Tip of the Day

Βήμα βήμα η υποβολή αίτησης για το «Εξοικονομώ 2021»

06-12-2021 | 07:36
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βήμα βήμα η υποβολή αίτησης για το «Εξοικονομώ 2021»

Από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Ιανουαρίου και για διάστημα 50 ημερών θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Εξοικονομώ 2021». Δικαιούχοι στο πρόγραμμα μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής 12 Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ).

Κατόπιν, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων, συμπληρώνει την αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω της πλατφόρμα του επίσημου δικτυακού τόπου του Προγράμματος ενώ κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Συγκεκριμένα, τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι είναι:

1. Οικοδομική Άδεια ή/και άλλο αντίστοιχο/πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο (όπως υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών).

2. Λογαριασμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Εάν η διεύθυνση που αναγράφεται στα δικαιολογητικά που προσκομίζονται δεν ταυτίζεται με τη σημερινή διεύθυνση του ακινήτου, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση βεβαίωσης από το οικείο ΟΤΑ από την οποία να προκύπτει η ταυτοποίηση του ακινήτου

4. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ)

5. Φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των τμημάτων και επιφανειών του ακινήτου στα οποία προτείνονται παρεμβάσεις. Υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατ΄ελάχιστον πέντε (5) ηλεκτρονικά αρχεία μορφής .jpeg

6. Σε περίπτωση που η κατοικία ενοικιάζεται, υποβάλλεται από τον αιτούντα (πλήρη κύριο/ επικαρπωτή) δήλωση συμμόρφωσης με τον κανονισμό De Minimis, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΧ.

7. Στην περίπτωση που ο υπόχρεος φορολογικής δήλωσης ή/και η σύζυγος είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, υποβάλλονται επιπρόσθετα:α) Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας (CERTIFICATE OF TAX RESIDENCE), το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί, υπογραφεί και σφραγισθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή της Κατοικίας του,
β) Φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2020, που έχει υποβληθεί στη χώρα Φορολογικής Κατοικίας.

Τα ανωτέρω α’ και β’ δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλονται συνοδευόμενα από επίσημη μετάφρασή τους στην Ελληνική Γλώσσα από αρμόδια αρχή.

8. Σε περίπτωση που νομίμως προκύπτει η μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 σύμφωνη με το σχετικό Υπόδειγμα βάσει της εγκυκλίου ΔΕΑΦ Α 1138225 ΕΞ 2018 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με το Παράρτημα Χ, καθώς και δικαιολογητικά, κατά περίπτωση, για τη διαπίστωση από τον Φορέα Υλοποίησης ότι πληρούνται τα κριτήρια του προγράμματος. Η Υπεύθυνη Δήλωση πρέπει να φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος.

9. Στην περίπτωση που ο αιτών δεν είχε εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου και για πρώτη φορά αποκτήθηκε τέτοιο δικαίωμα μετά την 31.12.2020, υποβάλλονται επιπρόσθετα:
α) Ο τίτλος ιδιοκτησίας.
β) Το πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή το πιστοποιητικό καταχώρησής του στα κτηματολογικά φύλλα του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου.
γ) Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 του αιτούντος (Παράρτημα ΧΙ), όπου δηλώνεται ότι το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία είτε από τον ίδιο είτε από τρίτο πρόσωπο, δηλώνοντας επίσης το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του προσώπου αυτού.

10. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας, ή η σύζυγος υπόχρεου και τα εξαρτώμενα τέκνα, διαθέτουν αναπηρία σε βαθμό τουλάχιστον 67%, υποβάλλεται η «Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας», που εκδίδεται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

11. Σε περίπτωση πολυτεκνικής ιδιότητας, υποβάλλεται Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας με ψηφιακή υπογραφή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ).

Για την υποβολή της αίτησης και την παρακολούθηση του έργου, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει Σύμβουλο Έργου, το κόστος του οποίου καλύπτεται απευθείας από το πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και την επίτευξη του ενεργειακού στόχου.

Με την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα, ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Η συνολική βαθμολογία της αίτησης υπολογίζεται αυτόματα βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης και ενώ δεν ισχύει πλέον η σειρά προτεραιότητας όπως συνέβαινε σε αντίστοιχα προγράμματα στο παρελθόν. Τα κριτήρια υπολογίζονται με συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην εξοικονόμηση ενέργειας (50%) που αναμένεται να επιτευχθεί και στο εισόδημα (14%) .

Σημειώνεται ότι οι υπαγωγές στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά Π.Ε., με βάση τη φθίνουσα σειρά κατάταξης των εγκεκριμένων αιτήσεων υποβολής που έχει προκύψει από τη συγκριτική αξιολόγηση.

Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων για μονοκατοικίες και διαμερίσματα ορίζεται η 13η Δεκεμβρίου 2021. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας ορίζεται η τρίτη εργάσιμη ημέρα μετά την λήξη υποβολής των παραπάνω αιτήσεων. Όπως προαναφέρθηκε, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θα παρέχεται για χρονική περίοδο 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής. Η παραπάνω ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί, εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:21

Μεσανατολικό: Το Διεθνές Δικαστήριο δίνει εντολή στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει τον λιμό στη Γάζα

19:17

Διατήρησαν τα ρεκόρ οι ευρωαγορές - Το καλύτερο τρίμηνο εδώ και ένα έτος με άνοδο 6,8%

19:06

Σε 25 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried

18:51

ΑΑΔΕ: Πάνω από 136 χιλιάδες ηλεκτρονικά ραβασάκια για την διασύνδεση ταμειακών - POS

18:46

Ο CEO της UBS έβγαλε πάνω από 15 εκατ. δολάρια σε ένα χρόνο

18:43

Trastor ΑΕΕΑΠ: Αύξηση 17,5% των εσόδων από μισθώματα το 2023

18:41

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ξεπερνά διαρκώς τα όρια

18:36

Συνάντηση Αυγενάκη – Σπανού: Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις γεωργών και αλιέων Βόρειας Φθιώτιδας και Βόρειας Εύβοιας

18:10

Ρωσία: Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους στα ανοιχτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης

18:04

Κασσελάκης: Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι δεμένοι χέρι - χέρι στη Συγκάλυψη των Τεμπών

17:58

NΥΤ: Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν όλα τα στοιχεία στη Μόσχα για την προετοιμασία της τρομοκρατικής επίθεσης

17:51

Intralot: Υπογραφή Ομολογιακού Δανείου 100.000.000 ευρώ με πέντε ελληνικές τράπεζες

17:50

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές

17:47

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο της Xiaomi είναι γεγονός

17:29

Alpha Bank: O Ν. Σαλακάς αναλαμβάνει Chief of Corporate Center and General Counsel

17:26

Ρωσία: «Έχουμε αποδείξεις που συνδέουν τους δράστες της επίθεσης της Μόσχας με Ουκρανούς εθνικιστές»

17:24

Διακόπηκε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο - «Κόκκινος» ο Μάρτιος ελέω τραπεζών

17:20

Ρωσία: Βέτο στην ανανέωση της ομάδας που παρακολουθεί τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

17:10

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

17:07

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από covid-19, 13 διασωληνωμένοι - Ένας θάνατος από γρίπη

17:03

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο - Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

16:48

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στη Νότια Ελλάδα - Νέο κύμα αρχές Απρίλη

16:42

Ουκρανία: Ζητά από το ΝΑΤΟ μέσα αντιαεροπορικής άμυνας

16:37

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ

16:32

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο (29/3) οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής Απριλίου

16:30

Βουλή: Υποβλήθηκε στον Κ. Τασούλα η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2022

16:21

ΕΚΤΕΡ: Μειοδότης του διαγωνισμού για την κατασκευή κτιρίου Διευθύνσεων Όπλων του ΓΕΣ στο στρατόπεδο Παπάγου

16:14

Ο Όμιλος Ηρακλής στο τιμόνι της απόανθρακοποίησης με εσπερίδα στο ΤΕΕ Μαγνησίας

16:08

Δ. Κουτσολιούτσος: Δεν έπρεπε να παραιτηθώ - Πήγαν να καταστρέψουν ένα διαμάντι

16:07

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»