Tip of the Day

Βιώσιμη παραγωγή: Τρόποι για να μειωθούν τα απόβλητα και οι εκπομπές

20-12-2021 | 07:51
Μοιράσου το

Η πρόληψη και διαχείριση των απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Παρά το γεγονός ότι η ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών σε αρκετούς παραγωγικούς κλάδους ακούγεται σχεδόν "οξύμωρη" όταν τίθεται θέμα να εφαρμοστεί στην πράξη, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι διάφοροι κλάδοι όπως είναι για παράδειγμα ο κατασκευαστικός, μπορούν  να βελτιώσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων και να μειώσουν το περιβαλλοντικός τους αποτύπωμα.

Σημαντικό ρόλο παίζει η ανακύκλωση, η οποία μπορεί να μειώσει και τα κόστη και τις εκπομπές άνθρακα για μια επιχείρηση και μάλιστα τη σωστή διαχείριση, τα απόβλητα μπορούν να παράξουν αξία και χρήματα. Βελτιώνοντας τον επιτόπιο διαχωρισμό, διασφαλίζοντας ότι τα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν και η συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων θα διασφαλίσουν ότι τα απορρίμματα τελικά θα μεγιστοποιήσουν την απόδοση.

Φυσικά, η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων και η καινοτόμος διαχείριση μπορούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, να μειώσουν τις εκπομπές και να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον πλανήτη. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν αν οι επιχειρήσεις ακολουθήσουν κάποια βασικά βήματα. τα οποία ξεκινούν με τον έλεγχο των αποβλήτων, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του πού θα μπορούσε να εξαλειφθεί ή να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή τους. Μπορεί να γίνεται ιεράρχηση των απορριμμάτων σε όλη τη διαδικασία παραγωγής ενώ σε αυτό θα συμβάλουν κάποιες βασικές γνώσεις διαχωρισμού. Η χρωματική κωδικοποίηση, η σήμανση και τα γραφικά βοηθούν να διασφαλιστεί ότι ο σωστός τύπος απορριμμάτων καταλήγει στον σωστό κάδο. Βασική συνισταμένη στην επιτυχία του εγχειρήματος είναι ο βαθμός εμπλοκής του προσωπικού καθώς ένα άτομο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Αυτό που πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπ' όψιν είναι ότι η παραγωγή απορριμμάτων είναι αναπόφευκτη αλλά το ταξίδι τους μέχρι τον τελικό προορισμό τους είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί και να μειωθεί καθώς όσο πιο μακρυά οδηγούνται τόσο πιο πολύ αυξάνεται το αποτύπωμα άνθρακα της επιχείρησης. 

Ακόμη, όπως συμβαίνει σε κάθε διαδικασία, είναι ζωτικής σημασίας η εταιρεία να αναφέρει τις εισροές και τις συνέπειες των ροών απορριμμάτων για να διασφαλίσει τη συνεχή βελτίωση. Οι κατασκευαστές πλέον δικαίως αναμένουν τακτικές αναφορές ώστε να αποκτούν ιδία γνώση για το κόστος, τον όγκο των απορριμμάτων ή την ανακύκλωση και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η πολιτική τους στους στόχους για μείωση των εκπομπών άνθρακα. 

Εξίσου χρήσιμη είναι η συνεργασία με τον τομέα των προμηθειών καθώς θα επιτρέψει στην διεύθυνση της εταιρείας να αξιολογήσει την πρώτη ύλη που αγοράζει. Πρέπει να ελέγχεται αν η συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί ή ακόμα και να επαναχρησιμοποιηθεί. Κάνοντας καλύτερες επιλογές στις πρώτες ύλες, μπορούμε να μειώσουμε τα παραγόμενα απόβλητα ενώ το αυξημένο κόστος αγοράς μπορεί συχνά να ανακτηθεί μέσω καλύτερων λύσεων διάθεσης απορριμμάτων.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα απόβλητα ως ουσιαστικό μέρος της διαχείρισης των εγκαταστάσεων και να τα αντιμετωπίζουμε υπό το ίδιο πρίσμα που διαχειριζόμαστε τον καθαρισμό και την ασφάλεια, οι οποίες συνήθως ανατίθενται σε εξειδικευμένες εταιρείες για να διασφαλιστούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Η σπατάλη μπορεί να κοστίζει αρκετά χρήματα και να επιβαρύνει το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο σπάνια θεωρείται ως ροή εσόδων. Είναι ζωτικής σημασίας ο χειρισμός και η απόρριψή τους να γίνεται από ειδικούς για να διασφαλιστούν οι μέγιστες τιμές έκπτωσης, καθώς και η διατήρηση των προτύπων καθαριότητας και συμμόρφωσης για την αποφυγή κινδύνων για την ασφάλεια ή το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.