Tip of the Day

Νερό: Πόσο πρέπει να πίνουμε - «Κλειδί» το ύψος μας

23-05-2023 | 12:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά; «Κλειδί» το... ύψος μας

Η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινώς κυμαίνεται από 1,5 έως 2 λίτρα (και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού ή σκληρής εργασίας).

8 ποτήρια νερό στη διατροφική πυραμίδα για μια υγιεινή διατροφή

Όμως οι άνθρωποι συχνά δεν πίνουν αρκετό νερό, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η διαιτολόγος Δρ Εντίτα Γκαβέλνε, η οποία τονίζει πως «η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού δεν είναι η ίδια σε διάφορες επιστημονικές πηγές. Ποικίλλει κυρίως επειδή δεν είναι μόνο το νερό, αλλά και άλλα υγρά, όπως χυμοί, τσάι, σούπες, ακόμη και φρούτα και λαχανικά».

«Συχνά οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν λιγότερο νερό, ισχυριζόμενοι ότι παίρνουν τα υγρά τους από τις τροφές, αλλά από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος, διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι δεν παίρνουν πραγματικά αρκετό νερό από τις τροφές. Το σώμα μας περιέχει περίπου 70 % νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής αναφέρει οκτώ ποτήρια νερό ως τη συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να πίνουμε» σημειώνει.

Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε είναι με βάση το ύψος σας: 10 χιλιοστόλιτρα για κάθε εκατοστό ύψους. Έτσι, αν έχετε ύψος 170 εκατοστά, θα πρέπει να πίνετε 1,7 λίτρα νερό την ημέρα. «Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά ή χυμούς από μικρή ηλικία», υπογραμμίζει η διαιτολόγος.

Αν και είναι δελεαστικό να πίνετε παγωμένο νερό τις ζεστές ημέρες, αυτό δεν συνιστάται. «Είναι καλύτερο να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς πιο δροσερό. Το μη ζαχαρούχο νερό είναι το καλύτερο καταπραϋντικό για τη δίψα, αλλά θα πρέπει να πίνετε μια γουλιά νερό και όταν δεν διψάτε ακόμα. Και αν ιδρώνετε έντονα σε ζεστό καιρό, χάνετε όχι μόνο νερό αλλά και μέταλλα, οπότε αντικαταστήστε μέρος του νερού που πίνετε με φυσικό νερό με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα», συμβουλεύει η Γκαβέλνε.

Με τι να νοστιμίσετε το νερό σας

Στο σπίτι, το νερό αρωματισμένο με ένα κλαδάκι δυόσμου ή μια φέτα λεμόνι είναι καλύτερο να φυλάσσεται σε μια γυάλινη κανάτα για να το βλέπει όλη η οικογένεια, ενώ στη δουλειά ή στο σχολείο μπορεί να το ρίχνετε σε μια ωραία κανάτα. Για κάμπινγκ και συχνές εξορμήσεις στην ύπαιθρο, είναι χρήσιμο να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο δοχείο νερού.

Καθώς έρχεται το καλοκαίρι και μαζεύονται όλο και περισσότερα φρέσκα φρούτα και μούρα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το νερό σας. Η τεχνολόγος μαγειρικής Λίνα Μπαρτσαϊτέ εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί νόστιμοι και υγιεινοί συνδυασμοί: «Τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, οι φράουλες ή τα κεράσια κομμένα στη μέση όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο νερό, αλλά και τραβούν την προσοχή με τα χρώματά τους, έτσι ώστε ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν νερό θα πιουν αυτό το είδος. Αν και συνηθίζεται να αρωματίζετε το νερό με φέτες κίτρου, μπορείτε επίσης να ρίξετε φέτες μήλου, φέτες αγγουριού και να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς με χυμό λεμονιού, πεπόνι ή κομμάτια καρπουζιού. Μην πετάτε τη φλούδα ενός μήλου, αγγουριού ή πεπονιού, η οποία θα προσθέσει επίσης μια ήπια γεύση στο νερό σας» διαπιστώνει.

