ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Αυτοί που αγαπούν τον πληθωρισμό και ποντάρουν στον... Κοντράτιεφ

Γιάννης Αγγέλης
29-06-2023 | 12:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτοί που αγαπούν τον πληθωρισμό και ποντάρουν στον... Κοντράτιεφ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η επιμονή των κεντρικών τραπεζών για ακόμα ακριβότερο χρήμα με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, μόλις ενάμιση – δύο χρόνια από τότε που με την ίδια έμφαση υποστήριζαν ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός, έχει – όχι άδικα - ανοίξει πολλές συζητήσεις, για το τι πραγματικά συμβαίνει και κυρίως τι «θα» συμβεί στον ορατό ορίζοντα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες επίμονα λένε πως ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρός μεσοπρόθεσμα και ως απόδειξη αναφέρουν ότι ο «υποκείμενος πληθωρισμός» δηλαδή ο επονομαζόμενος «δομικός» εξακολουθεί να είναι ψηλά, παρά την πτώση του ονομαστικού ΔΤΚ.

Πράγματι που το αντιλαμβάνεται κανείς, χωρίς να είναι κεντρικός τραπεζίτης, αν περάσει έστω και απ' έξω από ...σούπερ μάρκετ, ή από προς ενοικίαση διαμέρισμα.

Και αφού αυτό θα είναι έτσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε, ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και θα τα κρατήσουν ψηλά τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Πριν μήνες έλεγαν για τα τέλη του 2024 τώρα το έχουν μετατοπίσει για το 2025.

Όλα αυτά βέβαια ακούγονται με μεγάλη επιφύλαξη καθώς κανείς δεν έχει ξεχάσει τις λάθος προβλέψεις τους το 2021 και κανείς δεν αφήνει χωρίς να προσέξει την διαρκή διολίσθηση της ημερομηνίας λήξης συναγερμού, ολοένα πιο μακριά προς το 2025...

Ποιος αγαπάει τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός όμως στο μεταξύ έχει κάνει την δουλειά του σε πολλά επίπεδα, καθώς η διατήρηση «αξιών» σε απόλυτους αριθμούς σε καθεστώς πληθωρισμού οδηγεί σε «απαξίωσή» τους.

Σε ένα σχετικό σημείωμα του Economist πρόσφατα έχει εξηγηθεί πολύ καλά:

«Μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα ή δύο, στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού μπορεί να μην φαίνεται πολύ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις αποδόσεις των επενδύσεων είναι τεράστιος.

Αγοράστε ένα δεκαετές κρατικό ομόλογο όταν ο πληθωρισμός είναι 2% και το κεφάλαιο που τελικά θα σας επιστραφεί θα αξίζει το 82% της αρχικής του αξίας. Όταν ο πληθωρισμός είναι 4%, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 68%. Μακροπρόθεσμα, το χάσμα διευρύνεται ακόμη περισσότερο.

Το κεφάλαιο ενός 30ετούς ομολόγου, όταν επιστραφεί, θα αξίζει το 55% της αρχικής του αξίας εάν ο πληθωρισμός είναι κατά μέσο όρο 2% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Με πληθωρισμό 4%, θα αξίζει 31%...». Το σημείωμα συνοδεύεται από πολύ διαφωτιστικά διαγράμματα.

Και γι' αυτό, στην Ελλάδα για παράδειγμα, στον ΟΔΔΗΧ είναι πολύ – πολύ ευτυχείς καθώς δουλεύοντας σ' αυτή την «σχέση» με τον πληθωρισμό έχουν «κερδίσει» πολλά και ταυτόχρονα έχουν επισπεύσει την ποσοστιαία συρρίκνωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα το κράτος πρόσθεσε στο δημόσιο χρέος αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ.

Όπως παρατηρούσε εύστοχα κάποιος αναλυτής πρόσφατα, ο πληθωρισμός έχει αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως την πολύ μεγάλη αύξηση των δαπανών που έγιναν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, χωρίς ο λόγος του χρέους προς το ονομαστικό ΑΕΠ να έχει αλλάξει αρνητικά.

Ενώ σε περιπτώσεις όπως η Ελλάδα έχει αλλάξει και θετικά.

Οι πολιτικοί μπόρεσαν να δαπανήσουν άφθονα χωρίς να επιβάλουν νέους φόρους, αφού αρκούσε ο πληθωρισμός για να αυξήσει κατακόρυφα τα αποτελέσματα στον ΦΠΑ ή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι επενδυτές είναι κι αυτοί ευχαριστημένοι κατά κάποιο τρόπο, επειδή έχουν «ονομαστικά» χαρτοφυλάκια λίγο πιο φουσκωμένα σήμερα σε απόλυτες τιμές, μετά από χρόνια αναταραχής από ότι για παράδειγμα το 2019....

