Tip of the Day

Εξοικονομήστε χρήματα κατά τις μετακινήσεις σας

26-09-2022 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξοικονομήστε χρήματα κατά τις μετακινήσεις σας

Η μείωση του κόστους μετακίνησης δεν αφορά μόνο στις τιμές των καυσίμων. Αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας και στην υιοθέτηση νέων συνηθειών είτε πρόκειται για μετακίνηση με αυτοκίνητο, είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς είτε με εναλλακτικούς τρόπους.

Το πρώτο βήμα για να εξοικονομήσει κάποιος κόστος και ενέργεια είναι να καθορίσει τη μέθοδο μεταφοράς που ταιριάζει στις ανάγκες του και τον τρόπο ζωής του. Στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν άφθονα μέσα μεταφοράς, ίσως είναι προτιμότερη η χρήση τους ενώ στις αγροτικές περιοχές, το αυτοκίνητο μπορεί να αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Πάντως, υπάρχουν πολλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας όταν ταξιδεύει κάποιος με αυτοκίνητο. Ο συνδυασμός των διαδρομών και η μεταφορά περισσότερων ατόμων εντός του οχήματος μπορεί να μειώσει το κόστος των καυσίμων εφόσον τα έξοδα μοιράζονται ενώ μειώνει την κίνηση στους δρόμους αλλά και το αποτύπωμα άνθρακα.

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να εξοικονομήσει κάποιος ενέργεια είναι να αποφύγει να μετακινείται σε πολυσύχναστους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής. Το ταξίδι σας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της κίνησης, ενώ ο τρόπος οδήγησης σε τέτοιες συνθήκες οδηγεί σε σπατάλη από άποψη απόδοσης καυσίμου.

Ομοίως μπορεί να μειωθεί το κόστος της μετακίνησης με Ι.Χ. εάν χαρτογραφηθεί αποτελεσματικά μια διαδρομή. Επιπλέον, ο προγραμματισμός εκ των προτέρων βοηθά να μην ξεχνάμε ποιες είναι οι απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνουμε, κάτι που εξοικονομεί και χρόνο εκτός από χρήμα.

Από την άλλη, οι δημόσιες συγκοινωνίες μειώνουν την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για τις μεταφορές. Η χρήση τους εξοικονομεί γενικά ενέργεια επειδή, ανά άτομο, η κατανάλωση ενέργειας ενός οχήματος είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν εάν καθένας χρησιμοποιούσε ένα μικρότερο όχημα όπως αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Επιπλέον, το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το γέμισμα του ρεζερβουάρ.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, εάν κάποιος χρησιμοποιεί ήδη τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως την κύρια μέθοδο ταξιδιού του, υπάρχουν ακόμα τρόποι να βελτιώσει τη διαδικασία για να εξοικονομήσει ακόμα περισσότερη ενέργεια. Για να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να αναζητήσει την πιο αποτελεσματική διαδρομή προς τη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού, με στόχο να μειώσει τον αριθμό των μετακινήσεων.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εναλλακτικές μορφές μεταφοράς οι οποίες είναι λιγότερο κοστοβόρες και σίγουρα λιγότερο ενεργοβόρες όπως είναι το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:28

Αγορά ενέργειας και κρίση στη Μ. Ανατολή: Τι περιμένουμε και τι δεν περιμένουμε από την ΕΕ 

07:26

Στα «σκαριά» διαγωνισμός από το Υπερταμείο για «λίφτινγκ» στο Καυταντζόγλειο Στάδιο

07:24

ΕΝΦΙΑ 2026: Προ των πυλών ο νέος λογαριασμός - Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

07:14

Ταμείο Ανάκαμψης: Στο μικροσκόπιο και πάλι το «Ελλάδα 2.0» - Στην Αθήνα τα στελέχη της Κομισιόν

07:08

Ο ενεργειακός πληθωρισμός - Κληρώνει για Credia - Ο καλπασμός και το παρελθόν

23:36

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την απώλεια δύο στρατιωτών του στο νότιο Λίβανο

23:14

Ουκρανία: Κοινή παραγωγή όπλων συζήτησαν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρομπ Γιέτεν

22:48

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βανδάλισαν γλυπτό στο κέντρο της πόλης

22:16

Μαρινάκης: Στόχος είναι κάθε γυναίκα να έχει ίσες ευκαιρίες και να νιώθει ασφαλής

21:47

Λίβανος: Στους 394 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:18

Δένδιας: Ημέρα τιμής και ευγνωμοσύνης για την ανεκτίμητη συμβολή της γυναίκας σε κάθε πτυχή ζωής

20:59

Ισραήλ: Ο πόλεμος θα πάρει ακόμα πολύ καιρό λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου

20:51

Θεσσαλονίκη: Συνολικά πέντε πτήσεις από την Κύπρο έφθασαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

20:42

Επικοινωνία Δένδια με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπ. Άμυνας του Κατάρ

20:35

Πάπας Λέων ΙΔ': Να σταματήσει ο τρομερός θόρυβος που προκαλούν οι βόμβες και τα όπλα

20:30

Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τραμπ είχαν συνομιλία με θέμα τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

20:08

Τραμπ: Εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων για την κατάσχεση του ουρανίου του Ιράν

19:52

SKY express: Παράταση ακύρωσης πτήσεων προς και από το Τελ Αβίβ έως και το Σάββατο 14 Μαρτίου

19:47

Σαουδική Αραβία: Δύο νεκροί από ιρανικό πλήγμα στο Αλ-Χαρτζ

19:21

Γερμανία: Οι Πράσινοι οριακά μπροστά από το CDU στις εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης

19:00

Πόλεμος, πληθωρισμός και επιτόκια: Το Eurogroup σε ρόλο «πυροσβέστη»

18:54

Κλειστά αύριο τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό

18:37

Πιερρακάκης: Κορυφή της ατζέντας του Eurogroup οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στο ενεργειακό κόστος

18:00

Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες – Ο ρόλος της Ελλάδας

17:56

Γάζα: Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από μία αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών

17:23

MWC26 Barcelona: Η ισπανική startup Biorce ο νικητής των φετινών βραβείων 4YFN26

17:13

ΗΠΑ: Οι τιμές πετρελαίου θα πέσουν όταν καταστρέψουμε τις ιρανικές επιθετικές δυνατότητες στο Ορμούζ

16:50

Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στα χέρια εντελώς ανεύθυνων ανθρώπων

16:35

Σκέρτσος: Οριστικός και απολύτως εφικτός ο σημερινός σχεδιασμός για ανάπλαση της ΔΕΘ

16:24

Τσουκαλάς: Θα φέρουμε άμεσα νέα πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών