Tip of the Day

Έρχεται επιδότηση για τις εταιρείες ένδυσης που επλήγησαν από τον πόλεμο

03-06-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται επιδότηση για τις εταιρείες ένδυσης που επλήγησαν από τον πόλεμο

«Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν» μέσω του ΕΣΠΑ. Ανώτατο όριο χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ θα είναι τα 60.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός φτάνει σε 17 εκατ. ευρώ.

Ωφελούμενοι θα είναι και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Αλλά και μεγάλες (με κρατική κάλυψη). Η έκδοση της αναλυτικής πρόσκλησης αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο.

Σκοπός της παρέμβασης σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης είναι να καλυφθεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της και τα αντίμετρα που ελήφθησαν ο κλάδος κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών «όπου η αγορά της Ρωσίας συνιστά το βασικό εξαγωγικό προορισμό».

Αναφέρεται στην ανάλυση της πράξης πως έχουν δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες, έχουν διαταράξει τις εμπορικές ροές και τις αλυσίδες εφοδιασμού και έχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις που επηρεάζουν πολλούς τομείς. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στις αγορές πρώτων υλών και ειδικά της ενέργειας, αλλά και στην αδυναμία εξαγωγών προϊόντων της Ελλάδας και της ΕΕ προς την Ουκρανία, και ενδεχομένως τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ειδικότερα η διαταραχή των εμπορικών ροών έχει σημαντική επίπτωση στη ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εξάγουν άμεσα τα προϊόντα τους στις αγορές αυτές ή οι αγορές αυτές αποτελούν τελικό προορισμό των εξαγώγιμων τους προϊόντων. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες είναι καλά προετοιμασμένες για τους εγγενείς κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, σε βαθμό που υπονομεύεται πλέον η βιωσιμότητά τους.

Εξηγεί το υπουργείο πως στην Ελλάδα, σε πολύ μεγάλο βαθμό θίγεται ο κλάδος κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών όπου η αγορά της Ρωσίας συνιστά το βασικό εξαγωγικό προορισμό. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στατιστικά από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (πηγή: Eurostat) για την δασμολογική κλάση 4303 στην οποία περιλαμβάνονται τα συναφή προϊόντα οι εξαγωγές προς την Ρωσία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο (25,7%) στον σύνολο των εξαγωγών το 2020 με τις εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έπονται με μερίδιο 15,5%. Μάλιστα πρόκειται για ένα κλάδο που έχει ήδη πληγεί υπέρμετρα από την υγειονομική κρίση του COVID19 και τους περιορισμούς που τέθηκαν στις μετακινήσεις καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν της τάξης του 70%.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις από τη συρρίκνωση των εξαγωγών και κατ’ επέκταση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στη ρευστότητα τους εκτιμάται ότι έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες όταν οι πληττόμενοι κλάδοι και ο κύκλος εφοδιασμού έχει υψηλή χωρική συγκέντρωση, όπως στην περίπτωση των πληττόμενων επιχειρήσεων στον κλάδο κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών».

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στις ανωτέρω αγορές και τη διατήρηση της συνέχειας της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εμπόλεμης κατάστασης, της ισχύος των κυρώσεων και μετά προτίθεται να παρέχει ενισχύσεις στις επιχειρήσεις των κλάδων που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή γούνινων και συναφών ειδών, το ύψος των οποίων θα συσχετιστεί με γενικά έξοδα και το κόστος των πρώτων υλών το 2019 της κάθε επιχείρησης.

Η δράση

Η δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους κατασκευής γούνινων και συναφών ειδών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης (πχ μείωση κύκλου εργασιών με βάση συγκεκριμένο έτος αναφοράς). Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο των γενικών εξόδων και του κόστους πρώτων υλών έτους 2019, με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης αυτής. Η Δράση θα συγχρηματοδοτηθεί από το REACT EU.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:14

Κεφαλογιάννης: Συστήνονται Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε τρεις νομούς

22:06

Πετραλιάς: Μεγαλύτερα σε δημοσιονομικό κόστος τα δικά μας μέτρα από της Κύπρου, Ιταλίας και Ισπανίας

21:38

Αραγτσί: Λέει ότι λαμβάνει «μέσω φίλων» μηνύματα από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ

21:34

Κεκλεισμένων των θυρών θα τελεστούν οι λειτουργίες του Πάσχα, ανακοίνωσε ο Λατίνος Πατριάρχης

21:16

Την Πέμπτη ψηφίζεται το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση - Δεκτικός σε προτάσεις από την αντιπολίτευση ο Χατζηδάκης

21:15

ΟΗΕ: Στα 186 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή για τις αραβικές χώρες

21:06

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

21:05

Ουκρανικό «μέτωπο» στις τιμές πετρελαίου – Οι επιπτώσεις από την επίθεση με drones στην Ρωσία

20:55

Η Τεχεράνη έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις

20:54

ΟΗΕ για Ισραήλ: «Έγκλημα πολέμου» ο νόμος που θεσπίζει θανατική ποινή για Παλαιστίνιους

20:47

Cenergy Holdings: Κατά 39% εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη το 2025 - Αυξημένο μέρισμα

20:47

Alpha Trust Συμμετοχών: Εκτοξεύτηκαν κατά 114,57% τα EBITDA το 2025

20:41

AFP: Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στο κέντρο της Τεχεράνης

20:39

Orilina:Στα 10,71 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με αύξηση 57,6%

20:35

Κυρώθηκε η ΠΝΠ για το fuel pass και τα άλλα μέτρα

20:25

Κατακόρυφη αύξηση 61% των εμπορικών επισκεπτών στην 31η Agrotica

20:09

Ινδονησία: Τηλεργασία στο Δημόσιο για να διαφυλαχθούν τα αποθέματα καυσίμων

20:02

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ στη δίκη των Τεμπών

19:54

Κούβα: Ρωσικό τάνκερ με 700.000 βαρέλια αργού εισήλθε σε λιμάνι

19:49

Φινλανδία, Εσθονία και Λετονία εντόπισαν αεροπορικές απειλές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία

19:45

Ο χειρότερος μήνας για τις ευρωαγορές από το 2022

19:44

Ζελένσκι: Θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πρόταση στη Ρωσία για κατάπαυση πυρός εναντίον ενεργειακών στόχων

19:42

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ για τη Μέση Ανατολή

19:24

Στ. Παπασταύρου προς ΕΕ: Να ληφθούν στοχευμένα μέτρα και να εξαιρεθούν από τον δημοσιονομικό δείκτη καθαρών δαπανών

19:17

Η Λαγκάρντ αμφισβήτησε ευθέως τον Μπέσεντ

19:14

Προ των πυλών χιλιάδες απολύσεις στην Oracle

19:02

Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας - «Αύριο η πιο δύσκολη μέρα»

18:54

Ισραήλ: Απειλείται με αποκλεισμό από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την έγκριση νόμου για τη θανατική ποινή

18:47

Fourlis: Διψήφια αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία το 2025

18:47

Μιχαηλίδου: «Ένα εκατ. ευρώ σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ»