Tip of the Day

Απασχόληση νέων χωρίς εμπειρία με επιδότηση μισθού και εισφορών

10-06-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απασχόληση νέων χωρίς εμπειρία με επιδότηση μισθού και εισφορών

Καθώς οι άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών στερούνται εργασιακής εμπειρίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημόσιου και κοινωνικού τομέα δεν δύνανται να προβούν στην πρόσληψη τους, η ΔΥΠΑ ενεργοποιεί επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής προετοιμασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά 10.000 εγγεγραμμένους στα Μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης που κατοικούν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ηλικίας 18 έως 29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Οι 10.000 θέσεις προεργασίας του προγράμματος κατανέμονται, ανά Περιφέρεια, ως εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής 6.500 θέσεις
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 3.500 θέσεις

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε
β) επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α' 101) και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ, ενώ υπεύθυνος φορέας ορίζεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Προϋποθέσεις ένταξης

Οι πάροχοι ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν εντάσσονται στο ανωτέρω πρόγραμμα ως εξής:

  • Πάροχοι με προσωπικό 0-3 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για ένα (1) ωφελούμενο.
  • Πάροχοι με προσωπικό 4-9 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για δύο (2) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 10-19 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για τρεις(3) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 20-30 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για πέντε (5) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 31-50 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για οκτώ (8) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι άνω των 50 ατόμων μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για αριθμό ωφελουμένων που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού απασχολούμενου προσωπικού κατά την αίτηση, και έως 20 ωφελούμενους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης/παρόχου στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.ΥΠ.Α. (ημερολογιακά). Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού από την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραμένει σταθερός - ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού - είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης/παρόχου στη δράση.

Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στη δράση και της υπογραφής του συμφωνητικού από τον πάροχο και τον ωφελούμενο.

Στο προϋπάρχον προσωπικό ανήκουν και τα άτομα που είναι σε ασθένεια, στράτευση, σε κυοφορία - λοχεία, ή κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση/πάροχος έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού, αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, μπορεί να ενταχθεί στη δράση.

Υποβολή αίτησεων

Οι επιχειρήσεις/πάροχοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές αρμοδιότητας των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, υποβάλλουν στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services) μία μόνο ηλεκτρονική αίτηση - εντολή κενής θέσης - υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.oaed.gr).

Η διαδικασία της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, είτε μέσω των κωδικών TAXISnet, είτε με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης Δ.ΥΠ.Α. (εφόσον διαθέτουν) με Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:42

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Ιωάννινα, Δωδώνη και Παραμυθιά μετά τον ισχυρό σεισμό στις 8/3

15:38

ΟΗΕ: Οι μεταφορές παιδιών από τη Ρωσία ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

15:16

Γερμανία: Συνελήφθη στην Κύπρο ύποπτος για λαθρεμπόριο όπλων για λογαριασμό της Χαμάς

15:12

Jefferies: Περιθώριο ανόδου 35% για την Alpha Bank – Αυξάνει την τιμή στόχο στα 4,85 ευρώ

15:10

Χέγκσεθ: Σήμερα θα είναι «η πιο έντονη ημέρα επιθέσεων» εναντίον του Ιράν

14:55

Στεφάτος (ΕΔΕΥΕΠ): Έως 41% των κερδών στο Δημόσιο από υδρογονάνθρακες - Το ρίσκο στις εταιρείες

14:54

Δέκα μέρη της Ελλάδας με θέα που κόβει την ανάσα

14:53

Βρετανία: Οι βουλευτές απέρριψαν την απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 16 ετών

14:51

Πιερρακάκης στο Ecofin: «Το κόστος της καθυστέρησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων είναι τεράστιο»

14:47

«Μηχανικοί στην Πράξη» της Metlen: Αιτήσεις έως 6/4 για το πρόγραμμα έμμισθης πρακτικής εργασίας

14:38

Τσιάρας: Διαχρονικές οι παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ, με μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζονται οι δυσλειτουργίες

14:34

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί στην πόλη Σλοβιάνσκ από ρωσικό πλήγμα

14:12

JP Morgan: Οι συνέπειες της σύγκρουσης στο Ιράν ίσως διαρκέσουν για δεκαετίες

14:09

Σκάνδαλο στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου - Πρώην εργαζόμενοι καταγγέλλουν λεκτική και σωματική κακοποίηση

13:56

Kaspersky: Η AI διαγράφει τα ψηφιακά αποτυπώματα, δυσκολεύοντας την ταυτοποίηση επιθέσεων

13:54

Ανοιχτός ο Τραμπ σε διάλογο με Ιράν: «Εξαρτάται από τους όρους» - «Πυρά» στον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ

13:49

Γερμανός ΥΠΕΞ: Εάν η Κύπρος πραγματικά μας χρειαστεί, θα είμαστε παρόντες

13:47

Μειοψηφικό ποσοστό της Coffee Lab απέκτησε η Βενέτης

13:42

Tinos Beach: Το εμβληματικό ξενοδοχείο επιστρέφει ξανά το 2026

13:37

Μητσοτάκης: Ώρα να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας

13:36

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών XI: Διάλογος, συνεργασία και καινοτομία στο επίκεντρο μιας κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας

13:22

Voucher 750 ευρώ: Αποκαταστάθηκε η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ - Στις 55.000 οι αιτήσεις

13:19

Φον ντερ Λάιεν: «Στρατηγικό σφάλμα» η μείωση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ

13:16

Αύξηση 5,3% στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο

13:14

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 11,9% στις εξαγωγές τον Ιανουάριο - Στα 2,8 δισ. το εμπορικό έλλειμμα

13:10

UBS: Αυξάνει την τιμή-στόχο για Τρ. Πειραιώς στα 10,80 ευρώ

13:07

Δυναμική παρουσία της ελληνικής αποστολής του ΕΒΕΑ στο Mobile World Congress 2026

13:06

Σκέρτσος: Σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης - Το ψέμα «τρέχει» πολύ πιο γρήγορα διαχρονικά

13:01

Κίνα: Εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές το δίμηνο παρά τους δασμούς Τραμπ - Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ

12:49

Κοντογεώργης: Σύντομα οι παρεμβάσεις για τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς και την αποτροπή αισχροκέρδειας