Tip of the Day

Power Pass: Πώς θα πάρετε έως 600 ευρώ αναδρομική επιδότηση στο ρεύμα 

08-06-2022 | 08:32
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Power Pass: Πώς θα πάρετε έως 600 ευρώ αναδρομική επιδότηση στο ρεύμα 

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επιστροφή των αναδρομικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ, η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει από τις 14 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, με σκοπό να απορροφηθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος μόνο των κύριων κατοικιών, από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαΐου 2022 (περίοδος αναφοράς). Στην πράξη, με την ενίσχυση κατά κύριο λόγο επεκτείνεται αναδρομικά η εφαρμογή των επιδοτήσεων, ώστε να καλυφθεί και μεγάλο μέρος των μηνιαίων καταναλώσεων των κύριων κατοικιών που το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπερέβησαν τις 300 κιλοβατώρες.

Επομένως, τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφής αφορούν νοικοκυριά τα οποία για έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω μήνες «έκαψαν» πάνω από 300 κιλοβατώρες, με συνέπεια να υπάρξουν στους λογαριασμούς τους σημαντικές επιβαρύνσεις. Τα νοικοκυριά που ανήκουν σε αυτή την περίπτωση, θα λάβουν έως 600 ευρώ μέσω των αναδρομικών επιδοτήσεων.

Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις εξηγούν πώς ακριβώς θα «τρέξει» το μέτρο.

Ποια είναι τα κριτήρια για τους δικαιούχους;

Αφορά φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων υπολογίζεται ως το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου. Το οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως το άθροισμα του εισοδήματος του υπόχρεου και της συζύγου ή Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ), σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους που λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο. Ο αιτών πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος κατά την 1η Μαΐου 2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

Ποιες παροχές αφορά;

Κύριες κατοικίες καθώς και μισθωμένες κατοικίες εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Σε περίπτωση φυσικών προσώπων ή μελών του νοικοκυριού που διαμένουν στην ίδια κύρια οικία κατά την περίοδο αναφοράς, η υποβολή της αίτησης για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, γίνεται από ένα εκ των μελών. Επιπλέον σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους που δεν βρίσκονται σε διάσταση, με βάση τα στοιχεία Μητρώου φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, όπως έχουν διαμορφωθεί την 1η Μαΐου 2022, η αίτηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων και σε περίπτωση αίτησης του άλλου συζύγου, αυτή απορρίπτεται αυτόματα.

Ποια τιμολόγια ρεύματος καλύπτει η επιδότηση;

Τα τιμολόγια που περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή εξαιρούνται οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος με σταθερές χρεώσεις. Τα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ουσιαστικά κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αναδρομικές επιδοτήσεις θα υπολογιστούν για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο αναφοράς, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Υπάρχουν όρια στα ποσά που θα χορηγηθούν;

Αν η αναδρομική επιδότηση προκύψει μικρότερη από 30 ευρώ, τότε δεν θα χορηγηθεί στον δικαιούχο. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, το μέγιστο ύψος του ποσού επιστροφής είναι 600 ευρώ. Με την υποβολή της αίτησης, μετά την εξέτασή της η πλατφόρμα θα υπολογίζει αυτόματα την ενίσχυση για κάθε δικαιούχο, πιστώνοντάς την στον προσωπικό τραπεζικό του λογαριασμό.

Πληρώ τα κριτήρια των δικαιούχων. Πώς μπορώ να υπολογίσω αν θα λάβω αναδρομική επιδότηση για την κύρια κατοικία μου;

Για τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, θα πρέπει να αθροιστούν οι χρεώσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και από το άθροισμα που θα προκύψει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που παρείχε ο προμηθευτής, αλλά και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη παρασχεθεί από την πολιτεία, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Η αναδρομικό ενίσχυση είναι το 60% του ποσού που θα προκύψει.

Επομένως, ο σχετικός μαθηματικός τύπος είναι: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * 60%.