Το νερό μπορεί επίσης να εμποτιστεί με διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως χαμομήλι, δεντρολίβανο, φρέσκο κόλιανδρο, μαϊντανό, μελισσόχορτο, θυμάρι και μέντα. «Μόνο μην αφήνετε τα φρούτα ή τα βότανα στο νερό για πάνω από 12 ώρες, για να αποφύγετε την αλλοίωση. Είναι προτιμότερο να αφαιρείτε τα πρόσθετα μετά από μερικές ώρες, αφήνοντας μόνο το νερό», συμβουλεύει η Μπαρτσαϊτέ σύμφωνα με το ertnews.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:44

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Βανς θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

14:29

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. κατοικίες μετά το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών

14:18

DW: Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ

14:02

Ιράν: Ξεπέρασαν τους 5.100 οι νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με ΜΚΟ

13:48

Διευκρινίσεις ΔΕΔΔΗΕ για το έργο υπογειοποίησης στον Υμηττό μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα

13:35

Ποιο ελληνικό νησί είναι στους 10 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για το 2026

13:27

LNG: Κυρίαρχο καύσιμο μετάβασης στη ναυτιλία - Επενδύσεις άνω των 150 δισ. δολαρίων σε 10 χρόνια

13:14

H ΕΕΕΠ προχωρά σε νέα «ακτινογραφία» της αγοράς τυχερών παιγνίων

12:59

Αφγανιστάν: Εξήντα ένας νεκροί σε τρεις ημέρες λόγω της κακοκαιρίας

12:45

Λιβύη: 25ετές deal με TotalEnergies και ConocoPhilips για πετρελαϊκές επενδύσεις άνω των 20 δισ.

12:27

Ξεκίνησαν και πάλι οι συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στο Αμπού Ντάμπι

12:15

Πώς η επέκταση της σεζόν αλλάζει τον χάρτη του τουρισμού

12:02

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ

11:45

Ριφιφί: Η πραγματική ιστορία πίσω από τη «ληστεία του αιώνα»

11:40

H Fitch αναβάθμισε το outlook της τουρκικής οικονομίας - Αμετάβλητη στο BB- η αξιολόγηση

11:23

Ιράν: Οποιαδήποτε επίθεση θα αντιμετωπιστεί ως ολοκληρωτικός πόλεμος εναντίον μας

11:10

Συνάντηση Εξάρχου με τον σύμβουλο του Τραμπ, Μιχάλη Κράτσιο

10:49

Κολομβία: Έκρηξη σε εργαστήριο παρασκευής κοκαΐνης – Τουλάχιστον εννέα νεκροί

10:34

Αυτοψίες και αποζημιώσεις μετά την κακοκαιρία - Το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών

10:20

Ουκρανία: Ρωσικές επιδρομές σε Κίεβο και Χάρκοβο με 357 drones και 21 πυραύλους

10:14

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο αναπροσαρμόζει την στρατηγική του, περιορίζεται η υποστήριξη στην Ευρώπη

10:05

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σημάδια κάμψης στη μετάδοση - «Να εφαρμοστούν καθολικά τα μέτρα»

09:56

Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Καράκας ζητούν την απελευθέρωση του Μαδούρο

09:43

Από το ζυθοποιείο στη σχάρα: Πώς καλλιεργείται κρέας από μαγιά μπύρας

09:39

Δημόσιο: Δυνατότητα παραμονής στην υπηρεσία και μετά την συνταξιοδότηση για 5 κατηγορίες υπαλλήλων

09:25

Οι εξαγορές που «γιγάντωσαν» τη Μασούτης

09:18

Νέο πλαίσιο για τις οικονομικές συναλλαγές στο online gaming

09:05

Prodea Investments: Γιατί κάνει focus στον τουριστικό τομέα

09:00

Τι αυξήσεις έρχονται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα στα τέλη Ιανουαρίου - Αναλυτικά παραδείγματα

23:57

Ελβετία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά με εγγύηση 215.000 ευρώ