Tip of the Day

Έρχεται επιδότηση για τις εταιρείες ένδυσης που επλήγησαν από τον πόλεμο

03-06-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται επιδότηση για τις εταιρείες ένδυσης που επλήγησαν από τον πόλεμο

«Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν» μέσω του ΕΣΠΑ. Ανώτατο όριο χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ θα είναι τα 60.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός φτάνει σε 17 εκατ. ευρώ.

Ωφελούμενοι θα είναι και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Αλλά και μεγάλες (με κρατική κάλυψη). Η έκδοση της αναλυτικής πρόσκλησης αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο.

Σκοπός της παρέμβασης σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης είναι να καλυφθεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της και τα αντίμετρα που ελήφθησαν ο κλάδος κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών «όπου η αγορά της Ρωσίας συνιστά το βασικό εξαγωγικό προορισμό».

Αναφέρεται στην ανάλυση της πράξης πως έχουν δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες, έχουν διαταράξει τις εμπορικές ροές και τις αλυσίδες εφοδιασμού και έχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις που επηρεάζουν πολλούς τομείς. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στις αγορές πρώτων υλών και ειδικά της ενέργειας, αλλά και στην αδυναμία εξαγωγών προϊόντων της Ελλάδας και της ΕΕ προς την Ουκρανία, και ενδεχομένως τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ειδικότερα η διαταραχή των εμπορικών ροών έχει σημαντική επίπτωση στη ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εξάγουν άμεσα τα προϊόντα τους στις αγορές αυτές ή οι αγορές αυτές αποτελούν τελικό προορισμό των εξαγώγιμων τους προϊόντων. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες είναι καλά προετοιμασμένες για τους εγγενείς κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, σε βαθμό που υπονομεύεται πλέον η βιωσιμότητά τους.

Εξηγεί το υπουργείο πως στην Ελλάδα, σε πολύ μεγάλο βαθμό θίγεται ο κλάδος κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών όπου η αγορά της Ρωσίας συνιστά το βασικό εξαγωγικό προορισμό. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στατιστικά από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (πηγή: Eurostat) για την δασμολογική κλάση 4303 στην οποία περιλαμβάνονται τα συναφή προϊόντα οι εξαγωγές προς την Ρωσία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο (25,7%) στον σύνολο των εξαγωγών το 2020 με τις εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έπονται με μερίδιο 15,5%. Μάλιστα πρόκειται για ένα κλάδο που έχει ήδη πληγεί υπέρμετρα από την υγειονομική κρίση του COVID19 και τους περιορισμούς που τέθηκαν στις μετακινήσεις καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν της τάξης του 70%.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις από τη συρρίκνωση των εξαγωγών και κατ’ επέκταση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στη ρευστότητα τους εκτιμάται ότι έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες όταν οι πληττόμενοι κλάδοι και ο κύκλος εφοδιασμού έχει υψηλή χωρική συγκέντρωση, όπως στην περίπτωση των πληττόμενων επιχειρήσεων στον κλάδο κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών».

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στις ανωτέρω αγορές και τη διατήρηση της συνέχειας της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εμπόλεμης κατάστασης, της ισχύος των κυρώσεων και μετά προτίθεται να παρέχει ενισχύσεις στις επιχειρήσεις των κλάδων που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή γούνινων και συναφών ειδών, το ύψος των οποίων θα συσχετιστεί με γενικά έξοδα και το κόστος των πρώτων υλών το 2019 της κάθε επιχείρησης.

Η δράση

Η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης (πχ μείωση κύκλου εργασιών με βάση συγκεκριμένο έτος αναφοράς). Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο των γενικών εξόδων και του κόστους πρώτων υλών έτους 2019, με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης αυτής. Η Δράση θα συγχρηματοδοτηθεί από το REACT EU.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Συμπληρωματική δίωξη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

23:28

Βατικανό: O πάπας απεύθυνε έκκληση για εκεχειρία

23:14

Με σχέδιο για υποδομές, παραγωγή και κοινωνική συνοχή, η περιοδεία Θ. Κοντογεώργη στη Θεσσαλία

22:48

Συνάντηση Δένδια στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του

22:18

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

21:47

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράνομους μετανάστες

21:46

Έλεγχο της παρουσίας του αγρότη στο χωράφι και πλήρη εξακρίβωση της εκμετάλλευσης με το Gov-Agri-Wallet που τσεκάρει το ΟΣΔΕ

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ατόμων για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων

20:58

Στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Παπασταύρου για το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

20:55

Ισραήλ: Το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα θα ανοίξει την Τετάρτη

20:46

Χαρδαλιάς: Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας

20:37

ΙΕΑ: Ξεκινά η διοχέτευση στην αγορά των 400 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα πετρελαίου

20:29

Ισραήλ: Έχουμε ακόμα χιλιάδες στόχους μπροστά μας στο Ιράν

20:23

Ιράκ: Πέντε τραυματίες από επίθεση με ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης

20:17

Ιράν: ΜΚΟ αναφέρουν Περισσότερους από 3.000 νεκρους σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις

20:10

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ στο ΚΠΙΣΝ

19:52

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου χλευάζει ψευδείς ειδήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν ότι είναι νεκρός

19:44

Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας

19:41

ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τις 20:00 παρατείνεται η ψηφοφορία εκλογής συνέδρων

19:29

Daily Mail: Στη Μόσχα για επέμβαση ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σύμφωνα με ΜΜΕ του Κουβέιτ

19:11

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

19:00

Ποια κράτη της Μ. Ανατολής επένδυσαν σε εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους - Ποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα

18:58

Οι οικονομίες του Κόλπου κινδυνεύουν με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1990 λόγω του πολέμου

18:24

Ισραήλ: Δεν υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού αναχαίτισης πυραύλων

17:59

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν βλέπει κανέναν λόγο να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ

17:53

Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

17:34

Reuters: Το Ιράν κρατά τα κλειδιά της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, όχι οι ΗΠΑ

17:00

Τράπεζες υπό πίεση: Στο μικροσκόπιο οι ρωγμές στο private credit

16:53

Ιράν: Δηλώνει ότι διαθέτει αποδείξεις ότι αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον της

16:48

Φιντάν: Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος