Tip of the Day

Εξοικονομήστε χρήματα κατά τις μετακινήσεις σας

26-09-2022 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξοικονομήστε χρήματα κατά τις μετακινήσεις σας

Η μείωση του κόστους μετακίνησης δεν αφορά μόνο στις τιμές των καυσίμων. Αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας και στην υιοθέτηση νέων συνηθειών είτε πρόκειται για μετακίνηση με αυτοκίνητο, είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς είτε με εναλλακτικούς τρόπους.

Το πρώτο βήμα για να εξοικονομήσει κάποιος κόστος και ενέργεια είναι να καθορίσει τη μέθοδο μεταφοράς που ταιριάζει στις ανάγκες του και τον τρόπο ζωής του. Στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν άφθονα μέσα μεταφοράς, ίσως είναι προτιμότερη η χρήση τους ενώ στις αγροτικές περιοχές, το αυτοκίνητο μπορεί να αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Πάντως, υπάρχουν πολλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας όταν ταξιδεύει κάποιος με αυτοκίνητο. Ο συνδυασμός των διαδρομών και η μεταφορά περισσότερων ατόμων εντός του οχήματος μπορεί να μειώσει το κόστος των καυσίμων εφόσον τα έξοδα μοιράζονται ενώ μειώνει την κίνηση στους δρόμους αλλά και το αποτύπωμα άνθρακα.

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να εξοικονομήσει κάποιος ενέργεια είναι να αποφύγει να μετακινείται σε πολυσύχναστους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής. Το ταξίδι σας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της κίνησης, ενώ ο τρόπος οδήγησης σε τέτοιες συνθήκες οδηγεί σε σπατάλη από άποψη απόδοσης καυσίμου.

Ομοίως μπορεί να μειωθεί το κόστος της μετακίνησης με Ι.Χ. εάν χαρτογραφηθεί αποτελεσματικά μια διαδρομή. Επιπλέον, ο προγραμματισμός εκ των προτέρων βοηθά να μην ξεχνάμε ποιες είναι οι απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνουμε, κάτι που εξοικονομεί και χρόνο εκτός από χρήμα.

Από την άλλη, οι δημόσιες συγκοινωνίες μειώνουν την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για τις μεταφορές. Η χρήση τους εξοικονομεί γενικά ενέργεια επειδή, ανά άτομο, η κατανάλωση ενέργειας ενός οχήματος είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν εάν καθένας χρησιμοποιούσε ένα μικρότερο όχημα όπως αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Επιπλέον, το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το γέμισμα του ρεζερβουάρ.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, εάν κάποιος χρησιμοποιεί ήδη τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως την κύρια μέθοδο ταξιδιού του, υπάρχουν ακόμα τρόποι να βελτιώσει τη διαδικασία για να εξοικονομήσει ακόμα περισσότερη ενέργεια. Για να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να αναζητήσει την πιο αποτελεσματική διαδρομή προς τη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού, με στόχο να μειώσει τον αριθμό των μετακινήσεων.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εναλλακτικές μορφές μεταφοράς οι οποίες είναι λιγότερο κοστοβόρες και σίγουρα λιγότερο ενεργοβόρες όπως είναι το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:47

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται με έργα που υλοποιούνται με συνέπεια

21:18

Γαλλία: Δύο νέες συλλήψεις για την αποτυχημένη επίθεση εναντίον της BofA στο Παρίσι

21:00

Κακλαμάνης: Η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί κοινή ευθύνη

20:49

Κοντογεώργης: Η Ροδόπη βρίσκεται στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη

20:40

ΕΛΑΣ: Επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα - Κατασχέθηκαν ναρκωτικά και όπλα

20:32

Λίβανος: Περισσότεροι από 1.200 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα από την έναρξη του πολέμου

20:18

Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο των ΗΑΕ

20:03

Την Τρίτη η κηδεία της Μαρινέλλας - Σε προσκύνημα η σορός της στη Μητρόπολη Αθηνών

19:50

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο

19:21

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν εκφράζει τη στήριξή του στον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

19:12

Ιράν: Ο νέος Ανώτατος ηγέτης ευχαρίστησε τον ιρακινό λαό και τη θρησκευτική ηγεσία για τη στήριξή τους

19:00

ΗΠΑ - Ισραήλ: Έχουν κοινό εχθρό, αλλά διαφορετικούς πολέμους

18:51

Νετανιάχου: Η απαγόρευση για τον Πανάγιο Τάφο δεν είχε κακόβουλη πρόθεση

18:33

Ιράν: Κατέστρεψε αμερικανικό αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου στη Σαουδική Αραβία

18:24

Ιταλία: Η κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

18:00

Επενδυτική ψυχολογία σε καιρό πολέμου – Οι παγίδες που κοστίζουν ακριβά

17:51

Πακιστάν, Τουρκία, Σ. Αραβία και Αιγύπτος προτείνουν σχέδιο για το Ιράν

17:40

Πιερρακάκης: Θα στηρίξουμε τους πολίτες, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, την παραγωγή, για όσο διάστημα χρειαστεί

17:19

Eli Lilly: Συμφωνία $2,75 δισ. για παγκόσμια διάθεση φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί μέσω ΑΙ

16:57

Οι Ελβετοί τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους

16:36

Reuters: Ο τζόγος πριν από ορισμένες ανακοινώσεις του Τραμπ δημιουργεί ερωτηματικά

16:26

Μητσοτάκης: Σύσκεψη με αντικείμενο την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

16:00

Γιατί διστάζει η ΕΕ; Τα μαθήματα από την ενεργειακή κρίση του 2022

15:41

Λίβανος: Κηδεύτηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή

15:29

Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο

15:24

ΠΑΣΟΚ: Με την ψηφοφορία για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το 4ο συνέδριο

15:11

Καραμανλή: Ανερχόμενος διεθνής προορισμός για τους τουρίστες η Θεσσαλονίκη

14:52

Αρχαία Ολυμπία: Η ΔΟΑ ανοίγει τις πύλες της

14:46

Καιρός: Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό φέρνει θυελλώδεις ανέμους και έντονα φαινόμενα

14:41

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση στη Μ. Ανατολή