Tip of the Day

Tip of the day: Πως ένα μνημείο μπαίνει στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco;

20-08-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Την περασμένη εβδομάδα, η Unesco έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα συνολικά 34 νέα μνημεία που εντάχθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της για το 2020 και το 2021.

Στην Ελλάδα, βρίσκονται 18 μνημεία, με 2 εξ αυτών (τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος) να μπαίνουν στη σχετική λίστα ως μνημεία φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς.

Με βάση τις 34 νέες προσθήκες, η συνολική λίστα περιλαμβάνει 1.154 μνημεία σε όλο τον κόσμο, σε 167 διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερα μνημεία στη λίστα, αριθμώντας συνολικά 58 επιλεγμένες περιοχές.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κίνα, με 56 και στην τρίτη η Γερμανία με 51.

Αναλυτικά, η λίστα με τις χώρες που έχουν πάνω από 15 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Μεταξύ των πιο φημισμένων μνημείων, είναι το Μάτσου Πίτσου στο Περού, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, το Πάρκο του Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ, το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα, το σύμπλεγμα ναών του Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, κ.α.

Αλλά, πώς ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες, την Επικοινωνία και την Πληροφόρηση, επιλέγει με ποιο τρόπο θα εντάξει τα μνημεία στη λίστα του;

Όπως αναφέρεται στο site της Unesco, μέχρι το τέλος του 2004 υπήρχαν έξι κριτήρια για την πολιτιστική κληρονομιά και τέσσερα κριτήρια για τη φυσική κληρονομιά.

Το 2005 αυτό το καθεστώς τροποποιήθηκε σε μία ενοποιημένη ομάδα δέκα κριτηρίων. Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς οφείλουν να είναι «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας» και να πληρούν ένα από τα παρακάτω δέκα κριτήρια.

Πολιτιστικά κριτήρια

  1. Nα αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας.
  2. Nα επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου.
  3. Nα φέρει μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό.
  4. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.
  5. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης (χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών), ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών.
  6. Nα συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας.

Φυσικά κριτήρια

  1. Nα περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής.
  2. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της Γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών.
  3. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων.
  4. Nα περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Μελόνι: «H Ιταλία είναι διατεθειμένη να προσφέρει μονάδες του ναυτικού της στη Μέση Ανατολή»

23:34

Η ΕΕ παρουσιάζει το πρώτο σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μεσόγειο

23:18

ΥΠΕΞ Ιράν: «Το εμπλουτισμένο ουράνιο δεν θα μεταφερθεί πουθενά»

23:13

Μπαράζ ρεκόρ στην Wall Street μετά το άνοιγμα του Ορμούζ

22:56

Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας

22:42

Πτώση 12% για το πετρέλαιο - Στα 90 δολάρια «προσγειώθηκε» το brent

22:24

ΕΕ: Κατά 26% μειώθηκαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο - Ο ρόλος των δασμών

22:13

Κομβόι εκτοπισμένων επιστρέφουν στον νότιο Λίβανο - Συντρίμμια χιλιάδες σπίτια

21:58

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ σήμερα έχει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ

21:49

Τάνκερ και φορτηγά πλοία κατευθύνονται προς το Ορμούζ μετά την άρση της απαγόρευσης

21:33

Bloomberg: Ελλάδα και Γαλλία ανανεώνουν για 5 χρόνια και διευρύνουν τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

21:22

Ιράν: «Υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές με τις ΗΠΑ - Απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις»

21:15

Κοινοπραξία τηλεπικοινωνιακών κολοσσών κινείται για την εξαγορά της γαλλικής SFR έναντι 20 δισ.

20:54

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν λέει ότι δεν θα γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις στο Ισραήλ

20:41

Υπουργός Οικονομικών Σ. Αραβίας: «Πολύ εύθραυστη» παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:25

ΕΟΔΥ: «Για κάθε γενιά, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή»

20:00

Οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Α

20:00

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς τέλη διέλευσης

19:54

Μακρόν: Ζητάμε να ανοίξουν εκ νέου, άμεσα και άνευ όρων τα Στενά του Ορμούζ

19:53

Reuters: Οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τις αποστολές όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω πολέμου

19:42

Επιφυλακτικές οι ναυτιλιακές εταιρείες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:33

Γκουτέρες: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ»

19:28

«Άλμα» ελέω... Ορμούζ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:10

Προβληματίζουν τον ΠΟΥ οι ιοί της γρίπης των πτηνών

19:00

Το Rebrain Greece φέρνει κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου

18:58

Η πρώτη γυναίκα με πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις singles

18:52

Τζιτζικώστας: Η ΕΕ διαθέτει επαρκή καύσιμα για αεροσκάφη για το επόμενο διάστημα

18:38

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Εσθονίας στην Ελλάδα, από 19 έως 22 Απριλίου

18:38

Παπουτσάνης: Στα 0,047 ευρώ/μετοχή το μέρισμα του 2025, από 27/4 οι πληρωμές

18:30

Οι πιλότοι της Lufthansa θα απέχουν βραχυπρόθεσμα από απεργιακές κινητοποιήσεις