Tip of the Day

Πώς γίνεται το σπίτι σας «πυρίμαχο»

13-08-2021 | 07:50
Μοιράσου το

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού όσο και στον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να προλάβουμε τις συνέπειες μιας πυρκαγιάς.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού όσο και στον περιβάλλοντα χώρο ακόμη και πριν από την αγορά ή το χτίσιμό του προκειμένου να προλάβουμε τις καταστροφικές συνέπειες μιας πυρκαγιάς. Κάποια από αυτά είναι ευρέως γνωστά ενώ κάποια άλλα αποτελούν λεπτομέρειες τις οποίες αν τις έχουμε προβλέψει μπορεί να μας σώσουν τη ζωή. 

Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να τοποθετούμε ηλεκτροφόρα καλώδια κάτω από χαλιά ή μοκέτες καθώς μπορεί να φθαρούν ή να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα με κίνδυνο πυρκαγιάς. Ομοίως, δεν πρέπει να καρφώνουμε οπουδήποτε στους τοίχους καρφιά, χωρίς να έχουμε τσεκάρει εάν περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Στην καθημερινότητα, όταν αποσυνδέουμε κάποια συσκευή από το ρεύμα δεν πρέπει να αγγίζουμε  τα γυμνά άκρα του φις, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει παραμείνει συσσωρευμένο ρεύμα στη συσκευή, ικανό να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Ένας ακόμη «ύπουλος» μαγνήτης είναι και οι καθρέπτες πάνω από το τζάκι ή κοντά σε θερμάστρες, οι οποίοι προσελκύουν τα άτομα, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν πολύ κοντά, χωρίς να το αντιλαμβάνονται με κίνδυνο να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.

Κάτι ακόμη που πρέπει να αποφεύγουμε είναι το σύρμα ή το αλουμινόχαρτο στις ηλεκτρικές ασφάλειες ενώ πριν φύγουμε από το σπίτι μας πρέπει να ελέγχουμε αν υπάρχουν αναμμένες οικοσυσκευές ή τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος πάνω σε αναμμένες εστίες.

Ακόμη, όταν χρησιμοποιούμε υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα, συσκευές, τα οποία είναι εύφλεκτα, δεν πρέπει να ανάβουμε σπίρτα, αναπτήρα ή διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί από τα υγρά αυτά.

Κατοικίες κοντά σε δασικές εκτάσεις

Ειδικά, για κατοικίες μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις είναι απαραίτητο να γίνεται επιλογή "σωστής" τοποθεσίας από άποψη πυρασφάλειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί συλλέγοντας εκ των προτέρων πληροφορίες από τις τοπικές αρχές για τα μέτρα πυρασφάλειας που διαθέτει η περιοχή. Πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν ότι, οι κατοικίες που οι εξωτερικοί τους χώροι δεν έχουν καθαριστεί από δέντρα, χόρτα και θάμνους, είναι καταδικασμένες εκ των προτέρων και οι πυροσβέστες δύσκολα θα καταφέρουν να τις προστατεύσουν.

Καλό είναι το σπίτι να πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο τμήμα του. Ο λόγος είναι, ότι μια επίπεδη τοποθεσία είναι πάντοτε πιο ασφαλής από μια επικλινή.

Επιπλέον, οι κατοικίες με ξύλινη στέγη έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταστραφούν σε μια δασική πυρκαγιά, επειδή είναι ευκολότερο να πάρουν φωτιά. Για το λόγο αυτό η στέγη του σπιτιού πρέπει να είναι κατασκευασμένη μόνο από μη εύφλεκτα ή πυράντοχα υλικά.

Κατά την εκπόνηση του σχεδίου της κατοικίας πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε οι σπίθες από κάποια πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε παρακείμενη δασική έκταση, να μην μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και αντίστροφα, οι σπίθες από το εσωτερικό να μην μπορούν να μεταπηδήσουν στο δάσος.

Οι εξωτερικοί τοίχοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από υλικά από υλικά ανθεκτικά στη φωτιά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε κάθε είδους εύφλεκτη βλάστηση, σωρούς ξύλων και μπάζα μακριά από τους τοίχους.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό είναι να καλύπτουμε όλες τις καμινάδες, το εξωτερικό της σοφίτας και τους υπόγειους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα.

Για επιπλέον εξωτερική προστασία στα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, μπορούν να τοποθετηθούν παντζούρια και μπαλκόνια από μη εύφλεκτα υλικά, ενώ οι κουρτίνες από πυράντοχα υλικά θα ενισχύσουν την προστασία τους εσωτερικά.

Στους εξωτερικούς χώρους

Στον περιβάλλοντα χώρο, πρέπει να δημιουργούμε μια αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του σπιτιού ώστε να μειωθούν οι ποσότητες καυσίμων που το περιβάλλουν άμεσα. Αυτό δε σημαίνει ότι το τοπίο γύρω μας θα πρέπει να είναι γυμνό. Είναι γνωστό, ότι ορισμένα φυτά είναι περισσότερο ανθεκτικά στη φωτιά σε σχέση με άλλα.

Εάν γύρω από το σπίτι υπάρχει γρασίδι, θα πρέπει να το διατηρούμε σε χαμηλό ύψος, ενώ μπορούμε να τοποθετούμε και παρτέρια με διάφορα λουλούδια και λαχανικά.

Στις περισσότερες περιοχές, η αντιπυρική ζώνη μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Όταν, όμως, το έδαφος είναι επικλινές, ανάλογα με τη κλίση που έχει, θα πρέπει να αυξάνεται και το πλάτος της αντιπυρικής ζώνης.

Οι σωροί με τα καυσόξυλα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι, τα εξωτερικά κτίσματα, αλλά και γενικά μακριά από οτιδήποτε εύφλεκτο. Οι σπινθήρες από κάποια δασική πυρκαγιά μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη των ξύλων, με αποτέλεσμα ολόκληρο το σπίτι να τυλιχτεί στις φλόγες.

Το σπίτι πρέπει να διαθέτει ανιχνευτές καπνού, καθώς και πολλές εξόδους κινδύνου, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορούμε να διαφύγουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Όποτε χρειαστείτε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, καλέστε την στον αριθμό 199.

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.