Tip of the Day

Tip of the day: Πως ένα μνημείο μπαίνει στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco;

20-08-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την περασμένη εβδομάδα, η Unesco έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα συνολικά 34 νέα μνημεία που εντάχθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της για το 2020 και το 2021.

Στην Ελλάδα, βρίσκονται 18 μνημεία, με 2 εξ αυτών (τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος) να μπαίνουν στη σχετική λίστα ως μνημεία φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς.

Με βάση τις 34 νέες προσθήκες, η συνολική λίστα περιλαμβάνει 1.154 μνημεία σε όλο τον κόσμο, σε 167 διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερα μνημεία στη λίστα, αριθμώντας συνολικά 58 επιλεγμένες περιοχές.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κίνα, με 56 και στην τρίτη η Γερμανία με 51.

Αναλυτικά, η λίστα με τις χώρες που έχουν πάνω από 15 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Μεταξύ των πιο φημισμένων μνημείων, είναι το Μάτσου Πίτσου στο Περού, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, το Πάρκο του Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ, το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα, το σύμπλεγμα ναών του Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, κ.α.

Αλλά, πώς ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες, την Επικοινωνία και την Πληροφόρηση, επιλέγει με ποιο τρόπο θα εντάξει τα μνημεία στη λίστα του;

Όπως αναφέρεται στο site της Unesco, μέχρι το τέλος του 2004 υπήρχαν έξι κριτήρια για την πολιτιστική κληρονομιά και τέσσερα κριτήρια για τη φυσική κληρονομιά.

Το 2005 αυτό το καθεστώς τροποποιήθηκε σε μία ενοποιημένη ομάδα δέκα κριτηρίων. Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς οφείλουν να είναι «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας» και να πληρούν ένα από τα παρακάτω δέκα κριτήρια.

Πολιτιστικά κριτήρια

  1. Nα αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας.
  2. Nα επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου.
  3. Nα φέρει μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό.
  4. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.
  5. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης (χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών), ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών.
  6. Nα συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας.

Φυσικά κριτήρια

  1. Nα περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής.
  2. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της Γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών.
  3. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων.
  4. Nα περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:58

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ έχουν τον απολύτο έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ»

17:53

DW: Σχεδόν ένας στους δύο Ιταλούς δεν θα πάει διακοπές

17:51

JPMorgan: Η Fed πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια - Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί

17:41

Σεισμός στην Κολομβία: Κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους ως φόρο τιμής στα θύματα

17:33

Χρηματιστήριο: Διελκυστίνδα λίγο πάνω από τις 2.600 μονάδες - Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης

17:21

Περιφέρεια της Ρωσίας περιορίζει την προμήθεια καυσίμων έπειτα από ουκρανική επίθεση σε διυλιστήριο

17:19

Η Goldman Sachs εξαγοράζει τη Neos Investments έναντι 2,3 δισ. δολαρίων

17:09

«Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει την αμυντική συμφωνία της Μέκκας», λέει ο Ερντογάν

16:54

Wall Street: Θετικό κλίμα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

16:45

ΕΛΑΣ: Έκτακτα μέτρα στους δρόμους και απαγόρευση φορτηγών ενόψει Δεκαπενταύγουστου

16:28

Τουρκία: F-16 συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση - Σώος ο πιλότος

16:20

Ακραία ζέστη και ξηρασία πιέζουν την ευρωπαϊκή γεωργία - Ο λογαριασμός των 2 δισ. ευρώ

16:15

Ιράν-ΗΠΑ: Στον «αέρα» η εκεχειρία χωρίς συζητήσεις για παράταση - Τι λέει η Τεχεράνη

16:02

Χαλκιδική: Πυρκαγιά στα Σήμαντρα Πολυγύρου - «Σηκώθηκαν» εναέρια μέσα

15:59

Eπιχειρήσεις του στρατού των ΗΠΑ στοίχισαν τη ζωή σε 153 αμάχους το 2025

15:43

Στο 3,4% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο

15:32

Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Αθηναίων για τον κίνδυνο πυρκαγιάς - Κλείνει ο Λόφος Λυκαβηττού

15:27

Ουκρανία: Συμφωνία με Μολδαβία για έκπτωση 50% στις σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων

15:26

Λίβανος: Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο περί γενικής αμνηστίας

15:21

Πού επενδύει η Πολιτική Προστασία τα 1,44 δισ. ευρώ έως το 2030 - Τα έργα που απορροφούν τα μεγαλύτερα κονδύλια

15:13

Η καθημερινή χρήση των smartphones και οι επιπτώσεις στο σώμα

15:09

Κοντογεώργης: «Ο Τσίπρας είναι ικανός να πει οτιδήποτε και την επόμενη ημέρα να κάνει το αντίθετο»

15:00

Το Claude της Anthropic «τελειώνει» τις ΑΙ εργασίες στα πανεπιστήμια - Πώς θα αναγνωρίζονται

14:55

ΕΤΕ: Εκτοξεύει στα 20 ευρώ την τιμή στόχο η Citi - Τι βλέπει

14:48

Ίος: Διακοπές στο νησί με τις παραδεισένιες παραλίες

14:42

Η κυβέρνηση Τραμπ θα δαπανήσει τουλάχιστον 900 εκατ. δολάρια για έργα στον Λευκό Οίκο

14:38

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Λουτρόπυργο Αττικής, σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

14:22

Ανησυχία ΠΟΥ για τις νέες εμβολιαστικές οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ

14:21

Σε ισχύ νέοι κανόνες για την επεξεργασία των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους

14:18

Το Ιράν θα ενταχθεί σύντομα στην αναπτυξιακή τράπεζα της ομάδας χωρών BRICS