Tip of the Day

Tip of the day: Πως ένα μνημείο μπαίνει στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco;

20-08-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την περασμένη εβδομάδα, η Unesco έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα συνολικά 34 νέα μνημεία που εντάχθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της για το 2020 και το 2021.

Στην Ελλάδα, βρίσκονται 18 μνημεία, με 2 εξ αυτών (τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος) να μπαίνουν στη σχετική λίστα ως μνημεία φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς.

Με βάση τις 34 νέες προσθήκες, η συνολική λίστα περιλαμβάνει 1.154 μνημεία σε όλο τον κόσμο, σε 167 διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερα μνημεία στη λίστα, αριθμώντας συνολικά 58 επιλεγμένες περιοχές.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κίνα, με 56 και στην τρίτη η Γερμανία με 51.

Αναλυτικά, η λίστα με τις χώρες που έχουν πάνω από 15 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Μεταξύ των πιο φημισμένων μνημείων, είναι το Μάτσου Πίτσου στο Περού, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, το Πάρκο του Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ, το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα, το σύμπλεγμα ναών του Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, κ.α.

Αλλά, πώς ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες, την Επικοινωνία και την Πληροφόρηση, επιλέγει με ποιο τρόπο θα εντάξει τα μνημεία στη λίστα του;

Όπως αναφέρεται στο site της Unesco, μέχρι το τέλος του 2004 υπήρχαν έξι κριτήρια για την πολιτιστική κληρονομιά και τέσσερα κριτήρια για τη φυσική κληρονομιά.

Το 2005 αυτό το καθεστώς τροποποιήθηκε σε μία ενοποιημένη ομάδα δέκα κριτηρίων. Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς οφείλουν να είναι «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας» και να πληρούν ένα από τα παρακάτω δέκα κριτήρια.

Πολιτιστικά κριτήρια

  1. Nα αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας.
  2. Nα επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου.
  3. Nα φέρει μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό.
  4. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.
  5. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης (χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών), ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών.
  6. Nα συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας.

Φυσικά κριτήρια

  1. Nα περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής.
  2. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της Γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών.
  3. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων.
  4. Nα περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:16

ΥΠΕΞ: Τρίτος γύρος τεχνικών συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας -Λιβύης

21:00

Συμφωνία ή αδιέξοδο; Το πυρηνικό deal ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας στον αέρα

20:42

Ονδούρα: Επέστρεψε ο πρώην πρόεδρος Ερνάντες μετά τη χάρη που του απένειμε ο Τραμπ

20:36

Αυστραλία: Ο Αλμπανέζι σκοπεύει να θέσει στον Τραμπ το ζήτημα των νέων δασμών

20:17

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας τη Δευτέρα

20:06

Δύο ελληνικά Canadair επιχειρούν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Ισπανίας

19:53

Αραγτσί: «Η επίθεση της Ουκρανίας σε ιρανικό πλοίο δεν θα μείνει αναπάντητη»

19:40

Ιταλία: Πάνω από 400 τουρίστες απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης λόγω πυρκαγιάς στην Απουλία

19:20

Ζημία 99 εκατ. δολαρίων για τη Shein λίγο πριν την IPO στο Χονγκ Κονγκ

19:04

Οι καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς

18:47

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά και έκαψαν δύο τζαμιά

18:28

Μπέρναμ: «Θα θέτω πάντοτε τα συμφέροντα της Βρετανίας πάνω απ’ όλα»

18:09

Πεσκόφ: «Πρόωρο να σχολιάσουμε τις πληροφορίες για παύση των εναέριων επιθέσεων»

17:49

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκαν δύο πυρκαγιές σε Πυλαία και Μονόλοφο Ωραιόκαστρου

17:38

Κίνα: Δέκα νεκροί από ξαφνική πλημμύρα στα βορειοδυτικά - Συναγερμός για τον τυφώνα Νουλ

17:17

Βερολίνο: Νεκρός ο φερόμενος δράστης της επίθεσης σε εκδήλωση του Pride

17:02

Τράπεζες και επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης

16:49

Δύο συλλήψεις για σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική - Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

16:32

Tasnim: Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ που προσέκρουσε σε νάρκη

16:16

Άντι Μπέρναμ: Ο πρώτος Βρετανός Πρωθυπουργός που στηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

16:06

Η Ινδία εξασφάλισε χαμηλότερους δασμούς έπειτα από συνομιλίες με τις ΗΠΑ

15:51

Σάντσεθ: Έκκληση για εθνική «συμφωνία» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

15:31

Ιράν: «Οι ΗΠΑ δεν μας βομβαρδίζουν, οπότε σταματάμε τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου»

15:20

Από τη Μόνα Λίζα μέχρι την Έναστρη Νύχτα: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα διασημότερα έργα τέχνης

15:07

UniCredit - Commerzbank: Ο Ορσέλ βλέπει περιθώριο συμφωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση

14:49

Το δύσκολο καλοκαίρι του Ζελένσκι

14:23

Κικίλιας από Ζάκυνθο: «Υλοποιούνται λιμενικά έργα στο νησί για πρώτη φορά μετά το 1999»

14:13

ΟΣΔΕ 2026: Ψηφίστηκαν οι ευθύνες - Aναμένονται οι κανόνες

13:52

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Φθιώτιδα

13:40

Πόροι 3,4 δισ. ευρώ για 901 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πάνω από 170 δήμους