Tip of the Day

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Δέκα tips για λιγότερο φόρο

23-05-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Δέκα tips για λιγότερο φόρο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωσή τους διαπίστωσαν ότι φέτος είτε δεν πληρώνουν καθόλου επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου, η οποία όμως για τους περισσότερους θα συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.

Τρεις στους δέκα πληρώνουν έξτρα φόρο για τα περυσινά εισοδήματα, όπως δείχνουν τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1,25 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος με την προθεσμία να εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2022 και το ενδεχόμενο παράτασης να είναι ανοιχτό λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δέκα «κλειδιά» που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν το «ραβασάκι» της Εφορίας.

Τα 10 tips για λιγότερους φόρους που χρειάζονται προσοχή είναι τα εξής:

1. Οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά και το 2021 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% από 9%. Απαραίτητη προϋπόθεση να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 στο έντυπο Ε1.

2. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ΄επάγγελμα αγρότες με εξαρτώμενα τέκνα θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των παιδιών τους στον πίνακα 8 του Ε1 για να μη χάσουν την προσαυξημένη έκπτωση φόρου.

3. Οι συνταξιούχοι 65 ετών και άνω κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Πρέπει όμως να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.

4. Οι γονείς που έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.

5. Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους γλιτώνουν το τεκμήριο κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη φιλοξενία στον πίνακα 6 του Ε1 και οι φιλοξενούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008.

6. Οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2021 για να μην φορολογηθούν για αυτά θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης:

- Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

- Να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

7. Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω ή όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024 για να αποφύγετε το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

8. Όσοι απέκτησαν το 2021 ακίνητο, αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας ή έχουν χαμηλά εισοδήματα για να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν χρηματικά ποσά τα οποία απέκτησαν από γονικές παροχές ή δωρεές, δάνεια από συγγενείς αλλά και εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών.

9. Οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το ακίνητό τους το 2021 πληρώνοντας με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες που έγιναν μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ εάν δηλώσουν τις δαπάνες στους κωδικούς 627 – 628.

10. Οι έμποροι που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1959 εάν συμπληρώσουν τους κωδικούς 027-028 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1 θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σχοινάς για έξοδο από επιτήρηση: Δικαίωση για τις θυσίες των Ελλήνων και την Ευρωπαϊκή Ελλάδα

23:47

Bloomberg: Διπλωματικό άνοιγμα προς Πούτιν από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

23:36

Broadcom: Έχασε την πρόβλεψη για τα έσοδα β' τριμήνου - Πτώση για τη μετοχή

23:22

ΔΕΗ: Στο 17,17% το ποσοστό της CVC μετά την ΑΜΚ

23:10

Ομολογιακές αποδόσεις και «μαύρος χρυσός»... «κοκκίνισαν» τη Wall Street - «Βαρίδι» η τεχνολογία

22:56

Ο Τραμπ θα πάει στη Γαλλία για τη G7 στις 15 Ιουνίου

22:42

«Πράσινο 3 στα 3» για το πετρέλαιο με κέρδη 2%

22:29

Ο Τραμπ προτείνει τον Τοντ Μπλανς για μόνιμο υπουργό Δικαιοσύνης

22:17

Η ASML έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη στην ιστορία της Ευρώπης

22:11

Συμφωνία Βουδαπέστης - Κιέβου για μειονότητες: Ανοίγει ο δρόμος της ΕΕ για Ουκρανία

21:55

Μπεζ Βίβλος (Fed): Σταθερή η απασχόληση, ανησυχίες για πληθωρισμό λόγω Μέσης Ανατολής

21:53

Μελόνι: Η Ιταλία έδειξε τον δρόμο στην ΕΕ για μεταναστευτικό και ενεργειακή κρίση

21:44

Συνάντηση Σκέρτσου - ΜακΓκραθ: «Αδιάλειπτη η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα»

21:32

Ζητούμενο η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Σχόλια Τραμπ - Τεχεράνης

21:20

Αναβάθμιση σε «Α-» του ΟΤΕ από S&P

21:09

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για ισότητα αμοιβής ανδρών και γυναικών - 12 ερωταπαντήσεις

21:08

Πτώση για τον χρυσό υπό τους φόβους πληθωρισμού και επιτοκίων

20:55

Συνάντηση Πιερρακάκη - Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων - Τι συζητήθηκε

20:48

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη με 25% η ΝΔ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

20:37

Πώς οι τσιγκούνηδες «σώζουν» τα χρήματά τους

20:26

Νέο «Ανακαινίζω»: Ανοίγει στις 15 Ιουνίου η διαδικασία επιλεξιμότητας μέσω gov.gr

20:17

Ο Τραμπ θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

20:14

CrediaBank: Από 5/6 σε διαπραγμάτευση οι 2.037 εκατ. νέες μετοχές

20:13

Εurobank: Από τις 15 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος

20:03

Αυστρία και Πορτογαλία εξελέγησαν μη-μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ

19:46

Ευρωαγορές: Απώλειες στην σκιά των δασμών Τραμπ - Διψήφια πτώση για Akzo Nobel και Partners Group

19:36

Τράπεζα Πειραιώς: Στις 7 Αυγούστου η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους

19:30

Το Ozempic, οι υψηλές τιμές στα κόκκινα κρέατα και η εξαγορά της Νιτσιάκος

19:21

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: «Είμαι ικανοποιημένος διότι η Κομισιόν αποδέχθηκε τις προτάσεις μας»

19:12

ΕΤΕ: Στις 15 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος