Tip of the Day

Επιχειρήσεις: Σώζοντας τους πελάτες από τις «κακοτοπιές» της εφοδιαστικής αλυσίδας

29-11-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις για να μην δυσαρεστηθούν οι πελάτες κατά την παραγγελία.

Οι φετινές γιορτινές αγορές προμηνύονται λίγο πιο επεισοδιακές σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθεί να «αγκομαχά» λόγω ελλείψεων βασικών εξαρτημάτων, υπερβολικού φόρτου εργασίας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εμπειρία της πανδημίας δεν φαίνεται να αξιοποιείται πλήρως από κάποιες εταιρείες ταχυμεταφορών δημιουργώντας δυσαρέσκειες στους καταναλωτές.

Για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να επικοινωνούν καθαρά και προληπτικά με τους πελάτες, τη σωστή στιγμή, με το σωστό μήνυμα, μέσω των κατάλληλων καναλιών. Έχοντας υπόψη αυτά τα τρία σημεία αναφοράς, οι επιχειρήσεις λιανικής θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ευκολότερα σε αυτήν την ασυνήθιστη εορταστική περίοδο, χτίζοντας παράλληλα μια αφοσιωμένη πελατειακή βάση.

Όσον αφορά την επικοινωνία με τους πελάτες — ειδικά αυτή τη σεζόν — η καλύτερη προσέγγιση έχει να κάνει με την «πρόληψη». Οι πελάτες μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί στην επικοινωνία από τους λιανοπωλητές από ό,τι θα περίμενε κανείς και για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκμεταλλευτούν κανάλια όπως τα μηνύματα SMS για να τους ενθαρρύνουν και να τους υπενθυμίζουν να ψωνίζουν νωρίς, να παρακολουθούν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και να παρακολουθούν την κατάσταση αποστολής των παραγγελιών τους.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η σαφήνεια και η φερεγγυότητα. Αν μια επιχείρηση διασφαλίσει ότι ο πελάτης θα λάβει το προϊόν εγκαίρως και σε καλή τιμή, τότε είναι πιθανό να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επικοινωνίες και να συνεχίσουν τη συζήτηση με το επιχείρηση.

Εξίσου σημαντικό είναι η επιλογή του καναλιού επικοινωνίας που επιθυμεί ο κάθε πελάτης. Αυτό εντοπίζεται εύκολα καθώς συνήθως οι επιχειρήσεις «πετυχαίνουν» τους πελάτες στο κανάλι που προτιμούν. Είναι αυτό που συνήθως χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με μια έρευνα από την εταιρεία δεδομένων Loqate, το email είναι η προτιμώμενη μέθοδος για τη λήψη ενημερώσεων παραγγελιών για το 56% των καταναλωτών, ενώ ακολουθεί το SMS. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις πρέπει να υπερβούν αυτές τις γενικές τάσεις και να προσεγγίσουν τις ατομικές προτιμήσεις των πελατών. Υπάρχει ένας αριθμός μεθόδων για τη συλλογή αυτού του είδους πληροφοριών και σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία όπως είναι ένα σύντομο ερωτηματολόγιο προς τους πελάτες και η παρακολούθηση της απόδοσης της εκάστοτε μορφής επικοινωνίας.

Το περιεχόμενο του μηνύματος αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κριτήριο. Δεν ενδείκνυνται τα μακροσκελή μηνύματα, τα κακώς μεταφρασμένα μηνύματα, τα ασαφή μηνύματα και φυσικά η πολύ καθυστερημένη ανταπόκριση ή αποστολή μηνυμάτων επιβεβαίωσης παραγγελίας, απάντησης σε αιτήματα κλπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:58

Βενιζέλος: Η παγίδα του αναθεωρητικού λαϊκισμού

13:44

Επεισοδιακή καταδίωξη χθες βράδυ στον Άγιο Δημήτριο - Συνελήφθη 17χρονος

13:41

Ινδία: Ξεκόβει απ' το ρωσικό πετρέλαιο εν όψη της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

13:21

Τα ανοιχτά προγράμματα χρηματοδότησης για επιχειρηματικές ομάδες

13:10

Ουκρανία: Επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

13:00

Ακίνητα: Η αύξηση τιμών «μικραίνει» το μέγεθος κατοικιών – Ο πήχης των 250.000 ευρώ σε Αττική, Θεσσαλονίκη

12:57

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα

12:54

Pragma IoT: H ελληνική spinoff που κάνει τη βιομηχανία και τη ναυτιλία πιο «έξυπνες

12:45

Τσουκαλάς: Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πιο αντιθεσμικός πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης

12:36

ΕΕ: Το «28ο Καθεστώς» κλειδί για τις επιχειρήσεις

12:25

Κοντογεώργης: Η Ελλάδα είναι ισχυρή, μπορεί να συζητά με την Τουρκία και να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

12:14

Πρυτανικές αρχές ΑΠΘ: Ίσως ήρθε τελικά η ώρα της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου

12:09

Αυστραλία: Σε συναγερμό από την έλευση του κυκλώνα Μίτσελ

12:00

Κίνα: Τουλάχιστον επτά νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο στην επαρχία Σανσί

11:58

Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας της Συρίας

11:50

Κίνα: Το Πεκίνο καταδικάζει την επίθεση σε τέμενος στο Ισλαμαμπάντ

11:48

Η αναγκαιότητα των δέντρων της Αθήνας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

11:43

Χαμάς: Ηγετικό στέλεχος δηλώνει ότι η οργάνωση δεν θα παραδώσει τα όπλα της

11:38

Αραγτσί: Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και σε περίπτωση «πολέμου»

11:31

Ξένοι επενδυτές: Ρεκόρ συμμετοχής 69% στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

11:21

Θεοδωρικάκος: Νέο αναπτυξιακό καθεστώς με 150 εκατ. ευρω για ΑΙ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

11:12

UBS: Η τράπεζα της Γκισλέιν Μάξγουελ ύστερα από την καταδίκη του Τζέφρι Έπστιν

10:47

Μητσοτάκης: Εντός Μαρτίου η τελική εισήγηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης

10:40

Ακίνητα: Γιατί οι υποδομές καθορίζουν την αξία των ακινήτων και το μέλλον των πόλεων

10:21

Χατζηδάκης: Η μάχη με το βαθύ κράτος είναι συνεχής, δεν θα λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος

10:10

Φρένο χρέους: Πώς κατοχυρώθηκε συνταγματικά σε Γερμανία - Ελβετία αυξάνοντας την δημοσιονομική αξιοπιστία

09:56

Γερμανία: Ένας στους δύο Γερμανούς τάσσεται υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία

09:50

Δωδεκάμηνος τουρισμός: Ποιοι προορισμοί παίρνουν προβάδισμα στην Ελλάδα

09:35

Τι αλλάζει στους καθαρισμούς των οικοπέδων με το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

09:15

Δήμας: Δύο κομβικές παρεμβάσεις στις οδικές υποδομές της Αττικής