Tip of the Day

Tip of the day: Πως ένα μνημείο μπαίνει στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco;

20-08-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Την περασμένη εβδομάδα, η Unesco έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα συνολικά 34 νέα μνημεία που εντάχθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της για το 2020 και το 2021.

Στην Ελλάδα, βρίσκονται 18 μνημεία, με 2 εξ αυτών (τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος) να μπαίνουν στη σχετική λίστα ως μνημεία φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς.

Με βάση τις 34 νέες προσθήκες, η συνολική λίστα περιλαμβάνει 1.154 μνημεία σε όλο τον κόσμο, σε 167 διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερα μνημεία στη λίστα, αριθμώντας συνολικά 58 επιλεγμένες περιοχές.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κίνα, με 56 και στην τρίτη η Γερμανία με 51.

Αναλυτικά, η λίστα με τις χώρες που έχουν πάνω από 15 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Μεταξύ των πιο φημισμένων μνημείων, είναι το Μάτσου Πίτσου στο Περού, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, το Πάρκο του Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ, το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα, το σύμπλεγμα ναών του Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, κ.α.

Αλλά, πώς ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες, την Επικοινωνία και την Πληροφόρηση, επιλέγει με ποιο τρόπο θα εντάξει τα μνημεία στη λίστα του;

Όπως αναφέρεται στο site της Unesco, μέχρι το τέλος του 2004 υπήρχαν έξι κριτήρια για την πολιτιστική κληρονομιά και τέσσερα κριτήρια για τη φυσική κληρονομιά.

Το 2005 αυτό το καθεστώς τροποποιήθηκε σε μία ενοποιημένη ομάδα δέκα κριτηρίων. Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς οφείλουν να είναι «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας» και να πληρούν ένα από τα παρακάτω δέκα κριτήρια.

Πολιτιστικά κριτήρια

  1. Nα αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας.
  2. Nα επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου.
  3. Nα φέρει μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό.
  4. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.
  5. Nα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης (χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών), ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών.
  6. Nα συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας.

Φυσικά κριτήρια

  1. Nα περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής.
  2. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της Γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών.
  3. Nα είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων.
  4. Nα περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:49

Αμετάβλητα στο 0% τα επιτόκια στην Ελβετία - Θετικά νέα από τον πληθωρισμό

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,4% για τις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

12:24

Αύξηση 2,5% στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο - Στα 34,48 εκατ. ευρώ

12:14

Ματσάδο: «Όσοι στην Βενεζουέλα λένε την αλήθεια, διακινδυνεύουν την ζωή τους»

12:11

Σε 34 χώρες κυκλοφορεί το στέλεχος του ιού της γρίπης Κ - Συστάσεις ΠΟΥ για εμβολιασμό και αντιικά

12:07

ΔΥΠΑ: Στις 17 Δεκεμβρίου η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων

12:07

Συνεργασία nrg με Nova - Προσφέρουν ενέργεια και ακόμα πιο προσιτό Internet

12:05

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Πολωνία για «νομική τυραννία» ύστερα από τη σύλληψη Ρώσου αρχαιολόγου

12:00

Τσαβδαρίδης: Ιδρύεται το πρώτο Ελληνικό Κέντρο Ικανοτήτων Ημιαγωγών με εθνική συμμετοχή 3,6 εκατ. ευρώ

11:59

Προσωπικός Βοηθός Υγείας Πολίτη: To MyHealthApp που «πηγαίνει την υγεία μπροστά»

11:57

JP Morgan: Overweight για τις ελληνικές τράπεζες, εκτίμηση-έκπληξη για ΕΤΕ

11:55

Νέες πιέσεις για τα κρυπτονομίσματα - Σε «βουτιά» προς τα 90.000 δολάρια το Bitcoin

11:54

Έρευνα ΕΥ Ελλάδος: Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι καταναλωτές, «κλειδί» η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις

11:52

JP Morgan: Ανοίγει νέο υποκατάστημα στην Ινδία μετά από σχεδόν μια δεκαετία

11:49

Λαβρόφ: Η Ρωσία θέλει μία βιώσιμη συμφωνία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

11:39

ΕΛΓΑ: Παράταση έως 30/6/2026 για καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2025

11:36

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο «Φραπές» δεν καταθέτει στην Εξεταστική - Επικαλείται το δικαίωμα της σιωπής

11:23

Airbus: Σχεδόν έτοιμα τα δύο πρώτα ελικόπτερα Super Puma H215 για την Ελλάδα

11:17

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό, σε «επαφή» με τις 2.100 ο Γενικός Δείκτης

11:16

Γεννητικό υλικό δότη από τη Δανία: 18 παιδιά σε 11 οικογένειες στην Ελλάδα - Κινητοποίηση στις κλινικές

11:13

Eurobank: Το πρόγραμμα €πιστροφή γίνεται International - Επιβραβεύει τους πελάτες της και στην Κύπρο

11:12

Μιχαηλίδου: Αξιοποιούμε κάθε εργαλείο για να αυξήσουμε την προσφορά προσιτής κατοικίας

10:59

Θεοδωρικάκος: Επιβεβαιώθηκε η βούληση των ΗΠΑ για νέα αναπτυξιακά projects στην Ελλάδα

10:51

Η Ferryscanner επεκτείνεται στη Νοτιοανατολική Ασία - Πρώτος «σταθμός» η Ταϊλάνδη

10:47

Ήπια πτωτικά οι ευρωαγορές στον απόηχο της Fed

10:32

ΥΠΕΝ: Δύο νέες περιοχές στο καθεστώς προστασίας «Απάτητα Βουνά»

10:29

Παπαστεργίου: Σε δύο μήνες περίπου η πλατφόρμα για τις κάμερες στους δρόμους

10:22

Τα πιο «δημοφιλή» επαγγέλματα στην ΕΕ: Σε ποια η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά

10:16

Κώτσηρας: Οικοδομούμε μια οικονομία ανθεκτική και δίκαιη, που δεν υπονομεύει το μέλλον

10:15

Ρεκόρ 732 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές startups - Ωρίμανση αλλά με… υποσημειώσεις