επίσης να ρίξετε φέτες μήλου, φέτες αγγουριού και να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς με χυμό λεμονιού, πεπόνι ή κομμάτια καρπουζιού. Μην πετάτε τη φλούδα ενός μήλου, αγγουριού ή πεπονιού, η οποία θα προσθέσει επίσης μια ήπια γεύση στο νερό σας» διαπιστώνει.

Το νερό μπορεί επίσης να εμποτιστεί με διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως χαμομήλι, δεντρολίβανο, φρέσκο κόλιανδρο, μαϊντανό, μελισσόχορτο, θυμάρι και μέντα. «Μόνο μην αφήνετε τα φρούτα ή τα βότανα στο νερό για πάνω από 12 ώρες, για να αποφύγετε την αλλοίωση. Είναι προτιμότερο να αφαιρείτε τα πρόσθετα μετά από μερικές ώρες, αφήνοντας μόνο το νερό», συμβουλεύει η Μπαρτσαϊτέ σύμφωνα με το ertnews.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την απομάκρυνση του προέδρου Σούλιοκ

23:45

Τραμπ: «Οι δυνάμεις μας θα πλήξουν σκληρά το Ιράν» - Αναβάλλονται τα ραντεβού στα προξενεία των ΗΠΑ

23:36

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι δύο κατηγορούμενοι για υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων στα Γιαννιτσά

23:29

Ουκρανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Γιούλια Σβιριντένκο

23:21

ΗΠΑ: Δικαστήριο ακύρωσε τον διακανονισμό Τραμπ με την IRS που του χορηγούσε ευρεία φοροασυλία

23:08

Πιέσεις στην Wall Street μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, στο -1,5% ο Nasdaq

23:02

Βενεζουέλα: Στους 4.561 οι νεκροί από τους σεισμούς - Σχεδόν 18.000 οι άστεγοι

22:50

ΟΗΕ εναντίον Τραμπ: Αντιτίθεται στο ενδεχόμενο επιβολής τελών στο Ορμούζ

22:35

Έκτακτο διάγγελμα για την παρέμβαση τρίτων χωρών στις εκλογές του 2020 ετοιμάζει ο Τραμπ

22:28

Η Γαλλία θα πουλήσει 16 Rafale στην Ουκρανία - Σε γειτονικές χώρες οι ασκήσεις της πολυεθνικής δύναμης

22:23

«Άλμα» 9% για το πετρέλαιο με φόντο τη νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

22:17

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις «κακόβουλες δραστηριότητες» της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο

22:04

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης

21:52

Αραγτσί σε Τραμπ: «Το Ιράν θα παραμείνει για πάντα ο φύλακας των Στενών»

21:47

Κάλας: «Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και τα δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ»

21:33

Βαριές απώλειες για τον χρυσό εν μέσω νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

21:17

ΗΠΑ: «Από αύριο σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν - Για όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας»

21:07

Γουόλερ: Σε ετοιμότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια εάν επιμένει ο πληθωρισμός

21:03

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στο υπ. Τουρισμού και σε εταιρείες καυσίμων της Κούβας

20:54

Βουλή: Ψηφίστηκε σε πρώτη επεξεργασία το ν/σ εναρμόνισης με ευρωπαϊκό κανονισμό για την ΑΙ

20:38

Ερντογάν: Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας

20:28

Δεκατέσσερα πλοία πέρασαν από το Ορμούζ την Κυριακή - Τα μισά έφεραν ιρανική σημαία

20:25

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για τη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων για την Ουκρανία

20:19

Ο Τραμπ θέλει να αντικαταστήσει τον εκλιπόντα γερουσιαστή Γκράχαμ με την αδελφή του

19:58

Γαλλία: «Εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα» η πυρκαγιά στο Φοντενεμπλό, στάχτη 10.000 στρέμματα δάσους

19:52

ΙΤΕΠ: Επενδύσεις 1,5 δισ. για ανακαινίσεις και επεκτάσεις ξενοδοχειακών μονάδων το 2025

19:45

ΣΥΡΙΖΑ: «Το κόμμα συνεχίζει την πορεία του - Θα είμαστε παρόντες στην εκλογική μάχη»

19:42

Ρωσία: Το διυλιστήριο Σιρζάν διέκοψε την λειτουργία του μετά από ουκρανικό πλήγμα με drones

19:34

FT: Τα ΗΑΕ σχεδιάζουν νέο λιμάνι στην ανατολική ακτή για την παράκαμψη του Ορμούζ

19:30

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελευταία αποστολή του γερουσιαστή Γκράχαμ