Tip of the Day

Ακίνητα: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν να διορθώσουν το Ε9 - Τα 10 βήματα

08-03-2022 | 08:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακίνητα: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν να διορθώσουν το Ε9 - Τα 10 βήματα
Όσοι είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους το 2021, θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν την πλατφόρμα του Ε9  για να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα.

Φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητη περιουσία το 2021 με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, όσοι πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες ή αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν την πλατφόρμα του Ε9 για να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα.

Ο χρόνος για διορθώσεις και προσθήκες στο Ε9 μετρά πλέον αντίστροφα και λήγει σε 25 ημέρες, στις 31 Μαρτίου 2022. Την 1η Απριλίου 2022 η πλατφόρμα θα κλείσει προκειμένου η ΑΑΔΕ να «τρέξει» την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, από φέτος μεταβάλλεται ο χρόνος υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9). Συγκεκριμένα, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν.

Έτσι, όσοι έχουν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους θα πρέπει να σπεύσουν να τις δηλώσουν στο Ε9 καθώς με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Μάιο σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Μια ματιά στο Ε9 καλό είναι να ρίξουν όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα. Ένας έλεγχος στο «Περιουσιολόγιο» μπορεί να αποκαλύψει λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, στον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Τα 10 βήματα

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσουν τα δέκα βήματα:

1.Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:42

Robin van Puyenbroeck: Η Ελλάδα είναι μοναδικά τοποθετημένη για να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στο μεταβαλλόμενο εμπορικό περιβάλλον

11:31

Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει τη λειτουργία ψησταριών σε πανηγύρια

11:14

Τραμπ: Απέλυσε την κορυφαία αξιωματούχο του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ

11:00

Μητσοτάκης: Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

10:54

Με Fitch και Scope ολοκληρώνεται ο γύρος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το α’ εξάμηνο του 2025

10:38

Το δημοσιονομικό θαύμα και οι τρεις τραγωδίες της ελληνικής οικονομίας

10:34

ΔΕΔΔΗΕ: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων για επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος

10:12

Παπασταύρου: Στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα ο ΥΠΕΝ

10:04

Τραμπ: Επεκτείνει την οικογενειακή του αυτοκρατορία στις χώρες του Κόλπου

09:48

Saudi Aramco: Μείωση των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο του έτους

09:36

Αλβανία: Άνοιξαν οι κάλπες - Τέταρτη θητεία διεκδικεί ο πρωθυπουργός Ράμα

09:28

Ινδία-Πακιστάν: Αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας

09:16

Τραμπ: Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα

09:00

Τρεις γυναίκες μιλούν για τη μητρότητα στην κόψη του ξυραφιού για το δικαίωμα στην εξωσωματική 

08:47

Με περιουσία γης πάνω από 700 εκατ. στρέμματα Καθολική Εκκλησία και νέος Πάπας ενάντια στη φτώχεια

08:42

Μπορεί το αμερικανικό χρήμα να σώσει το αγγλικό ποδόσφαιρο;

08:38

«Ship for World Youth»: Δωρεάν ταξίδι στην Ιαπωνία για νέους από την Ελλάδα - Αιτήσεις έως τις 30 Μαΐου

08:32

«Σπίτι μου 2»: Η ίδια συμμετοχή και οι καθυστερήσεις αφήνουν εκτός τους δικαιούχους

08:27

Apivita: Ήπια ανάπτυξη λόγω Ασίας – Η επόμενη μέρα

08:17

Γ. Μανιάτης: Στα σκαριά ευρωπαϊκό σχέδιο για μια οικονομικά προσιτή στέγη - Ποιες παρεμβάσεις εξετάζονται για την Ελλάδα

08:12

Κορυφαία ινστιτούτα τροφίμων και γεωργίας της ΕΕ εγκαινιάζουν νέα επιστημονική συμμαχία

08:00

ΕΣΠΑ: Ποιοι είναι οι… εκλεκτοί του 2025 - Νέοι πτυχιούχοι και εξαγωγείς στο επίκεντρο

07:32

Πούτιν: Έτοιμοι για άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις

23:58

Κατσαούνου (ΕΚΠΑ): Σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα από πνευμονιόκοκκο

23:18

Συγχαρητήρια του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης

23:15

Κεφαλογιάννης: Στη Σαντορίνη μεταβαίνει την Κυριακή ο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

22:46

Αγ. Νικόλαος: Δύο συλλήψεις για κατοχή ενός κιλού κοκαΐνης

22:17

Ηράκλειο: Σοβαρός τραυματισμός 48χρονου τουρίστα από κατάρρευση μπαλκονιού με υαλοπίνακα

21:49

Πρέβεζα: Τραυματισμός Γάλλου κυβερνήτη από συνεπιβάτη του σε τουριστικό σκάφος

21:18

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις 14 ατόμων που οδηγούσαν χωρίς άδεια ή μεθυσμένοι