Tip of the Day

Tip of the day: Πως ένα μνημείο μπαίνει στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco;

20-08-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την περασμένη εβδομάδα, η Unesco έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα συνολικά 34 νέα μνημεία που εντάχθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της για το 2020 και το 2021.

Στην Ελλάδα, βρίσκονται 18 μνημεία, με 2 εξ αυτών (τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος) να μπαίνουν στη σχετική λίστα ως μνημεία φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς.

Με βάση τις 34 νέες προσθήκες, η συνολική λίστα περιλαμβάνει 1.154 μνημεία σε όλο τον κόσμο, σε 167 διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερα μνημεία στη λίστα, αριθμώντας συνολικά 58 επιλεγμένες περιοχές.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κίνα, με 56 και στην τρίτη η Γερμανία με 51.

Αναλυτικά, η λίστα με τις χώρες που έχουν πάνω από 15 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Μεταξύ των πιο φημισμένων μνημείων, είναι το Μάτσου Πίτσου στο Περού, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, το Πάρκο του Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ, το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα, το σύμπλεγμα ναών του Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, κ.α.

Αλλά, πώς ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες, την Επικοινωνία και την Πληροφόρηση, επιλέγει με ποιο τρόπο θα εντάξει τα μνημεία στη λίστα του;

Όπως αναφέρεται στο site της Unesco, μέχρι το τέλος του 2004 υπήρχαν έξι κριτήρια για την πολιτιστική κληρονομιά και τέσσερα κριτήρια για τη φυσική κληρονομιά.

Το 2005 αυτό το καθεστώς τροποποιήθηκε σε μία ενοποιημένη ομάδα δέκα κριτηρίων. Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς οφείλουν να είναι «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας» και να πληρούν ένα από τα παρακάτω δέκα κριτήρια.

Πολιτιστικά κριτήρια

  1. Nα αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας.
  2. Nα επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου.
  3. Nα φέρει μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό.
  4. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.
  5. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης (χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών), ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών.
  6. Nα συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας.

Φυσικά κριτήρια

  1. Nα περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής.
  2. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της Γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών.
  3. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων.
  4. Nα περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Ο Τραμπ γιόρτασε τα 250 χρόνια των ΗΠΑ με αγώνα IndyCar στο κέντρο της Ουάσινγκτον

23:16

«Red Code» τη Δευτερα για φωτιές σε Αττική και άλλες 11 περιφερειακές ενότητες

22:49

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει από αύριο την Ιταλία

22:33

Χανιά: Νεκρή 41χρονη Γαλλίδα τουρίστρια μετά από πεζοπορία στον Μπάλο

22:05

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αρχηγό της ισραηλινής Μοσάντ

21:42

Ναυάγιο στην Ινδία: Φορτηγό πλοίο βυθίστηκε σε οκτώ λεπτά – Αγωνία για 22 αγνοούμενους

21:17

Μερτς: Τέλος διακοπών, έναυσμα μεταρρυθμίσεων

20:58

ΕΛΑΣ: Ο Κ. Μητσοτάκης τρέμει τη σύγκριση ανάμεσα στην εντιμότητα και τη διαφθορά

20:38

Ο Ζελένκσι διαβεβαιώνει ότι η Ουκρανία δεν πήρε μέρος στο σαμποτάζ του Nord Stream

20:16

Γιατί η βιομηχανία τροφίμων επενδύει στην αγορά των υγιεινών σνακ

20:04

Σπέτσες: Αναζητείται η γυναίκα που επέβαινε στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε σε παραλία

19:58

Πυροσβεστική: 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:44

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα της παθητικής διπλωματίας τελείωσε»

19:37

Φωτιά σε δασική έκταση στο Δροσοχώρι Τρικάλων - Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

19:24

Μυτιλήνη: Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια για την μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη

19:01

Κασκάρι (Fed): Η αγορά κρατικών ομολόγων εξακολουθεί να λειτουργεί «όπως θα έπρεπε»

18:55

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τριπλάσια τα κρούσματα φέτος στην Ελλάδα – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

18:36

Μeteo: Ξεπέρασε τους 40 °C η θερμοκρασία - Πού καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία

18:23

ΗΠΑ: «Ανόητο να πιστεύει ο Καναδάς ότι μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ»

18:02

ΑΑΔΕ: 48ωρο λουκέτο και πρόστιμα σε γνωστό beach club της Πάρου - Παραβάσεις και σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πόρο

17:46

Ιράν: «Σημάδι απόγνωσης» οι νέες κυρώσεις που απειλεί να επιβάλει ο Τραμπ

17:32

Αμμόλοφοι: Ο καλοκαιρινός παράδεισος της Καβάλας

17:18

Εκτέλεση άνδρα στο Ιράν για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

17:01

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας

16:55

FIFA: Ηχηρό μήνυμα απ’ τις σκανδιναβικές χώρες σε Ινφαντίνο: «Δεν σε εμπιστευόμαστε»

16:38

Ιράν: Ανακάλυψε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου την ώρα που «στερεύει» ενεργειακά

16:27

Μετά τις αποθήκες της Wildberries, η Ουκρανία βάζει στο στόχαστρό της τον ρωσικό κολοσσό Ozon

16:07

Η ρευστότητα στο Ευρωσύστημα μειώνεται - Γιατί οι τράπεζες δεν στρέφονται ακόμη στην ΕΚΤ

15:57

Patriot: Ξεκίνησε η μεταφορά από την Κάρπαθο στην Σούδα

15:31

Έβρος: Συλλήψεις 10 διακινητών μεταναστών μετά από 8 καταδιώξεις