Tip of the Day

Εξοικονομήστε χρήματα κατά τις μετακινήσεις σας

26-09-2022 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξοικονομήστε χρήματα κατά τις μετακινήσεις σας

Η μείωση του κόστους μετακίνησης δεν αφορά μόνο στις τιμές των καυσίμων. Αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας και στην υιοθέτηση νέων συνηθειών είτε πρόκειται για μετακίνηση με αυτοκίνητο, είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς είτε με εναλλακτικούς τρόπους.

Το πρώτο βήμα για να εξοικονομήσει κάποιος κόστος και ενέργεια είναι να καθορίσει τη μέθοδο μεταφοράς που ταιριάζει στις ανάγκες του και τον τρόπο ζωής του. Στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν άφθονα μέσα μεταφοράς, ίσως είναι προτιμότερη η χρήση τους ενώ στις αγροτικές περιοχές, το αυτοκίνητο μπορεί να αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Πάντως, υπάρχουν πολλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας όταν ταξιδεύει κάποιος με αυτοκίνητο. Ο συνδυασμός των διαδρομών και η μεταφορά περισσότερων ατόμων εντός του οχήματος μπορεί να μειώσει το κόστος των καυσίμων εφόσον τα έξοδα μοιράζονται ενώ μειώνει την κίνηση στους δρόμους αλλά και το αποτύπωμα άνθρακα.

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να εξοικονομήσει κάποιος ενέργεια είναι να αποφύγει να μετακινείται σε πολυσύχναστους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής. Το ταξίδι σας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της κίνησης, ενώ ο τρόπος οδήγησης σε τέτοιες συνθήκες οδηγεί σε σπατάλη από άποψη απόδοσης καυσίμου.

Ομοίως μπορεί να μειωθεί το κόστος της μετακίνησης με Ι.Χ. εάν χαρτογραφηθεί αποτελεσματικά μια διαδρομή. Επιπλέον, ο προγραμματισμός εκ των προτέρων βοηθά να μην ξεχνάμε ποιες είναι οι απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνουμε, κάτι που εξοικονομεί και χρόνο εκτός από χρήμα.

Από την άλλη, οι δημόσιες συγκοινωνίες μειώνουν την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για τις μεταφορές. Η χρήση τους εξοικονομεί γενικά ενέργεια επειδή, ανά άτομο, η κατανάλωση ενέργειας ενός οχήματος είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν εάν καθένας χρησιμοποιούσε ένα μικρότερο όχημα όπως αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Επιπλέον, το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το γέμισμα του ρεζερβουάρ.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, εάν κάποιος χρησιμοποιεί ήδη τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως την κύρια μέθοδο ταξιδιού του, υπάρχουν ακόμα τρόποι να βελτιώσει τη διαδικασία για να εξοικονομήσει ακόμα περισσότερη ενέργεια. Για να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να αναζητήσει την πιο αποτελεσματική διαδρομή προς τη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού, με στόχο να μειώσει τον αριθμό των μετακινήσεων.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εναλλακτικές μορφές μεταφοράς οι οποίες είναι λιγότερο κοστοβόρες και σίγουρα λιγότερο ενεργοβόρες όπως είναι το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Νιγηρία: 21 χωρικοί νεκροί σε μάχη με κακοποιούς

23:37

Ένα πλοίο προσεγίστηκε από λέμβο που μετέφερε ένοπλους άνδρες στ΄ανοικτά της Χοντάιντα της Υεμένης

23:15

Δώδεκα θεατρικές πρεμιέρες που έρχονται στην Αθήνα μετά το Πάσχα

22:48

Ξάνθη: Συνελήφθησαν δύο άτομα για απόπειρα ανθρωποκτονίας

22:42

Ουγγαρία: Τέλος της εποχής Όρμπαν - Νικητής των εκλογών ο Μαγιάρ

22:18

Ιράν: Ο πρώην ΥΠΕΞ Ζαρίφ αποδίδει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στις απαιτήσεις των ΗΠΑ

21:47

Στο επιτηρητικό φυλάκιο «126» στον Έβρο ο Ν. Δένδιας

21:45

Ουγγαρία: Ο Μαγιάρ δηλώνει ότι ο Όρμπαν παραδέχθηκε την ήττα του

21:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος για την ανθρωποκτονία 64χρονου

20:45

Νιγηρία: Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα στα βορειοανατολικά της χώρας

20:37

Τουρκία: Συνελήφθη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης (CHP) στην Άγκυρα

20:15

Θεσσαλονίκη: 88χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μετά από τροχαίο στην περιοχή του Ευόσμου

20:00

Ενεργειακή κρίση στην ΕΕ: 27 κράτη, 120 μέτρα και κοινή απουσία ενιαίας στρατηγικής

19:51

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αποδειχθεί πιο επίμονος λόγω του πολέμου

19:40

Ιράν: Ανακοίνωσε 3.375 νεκρούς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ

19:17

Τραμπ: Αν η Κίνα βοηθήσει το Ιράν θα φάνε δασμούς 50%

18:57

Ιρανοί Φρουροί Επανάστασης: Έχουμε τον πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

18:26

Ομάν: Καλεί τις ΗΠΑ και το Ιράν να κάνουν επώδυνες παραχωρήσεις

18:12

ΕΕ: Η διπλωματία είναι απαραίτητη για να επιλυθούν όλα τα θέματα που εκκρεμούν στη Μέση Ανατολή

18:00

Οφειλές 5,8 δισ. ευρώ «κουρεύτηκαν» μέσω Εξωδικαστικού - Πόσα δάνεια ρύθμισαν οι servicers

17:48

BoJ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων για να φρενάρει ο πληθωρισμός

17:39

Χαρδαλιάς: Με ενότητα, με αυτοπεποίθηση και με πίστη σε όσα μας ενώνουν, προχωράμε μπροστά

17:35

Ουγγαρία: Με προσέλευση ρεκόρ έκλεισαν οι κάλπες - Αγώνας επιβίωσης για τον Όρμπαν

17:19

Ουγγαρία-βουλευτικές εκλογές: Στο 66% είχε φθάσει η συμμετοχή μέχρι τις 16:00

17:07

ΕΛΑΣ: 14 συλλήψεις και κατάσχεση 153 μολότοφ το βράδυ της Ανάστασης στην Αττική

16:46

Πούτιν: Ετοιμος να συμμετάσχει σε διαμεσολάβηση, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ιρανό πρόεδρο

16:42

Ουγγαρία- εκλογές: Στο 54,14% είχε φθάσει η συμμετοχή μέχρι τις 14:00

16:32

Τραμπ: Το ΠΝ των ΗΠΑ ξεκινά τον αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ

16:15

Πεσκοφ: Η Ρωσία έτοιμη να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο αν... περισσεύει

16:07

Ισπανία: Δεύτερος στολίσκος με ανθρωπιστική βοήθεια αποπλέει για Γάζα