Για παράδειγμα, αν οι επιβαρύνσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο συγκεκριμένο διάστημα ήταν 1.600 ευρώ, η έκπτωση από την πολιτεία 700 ευρώ και η έκπτωση του προμηθευτή 300 ευρώ, τότε η αναδρομική επιδότηση θα υπολογισθεί στην πρόσθετη επιβάρυνση των 1.000 ευρώ (1.600-600-400 = 1.000). Από το ποσό αυτό, θα επιστραφεί στον δικαιούχο το 60%, δηλαδή 600 ευρώ.

Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις για τις κύριες κατοικίες;

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet, ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία κύριας κατοικίας του για την περίοδο αναφοράς. Πιο συγκεκριμένα ακολουθούνται τα ακόλουθα βήματα:

(i. Αντλούνται από τα στοιχεία της τελευταίας οριστικά υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ήτοι του φορολογικού έτους 2021 σε περίπτωση που έχει υποβληθεί, ή φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη υποβληθεί η δήλωση του φορολογικού έτους 2021, όλα τα στοιχεία που αφορούν την κύρια κατοικία από τον Πίνακα 5 της φορολογικής δήλωσης (διεύθυνση- οδοί που περικλείουν το τετράγωνο-αριθμό παροχής ρεύματος και όλοι οι κωδικοί σχετιζόμενοι με την κύρια κατοικία ήτοι 208, 204, 808, 203, 240, 211, 212, 231, 213, 214 και 215).

(ii. Σε περίπτωση που η κύρια κατοικία του δικαιούχου παραμένει η ίδια με την ανωτέρω, για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα ανωτέρω στοιχεία κύριας κατοικίας ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.

(iii. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει αλλάξει κύρια κατοικία σε σχέση με την ανωτέρω, κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνει τα αντίστοιχα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, ειδικά τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν από τον ωφελούμενο.

Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων της κύριας κατοικίας, ο αιτών θα συμπληρώσει και θα επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού
λογαριασμού του. Επιπλέον, ο αιτών θα πρέπει να συναινέσει για την μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων των λογαριασμών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την επεξεργασία και υπολογισμό της επιδότησης.

Με βάση τα στοιχεία από τις εταιρείες προμήθειας, μέσω της πλατφόρμας η Κοινωνία της Πληροφορίας θα υπολογίσει αυτόματα το ύψος της αναδρομικής επιδότησης. Αν η συγκεκριμένη παροχή δεν έχει δηλωθεί από άλλον δικαιούχο για την περίοδο αναφοράς, τότε μετά την εξέταση της αίτησης, όλο το σχετικό ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του αιτούντα, ο οποίος θεωρείται και ο αποκλειστικός δικαιούχος.

Υπενθυμίζεται ότι από τον υπολογισμό θα πρέπει να προκύψει ένα ποσό άνω των 30 ευρώ, με πλαφόν στο ποσό επιστροφής τα 600 ευρώ. Η Κοινωνία της Πληροφορίας ενημερώνει τον δικαιούχο για την καταβολή του ποσού και το ύψος του, στα στοιχεία επικοινωνίας που εκείνος δήλωσε. Ενημέρωση γίνεται και στην περίπτωση για οποιονδήποτε λόγο απορριφθεί η αίτηση.

Τι γίνεται αν δύο κύριες κατοικίες έχουν κοινό «ρολόι»;

Μπορούν να υποβληθούν δύο αιτήσεις, από ένα μέλος κάθε νοικοκυριού. Στην περίπτωση που η ίδια παροχή έχει δηλωθεί από παραπάνω από έναν ενδιαφερόμενους, τότε λαμβάνεται υπόψη το αν κάποιος από τους ίδιους είναι εκείνος στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που μία παροχή για κάποιον μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό.

Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

Τι αλλάζει στην υποβολή αίτησης για φοιτητική κατοικία;

Η υποβολή της αίτησης οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από έναν εκ των γονέων ή κηδεμόνων και ο οποίος δηλώνει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώνει για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό. Για την υποβολή αίτησης οικονομικής ενίσχυσης για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό, θα πρέπει προηγουμένως απαραιτήτως ο γονέας ή κηδεμόνας να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος.

