ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Αυτοί που αγαπούν τον πληθωρισμό και ποντάρουν στον... Κοντράτιεφ

Γιάννης Αγγέλης
29-06-2023 | 12:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτοί που αγαπούν τον πληθωρισμό και ποντάρουν στον... Κοντράτιεφ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η επιμονή των κεντρικών τραπεζών για ακόμα ακριβότερο χρήμα με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, μόλις ενάμιση – δύο χρόνια από τότε που με την ίδια έμφαση υποστήριζαν ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός, έχει – όχι άδικα - ανοίξει πολλές συζητήσεις, για το τι πραγματικά συμβαίνει και κυρίως τι «θα» συμβεί στον ορατό ορίζοντα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες επίμονα λένε πως ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρός μεσοπρόθεσμα και ως απόδειξη αναφέρουν ότι ο «υποκείμενος πληθωρισμός» δηλαδή ο επονομαζόμενος «δομικός» εξακολουθεί να είναι ψηλά, παρά την πτώση του ονομαστικού ΔΤΚ.

Πράγματι που το αντιλαμβάνεται κανείς, χωρίς να είναι κεντρικός τραπεζίτης, αν περάσει έστω και απ' έξω από ...σούπερ μάρκετ, ή από προς ενοικίαση διαμέρισμα.

Και αφού αυτό θα είναι έτσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε, ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και θα τα κρατήσουν ψηλά τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Πριν μήνες έλεγαν για τα τέλη του 2024 τώρα το έχουν μετατοπίσει για το 2025.

Όλα αυτά βέβαια ακούγονται με μεγάλη επιφύλαξη καθώς κανείς δεν έχει ξεχάσει τις λάθος προβλέψεις τους το 2021 και κανείς δεν αφήνει χωρίς να προσέξει την διαρκή διολίσθηση της ημερομηνίας λήξης συναγερμού, ολοένα πιο μακριά προς το 2025...

Ποιος αγαπάει τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός όμως στο μεταξύ έχει κάνει την δουλειά του σε πολλά επίπεδα, καθώς η διατήρηση «αξιών» σε απόλυτους αριθμούς σε καθεστώς πληθωρισμού οδηγεί σε «απαξίωσή» τους.

Σε ένα σχετικό σημείωμα του Economist πρόσφατα έχει εξηγηθεί πολύ καλά:

«Μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα ή δύο, στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού μπορεί να μην φαίνεται πολύ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις αποδόσεις των επενδύσεων είναι τεράστιος.

Αγοράστε ένα δεκαετές κρατικό ομόλογο όταν ο πληθωρισμός είναι 2% και το κεφάλαιο που τελικά θα σας επιστραφεί θα αξίζει το 82% της αρχικής του αξίας. Όταν ο πληθωρισμός είναι 4%, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 68%. Μακροπρόθεσμα, το χάσμα διευρύνεται ακόμη περισσότερο.

Το κεφάλαιο ενός 30ετούς ομολόγου, όταν επιστραφεί, θα αξίζει το 55% της αρχικής του αξίας εάν ο πληθωρισμός είναι κατά μέσο όρο 2% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Με πληθωρισμό 4%, θα αξίζει 31%...». Το σημείωμα συνοδεύεται από πολύ διαφωτιστικά διαγράμματα.

Και γι' αυτό, στην Ελλάδα για παράδειγμα, στον ΟΔΔΗΧ είναι πολύ – πολύ ευτυχείς καθώς δουλεύοντας σ' αυτή την «σχέση» με τον πληθωρισμό έχουν «κερδίσει» πολλά και ταυτόχρονα έχουν επισπεύσει την ποσοστιαία συρρίκνωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα το κράτος πρόσθεσε στο δημόσιο χρέος αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ.

Όπως παρατηρούσε εύστοχα κάποιος αναλυτής πρόσφατα, ο πληθωρισμός έχει αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως την πολύ μεγάλη αύξηση των δαπανών που έγιναν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, χωρίς ο λόγος του χρέους προς το ονομαστικό ΑΕΠ να έχει αλλάξει αρνητικά.

Ενώ σε περιπτώσεις όπως η Ελλάδα έχει αλλάξει και θετικά.

Οι πολιτικοί μπόρεσαν να δαπανήσουν άφθονα χωρίς να επιβάλουν νέους φόρους, αφού αρκούσε ο πληθωρισμός για να αυξήσει κατακόρυφα τα αποτελέσματα στον ΦΠΑ ή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι επενδυτές είναι κι αυτοί ευχαριστημένοι κατά κάποιο τρόπο, επειδή έχουν «ονομαστικά» χαρτοφυλάκια λίγο πιο φουσκωμένα σήμερα σε απόλυτες τιμές, μετά από χρόνια αναταραχής από ότι για παράδειγμα το 2019....

Τι κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες;

Και το ερώτημα που προσπαθούν όλοι να απαντήσουν είναι πλέον τι στο καλό βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες με τον πληθωρισμό και θέλουν να «πνίξουν» τις οικονομίες με ακριβότερο και λιγότερο (QT) χρήμα.

Τελευταία οι αναλυτές της αγοράς έχουν – όπως μας πληροφορεί το Bloomberg – ανακαλύψει έναν μπολσεβίκο (!) οικονομολόγο, τον Κοντράτιεφ, ο οποίος είχε την τύχη να επιμένει στις αναλύσεις του με αποτέλεσμα να εκτελεστεί από τον Στάλιν στα 46 (αν δεν κάνουμε λάθος) χρόνια του. Αυτό που είχε εισάγει ο Κοντράτιεφ ήταν η θέση ότι στον καπιταλισμό λειτουργούν «κύκλοι» ανόδου και καθόδου.

