Tip of the Day

Εξοικονομήστε χρήματα κατά τις μετακινήσεις σας

26-09-2022 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξοικονομήστε χρήματα κατά τις μετακινήσεις σας

Η μείωση του κόστους μετακίνησης δεν αφορά μόνο στις τιμές των καυσίμων. Αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας και στην υιοθέτηση νέων συνηθειών είτε πρόκειται για μετακίνηση με αυτοκίνητο, είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς είτε με εναλλακτικούς τρόπους.

Το πρώτο βήμα για να εξοικονομήσει κάποιος κόστος και ενέργεια είναι να καθορίσει τη μέθοδο μεταφοράς που ταιριάζει στις ανάγκες του και τον τρόπο ζωής του. Στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν άφθονα μέσα μεταφοράς, ίσως είναι προτιμότερη η χρήση τους ενώ στις αγροτικές περιοχές, το αυτοκίνητο μπορεί να αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Πάντως, υπάρχουν πολλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας όταν ταξιδεύει κάποιος με αυτοκίνητο. Ο συνδυασμός των διαδρομών και η μεταφορά περισσότερων ατόμων εντός του οχήματος μπορεί να μειώσει το κόστος των καυσίμων εφόσον τα έξοδα μοιράζονται ενώ μειώνει την κίνηση στους δρόμους αλλά και το αποτύπωμα άνθρακα.

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να εξοικονομήσει κάποιος ενέργεια είναι να αποφύγει να μετακινείται σε πολυσύχναστους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής. Το ταξίδι σας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της κίνησης, ενώ ο τρόπος οδήγησης σε τέτοιες συνθήκες οδηγεί σε σπατάλη από άποψη απόδοσης καυσίμου.

Ομοίως μπορεί να μειωθεί το κόστος της μετακίνησης με Ι.Χ. εάν χαρτογραφηθεί αποτελεσματικά μια διαδρομή. Επιπλέον, ο προγραμματισμός εκ των προτέρων βοηθά να μην ξεχνάμε ποιες είναι οι απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνουμε, κάτι που εξοικονομεί και χρόνο εκτός από χρήμα.

Από την άλλη, οι δημόσιες συγκοινωνίες μειώνουν την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για τις μεταφορές. Η χρήση τους εξοικονομεί γενικά ενέργεια επειδή, ανά άτομο, η κατανάλωση ενέργειας ενός οχήματος είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν εάν καθένας χρησιμοποιούσε ένα μικρότερο όχημα όπως αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Επιπλέον, το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το γέμισμα του ρεζερβουάρ.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, εάν κάποιος χρησιμοποιεί ήδη τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως την κύρια μέθοδο ταξιδιού του, υπάρχουν ακόμα τρόποι να βελτιώσει τη διαδικασία για να εξοικονομήσει ακόμα περισσότερη ενέργεια. Για να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να αναζητήσει την πιο αποτελεσματική διαδρομή προς τη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού, με στόχο να μειώσει τον αριθμό των μετακινήσεων.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εναλλακτικές μορφές μεταφοράς οι οποίες είναι λιγότερο κοστοβόρες και σίγουρα λιγότερο ενεργοβόρες όπως είναι το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:56

Λίβανος: Στους 773 οι νεκροί από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών

22:45

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δηλώνει «έτοιμη για μια μακρά σύγκρουση με το Ισραήλ»

22:30

ΗΠΑ: Δικαστής ακύρωσε ως «προσχηματική» την έρευνα σε βάρος του προέδρου της Fed Τζ. Πάουελ

22:17

Τσιάρας: «Μέχρι τέλος Μαΐου η οριστική πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης»

22:09

Τεχνολογικές πιέσεις στην Wall Street με φόντο ανάπτυξη και πληθωρισμό

21:48

Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο - Ράλι σχεδόν 50% από την αρχή του πολέμου

21:29

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 10 εκατ. δολάρια την ιρανική ηγεσία - Ποιοι είναι στο στόχαστρο

21:20

Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ, το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό

21:06

Ιράν: Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων και drones προς το Ισραήλ - Εκρήξεις στην Τεχεράνη

20:57

Back to back εβδομαδιαίες απώλειες για τον χρυσό

20:50

Πλαφόν στα καύσιμα: Τι προβλέπεται για τα νησιά

20:43

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 5.000 πεζοναύτες και πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή

20:38

«Η Κύπρος θα μπορούσε να παράγει φυσικό αέριο για εξαγωγή από το 2028» λέει ο ΥΠΕΝ

20:22

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν καταρρίψει 111 drones - Οι ΗΠΑ επικήρυξαν την ιρανική ηγεσία

20:13

Πετρέλαιο, γεωπολιτική ένταση και ευρωπαϊκή εταιρική πίστη: Πόσο ανθεκτικές είναι οι επιχειρήσεις

20:09

Πόση λάμψη έχει η οικονομία της Μέσης Ανατολής - Τα κράτη που εμπλέκονται

20:08

Κωνσταντινίδης: «Ο ΟΤΕ εξασφαλίζει τις υποδομές που χρειάζονται για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο»

20:01

Η Ρωσία χαρακτήρισε τη δισέγγονη του Σοβιετικού ηγέτη Χρουστσόφ «ξένο πράκτορα»

19:56

Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος καταφέρονται κατά του CNN

19:47

Το Ιράν επέτρεψε σε δύο τάνκερ που μεταφέρουν αέριο να περάσουν τα Στενά του Ορμούζ

19:44

ΟΗΕ: Πάνω από 100 πρέσβεις και διπλωμάτες σε ειδική ισραηλινή ενημέρωση για την απειλή του Ιράν

19:36

Βραζιλία: Σε ΜΕΘ ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου - «Σοβαρή» η κατάστασή του

19:35

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους: Η τελική λίστα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά

19:17

Γαλλία: Περίπου 10.000 πολίτες έχουν επιστρέψει από τα ΗΑΕ από την αρχή του πολέμου

19:10

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο τις τιμές του αργού

19:06

Στη Λάρισα το Σάββατο ο Κυρ. Μητσοτάκης για το προσυνέδριο της ΝΔ

19:00

Πιερρακάκης: «Θα παρέμβουμε άμεσα αν εκτιμήσουμε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα»

18:52

Ο Τραμπ κρίνει πως ο Πούτιν «βοηθά λίγο» το Ιράν

18:46

Εθνική Τράπεζα: Στις 12 Ιουνίου η καταβολή του μερίσματος

18:39

Hellenic Seaplanes – NOEMI: Συμφωνία έως 80 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ηλεκτρικών υδροπλάνων στην Ελλάδα