Tip of the Day

Tip of the day: Πως ένα μνημείο μπαίνει στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco;

20-08-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την περασμένη εβδομάδα, η Unesco έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα συνολικά 34 νέα μνημεία που εντάχθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της για το 2020 και το 2021.

Στην Ελλάδα, βρίσκονται 18 μνημεία, με 2 εξ αυτών (τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος) να μπαίνουν στη σχετική λίστα ως μνημεία φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς.

Με βάση τις 34 νέες προσθήκες, η συνολική λίστα περιλαμβάνει 1.154 μνημεία σε όλο τον κόσμο, σε 167 διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερα μνημεία στη λίστα, αριθμώντας συνολικά 58 επιλεγμένες περιοχές.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κίνα, με 56 και στην τρίτη η Γερμανία με 51.

Αναλυτικά, η λίστα με τις χώρες που έχουν πάνω από 15 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Μεταξύ των πιο φημισμένων μνημείων, είναι το Μάτσου Πίτσου στο Περού, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, το Πάρκο του Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ, το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα, το σύμπλεγμα ναών του Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, κ.α.

Αλλά, πώς ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες, την Επικοινωνία και την Πληροφόρηση, επιλέγει με ποιο τρόπο θα εντάξει τα μνημεία στη λίστα του;

Όπως αναφέρεται στο site της Unesco, μέχρι το τέλος του 2004 υπήρχαν έξι κριτήρια για την πολιτιστική κληρονομιά και τέσσερα κριτήρια για τη φυσική κληρονομιά.

Το 2005 αυτό το καθεστώς τροποποιήθηκε σε μία ενοποιημένη ομάδα δέκα κριτηρίων. Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς οφείλουν να είναι «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας» και να πληρούν ένα από τα παρακάτω δέκα κριτήρια.

Πολιτιστικά κριτήρια

  1. Nα αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας.
  2. Nα επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου.
  3. Nα φέρει μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό.
  4. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.
  5. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης (χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών), ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών.
  6. Nα συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας.

Φυσικά κριτήρια

  1. Nα περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής.
  2. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της Γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών.
  3. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων.
  4. Nα περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:44

Wood: Θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – Τι συζήτησε στην Αθήνα και ποιες μετοχές κέντρισαν το ενδιαφέρον

14:41

Σκέρτσος: «Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη»

14:38

Μετά τον Τραμπ ο Πούτιν - Στο Πεκίνο ο Ρώσος πρόεδρος, θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ

14:34

ΣΕΒ: Άνοδος ελληνικού ΑΕΠ 6-8% την επόμενη δεκαετία από την υιοθέτηση της ΑΙ

14:30

Νεφρική απονεύρωση: Η παγκόσμια ελληνική πρωτοπορία για την ανθεκτική υπέρταση

14:27

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς

14:27

Παρουσιάστηκε το έργο «Εξωστρεφής Γεωργία» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφής

14:20

Kaspersky: Μόλις 1 στις 3 οικογένειες φροντίζει για την ψηφιακή ασφάλεια των συσκευών

14:10

Bank of America: Πιο επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας οι επενδυτές

14:06

Μητσοτάκης: Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα οικοδομούμε την Ελλάδα που παράγει και εξάγει

14:04

Πρ. Ομ. Βενζινοπωλών: Πιθανές νέες ανατιμήσεις στα καύσιμα - Το Fuel Pass εξανεμίστηκε

14:01

Μιχαηλίδου: «Κανείς δικαιούχος δεν θα απενταχθεί από το πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ»

13:57

Συναγερμός στην Αττική για οσμή αερίου

13:48

Σαμαράς: «Ας ξυπνήσουμε επιτέλους» - Κριτική στην κυβέρνηση για απόσυρση οπλικών συστημάτων

13:37

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Παραπομπή σε δίκη για τους 4 αστυνομικούς ζητά η Εισαγγελέας

13:35

Coca-Cola HBC: Επένδυση 31 εκατ. ευρώ για νέο logistic center στην Αθήνα - Στα 180 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στην πενταετία

13:34

Μόσχα: Αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας απευθείας σύγκρουσης Ρωσίας - ΝΑΤΟ

13:30

ΕΚΠΑ: Ρεκόρ ανόδου στη διεθνή λίστα αξιολόγησης πανεπιστημίων QS - Στο top 100 παγκοσμίως σε 4 πεδία

13:28

Τσιόδρας για Γενοκτονία των Ποντίων: Επιβεβλημένη πράξη ευθύνης και δικαίωσης η ιστορική μνήμη

13:21

Κύκλος Ιδεών & DEF: Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπό συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας - Δείτε LIVE

13:14

Μητσοτάκης για Γενοκτονία των Ποντίων: «Οι αναμνήσεις παραμένουν ολοζώντανες»

13:14

Η ena athletics έρχεται στα Intersport

13:09

Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασωστών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

13:08

Νέα συμφωνία Famar - GE HealthCare για παραγωγή ιωδιούχων σκιαγραφικών μέσων

13:05

Η Γερμανία ξεκινά την ιδιωτικοποίηση της Uniper - Εξετάζει πώληση ή εισαγωγή στο χρηματιστήριο

13:02

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,6% στους επισκέπτες των μουσείων τον Ιανουάριο

12:57

Δεν θα πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

12:54

Εύσημα διεθνών ΜΜΕ στην οικονομική μεταμόρφωση της Ελλάδας: Ειδική μνεία σε Πιερρακάκη και ΧΑ

12:44

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για πληθωρισμό και ανάπτυξη λόγω πολέμου

12:38

Στη σταθερή τηλεφωνία μπαίνει η ΔΕΗ