Tip of the Day

Απασχόληση νέων χωρίς εμπειρία με επιδότηση μισθού και εισφορών

10-06-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απασχόληση νέων χωρίς εμπειρία με επιδότηση μισθού και εισφορών

Καθώς οι άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών στερούνται εργασιακής εμπειρίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημόσιου και κοινωνικού τομέα δεν δύνανται να προβούν στην πρόσληψη τους, η ΔΥΠΑ ενεργοποιεί επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής προετοιμασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά 10.000 εγγεγραμμένους στα Μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης που κατοικούν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ηλικίας 18 έως 29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Οι 10.000 θέσεις προεργασίας του προγράμματος κατανέμονται, ανά Περιφέρεια, ως εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής 6.500 θέσεις
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 3.500 θέσεις

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε
β) επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α' 101) και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ, ενώ υπεύθυνος φορέας ορίζεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Προϋποθέσεις ένταξης

Οι πάροχοι ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν εντάσσονται στο ανωτέρω πρόγραμμα ως εξής:

  • Πάροχοι με προσωπικό 0-3 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για ένα (1) ωφελούμενο.
  • Πάροχοι με προσωπικό 4-9 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για δύο (2) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 10-19 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για τρεις(3) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 20-30 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για πέντε (5) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι με προσωπικό 31-50 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για οκτώ (8) ωφελούμενους.
  • Πάροχοι άνω των 50 ατόμων μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για αριθμό ωφελουμένων που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού απασχολούμενου προσωπικού κατά την αίτηση, και έως 20 ωφελούμενους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης/παρόχου στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.ΥΠ.Α. (ημερολογιακά). Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού από την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραμένει σταθερός - ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού - είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης/παρόχου στη δράση.

Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στη δράση και της υπογραφής του συμφωνητικού από τον πάροχο και τον ωφελούμενο.

Στο προϋπάρχον προσωπικό ανήκουν και τα άτομα που είναι σε ασθένεια, στράτευση, σε κυοφορία - λοχεία, ή κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση/πάροχος έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού, αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, μπορεί να ενταχθεί στη δράση.

Υποβολή αίτησεων

Οι επιχειρήσεις/πάροχοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές αρμοδιότητας των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, υποβάλλουν στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services) μία μόνο ηλεκτρονική αίτηση - εντολή κενής θέσης - υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.oaed.gr).

Η διαδικασία της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, είτε μέσω των κωδικών TAXISnet, είτε με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης Δ.ΥΠ.Α. (εφόσον διαθέτουν) με Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Τα μεσάνυχτα πιο κοντά από ποτέ στο Ρολόι της Αποκάλυψης

23:45

Νορβηγία: Εγκρίθηκε σχέδιο για την προμήθεια οπλικών συστημάτων πυροβολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων

23:35

Στο Ιράν η καταστολή συνεχίζεται ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται ήδη στον Κόλπο

23:25

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί το Ιράν με πλήγμα πρωτοφανούς ισχύος

23:17

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 - Στο επίκεντρο Fed και Magnificent 7

23:03

ΗΠΑ: «Πολυήμερη αεροπορική άσκηση» στη Μέση Ανατολή προανήγγειλε η Centcom

22:43

Άλμα 3% για το πετρέλαιο - Επανέκαμψε η παραγωγή μετά από κακοκαιρία στις ΗΠΑ

22:26

Βιολάντα για συλλήψεις: «Πραγματοποιήθηκαν βάσει της προβλεπόμενης στο νόμο διαδικασίας»

22:10

Ελβετία: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τις ποινικές κυρώσεις σε φοιτητές για καθιστικές διαμαρτυρίες για τη Γάζα

21:47

Νετανιάχου: Δεν θα επιτρέψω την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

21:45

Φρεντέρικσεν: Έτοιμη «να κάνει ό,τι μπορεί» για να επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ

21:42

ΗΠΑ: Νέο επεισόδιο με την ICE στην Αριζόνα - Σε κρίσιμη κατάσταση ένα άτομο από πυροβολισμούς

21:34

Ουκρανία: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από ρωσική επίθεση σε επιβατικό τρένο στo Χάρκοβο

21:29

Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση δεν ενέκρινε τις δύο προτάσεις μομφής κατά του Λεκορνί

21:23

Χρυσός: Παραμένει πάνω από τα 5.000 δολάρια συνεχίζοντας ένα ιστορικό ράλι

21:13

LVMH: Άγγιξαν τα 22,7 δισ. ευρώ οι πωλήσεις δ' τριμήνου - Πάνω από τις εκτιμήσεις

21:04

Τραμπ: Καλά πράγματα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας

20:49

Τραμπ: Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Νόεμ θα παραμείνει στη θέση της

20:46

Βραζιλία-Γαλλία: Ζητούν την ενίσχυση του ΟΗΕ, ως απάντηση στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

20:41

Το αεροδρόμιο του Βίλνιους ανέστειλε ξανά τη λειτουργία του - Ύποπτη εισβολή αεροστάτων από τη Λευκορωσία

20:38

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Είναι σκάνδαλο της συγκεκριμένης κυβέρνησης της ΝΔ

20:33

Σε τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

20:19

UPS: Περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης

20:13

Καναδάς: Ο Κάρνεϊ διαψεύδει ότι ανακάλεσε τις επικριτικές δηλώσεις του για τις ΗΠΑ

20:05

Μεξικό: Κυρίαρχη απόφαση η παράδοση πετρελαίου στην Κούβα

20:01

Συρία: Ευρώπη και ΗΠΑ ζητούν να αποτραπεί «οποιοδήποτε κενό ασφαλείας» που θα ευνοούσε το Ισλαμικό Κράτος

19:54

«Βιολάντα»: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου και δύο ακόμα άτομα - Η απάντηση της εταιρείας

19:42

ΕΕ: Αυστηρότερους και καλύτερους ελέγχους στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα ζήτησε η Ελλάδα

19:30

Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών η Standard & Poor's

19:27

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από το deal ΕΕ - Ινδίας