Tip of the Day

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Δέκα tips για λιγότερο φόρο

23-05-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Δέκα tips για λιγότερο φόρο

Οι επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωσή τους διαπίστωσαν ότι φέτος είτε δεν πληρώνουν καθόλου επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου, η οποία όμως για τους περισσότερους θα συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.

Τρεις στους δέκα πληρώνουν έξτρα φόρο για τα περυσινά εισοδήματα, όπως δείχνουν τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1,25 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος με την προθεσμία να εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2022 και το ενδεχόμενο παράτασης να είναι ανοιχτό λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δέκα «κλειδιά» που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν το «ραβασάκι» της Εφορίας.

Τα 10 tips για λιγότερους φόρους που χρειάζονται προσοχή είναι τα εξής:

1. Οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά και το 2021 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% από 9%. Απαραίτητη προϋπόθεση να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 στο έντυπο Ε1.

2. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ΄επάγγελμα αγρότες με εξαρτώμενα τέκνα θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των παιδιών τους στον πίνακα 8 του Ε1 για να μη χάσουν την προσαυξημένη έκπτωση φόρου.

3. Οι συνταξιούχοι 65 ετών και άνω κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Πρέπει όμως να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.

4. Οι γονείς που έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.

5. Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους γλιτώνουν το τεκμήριο κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη φιλοξενία στον πίνακα 6 του Ε1 και οι φιλοξενούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008.

6. Οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2021 για να μην φορολογηθούν για αυτά θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης:

- Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

- Να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

7. Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω ή όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024 για να αποφύγετε το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

8. Όσοι απέκτησαν το 2021 ακίνητο, αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας ή έχουν χαμηλά εισοδήματα για να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν χρηματικά ποσά τα οποία απέκτησαν από γονικές παροχές ή δωρεές, δάνεια από συγγενείς αλλά και εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών.

9. Οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το ακίνητό τους το 2021 πληρώνοντας με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες που έγιναν μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ εάν δηλώσουν τις δαπάνες στους κωδικούς 627 – 628.

10. Οι έμποροι που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1959 εάν συμπληρώσουν τους κωδικούς 027-028 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1 θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:18

Σήμερα η ψήφιση των 4 ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και της κοινοπραξίας Chevron-Helleniq

13:08

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία στις έκτακτες συνθήκες

13:05

Απογραφή ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα πλοία έχουν ξένη σημαία

13:00

Το Ιράν θα «εγκαταλείψει κάθε αυτοσυγκράτηση» σε περίπτωση επίθεσης κατά νησιών στον Περσικό

12:56

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα

12:50

Στην Ρουμανία ο Ζελένσκι πριν τη συνάντηση με Μακρόν - Κρεμλίνο: «Το Κίεβο εμποδίζει την ειρήνη»

12:44

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ενέκρινε σχέδιο επενδύσεων 350 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

12:41

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

12:39

Νέα γενιά κέντρων EUROPE DIRECT στην Ελλάδα: 14 κέντρα για την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας

12:35

Ξεκινά η διάθεση oμολόγου της ΔΕΗ για κατοίκους των νομών Κοζάνης και Φλώρινας

12:28

Ρωσία: Η Gazprom δηλώνει απέτυχαν οι επιθέσεις σε δύο σταθμούς άντλησης αερίου

12:27

Το 3ο WOMEN’S FORUM «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ» έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

12:17

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

12:06

Η αισχροκέρδεια και η ώρα της ευθύνης

11:53

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο»

11:40

Ρωσία: Πυρκαγιά από συντρίμμια drone στη περιφέρεια του Κρασνοντάρ

11:35

Χρυσή Αυγή: Παραδόθηκε η Ελένη Ζαρούλια μετά την καταδίκη της στο Εφετείο

11:31

Απάντηση ΟΠΕΚΑ στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος για το νέο Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας

11:28

Η Air New Zealand ακυρώνει 1.100 πτήσεις σε ένα δίμηνο λόγω της τιμής της κηροζίνης

11:25

Βρετανία: Οι εποπτικοί φορείς πιέζουν τις Meta, TikTok, Snap και YouTube να μπλοκάρουν παιδιά από τις υπηρεσίες τους

11:19

Τέμπη: Οι δικαστικές εξελίξεις τρία χρόνια μετά το δυστύχημα

11:17

Συνεχίζεται η «βουτιά» στις ευρωαγορές όσο η Μέση Ανατολή φλέγεται

11:13

Το Ινστιτούτο Τσίπρα παρουσιάζει τις προτάσεις του για την «Ενεργειακή Δημοκρατία»

11:06

Θεοδωρικάκος: «Οι κρίσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα - Αναγκαίο το πλαφόν στα κέρδη»

11:05

Στρατηγική είσοδος της Energean στην Ανγκόλα

11:04

Στο «κόκκινο» ξανά το ταμπλό του ΧΑ - Απώλειες 2% στις τράπεζες

10:45

Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ μετά από εκτόξευση ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ

10:42

ΗΠΑ: Ένας στους τρεις Αμερικανούς κάνει θυσίες για να καλύπτει τις δαπάνες για την υγεία

10:38

Τι θα κρίνει τα επόμενα έκτακτα μέτρα – Πατάνε το «κουμπί» στην ΕΕ

10:36

Επ. Ανταγωνισμού: Τεχνολογία και διεθνής συνεργασία στο επίκεντρο του νέου Στρατηγικού Σχεδίου 2026-2029