ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Αυτοί που αγαπούν τον πληθωρισμό και ποντάρουν στον... Κοντράτιεφ

Γιάννης Αγγέλης
29-06-2023 | 12:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτοί που αγαπούν τον πληθωρισμό και ποντάρουν στον... Κοντράτιεφ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η επιμονή των κεντρικών τραπεζών για ακόμα ακριβότερο χρήμα με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, μόλις ενάμιση – δύο χρόνια από τότε που με την ίδια έμφαση υποστήριζαν ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός, έχει – όχι άδικα - ανοίξει πολλές συζητήσεις, για το τι πραγματικά συμβαίνει και κυρίως τι «θα» συμβεί στον ορατό ορίζοντα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες επίμονα λένε πως ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρός μεσοπρόθεσμα και ως απόδειξη αναφέρουν ότι ο «υποκείμενος πληθωρισμός» δηλαδή ο επονομαζόμενος «δομικός» εξακολουθεί να είναι ψηλά, παρά την πτώση του ονομαστικού ΔΤΚ.

Πράγματι που το αντιλαμβάνεται κανείς, χωρίς να είναι κεντρικός τραπεζίτης, αν περάσει έστω και απ' έξω από ...σούπερ μάρκετ, ή από προς ενοικίαση διαμέρισμα.

Και αφού αυτό θα είναι έτσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε, ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και θα τα κρατήσουν ψηλά τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Πριν μήνες έλεγαν για τα τέλη του 2024 τώρα το έχουν μετατοπίσει για το 2025.

Όλα αυτά βέβαια ακούγονται με μεγάλη επιφύλαξη καθώς κανείς δεν έχει ξεχάσει τις λάθος προβλέψεις τους το 2021 και κανείς δεν αφήνει χωρίς να προσέξει την διαρκή διολίσθηση της ημερομηνίας λήξης συναγερμού, ολοένα πιο μακριά προς το 2025...

Ποιος αγαπάει τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός όμως στο μεταξύ έχει κάνει την δουλειά του σε πολλά επίπεδα, καθώς η διατήρηση «αξιών» σε απόλυτους αριθμούς σε καθεστώς πληθωρισμού οδηγεί σε «απαξίωσή» τους.

Σε ένα σχετικό σημείωμα του Economist πρόσφατα έχει εξηγηθεί πολύ καλά:

«Μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα ή δύο, στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού μπορεί να μην φαίνεται πολύ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις αποδόσεις των επενδύσεων είναι τεράστιος.

Αγοράστε ένα δεκαετές κρατικό ομόλογο όταν ο πληθωρισμός είναι 2% και το κεφάλαιο που τελικά θα σας επιστραφεί θα αξίζει το 82% της αρχικής του αξίας. Όταν ο πληθωρισμός είναι 4%, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 68%. Μακροπρόθεσμα, το χάσμα διευρύνεται ακόμη περισσότερο.

Το κεφάλαιο ενός 30ετούς ομολόγου, όταν επιστραφεί, θα αξίζει το 55% της αρχικής του αξίας εάν ο πληθωρισμός είναι κατά μέσο όρο 2% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Με πληθωρισμό 4%, θα αξίζει 31%...». Το σημείωμα συνοδεύεται από πολύ διαφωτιστικά διαγράμματα.

Και γι' αυτό, στην Ελλάδα για παράδειγμα, στον ΟΔΔΗΧ είναι πολύ – πολύ ευτυχείς καθώς δουλεύοντας σ' αυτή την «σχέση» με τον πληθωρισμό έχουν «κερδίσει» πολλά και ταυτόχρονα έχουν επισπεύσει την ποσοστιαία συρρίκνωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα το κράτος πρόσθεσε στο δημόσιο χρέος αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ.

Όπως παρατηρούσε εύστοχα κάποιος αναλυτής πρόσφατα, ο πληθωρισμός έχει αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως την πολύ μεγάλη αύξηση των δαπανών που έγιναν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, χωρίς ο λόγος του χρέους προς το ονομαστικό ΑΕΠ να έχει αλλάξει αρνητικά.

Ενώ σε περιπτώσεις όπως η Ελλάδα έχει αλλάξει και θετικά.

Οι πολιτικοί μπόρεσαν να δαπανήσουν άφθονα χωρίς να επιβάλουν νέους φόρους, αφού αρκούσε ο πληθωρισμός για να αυξήσει κατακόρυφα τα αποτελέσματα στον ΦΠΑ ή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι επενδυτές είναι κι αυτοί ευχαριστημένοι κατά κάποιο τρόπο, επειδή έχουν «ονομαστικά» χαρτοφυλάκια λίγο πιο φουσκωμένα σήμερα σε απόλυτες τιμές, μετά από χρόνια αναταραχής από ότι για παράδειγμα το 2019....

Τι κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες;

Και το ερώτημα που προσπαθούν όλοι να απαντήσουν είναι πλέον τι στο καλό βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες με τον πληθωρισμό και θέλουν να «πνίξουν» τις οικονομίες με ακριβότερο και λιγότερο (QT) χρήμα.

Τελευταία οι αναλυτές της αγοράς έχουν – όπως μας πληροφορεί το Bloomberg – ανακαλύψει έναν μπολσεβίκο (!) οικονομολόγο, τον Κοντράτιεφ, ο οποίος είχε την τύχη να επιμένει στις αναλύσεις του με αποτέλεσμα να εκτελεστεί από τον Στάλιν στα 46 (αν δεν κάνουμε λάθος) χρόνια του. Αυτό που είχε εισάγει ο Κοντράτιεφ ήταν η θέση ότι στον καπιταλισμό λειτουργούν «κύκλοι» ανόδου και καθόδου.

Η θεωρητική αυτή προσέγγιση συνδέεται με την πολυ-παραγοντική ανάλυση στην οικονομία, αλλά δεν είναι πρόθεση του Οικονογραφήματος αυτή την στιγμή να παρουσιάσει τα σχετικά ενδιαφέροντα στοιχεία της.

Θα μείνουμε μόνο στο γεγονός ότι η ανάλυση των «κύκλων» Κοντράτιεφ έχει στατιστικά συσχετισθεί από πολλούς σύγχρονους αναλυτές στις αγορές με τις κινήσεις τιμών και κερδών στις επιχειρήσεις. Και αυτή η συσχέτιση έχει οδηγήσει σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Το βασικό στοιχείο αυτής της στατιστικής παρατήρησης σύμφωνα με τους συγκεκριμένους αναλυτές είναι ότι αυτή την στιγμή (μάλιστα την προσδιορίζουν την «στιγμή» αυτή ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας), ήμαστε μπροστά σε ένα νέο κύκλο ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων.

Με άλλα λόγια ήμαστε εν όψη ενός νέου κύματος ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων που θα μπορούσε να εκτινάξει εκ νέου τις τιμές παραγωγού και τον δομικό πληθωρισμό.

Το Οικονογράφημα στέκεται με πολύ – πολύ επιφύλαξη απέναντι στην εκτίμηση αυτής της «χρονικής στιγμής», καθώς η στατιστική εδώ υφίσταται την επίδραση ενός κόσμου με μεγάλες και απρόβλεπτες ανατροπές.

Παρ' όλα αυτά τέτοιες «εξηγήσεις» και προβλέψεις βρίσκουν χώρο και συγκεντρώνουν την προσοχή στις τρέχουσες αναλύσεις, όσο οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να... κολυμπάνε στο χάος της αβεβαιότητας λόγω της αδυναμίας τους να προβάλλουν μια οικονομική θεωρία ικανή να εξηγήσει τα πεπραγμένα τους.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:26

Ρωσία: Οι ελλείψεις καυσίμων εξαπλώνονται σε δεκάδες περιοχές μετά από τις ουκρανικές επιθέσεις

19:15

Ευρωαγορές: Νευρικό κλείσιμο με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

19:11

Αργεντινή: Εντοπίστηκε παραλλαγή του χανταϊού στη Γη του Πυρός

19:04

Κατάρ: Απαγορεύονται «μέχρι νεωτέρας» η ναυσιπλοΐας και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες

18:55

ΗΠΑ: «Οσμή φωτογραφικής διάταξης» - Επένδυση Τραμπ σε εταιρεία πριν από mega deal με ICE

18:47

Τράπεζες: Κίνδυνος νέων κεφαλαιακών αναγκών αν επισπευσθεί περαιτέρω η απόσβεση DTC

18:42

Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται σε τέταρτη επαρχία της ΛΔ Κονγκό

18:42

Παρουσιάστηκε το νέο VisitGreece.gr - Κεφαλογιάννη: «Νέα σελίδα στην ψηφιακή προβολή της χώρας»

18:36

Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Τραμπ να απολύσει τη Λίζα Κουκ «χωρίς λόγο»

18:35

Τι αναφέρουν Aktor - Motor Oil για το δεύτερο FSRU στην Ελλάδα

18:29

ΑΔΜΗΕ: Με ποσοστό 5,12% η SMALLCAP World Fund

18:29

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια ύψους 300 εκατ. δολαρίων στη Βενεζουέλα για τους σεισμούς

18:22

Θεσσαλονίκη: Επίδομα 1.000 ευρώ για τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού

18:21

Πρόταση Aktor προς Motor Oil για εξαγορά του 75% των Ηλέκτωρ και Thalis

18:20

Βενζίνη: Η πτώση στις τιμές είχε ημερομηνία λήξης; Τι περιμένει τώρα η αγορά

18:17

Alpha Trust: Στο 96,95% το ποσοστό της Alpha Bank μετά τη Δημόσια Προσφορά

18:17

Χατζηθεοδοσίου: Γιατί μειώσεις τιμών από τον Σεπτέμβριο και όχι από αύριο;

18:12

Ψηφιακά εργαλεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την αντιμετώπιση καύσωνα

18:10

Βενιζέλος: Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζει τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας με «στρατηγική ψυχραιμία»

18:04

Square Lime: Άνοδος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής στην Ελλάδα το α' εξάμηνο του 2026

17:59

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη υπό τον Μητσοτάκη - Η ατζέντα

17:53

Παπασταύρου: «Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας - Ινδίας με έμφαση στoν IMEC»

17:52

ΥΠΑΑΤ: Καταβολή ενίσχυσης 29,52 εκατ. ευρώ σε 26.218 παραγωγούς μηδικής

17:50

Κοντογεώργης: Από το 2019 απαντήθηκαν πάνω από 5.305 επίκαιρες και 76.845 γραπτές ερωτήσεις

17:48

Συνάντηση Δένδια με τον υπουργό Άμυνας της Αλβανίας - Τι συζήτησαν

17:45

Η Τουρκία καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία

17:40

Χρηματιστήριο: «Έσπασε» το τετραήμερο πτωτικό σερί

17:37

Eurobank: Επένδυση 1 δισ. ευρώ στην ψηφιακή τραπεζική με αιχμή την AI

17:26

ΥΠΕΘΟΟ για ΕΛΑΣ: Οι 20 «μύθοι» και οι 20 αλήθειες για την ελληνική οικονομία

17:20

Τουρνάς: «Η πρόληψη είναι η ισχυρότερη άμυνα απέναντι στις πυρκαγιές - Κανείς δεν περισσεύει»