Tip of the Day

Ακίνητα: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν να διορθώσουν το Ε9 - Τα 10 βήματα

08-03-2022 | 08:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακίνητα: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν να διορθώσουν το Ε9 - Τα 10 βήματα
Όσοι είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους το 2021, θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν την πλατφόρμα του Ε9  για να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα.

Φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητη περιουσία το 2021 με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, όσοι πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες ή αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν την πλατφόρμα του Ε9 για να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα.

Ο χρόνος για διορθώσεις και προσθήκες στο Ε9 μετρά πλέον αντίστροφα και λήγει σε 25 ημέρες, στις 31 Μαρτίου 2022. Την 1η Απριλίου 2022 η πλατφόρμα θα κλείσει προκειμένου η ΑΑΔΕ να «τρέξει» την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, από φέτος μεταβάλλεται ο χρόνος υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9). Συγκεκριμένα, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν.

Έτσι, όσοι έχουν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους θα πρέπει να σπεύσουν να τις δηλώσουν στο Ε9 καθώς με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Μάιο σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Μια ματιά στο Ε9 καλό είναι να ρίξουν όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα. Ένας έλεγχος στο «Περιουσιολόγιο» μπορεί να αποκαλύψει λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, στον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Τα 10 βήματα

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσουν τα δέκα βήματα:

1.Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:59

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Δεύτερος «παίκτης» στην αγορά με επενδύσεις 30 εκατ. και έμφαση στο non-alcohol

07:51

Τα 20 πρόσωπα με τα 12 ψηφία

07:44

Ο Τραμπ απειλεί να «ανατινάξει» κοίτασμα αερίου αν το Ιράν επιτεθεί ξανά σε εγκατάσταση στο Κατάρ

07:40

Υπερταμείο: Διαγωνισμός 55,8 εκατ. για έργο - «ασπίδα» για Λιμενικό Σώμα - Ακτοφυλακή

07:38

«Ανάχωμα» στη δημογραφική κατάρρευση η silver economy - Αύξηση ΑΕΠ κατά 0,6% φέρνει η επιμήκυνση του εργασιακού βίου

07:31

Βενζίνη: Από το Brent των 100 δολαρίων στην αντλία και τι «κόβει» το πλαφόν - Παραδείγματα

07:21

Σύνοδος Κορυφής με ανοιχτά ενεργειακά μέτωπα

07:13

Trade Estates: Έρχονται retail park Ελληνικού και νέες επενδύσεις - Οι στόχοι για portfolio, free float

07:11

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα στήριξης σε δύο φάσεις με το βλέμμα στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

07:06

Καλά λόγια στο ΕΛΚ για Κυριάκο - Πιο ηθικά θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ λέει ο Ανδρουλάκης - Χρειάζεται κάτι, σημειώνει ο Γερουλάνος

07:00

Πολεμικό vertigo - Τα μηνύματα από Λονδίνο - Οι μεταλλευτικές μπίζνες της AKTOR

00:08

Μετσόλα: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα η Ελλάδα αποτελεί success story

23:57

Επιστήμονες δημιουργούν ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα

23:46

Επιχείρηση «Κιβωτός»: 101 Έλληνες επαναπατρίστηκαν από Μέση Ανατολή με τα 45 κατοικίδιά τους

23:35

Μακρόν: «Ελεύθερη Γαλλία» το αεροπλανοφόρο που θα αντικαταστήσει το Σαρλ ντε Γκωλ

23:24

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Φον ντερ Λάιεν: Ικανοποίηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Κύπρο

23:13

Η Ιταλία μειώνει τους φόρους στα καύσιμα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες

23:02

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα έσοδα της Μicron το β' τρίμηνο - Στα 13,8 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη

22:51

Στη Λέσβο ο Κέλλας - Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο περιορισμού του αφθώδους πυρετού

22:40

Νόμος στη Σλοβακία επιτρέπει την επιβολή υψηλότερων τιμών στα καύσιμα για ξένους

22:29

Wall Street: Fed και Πάουελ έριξαν σε χαμηλό έτους τον Dow Jones - Φόβοι αναθέρμανσης του πληθωρισμού

22:14

Θωρακίζεται από κυβερνοεπιθέσεις η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

22:00

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 107 δολάρια το Brent με κέρδη 4%

21:58

ΗΠΑ, Γερμανία και Ισραήλ συνεργάζονται για συστήματα προστασίας κρίσιμων υποδομών από drones

21:46

Χαμηλό ενός μήνα για τον χρυσό στην σκιά των επιτοκίων της Fed

21:35

Από την Πέμπτη κανονικά τα δρομολόγια σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 του Τραμ

21:21

Τσίπρας: «H χώρα έχει ανάγκη από νέα εθνική πυξίδα»

21:05

Οι «χρησμοί» Πάουελ για επιτόκια, πληθωρισμό, ενέργεια, Μ. Ανατολή

20:59

Αντίποινα Ιράν μετά το χτύπημα στο South Pars: Επιθέσεις με πυραύλους σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ

20:42

Πηγές ΥΠΑΝ για πλαφόν στα καύσιμα: Έχει προσωρινό χαρακτήρα