Tip of the Day

«Εξοικονομώ 2021»: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες κατά την υποβολή των αιτήσεων

13-12-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Εξοικονομώ 2021»: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για την υποβολή αιτήσεων

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, 13 Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους.

Όπως έχει προαναγγελθεί, οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του Προγράμματος και κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής 12 Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ).

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

• Να υφίστανται νόμιμα.
• Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
• Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
• Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Ά Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις και τα κριτήρια

Οι παρεμβάσεις που θα προταθούν θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕνΑΚ), καθώς και τις πρόσθετες απαιτήσεις του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν σε αναβάθμιση κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

1.Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2.Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
3.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
4.Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
5.Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Ως σημαντικότερο κριτήριο για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Τα ποσοστά ενίσχυσης και η χρηματοδότηση

Ως προς τα ποσοστά ενίσχυσης, για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 75% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 5.000-10.000 ευρώ και 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 70% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 60% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 10.000-20.000 ευρώ και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 55% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 45% στα ιδιοκατοικούμενα και στο 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Για ατομικό εισόδημα 30.000-50.000 ευρώ και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 40% στα ιδιοκατοικούμενα και το ίδιο ισχύει στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο δάνειο ενώ προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 10% για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:06

Κώτσηρας: Συνδιαμορφώνουμε ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

16:05

Deutsche Bank: Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Στο «κάδρο» και ο Αμπράμοβιτς

16:01

Starbucks: Στα 9,92 δισ. δολάρια οι πωλήσεις α' τριμήνου - Ανέκαμψαν μετά από 2 χρόνια

16:01

Πυροσβεστική για την τραγωδία στη Βιολάντα: «Πολύμηνη διαρροή προπανίου οδήγησε στην έκρηξη»

15:58

Bank of America: Top pick στην Ελλάδα η Eurobank, ανεβάζει την τιμή-στόχο στα €5,64

15:46

Νέες απειλές Τραμπ σε Ιράν: «Κάντε συμφωνία για τα πυρηνικά - Η επόμενη επίθεση θα είναι πολύ χειρότερη»

15:33

Ο ΕΟΔΥ αναβαθμίζει την επιδημιολογική επιτήρηση: Νέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών

15:29

Τουρκία: Εκδοτικός οίκος κατηγορείται για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»

15:28

Ποιο δημοφιλές ρόφημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μας (και δεν είναι ο καφές)

15:12

Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ντ. Μπακογιάννη

15:10

ΗΠΑ: Δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν τον Άλεξ Πρέτι

15:09

Χρυσός: Ξεπέρασε για πρώτη φορά και τα 5.300 δολάρια - Διατηρεί την ορμή του το ασήμι

15:07

Έκρηξη στη Βιολάντα: Από υπογειοποιημένο σωλήνα η διαρροή προπανίου

14:55

Δέκα προορισμοί ιδανικοί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

14:39

Πορτογαλία - Ισπανία: Τρεις νεκροί και σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

14:32

Alzheimer Europe: Θα ξεπεράσει τις 330.000 ο αριθμός των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα το 2050

14:26

Γερμανία: Σύσταση μονάδας αντίστοιχης με την αμερικανική ICE ζητά η AfD της Βαυαρίας

14:21

Παπαθανάσης: Από Μάιο οι αιτήσεις για το νέο «Ανακαινίζω»

14:00

Amazon: «Κόβει» 16.000 θέσεις εργασίας - Το πρώτο «ψαλίδι» για το 2026

13:57

NBG Securities: Περιθώρια για περαιτέρω άνοδο στο ΧΑ το 2026 - Τα top picks

13:57

Ιρανός ΥΠΕΞ: Συνομιλίες μόνο όταν δεν θα υπάρχουν απειλές και υπερβολικές απαιτήσεις

13:53

Γερμανία: Εισαγωγή ευέλικτου ωραρίου εργασίας στον τουρισμό προωθεί η κυβέρνηση - Τι θα αλλάξει

13:46

Σύσκεψη για το κυκλοφοριακό στην Αττική στο Μαξίμου - Στην κορυφή της ατζέντας ο Κηφισός

13:44

Μελέτη ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση στην Ελλάδα: Διακυμάνσεις στις μαθησιακές επιδόσεις, περιορισμένη ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων

13:33

Πρέσβης Ελλάδας στη Ρουμανία: Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των σορών και η φροντίδα των τραυματιών

13:32

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται «μίνι» κακοκαιρία - Πού αναμένονται αύριο ισχυρά φαινόμενα

13:29

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,74% η απόδοση για τα τρίμηνα έντοκα 400 εκατ. ευρώ

13:23

Τσιάρας: Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης για την κτηνοτροφία με νέα σχέδια βελτίωσης και εθνικούς πόρους

13:23

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει αμυντική ανεξαρτησία «χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες»

13:18

Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο: Συνεχίζεται η ανάπτυξη σε τουρισμό και αγορά ακινήτων το 2026