Tip of the Day

Απασχόληση νέων χωρίς εμπειρία με επιδότηση μισθού και εισφορών

10-06-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απασχόληση νέων χωρίς εμπειρία με επιδότηση μισθού και εισφορών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καθώς οι άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών στερούνται εργασιακής εμπειρίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημόσιου και κοινωνικού τομέα δεν δύνανται να προβούν στην πρόσληψη τους, η ΔΥΠΑ ενεργοποιεί επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής προετοιμασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά 10.000 εγγεγραμμένους στα Μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης που κατοικούν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ηλικίας 18 έως 29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Οι 10.000 θέσεις προεργασίας του προγράμματος κατανέμονται, ανά Περιφέρεια, ως εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής 6.500 θέσεις
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 3.500 θέσεις

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε
β) επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α' 101) και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ, ενώ υπεύθυνος φορέας ορίζεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Προϋποθέσεις ένταξης

Οι πάροχοι ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν εντάσσονται στο ανωτέρω πρόγραμμα ως εξής:

  • Πάροχοι με προσωπικό 0-3 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για ένα (1) ωφελούμενο.
  • Πάροχοι με προσωπικό 4-9 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για δύο (2) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 10-19 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για τρεις(3) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 20-30 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για πέντε (5) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 31-50 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για οκτώ (8) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι άνω των 50 ατόμων μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για αριθμό ωφελουμένων που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού απασχολούμενου προσωπικού κατά την αίτηση, και έως 20 ωφελούμενους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης/παρόχου στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.ΥΠ.Α. (ημερολογιακά). Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού από την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραμένει σταθερός - ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού - είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης/παρόχου στη δράση.

Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στη δράση και της υπογραφής του συμφωνητικού από τον πάροχο και τον ωφελούμενο.

Στο προϋπάρχον προσωπικό ανήκουν και τα άτομα που είναι σε ασθένεια, στράτευση, σε κυοφορία - λοχεία, ή κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση/πάροχος έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού, αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, μπορεί να ενταχθεί στη δράση.

Υποβολή αίτησεων

Οι επιχειρήσεις/πάροχοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές αρμοδιότητας των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, υποβάλλουν στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services) μία μόνο ηλεκτρονική αίτηση - εντολή κενής θέσης - υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.oaed.gr).

Η διαδικασία της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, είτε μέσω των κωδικών TAXISnet, είτε με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης Δ.ΥΠ.Α. (εφόσον διαθέτουν) με Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΟΗΕ: Σχεδόν 100 εκατ. παιδιά στερούνται το σχολείο εξαιτίας κρίσεων

23:52

Συρία: Πάνω από 13 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας»

23:46

Σαουδική Αραβία: Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους

23:40

Ιράν: Εκκένωση 11.000 εγκλωβισμένων ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

23:32

Γκουτέρες: «Είναι καιρός να ειπωθεί η αλήθεια για το οικολογικό κόστος των data centers»

23:25

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν

23:16

Wall Street: Δεύτερη ημέρα απωλειών με «βαρίδι» την τεχνολογία - Έχασε 2,21% ο Nasdaq

22:53

Mevaco: Στο 5,73% αυξήθηκε το ποσοστό του Γ. Γκιωνάκη

22:47

Μελόνι: «Οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ πρέπει να επανέλθουν σε συνθήκες ομαλότητας»

22:38

Μόλις το 24% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράν άξιζε το κόστος του

22:28

Πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τις διελεύσεις στο Ορμούζ

22:12

Πούτιν: «Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας»

21:57

Απώλειες για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου

21:44

ΑΔΜΗΕ: Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές σε ελληνική και διεθνή προσφορά

21:38

Κλήρωση Eurojackpot 23/6/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:34

Μαροκινοί αξιωματικοί έφτασαν στο Ισραήλ για τη Γάζα

21:18

Συμμετοχή της Hellenic Cables σε ευρωπαϊκά έργα ΑΠΕ με στήριξη από ΕΤΕπ και HSBC

21:02

Ρούμπιο: «Δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να χρεώσει διόδια στα Στενά του Ορμούζ»

20:59

Γεωργιάδης: «Η χώρα μας προχωράει μπροστά, γίνεται ολοένα καλύτερη και πιο δυνατή»

20:39

Γαλλία: Η Τρίτη ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

20:25

Ουκρανία, η επόμενη μέρα: Οι προκλήσεις της ανασυγκρότησης

20:23

Η Δανία στέλνει νεοσύλλεκτους στην Γροιλανδία

20:12

Πεζεσκιάν: «Το Ιράν δεν διαπραγματεύεται τους βαλλιστικούς πυραύλους του»

20:05

Scope για Alpha Bank: Ανθεκτική κερδοφορία - Περαιτέρω αποκλιμάκωση των NPEs έως το 2027

20:01

Λίβανος: Ο Αούν ζητά «τέλος ισραηλινής κατοχής» ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων

20:00

Μαρκόπουλος: «Ημέρα νίκης και δικαίωσης η τροπολογία για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη»

19:54

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στο Βερολίνο για θέματα άμυνας

19:42

Βιανέξ: Νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα με επένδυση 12,47 εκατ. ευρώ

19:38

Ρωσία: Στο τραπέζι η απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου κίνησης για να σταθεροποιηθεί η αγορά

19:26

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς