Tip of the Day

Επιχειρήσεις: Σώζοντας τους πελάτες από τις «κακοτοπιές» της εφοδιαστικής αλυσίδας

29-11-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις για να μην δυσαρεστηθούν οι πελάτες κατά την παραγγελία.

Οι φετινές γιορτινές αγορές προμηνύονται λίγο πιο επεισοδιακές σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθεί να «αγκομαχά» λόγω ελλείψεων βασικών εξαρτημάτων, υπερβολικού φόρτου εργασίας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εμπειρία της πανδημίας δεν φαίνεται να αξιοποιείται πλήρως από κάποιες εταιρείες ταχυμεταφορών δημιουργώντας δυσαρέσκειες στους καταναλωτές.

Για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να επικοινωνούν καθαρά και προληπτικά με τους πελάτες, τη σωστή στιγμή, με το σωστό μήνυμα, μέσω των κατάλληλων καναλιών. Έχοντας υπόψη αυτά τα τρία σημεία αναφοράς, οι επιχειρήσεις λιανικής θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ευκολότερα σε αυτήν την ασυνήθιστη εορταστική περίοδο, χτίζοντας παράλληλα μια αφοσιωμένη πελατειακή βάση.

Όσον αφορά την επικοινωνία με τους πελάτες — ειδικά αυτή τη σεζόν — η καλύτερη προσέγγιση έχει να κάνει με την «πρόληψη». Οι πελάτες μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί στην επικοινωνία από τους λιανοπωλητές από ό,τι θα περίμενε κανείς και για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκμεταλλευτούν κανάλια όπως τα μηνύματα SMS για να τους ενθαρρύνουν και να τους υπενθυμίζουν να ψωνίζουν νωρίς, να παρακολουθούν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και να παρακολουθούν την κατάσταση αποστολής των παραγγελιών τους.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η σαφήνεια και η φερεγγυότητα. Αν μια επιχείρηση διασφαλίσει ότι ο πελάτης θα λάβει το προϊόν εγκαίρως και σε καλή τιμή, τότε είναι πιθανό να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επικοινωνίες και να συνεχίσουν τη συζήτηση με το επιχείρηση.

Εξίσου σημαντικό είναι η επιλογή του καναλιού επικοινωνίας που επιθυμεί ο κάθε πελάτης. Αυτό εντοπίζεται εύκολα καθώς συνήθως οι επιχειρήσεις «πετυχαίνουν» τους πελάτες στο κανάλι που προτιμούν. Είναι αυτό που συνήθως χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με μια έρευνα από την εταιρεία δεδομένων Loqate, το email είναι η προτιμώμενη μέθοδος για τη λήψη ενημερώσεων παραγγελιών για το 56% των καταναλωτών, ενώ ακολουθεί το SMS. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις πρέπει να υπερβούν αυτές τις γενικές τάσεις και να προσεγγίσουν τις ατομικές προτιμήσεις των πελατών. Υπάρχει ένας αριθμός μεθόδων για τη συλλογή αυτού του είδους πληροφοριών και σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία όπως είναι ένα σύντομο ερωτηματολόγιο προς τους πελάτες και η παρακολούθηση της απόδοσης της εκάστοτε μορφής επικοινωνίας.

Το περιεχόμενο του μηνύματος αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κριτήριο. Δεν ενδείκνυνται τα μακροσκελή μηνύματα, τα κακώς μεταφρασμένα μηνύματα, τα ασαφή μηνύματα και φυσικά η πολύ καθυστερημένη ανταπόκριση ή αποστολή μηνυμάτων επιβεβαίωσης παραγγελίας, απάντησης σε αιτήματα κλπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:44

Τραμπ: Έχω συμφωνήσει να μιλήσω με τους Ιρανούς - Οι προηγούμενοι έκαναν τον έξυπνο

18:29

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Με την αποχώρηση του Χαμενεΐ, αναδύεται μια ανανεωμένη ελπίδα για τον λαό του Ιράν

18:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Από τον «κόκκινο Φλεβάρη» στον εμπόλεμο Μάρτιο

17:52

Κικίλιας: Σε αυξημένη επιφυλακή το υπ. Ναυτιλίας για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ

17:46

Συνελήφθη ο σύντροφός της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή στον Κολωνό

17:22

Μέση Ανατολή: Με αμείωτη ένταση η σύγκρουση - Νεκροί τρεις Αμερικανοί στρατιώτες

17:14

Aegean: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς το Ισραήλ, το Ιράκ, τον Λίβανο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία

16:34

Μειώσεις έως 23% στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάρτιο

16:24

ΑΑΕΑ&ΠΚ: Άμεση και εντατική παρέμβαση στην αγορά καυσίμων

16:16

«Πάγωσε» η μεταφορά LNG και πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ

16:04

Τσουκαλάς: Πρώτη φορά παρακολουθούμε κυβέρνηση να πανηγυρίζει επειδή κάποιοι ιδιώτες πιθανώς έκαναν πάρτι κατασκοπείας στη χώρα

15:56

Σκέρτσος: Οργανωμένο κράτος απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

15:45

Ισραήλ: Εννιά νεκροί στα κεντρικά της χώρας από πλήγμα ιρανικού πυραύλου

15:39

ΥΠΕΞ: Ενεργοποιεί 10 τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες στη Μέση Ανατολή

15:28

Αγορές: «Βλέπουν» το χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο από την κρίση της Μέσης Ανατολής στο άνοιγμα της Δευτέρας

14:49

Βέλγιο: Αναχαίτισε πετρελαιοφόρο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας

14:45

Τηλεφωνική επαφή Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

14:35

Χαμάς: Καταδικάζει τον θάνατο του Χαμενεΐ απ' τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα

14:30

ΗΑΕ προς Ιράν: Ο πόλεμός σας δεν είναι με τους γείτονές σας

14:24

ΕΕ: Το τέλος του Αγιατολάχ πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής των δικτατόρων στο Ιράν

14:20

ΝΥΤ: Η CIA εντόπισε τη θέση του αγιατολάχ Χαμενεΐ επιτρέποντας σε ΗΠΑ και Ισραήλ να τον στοχοθετήσουν

14:04

OPEC+: Συμφωνία για μια περιορισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

13:54

Πούτιν: Έγκλημα η δολοφονία Χαμενεΐ - Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

13:42

Η γνώση στο χωράφι: Το σχέδιο για μια νέα εποχή αγροτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

13:37

Από την αποκατάσταση στην πρόληψη – Νέα εποχή για τα δάση της Αττικής και της χώρας

13:31

ΔΟΑΕ: Έκτακτη συνεδρίαση μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν

13:26

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ θα κριθεί βάσει των πεπραγμένων της και εμείς βάσει του προγράμματός μας

13:21

ΗΠΑ: Η εγγύτητα σε πυρηνικούς σταθμούς συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο

13:16

Χάπια, ενέσεις και τα νεότερα φάρμακα που έρχονται για την παχυσαρκία

13:07

Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις σε Ιράν και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή