Tip of the Day

«Εξοικονομώ 2021»: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες κατά την υποβολή των αιτήσεων

13-12-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Εξοικονομώ 2021»: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για την υποβολή αιτήσεων

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, 13 Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους.

Όπως έχει προαναγγελθεί, οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του Προγράμματος και κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής 12 Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ).

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

• Να υφίστανται νόμιμα.
• Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
• Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
• Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Ά Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις και τα κριτήρια

Οι παρεμβάσεις που θα προταθούν θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕνΑΚ), καθώς και τις πρόσθετες απαιτήσεις του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν σε αναβάθμιση κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

1.Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2.Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
3.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
4.Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
5.Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Ως σημαντικότερο κριτήριο για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Τα ποσοστά ενίσχυσης και η χρηματοδότηση

Ως προς τα ποσοστά ενίσχυσης, για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 75% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 5.000-10.000 ευρώ και 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 70% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 60% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 10.000-20.000 ευρώ και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 55% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 45% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 30.000-50.000 ευρώ και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 40% στα ιδιοκατοικούμενα και το ίδιο ισχύει στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο δάνειο ενώ προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 10% για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:47

Τα έθιμα του Πάσχα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες

21:18

Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 20χρονου συνελήφθη άνδρας στη Σταυρούπολη

21:00

Αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

20:24

ΗΠΑ: Δύο πολεμικά πλοία διέπλευσαν σήμερα το Στενό του Ορμούζ

20:00

Εκλογές Ουγγαρία: Τα προγνωστικά για νίκη Μαγιάρ – Η «παγίδα» Όρμπαν στις μονοεδρικές

19:47

Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως

19:22

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκαν 229 πολυτελή ΙΧ με ξένες πινακίδες

19:17

Γερμανία: Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου

19:10

Κύπρος: Νεκρός ανασύσρθηκε εγκλωβισμένος στο κτίριο που κατέρρευσε στη Γερμασόγεια

18:11

Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε

17:58

Ιράν: Αμερικανικό πολεμικό ανέκρουσε πρύμναν στο Ορμούζ μετά από προειδοποίηση μας - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

17:28

Καβάλα: Ένα παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

17:16

Μητσοτάκης: Mπορούμε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο, αρκεί να έχουμε ενότητα μεταξύ μας και πίστη στο αύριο

17:00

Το ενεργειακό κόστος βαρίδι για τον τουρισμό

16:54

Τραμπ: Αδεια τάνκερ κατευθύνονται στις ΗΠΑ για να φορτώσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

16:46

Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την Ελλάδα της ελπίδας

16:37

Μακρόν: Βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για το Ιράν

16:19

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ και Ιράν - Αδιέξοδο για το Ορμούζ

16:07

ΒοΕ: Σε επαφές με τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές για το Mythos της Anthropic

15:52

Κύπρος: Κατέρρευσε πολυκατοικία στα Γερμασόγεια - Τρεις τραυματίες

15:42

Μακρόν - Ερντογάν συζήτησαν για Ιράν και Ουκρανία

15:10

Μισισιπής: Αντιδράσεις για την κατασκευή τεράστιου εργοστάσιου παραγωγής ενέργειας για την xAI

14:47

Καταδίωξη διαρρηκτών με πυροβολισμούς στη Βάρη

14:42

Ουκρανία: Υποδοχή 175 αιχμαλώτων πολέμου και επτά αμάχων από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

14:22

Χατζηδάκης: Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής

14:14

Οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες ανάμεσα στις «συμπληγάδες» ΗΠΑ -Κίνας

13:36

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την περίοδο του Πάσχα

13:21

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πώς θωρακίζεται ο Έλληνας καταναλωτής

13:10

Ιραν: Οι ΗΠΑ συμφωνούν στο ξεπάγωμα δεσμευμένων κεφαλαίων της Τεχεράνης - Αρνείται η Ουάσιγκτον

13:00

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τις τιμές κατοικιών