Tip of the Day

Εξοικονομήστε χρήματα κατά τις μετακινήσεις σας

26-09-2022 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξοικονομήστε χρήματα κατά τις μετακινήσεις σας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η μείωση του κόστους μετακίνησης δεν αφορά μόνο στις τιμές των καυσίμων. Αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας και στην υιοθέτηση νέων συνηθειών είτε πρόκειται για μετακίνηση με αυτοκίνητο, είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς είτε με εναλλακτικούς τρόπους.

Το πρώτο βήμα για να εξοικονομήσει κάποιος κόστος και ενέργεια είναι να καθορίσει τη μέθοδο μεταφοράς που ταιριάζει στις ανάγκες του και τον τρόπο ζωής του. Στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν άφθονα μέσα μεταφοράς, ίσως είναι προτιμότερη η χρήση τους ενώ στις αγροτικές περιοχές, το αυτοκίνητο μπορεί να αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Πάντως, υπάρχουν πολλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας όταν ταξιδεύει κάποιος με αυτοκίνητο. Ο συνδυασμός των διαδρομών και η μεταφορά περισσότερων ατόμων εντός του οχήματος μπορεί να μειώσει το κόστος των καυσίμων εφόσον τα έξοδα μοιράζονται ενώ μειώνει την κίνηση στους δρόμους αλλά και το αποτύπωμα άνθρακα.

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να εξοικονομήσει κάποιος ενέργεια είναι να αποφύγει να μετακινείται σε πολυσύχναστους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής. Το ταξίδι σας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της κίνησης, ενώ ο τρόπος οδήγησης σε τέτοιες συνθήκες οδηγεί σε σπατάλη από άποψη απόδοσης καυσίμου.

Ομοίως μπορεί να μειωθεί το κόστος της μετακίνησης με Ι.Χ. εάν χαρτογραφηθεί αποτελεσματικά μια διαδρομή. Επιπλέον, ο προγραμματισμός εκ των προτέρων βοηθά να μην ξεχνάμε ποιες είναι οι απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνουμε, κάτι που εξοικονομεί και χρόνο εκτός από χρήμα.

Από την άλλη, οι δημόσιες συγκοινωνίες μειώνουν την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για τις μεταφορές. Η χρήση τους εξοικονομεί γενικά ενέργεια επειδή, ανά άτομο, η κατανάλωση ενέργειας ενός οχήματος είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν εάν καθένας χρησιμοποιούσε ένα μικρότερο όχημα όπως αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Επιπλέον, το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το γέμισμα του ρεζερβουάρ.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, εάν κάποιος χρησιμοποιεί ήδη τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως την κύρια μέθοδο ταξιδιού του, υπάρχουν ακόμα τρόποι να βελτιώσει τη διαδικασία για να εξοικονομήσει ακόμα περισσότερη ενέργεια. Για να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να αναζητήσει την πιο αποτελεσματική διαδρομή προς τη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού, με στόχο να μειώσει τον αριθμό των μετακινήσεων.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εναλλακτικές μορφές μεταφοράς οι οποίες είναι λιγότερο κοστοβόρες και σίγουρα λιγότερο ενεργοβόρες όπως είναι το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:39

Μητσοτάκης: Ζητώ από τους πολίτες να μας κρίνουν αντικειμενικά γι' αυτά που έχουμε κάνει

10:05

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το σερί που έχει να εμφανιστεί από το 1990

09:49

myAGRO: Τι αλλάζει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026 – Οι απλουστεύσεις για τους παραγωγούς

09:45

Πλημμύρα στο Νεπάλ: Στους 633 οι νεκροί, σύμφωνα με τον νέο προσωρινό απολογισμό

09:43

Fitch: Κράτησε τη Γαλλία στο A+ – Τα «αγκάθια» για χρέος, έλλειμμα και πολιτική αβεβαιότητα

09:17

ΗΠΑ και Βενεζουέλα ανακοίνωσαν «ιστορική» πετρελαϊκή συμφωνία

09:10

Νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο – Ενίσχυση στην ΕΕ

09:09

Επιστροφή ενοικίου: Για ποιους έρχεται διπλή πληρωμή και «δώρο» έως 4 ενοίκια

09:00

ΤΕΡΝΑ vs AKTOR – ΜΕΤΚΑ για τον σιδηρόδρομο της Θεσσαλονίκης (σύνδεση ΟΛΘ, δυτικός προαστιακός)

23:59

Συνομιλίες Πούτιν και Σι για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2

23:45

H Σουηδία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στη Φινλανδία

23:31

ΥΠΕΞ: Συλλυπητήρια στη Νορβηγία για τον θάνατο του βασιλιά Χάραλντ Ε΄

23:17

Εβδομάδα κερδών στη Wall Street κόντρα στη «βαριά σκιά» του Γουόρς

23:03

Ρωσία: Η παραγωγή βενζίνης μειώθηκε στο 70% της εγχώριας ζήτησης στα τέλη Αυγούστου

22:49

Ιταλία: H Deliveroo αυξάνει 40% τις αμοιβές των διανομέων μετά τις καταγγελίες για εκμετάλλευση

22:35

Ο Τραμπ υπογράφει διάταγμα για τη δημιουργία εθνικής διαστημικής ακαδημίας

22:21

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος: Σύντομα «τεχνικές συνομιλίες» για τον πόλεμο της Ρωσίας

22:07

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 4 Σεπτεμβρίου

21:53

Λύθηκε το πρόβλημα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια «York» και «Keele» - Ανέκτησαν τις άδειες

21:39

Συνολικά 38 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:18

Κεφαλογιάννη: Στόχος η τουριστική ανάπτυξη και η ανάδειξη της Καστοριάς σε προορισμό 4 εποχών

21:11

Η ΕΤΑΔ στην 90ή ΔΕΘ

20:57

Εντολή Ζελένσκι για επιθέσεις με 1.000 drones την ημέρα κατά της Ρωσίας

20:43

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο ΣΚΑΪ

20:38

Κατσαφάδος: «Αλλάζουμε τη φιλοσοφία της κρατικής αρωγής – Νέος μηχανισμός με ταχύτητα, διαφάνεια»

20:24

Όταν ακόμη και η Συρία έγινε αυτάρκης, ποιο το μέλλον της ελληνικής σιτοκαλλιέργειας;

20:16

Θυγατρική της αιγυπτιακής τράπεζας Misr εκτός αμερικανικού συστήματος λόγω συναλλαγών με Ιράν

20:02

«Κόκκινος» ο χρυσός με πτώση άνω του 2,5% μετά από 3 εβδομάδες κερδών

19:46

Μύκονος: Λουκέτο σε περίπτερο - Δεν εξέδωσε αποδείξεις 90.000 ευρώ σε 4 μήνες