Tip of the Day

Πόσοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματα τους

26-01-2023 | 14:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματα τους

Σε σύνολο 2.634.786 συνταξιούχων οι 2.499.285 εξ αυτών, σε ποσοστό 94,6%, βλέπουν μία, δύο ή τρεις αυξήσεις στο εισόδημα τους, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωση του, δημοσιεύοντας παράλληλα διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις που χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι οι συνταξιούχοι.

1. Αυξάνονται οι συντάξεις, μετά από 10 χρόνια, αλλά δεν θα δουν τις αυξήσεις όλοι οι συνταξιούχοι. Τελικά πόσοι συνταξιούχοι βλέπουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους;

Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και, συγκεκριμένα, 2.499.285 σε σύνολο 2.634.786 (94,6%) βλέπουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα, οι αυξήσεις είναι τέτοιες που 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μία επιπλέον σύνταξη) μέσα στο 2023.

Οι αυξήσεις ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν:

  • Από την αύξηση 7,75% που δίνεται αυτές τις ημέρες σε πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους.
  • Από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που ωφέλησε πάνω από 900.000 συνταξιούχους.
  • Από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, που την έλαβαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Είχε προηγηθεί και η καταβολή επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης 250 ευρώ για το Πάσχα.
  • Από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση, πριν από τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφορά 230.000 συνταξιούχους.

2. Η αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% καλύπτει μόνο ένα μέρος της απώλειας του εισοδήματος που χάνουν οι συνταξιούχοι με τον πληθωρισμό. Μήπως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει περισσότερο το εισόδημα των συνταξιούχων;

Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), διορθώθηκε στην πράξη μεγάλο μέρος των προβλέψεων του ν. Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα:

  • Έδωσε αυξήσεις έως 8% σε πάνω από 224.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης με τον νόμο Βρούτση.
  • Μείωσε τον συντελεστή φορολόγησης από 22% σε 9% στην κατώτατη κλίμακα φορολογίας. Με απλά λόγια, εκεί που ο συνταξιούχος έδινε στα 100 ευρώ τα 22 ευρώ στην εφορία πλέον δίνει τα 9 ευρώ.
  • Προχώρησε στη μείωση της παρακράτησης σύνταξης από 60% σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
  • Κατάργησε το ανώτατο πλαφόν των 1.300 ευρώ του ν. Κατρούγκαλου για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη.
  • Έδωσε τρεις φορές έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για τη στήριξη του εισοδήματος σε πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Επέστρεψε τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ προς όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες συντάξεις, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά όρια της οικονομίας και σεβόμενη πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
  • Προχώρησε στη θέσπιση της αύξησης της εθνικής σύνταξης που λαμβάνουν οι ομογενείς μας προερχόμενοι από τη Β. Ήπειρο και την τ. ΕΣΣΔ, αύξηση που πρόκειται να φανεί στους λογαριασμούς τους μέσα στο επόμενο διάστημα και είναι επιπλέον της αύξησης του 7,75%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε και σε επιπλέον ελαφρύνσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων, όπως:

  • H κατάργηση της φορολογίας γονικών παροχών.
  • H μείωση φορολογίας ακίνητης περιουσίας κατά 35%.
  • H θέσπιση του fuel pass και του market pass.
  • Η σωρευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%.

3. Πάντως, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά δεν βλέπουν καμία βελτίωση στο εισόδημά τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η προσωπική διαφορά θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) σε συντάξεις που είχαν εκδοθεί πριν από το 2016. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη θέσπιση της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να αποφύγει τις περικοπές συντάξεων, με αντάλλαγμα, όμως, να μην μπορούν να αυξηθούν οι συντάξεις αυτές στο μέλλον, παρά μόνο εφόσον εξαλείψουν πλήρως την προσωπική διαφορά. Έτσι, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι βρέθηκαν να έχουν ένα «κρυφό χρέος», που έπρεπε πρώτα να εξαλείψουν, για να μπορούν στη συνέχεια να δουν πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους.

Η εξάλειψη της προσωπικής τους διαφοράς γίνεται μόνο μέσω των αυξήσεων. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Οι πρώτες αυξήσεις επήλθαν με την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση. Επιπλέον, το 83% των 910.000 συνταξιούχων με προσωπική διαφορά είδαν και αυτοί ενίσχυση του εισοδήματός τους ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, 260.000 από αυτούς έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα (είχαν λάβει και επιπλέον 250 ευρώ το Πάσχα) και 515.000 είδαν αύξηση συντάξεων, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επομένως, οι εν λόγω συνταξιούχοι βλέπουν και αυτοί ενίσχυση του εισοδήματός τους και, παράλληλα, σημαντική μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, κάτι που θα τους οδηγήσει σε μόνιμες αυξήσεις μελλοντικά.

