Tip of the Day

Απασχόληση νέων χωρίς εμπειρία με επιδότηση μισθού και εισφορών

10-06-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απασχόληση νέων χωρίς εμπειρία με επιδότηση μισθού και εισφορών

Καθώς οι άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών στερούνται εργασιακής εμπειρίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημόσιου και κοινωνικού τομέα δεν δύνανται να προβούν στην πρόσληψη τους, η ΔΥΠΑ ενεργοποιεί επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής προετοιμασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά 10.000 εγγεγραμμένους στα Μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης που κατοικούν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ηλικίας 18 έως 29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Οι 10.000 θέσεις προεργασίας του προγράμματος κατανέμονται, ανά Περιφέρεια, ως εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής 6.500 θέσεις
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 3.500 θέσεις

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε
β) επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α' 101) και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ, ενώ υπεύθυνος φορέας ορίζεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Προϋποθέσεις ένταξης

Οι πάροχοι ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν εντάσσονται στο ανωτέρω πρόγραμμα ως εξής:

  • Πάροχοι με προσωπικό 0-3 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για ένα (1) ωφελούμενο.
  • Πάροχοι με προσωπικό 4-9 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για δύο (2) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 10-19 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για τρεις(3) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 20-30 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για πέντε (5) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 31-50 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για οκτώ (8) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι άνω των 50 ατόμων μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για αριθμό ωφελουμένων που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού απασχολούμενου προσωπικού κατά την αίτηση, και έως 20 ωφελούμενους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης/παρόχου στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.ΥΠ.Α. (ημερολογιακά). Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού από την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραμένει σταθερός - ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού - είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης/παρόχου στη δράση.

Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στη δράση και της υπογραφής του συμφωνητικού από τον πάροχο και τον ωφελούμενο.

Στο προϋπάρχον προσωπικό ανήκουν και τα άτομα που είναι σε ασθένεια, στράτευση, σε κυοφορία - λοχεία, ή κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση/πάροχος έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού, αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, μπορεί να ενταχθεί στη δράση.

Υποβολή αίτησεων

Οι επιχειρήσεις/πάροχοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές αρμοδιότητας των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, υποβάλλουν στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services) μία μόνο ηλεκτρονική αίτηση - εντολή κενής θέσης - υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.oaed.gr).

Η διαδικασία της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, είτε μέσω των κωδικών TAXISnet, είτε με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης Δ.ΥΠ.Α. (εφόσον διαθέτουν) με Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:01

Ιρανός ΥΠΕΞ: Μηδενική εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

09:55

Κεφαλογιάννης: Αυστηρός έλεγχος και ενίσχυση της πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο στην Πελοπόννησο

09:50

ΗΠΑ: Δύο στους τρεις Αμερικανούς θέλουν να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος εναντίον του Ιράν

09:44

Σε ποιες περιοχές είναι κλειστά τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας

09:35

Η Snappi παρουσιάζει τη νέα, πλήρως ανανεωμένη εφαρμογή της

09:34

Nike: Αδύναμο outlook με πτώση πωλήσεων 20% στην Κίνα - Η εικόνα του γ' τριμήνου

09:28

Υπ. Μεταφορών: Στρατηγική συνεργασία με ΕΤΕπ για ενεργειακή υποστήριξη ηλεκτρικών λεωφορείων

09:24

Η Αργεντινή χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης

09:15

ΗΠΑ: Ο Ρούμπιο επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον «θα επανεξετάσει» τη σχέση της με το NATO

09:12

Το χειρότερο τρίμηνο από την κρίση του 2008 για τη μετοχή της Microsoft

09:05

Σε ισχύ από σήμερα η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

08:59

Μέση Ανατολή: Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από δύο βλήματα κοντά στο Κατάρ

08:54

Μεταγωγικό αεροσκάφος της Ρωσίας συνετρίβη στην Κριμαία - 29 νεκροί

08:52

Κοντόπουλος για αναβάθμιση ΧΑ από MSCI: «Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κεφαλαιαγορά»

08:48

Damavand: Μείωση τζίρου και αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA

08:41

Αποκαλυπτήρια για το νέο Fuel Pass: Αιτήσεις από 6 έως 30 Απριλίου - Πώς θα δοθεί και σε ποιους

08:33

Φροντιστήρια στη διαχείριση πλούτου από Ντουέιν Γουέιντ και Τομ Μπρέιντι

08:24

Αγορά μπύρας: Πού θα κριθεί η κατανάλωση το 2026 - Οι κρίσιμες παράμετροι

08:16

Σε Παιανία, Σέρρες, Λάρισα, Καλαμάτα και Πύργο οι πρώτες κοινωνικές κατοικίες - Το καλοκαίρι ο διαγωνισμός

08:08

Ακαθάριστα οικόπεδα: Από 1η Απριλίου οι καθαρισμοί - Οι δηλώσεις, οι έλεγχοι και πρόστιμα

08:03

Εμπορικά καταστήματα: Μπαίνουν στην πασχαλινή περίοδο με «γεμάτα ράφια σε προ κρίσης τιμές»

07:57

Μ. Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη - Ιρανικό πλήγμα σε τάνκερ στο Κατάρ - Έρχεται διάγγελμα Τραμπ

07:52

«Porto Heli Hospitality»: Ποια είναι η νέα τουριστική επένδυση με ξενοδοχείο και βίλες ύψους 96,5 εκατ.

07:44

Συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη: Αλλαγές στην αίθουσα και στη διαδικασία εισόδου

07:38

Orilina Properties: Προχωρούν οι πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό – Τι γίνεται με την ιδιωτική λέσχη

07:31

Πετρέλαιο κίνησης: Πώς και πότε θα περάσει η επιδότηση στις τιμές των πρατηρίων

07:25

BriQ Properties: Ποια projects είναι σε εξέλιξη - Η στρατηγική της ΑΕΕΑΠ

07:21

Τι αλλάζει στα έργα Στρατηγικής Σημασίας, ενισχυμένος ρόλος ΤΕΕ και Υπερταμείου

07:17

Πετρέλαιο κίνησης: Aπό τα ξημερώματα ξεκινά η μείωση στην αντλία - Fuel Pass πριν το Πάσχα

07:10

Εφιάλτης στον δρόμο με τις κάλπες - Το ΠΑΣΟΚ και το Πασχαλινό fuel pass - «Μαλλιά κουβάρια» στον ΣΥΡΙΖΑ