Η θεωρητική αυτή προσέγγιση συνδέεται με την πολυ-παραγοντική ανάλυση στην οικονομία, αλλά δεν είναι πρόθεση του Οικονογραφήματος αυτή την στιγμή να παρουσιάσει τα σχετικά ενδιαφέροντα στοιχεία της.

Θα μείνουμε μόνο στο γεγονός ότι η ανάλυση των «κύκλων» Κοντράτιεφ έχει στατιστικά συσχετισθεί από πολλούς σύγχρονους αναλυτές στις αγορές με τις κινήσεις τιμών και κερδών στις επιχειρήσεις. Και αυτή η συσχέτιση έχει οδηγήσει σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Το βασικό στοιχείο αυτής της στατιστικής παρατήρησης σύμφωνα με τους συγκεκριμένους αναλυτές είναι ότι αυτή την στιγμή (μάλιστα την προσδιορίζουν την «στιγμή» αυτή ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας), ήμαστε μπροστά σε ένα νέο κύκλο ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων.

Με άλλα λόγια ήμαστε εν όψη ενός νέου κύματος ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων που θα μπορούσε να εκτινάξει εκ νέου τις τιμές παραγωγού και τον δομικό πληθωρισμό.

Το Οικονογράφημα στέκεται με πολύ – πολύ επιφύλαξη απέναντι στην εκτίμηση αυτής της «χρονικής στιγμής», καθώς η στατιστική εδώ υφίσταται την επίδραση ενός κόσμου με μεγάλες και απρόβλεπτες ανατροπές.

Παρ' όλα αυτά τέτοιες «εξηγήσεις» και προβλέψεις βρίσκουν χώρο και συγκεντρώνουν την προσοχή στις τρέχουσες αναλύσεις, όσο οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να... κολυμπάνε στο χάος της αβεβαιότητας λόγω της αδυναμίας τους να προβάλλουν μια οικονομική θεωρία ικανή να εξηγήσει τα πεπραγμένα τους.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Πάπας Λέων: «Ας ελπίσουμε ο πόλεμος να τελείωσε πραγματικά»

23:42

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη δεν πρέπει να αφήσει αυτήν την ευκαιρία «ανεκμετάλλευτη»

23:33

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα υπογράψει οριστική συμφωνία εάν το Ισραήλ δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Λίβανο

23:25

Wall Street: Άγγιξε τις 52.000 μονάδες ο Dow, το tech sell off «πλήγωσε» τον Nasdaq

22:55

ΟΗΕ: Το παράθυρο αποκλιμάκωσης πρέπει να αξιοποιηθεί για πολιτική λύση στην Υεμένη

22:40

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια καθώς οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο αμέσως

22:25

Συνέχισε ανοδικά ο χρυσός με φόντο την συμφωνία

22:15

Ουκρανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Ντνιπροπετρόφσκ, Ντονέτσκ και Χερσώνα

21:59

Οι 12 όροι του μνημονίου κατανόησης ΗΠΑ και Ιράν - Τι προβλέπεται για Ορμούζ και πυρηνικά

21:44

Μαρινάκης για Τσίπρα: Αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται ένα κόμμα όταν έρχεται δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές

21:26

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει στην ενταξιακή πορεία υπό τις σημερινές συνθήκες

21:14

Ισραήλ: Ο στρατός αναχαίτισε ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς τον νότιο Λίβανο

21:04

Επιδημία Έμπολα: 196 νεκροί επί συνόλου 837 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη ΛΔ Κονγκό

20:57

ΑΑΔΕ - AGEA: Συνάντηση εργασίας για αγροτικές πληρωμές και αξιοποίηση ιταλικής τεχνογνωσίας

20:48

Σερβία: Παράταση 15 ημερών στις διαπραγματεύσεις για πώληση της NIS στη MOL

20:33

Μητσοτάκης: Όποιος σας υπόσχεται τζάμπα παροχές να ξέρετε ότι θα σας τα πάρει - Η πτώση του πετρελαίου θα περάσει στην αγορά

20:28

Μ. Ανατολή: Ιράν και ΗΠΑ θα ξεκινήσουν «επί της ουσίας» συνομιλίες την Παρασκευή στην Ελβετία

20:23

Reuters: Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα απορρίψει την αίτηση της Binance για άδεια - Τι απαντά η εταιρεία

20:16

Βρετανία: Πάνω από 700 μετανάστες διέσχισαν χθες τη Μάγχη, ρεκόρ μέσα στο 2026

20:02

Κρεμλίνο: Πούτιν και Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα της συνάντησης με τον Ζελένσκι

19:54

WSJ: To Ιράν θα μπορεί να πουλάει πετρέλαιο αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία

19:53

Με γνωστοποίηση η έναρξη λειτουργίας των συνεδριακών κέντρων

19:43

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

19:41

Γεωργιάδης: Ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας, ανθεκτικότητας και ευρωπαϊκής ασφάλειας η πρόσβαση στα φάρμακα

19:34

Ζελένσκι: Οι ηγέτες της G7 συζήτησαν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία

19:31

Ψηφιακή πλατφόρμα για την οικονομική διπλωματία - Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΞ, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΕΚΤ

19:30

Τα έξι «αγκάθια» που απειλούν να εκτροχιάσουν την προσέγγιση ΗΠΑ - Ιράν

19:25

Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος με το βούλευμά του για την επιστροφή Γιωτόπουλου στις φυλακές

19:17

Ευρωαγορές: Συνεχίζει σε ρυθμούς ρεκόρ ο Stoxx 600

19:14

Τράπεζα Πειραιώς: Γενέθλια 110 ετών με ρεκόρ κεφαλαιοποίησης