4. Επομένως, πόσοι θα είναι οι συνταξιούχοι που θα «σβήσουν» την προσωπική τους διαφορά με την αύξηση των συντάξεων;

910.000 συνταξιούχοι διαθέτουν σήμερα προσωπική διαφορά σε σύνολο 2.630.000 συνταξιούχων. Οι εν λόγω συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άγγιζαν το 2019 το 1,5 εκατομμύριο. Σήμερα, έχουν μειωθεί κατά 600.000 περίπου, καθώς με τα την εφαρμογή των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση, 280.000 από αυτούς εξάλειψαν την προσωπική τους διαφορά και είδαν αυξήσεις. Επιπλέον, άλλοι 320.000 περίπου μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά με τις αυξήσεις του 7,75% που δίνονται αυτές τις ημέρες και θα δουν και αυτοί κάποιες αυξήσεις.

5. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και πολλοί συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν καν τη σύνταξη που δικαιούνται. Πότε θα τελειώσει η υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων;

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μία πολιτική για την αντιμετώπιση του άγους των εκκρεμών συντάξεων.

Συγκεκριμένα, προχώρησε:

  • Στην εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, καθώς εκδόθηκαν πάνω από 500.000 συντάξεις μέσα στους τελευταίους 24 μήνες. Πλέον, οι νέες συντάξεις, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν εντός του 2023, εκκαθαρίζονται κατά μέσο όρο σε 60 ημέρες, ενώ στη Γερμανία απαιτούνται 74 ημέρες.
  • Κατέβαλε στους εν αναμονή συνταξιούχους τα ωφελούμενα ποσά που δικαιούνταν και άγγιζαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
  • Προχώρησε στην εκκαθάριση των χιλιάδων εκκρεμών μερισμάτων στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και κατέστη δυνατή η άμεση πληρωμή τους κάθε τρίμηνο.
  • Ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των εφάπαξ ιδιωτικού τομέα και προχωρά και στην άμεση εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του δημοσίου.
  • Προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (προϋπόθεση ήταν να έχουν εκδοθεί πρώτα οι κύριες συντάξεις) μέσα από ψηφιοποιήσεις διαδικασιών, δημιουργία Πύργου Ελέγχου στα πρότυπα της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων, ενίσχυση του προσωπικού, κ.ά..

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Γαλλία: Προτείνει νέο «τέλος διαχείρισης» σε μικρά δέματα από το εξωτερικό

23:49

Visa: Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 30 δισ. δολαρίων - Αύξηση κερδών στο β' τρίμηνο

23:39

«Πικρά» τα οικονομικά μεγέθη β' τριμήνου για την Starbucks

23:30

Μπέσεντ: Καμία εμπορική συμφωνία μέχρι να το πει ο Τραμπ

23:29

Ρούμπιο: Τέλος η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις από Ρωσία - Ουκρανία

23:15

Κέρδη στην Wall Street από το «μυστικό» εμπορικό deal: «6 στα 6» για Dow Jones - S&P 500

23:02

Δύο νεαροί train surfers έχασαν τη ζωή τους στο Βερολίνο

22:48

Πτώση 1,1% για τον χρυσό

22:34

Επανεξελέγη πρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο Μάνφρεντ Βέμπερ

22:20

Γερμανία: Προβάδισμα της AfD σε νέα δημοσκόπηση

22:06

Τζόκερ κλήρωση 29/4/2025: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 4,3 εκατ. ευρώ

22:05

Αιχμηρό βίντεο από Κίνα κατά ΗΠΑ για δασμούς Τραμπ: Αντισταθείτε στον νταή - Δεν θα γονατίσουμε

21:52

Σε χαμηλό 2 εβδομάδων το πετρέλαιο με απώλειες άνω του 2,5%

21:39

Επικυρώθηκε ο διορισμός του εκλεκτού Τραμπ για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα

21:26

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 98 εκατ. ευρώ

21:16

Πρώτη συμφωνία των ΗΠΑ για δασμούς Τραμπ - Αποκάλυψη του υπ. Εμπορίου

21:11

Ηράκλειο: Νέα σύσκεψη για το γεωδυναμικό φαινόμενο στις Βούτες

21:08

Κεφαλογιάννης: Παραγγελία 8 πυροσβεστικών ελικοπτέρων μεσαίου τύπου

20:55

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη η ΝΔ με 24% - Θετικά τα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές

20:46

Θεοδωρικάκος: Σταθερή πολιτική μας η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών

20:45

Μπλακάουτ και στην ισπανική οικονομία; - Ένας πρώτος απολογισμός

20:40

Λάιεν από ΕΛΚ: Να κάνουμε περισσότερα για την άμυνά μας - Η απειλή της Ρωσίας δεν θα εκλείψει

20:30

Ισπανία: Τουλάχιστον τρεις θάνατοι ενδέχεται να συνδέονται με το μπλακάουτ σε όλη τη χώρα

20:30

Carlsberg: Μποϊκοτάζ σε Coca-Cola και άλλα brands των ΗΠΑ από Δανούς καταναλωτές

20:25

Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή

20:20

Πρώτο αίτημα προς ΗΠΑ για εξορύξεις σε διεθνή ύδατα από την καναδική TMC

20:14

ΣτΕ: Διευκρινίσεις για διατάγματα που αφορούν στους όρους δόμησης και τη μη επέκταση οικισμών

20:06

Τράπεζα Πειραιώς: Στις 3 Ιουνίου η αποκοπή μερίσματος 0,298 ευρώ ανά μετοχή

19:58

Συναντήσεις Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ – Επιτακτική η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

19:53

Μαρινάκης: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων