Tip of the Day

Νερό: Πόσο πρέπει να πίνουμε - «Κλειδί» το ύψος μας

23-05-2023 | 12:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά; «Κλειδί» το... ύψος μας

Η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινώς κυμαίνεται από 1,5 έως 2 λίτρα (και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού ή σκληρής εργασίας).

8 ποτήρια νερό στη διατροφική πυραμίδα για μια υγιεινή διατροφή

Όμως οι άνθρωποι συχνά δεν πίνουν αρκετό νερό, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η διαιτολόγος Δρ Εντίτα Γκαβέλνε, η οποία τονίζει πως «η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού δεν είναι η ίδια σε διάφορες επιστημονικές πηγές. Ποικίλλει κυρίως επειδή δεν είναι μόνο το νερό, αλλά και άλλα υγρά, όπως χυμοί, τσάι, σούπες, ακόμη και φρούτα και λαχανικά».

«Συχνά οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν λιγότερο νερό, ισχυριζόμενοι ότι παίρνουν τα υγρά τους από τις τροφές, αλλά από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος, διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι δεν παίρνουν πραγματικά αρκετό νερό από τις τροφές. Το σώμα μας περιέχει περίπου 70 % νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής αναφέρει οκτώ ποτήρια νερό ως τη συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να πίνουμε» σημειώνει.

Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε είναι με βάση το ύψος σας: 10 χιλιοστόλιτρα για κάθε εκατοστό ύψους. Έτσι, αν έχετε ύψος 170 εκατοστά, θα πρέπει να πίνετε 1,7 λίτρα νερό την ημέρα. «Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά ή χυμούς από μικρή ηλικία», υπογραμμίζει η διαιτολόγος.

Αν και είναι δελεαστικό να πίνετε παγωμένο νερό τις ζεστές ημέρες, αυτό δεν συνιστάται. «Είναι καλύτερο να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς πιο δροσερό. Το μη ζαχαρούχο νερό είναι το καλύτερο καταπραϋντικό για τη δίψα, αλλά θα πρέπει να πίνετε μια γουλιά νερό και όταν δεν διψάτε ακόμα. Και αν ιδρώνετε έντονα σε ζεστό καιρό, χάνετε όχι μόνο νερό αλλά και μέταλλα, οπότε αντικαταστήστε μέρος του νερού που πίνετε με φυσικό νερό με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα», συμβουλεύει η Γκαβέλνε.

Με τι να νοστιμίσετε το νερό σας

Στο σπίτι, το νερό αρωματισμένο με ένα κλαδάκι δυόσμου ή μια φέτα λεμόνι είναι καλύτερο να φυλάσσεται σε μια γυάλινη κανάτα για να το βλέπει όλη η οικογένεια, ενώ στη δουλειά ή στο σχολείο μπορεί να το ρίχνετε σε μια ωραία κανάτα. Για κάμπινγκ και συχνές εξορμήσεις στην ύπαιθρο, είναι χρήσιμο να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο δοχείο νερού.

Καθώς έρχεται το καλοκαίρι και μαζεύονται όλο και περισσότερα φρέσκα φρούτα και μούρα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το νερό σας. Η τεχνολόγος μαγειρικής Λίνα Μπαρτσαϊτέ εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί νόστιμοι και υγιεινοί συνδυασμοί: «Τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, οι φράουλες ή τα κεράσια κομμένα στη μέση όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο νερό, αλλά και τραβούν την προσοχή με τα χρώματά τους, έτσι ώστε ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν νερό θα πιουν αυτό το είδος. Αν και συνηθίζεται να αρωματίζετε το νερό με φέτες κίτρου, μπορείτε επίσης να ρίξετε φέτες μήλου, φέτες αγγουριού και να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς με χυμό λεμονιού, πεπόνι ή κομμάτια καρπουζιού. Μην πετάτε τη φλούδα ενός μήλου, αγγουριού ή πεπονιού, η οποία θα προσθέσει επίσης μια ήπια γεύση στο νερό σας» διαπιστώνει.