Από τη φορολογική δήλωση, αντλούνται τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό του Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης (Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία Ιδιοκτήτη, ΑΦΜ Ιδιοκτήτη, Αριθμός δήλωσης μίσθωσης και Αριθμός Παροχής ρεύματος).

(i. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια με την ανωτέρω, για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα ανωτέρω στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.

(ii. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει σε σχέση με την ανωτέρω κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.

Τι γίνεται με τις οικογένειες που συντηρούν περισσότερες από μία φοιτητικές κατοικίες;

Δικαιούνται επιδότηση έως και τρεις φοιτητικές κατοικίες ανά φυσικό πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση έχουν δηλωθεί στον Πίνακα 6 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 του γονέα ή κηδεμόνα. Για κάθε μία κατοικία, ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία.

Υπάρχει «πέναλτι» σε περιπτώσεις ανακριβών στοιχείων;

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης. Επομένως, για αναδρομική ενίσχυση 600 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βεβαιώνει το προς ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό και εκδίδει την σχετική ταυτότητα οφειλής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:40

Ευρωαγορές: Τα εταιρικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη - Σε υψηλό εννέα ετών οι τραπεζικές μετοχές

19:33

ΑΑΔΕ: Νέo app για καταχώρηση ραντεβού διασύνδεσης ERP – POS

19:28

Στο σκαμνί «Σπαρτιάτες» και Ηλίας Κασιδιάρης στις 19 Ιουνίου

19:12

Καρέλιας: 86,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023 - Μέρισμα 12,4 ευρώ ανά μετοχή

19:02

Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή

18:50

Ελλάκτωρ: Απέκτησε 24.514 μετοχές της Reds - 2,70 ευρώ ανά μετοχή

18:39

Παγκρήτια Τράπεζα: Προϋπόθεση ανάπτυξης, η γυναικεία ενδυνάμωση – Το 52% του προσωπικού της γυναίκες

18:31

Ευ. Μυτιληναίος: Όσο το δυνατόν πιο σύντομα το dual listing

18:30

Unibios: Καθαρά κέρδη 2,04 εκατ. το 2023 - Αύξηση πωλήσεων 15,4%

18:21

Galaxy Cosmos Mezz: Στα 5,4 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023

18:15

Σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυγίανση της αγοράς των επίγειων καζίνο

18:12

Ακυρώνεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

18:09

EΤΕ: Η ανακοίνωση για τη Δημόσια Πρόταση στην Epsilon Net

18:00

ΕΡΓΑΝΗ: Έκρηξη προσλήψεων με 252.606 νέες θέσεις τον Μάρτιο - Οι περιζήτητες ειδικότητες

17:46

Alumil: Διευκρινίσεις για την απόσχιση του κλάδου χύτευσης και την εξεύρεση επενδυτή

17:45

«Θριάσιο 2»: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το κοινό σχήμα των Hellenic Train – DAMCO για το logistics center

17:38

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

17:26

Χρηματιστήριο: Κέρδη άνω του 4,4% στην εβδομάδα - Υπέρβαση των 1.450 μονάδων

17:10

Κασσελάκης : Ο κόσμος δεν ζει στον «παράδεισο» που θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση

17:09

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πράσινο φως» για την τροποποίηση όρων του ΚΟΔ των 500 εκατ. ευρώ

17:01

Ακρίτας: Στα 4,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2023

16:53

Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των εγγυοδοτικών εργαλείων του Ταμείου InvestEU

16:48

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

16:39

Συνταξιοδοτείται ο CEO της Schroders

16:38

Wall Steet: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

16:37

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με εκπροσώπους της Mytilineos Energy & Metals στη Χιλή

16:31

Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ

16:23

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες εξυπηρέτησης στις ψηφιακές εφαρμογές

16:18

Υπουργός ενόπλων δυνάμεων Γαλλίας: Υπέρ μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης

16:16

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που καπηλεύονται τη χριστιανοσύνη