Tip of the Day

Tip of the day: Πως ένα μνημείο μπαίνει στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco;

20-08-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Την περασμένη εβδομάδα, η Unesco έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα συνολικά 34 νέα μνημεία που εντάχθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της για το 2020 και το 2021.

Στην Ελλάδα, βρίσκονται 18 μνημεία, με 2 εξ αυτών (τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος) να μπαίνουν στη σχετική λίστα ως μνημεία φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς.

Με βάση τις 34 νέες προσθήκες, η συνολική λίστα περιλαμβάνει 1.154 μνημεία σε όλο τον κόσμο, σε 167 διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερα μνημεία στη λίστα, αριθμώντας συνολικά 58 επιλεγμένες περιοχές.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κίνα, με 56 και στην τρίτη η Γερμανία με 51.

Αναλυτικά, η λίστα με τις χώρες που έχουν πάνω από 15 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Μεταξύ των πιο φημισμένων μνημείων, είναι το Μάτσου Πίτσου στο Περού, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, το Πάρκο του Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ, το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα, το σύμπλεγμα ναών του Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, κ.α.

Αλλά, πώς ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες, την Επικοινωνία και την Πληροφόρηση, επιλέγει με ποιο τρόπο θα εντάξει τα μνημεία στη λίστα του;

Όπως αναφέρεται στο site της Unesco, μέχρι το τέλος του 2004 υπήρχαν έξι κριτήρια για την πολιτιστική κληρονομιά και τέσσερα κριτήρια για τη φυσική κληρονομιά.

Το 2005 αυτό το καθεστώς τροποποιήθηκε σε μία ενοποιημένη ομάδα δέκα κριτηρίων. Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς οφείλουν να είναι «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας» και να πληρούν ένα από τα παρακάτω δέκα κριτήρια.

Πολιτιστικά κριτήρια

  1. Nα αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας.
  2. Nα επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου.
  3. Nα φέρει μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό.
  4. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.
  5. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης (χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών), ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών.
  6. Nα συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας.

Φυσικά κριτήρια

  1. Nα περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής.
  2. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της Γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών.
  3. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων.
  4. Nα περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:08

Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Πρόστιμο 140.000 ευρώ στην Τράπεζα Ηπείρου

12:05

ΙΑΕΑ: «Σοβαρή πρόοδος» στην ικανότητα της Β. Κορέας να παράγει πυρηνικά όπλα

11:51

Ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα προτείνει η κυβέρνηση

11:51

Πρεμ Γουάτσα: H Eurobank μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις της Fairfax

11:49

Στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» με ρήξη ανευρύσματος ο Γιώργος Μυλωνάκης

11:49

«Generation Forward» της Eurobank: Μια πρωτοβουλία για τη νέα γενιά του Private Banking

11:44

ASML: Ανοδική αναθεώρηση του guidance για το 2026 - Κέρδη 2,76 δισ. στο α' τρίμηνο

11:33

EY: Η ηλεκτροκίνηση των εταιρικών στόλων στην Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 250 δισ. ευρώ

11:33

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 30 ρουκέτες κατά του Ισραήλ - Αεροπορικά πλήγματα στη Βηρυτό

11:28

Βρετανία: Η παιδική φτώχεια αυξήθηκε απότομα, μετά τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν προ 10ετίας

11:22

Voucher 300 ευρώ για τις καλοκαιρινές διακοπές των νέων

11:20

FT: Το Ιράν χρησιμοποίησε κινεζικό κατασκοπευτικό δορυφόρο για να στοχοθετήσει αμερικανικές βάσεις

11:16

Μαρινάκης: Η πολιτική ουσία είναι ότι έχουμε την αντιπολίτευση της απελπισίας

11:15

Η ΔΥΠΑ φέρνει στην Ξάνθη το 10ο JobReady - Δωρεάν εργαστήρια για ένταξη στην αγορά εργασίας

11:05

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλέονασμα 4,4 δισ. στο α΄ τρίμηνο

11:02

Υποτονική εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Ήπιες διακυμάνσεις και αδύναμος τζίρος

10:54

Alpha Bank: Στο 2,4490% οι ίδιες μετοχές

10:50

Santander για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα τιμή - στόχος 53 ευρώ, στο επίκεντρο οι παραχωρήσεις

10:46

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 300 drones και πυραύλους - Μία νεκρή, 7 τραυματίες

10:42

Η Ιταλία επενδύει €211 εκατ. σε τεχνολογία γραφενίου για ταχύτερα και πιο αποδοτικά data centers

10:41

Πιερρακάκης από Ουάσιγκτον: «Προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις όχι κάθε μήνα, αλλά κάθε εβδομάδα»

10:39

Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

10:29

Γαλλία: Ταχύτερος από την αρχική εκτίμηση ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

10:22

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

10:14

Η Σαουδική Αραβία θα χορηγήσει βοήθεια 3 δισ. δολαρίων στο Πακιστάν

09:56

Hermes: Απογοήτευσαν οι πωλήσεις τριμήνου, επηρεάσε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

09:52

Συνάντηση Σχοινά - Βέρχελι για τον αφθώδη πυρετό - Μήνυμα στήριξης από την ΕΕ

09:38

Νέος νόμος για τα ΜΜΕ στην Ουγγαρία: Ο Μαγιάρ θα αναστείλει τη μετάδοση των κρατικών μέσων

09:11

ABC: Ο Τραμπ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας με το Ιράν

08:59

«Ψηφιακή ασπίδα» για τους ανήλικους: Με πλήρη εφαρμογή από το 2027