Το νερό μπορεί επίσης να εμποτιστεί με διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως χαμομήλι, δεντρολίβανο, φρέσκο κόλιανδρο, μαϊντανό, μελισσόχορτο, θυμάρι και μέντα. «Μόνο μην αφήνετε τα φρούτα ή τα βότανα στο νερό για πάνω από 12 ώρες, για να αποφύγετε την αλλοίωση. Είναι προτιμότερο να αφαιρείτε τα πρόσθετα μετά από μερικές ώρες, αφήνοντας μόνο το νερό», συμβουλεύει η Μπαρτσαϊτέ σύμφωνα με το ertnews.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:22

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Ισχυρή θεσμική οντότητα για τα VET Excellence Awards Greece 2026

14:21

Rosatom: Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας θα παραμείνει στο Ιράν παρά τον πόλεμο

14:17

Αγαπηδάκη: 1,8 εκατομμύρια παραπεμπτικά μέσω του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για δωρεάν έλεγχο της νεφρικής δυσλειτουργίας

14:15

Στα 2,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ενεργητικό του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης το 2025

14:09

Η Ρωσία κάνει έκκληση σε Ισραήλ και ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στο Ιράν

14:04

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο διαρκείας με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο - Πλήγμα σε πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν

13:47

Η Holcim επεκτείνει την παρουσία της στην Κολομβία

13:45

ΟΗΕ: Ξεπέρασε τα 3 εκατ. ο αριθμός των εκτοπισμένων εντός του Ιράν λόγω του πολέμου

13:42

Στ. Παπασταύρου για τους υδρογονάνθρακες και το επίμαχο άρθρο 30: «Δεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα»

13:32

H BMW προετοιμάζεται για ακόμη μια δύσκολη χρονιά - Εμπόδιο οι δασμοί και ο ανταγωνισμός από την Κίνα

13:24

Moody’s: Αναθεωρεί σε «σταθερό» το outlook των ελληνικών τραπεζών - Δε «βλέπει» άμεσο κίνδυνο από τη Μέση Ανατολή

13:18

Σήμερα η ψήφιση των 4 ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και της κοινοπραξίας Chevron-Helleniq

13:08

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία στις έκτακτες συνθήκες

13:05

Απογραφή ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα πλοία έχουν ξένη σημαία

13:00

Το Ιράν θα «εγκαταλείψει κάθε αυτοσυγκράτηση» σε περίπτωση επίθεσης κατά νησιών στον Περσικό

12:56

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα

12:50

Στην Ρουμανία ο Ζελένσκι πριν τη συνάντηση με Μακρόν - Κρεμλίνο: «Το Κίεβο εμποδίζει την ειρήνη»

12:44

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ενέκρινε σχέδιο επενδύσεων 350 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

12:41

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

12:39

Νέα γενιά κέντρων EUROPE DIRECT στην Ελλάδα: 14 κέντρα για την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας

12:35

Ξεκινά η διάθεση oμολόγου της ΔΕΗ για κατοίκους των νομών Κοζάνης και Φλώρινας

12:28

Ρωσία: Η Gazprom δηλώνει απέτυχαν οι επιθέσεις σε δύο σταθμούς άντλησης αερίου

12:27

Το 3ο WOMEN’S FORUM «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ» έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

12:17

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

12:06

Η αισχροκέρδεια και η ώρα της ευθύνης

11:53

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο»

11:40

Ρωσία: Πυρκαγιά από συντρίμμια drone στη περιφέρεια του Κρασνοντάρ

11:35

Χρυσή Αυγή: Παραδόθηκε η Ελένη Ζαρούλια μετά την καταδίκη της στο Εφετείο

11:31

Απάντηση ΟΠΕΚΑ στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος για το νέο Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας

11:28

Η Air New Zealand ακυρώνει 1.100 πτήσεις σε ένα δίμηνο λόγω της τιμής της κηροζίνης