Τι κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες;

Και το ερώτημα που προσπαθούν όλοι να απαντήσουν είναι πλέον τι στο καλό βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες με τον πληθωρισμό και θέλουν να «πνίξουν» τις οικονομίες με ακριβότερο και λιγότερο (QT) χρήμα.

Τελευταία οι αναλυτές της αγοράς έχουν – όπως μας πληροφορεί το Bloomberg – ανακαλύψει έναν μπολσεβίκο (!) οικονομολόγο, τον Κοντράτιεφ, ο οποίος είχε την τύχη να επιμένει στις αναλύσεις του με αποτέλεσμα να εκτελεστεί από τον Στάλιν στα 46 (αν δεν κάνουμε λάθος) χρόνια του. Αυτό που είχε εισάγει ο Κοντράτιεφ ήταν η θέση ότι στον καπιταλισμό λειτουργούν «κύκλοι» ανόδου και καθόδου.

Η θεωρητική αυτή προσέγγιση συνδέεται με την πολυ-παραγοντική ανάλυση στην οικονομία, αλλά δεν είναι πρόθεση του Οικονογραφήματος αυτή την στιγμή να παρουσιάσει τα σχετικά ενδιαφέροντα στοιχεία της.

Θα μείνουμε μόνο στο γεγονός ότι η ανάλυση των «κύκλων» Κοντράτιεφ έχει στατιστικά συσχετισθεί από πολλούς σύγχρονους αναλυτές στις αγορές με τις κινήσεις τιμών και κερδών στις επιχειρήσεις. Και αυτή η συσχέτιση έχει οδηγήσει σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Το βασικό στοιχείο αυτής της στατιστικής παρατήρησης σύμφωνα με τους συγκεκριμένους αναλυτές είναι ότι αυτή την στιγμή (μάλιστα την προσδιορίζουν την «στιγμή» αυτή ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας), ήμαστε μπροστά σε ένα νέο κύκλο ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων.

Με άλλα λόγια ήμαστε εν όψη ενός νέου κύματος ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων που θα μπορούσε να εκτινάξει εκ νέου τις τιμές παραγωγού και τον δομικό πληθωρισμό.

Το Οικονογράφημα στέκεται με πολύ – πολύ επιφύλαξη απέναντι στην εκτίμηση αυτής της «χρονικής στιγμής», καθώς η στατιστική εδώ υφίσταται την επίδραση ενός κόσμου με μεγάλες και απρόβλεπτες ανατροπές.

Παρ' όλα αυτά τέτοιες «εξηγήσεις» και προβλέψεις βρίσκουν χώρο και συγκεντρώνουν την προσοχή στις τρέχουσες αναλύσεις, όσο οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να... κολυμπάνε στο χάος της αβεβαιότητας λόγω της αδυναμίας τους να προβάλλουν μια οικονομική θεωρία ικανή να εξηγήσει τα πεπραγμένα τους.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:08

Παλιά σπίτια: Πότε η ηλεκτρική εγκατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη

09:06

Ο δισεκατομμυριούχος «εγκέφαλος» που «τρέχει» τη Λίβερπουλ

09:00

Ινδονησία: Επτά αεροδρόμια παρατείνουν το κλείσιμό τους εξαιτίας ηφαιστειακής έκρηξης

08:46

Το Ιράν θα κηρύξει «ζώνη απαγόρευσης» κοντά στα Στενά του Ορμούζ τις επόμενες ημέρες

08:38

Οι αγρότες μας δεν «καίγονται» στη δουλειά ούτε «πνίγονται» στα λεφτά, ας αναβαθμιστούν σε προστάτες του περιβάλλοντος

08:31

Πυρκαγιές: Γιατί η Ελλάδα έμεινε με γερασμένα Canadair - Τα κονδύλια και η ανανέωση του στόλου

08:26

Ο Τραμπ προτείνει να μετονομαστεί το Νέο Μεξικό σε «Νέα Αμερική»

08:17

Δίκη για τα Τέμπη: Ξεκινά σήμερα μετά τη διακοπή του Αυγούστου - Αναμένεται η αποδεικτική διαδικασία

08:12

Γερμανία: Η AfD δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη Σαξονία-Άνχαλτ

08:08

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείνουν νωρίτερα μέχρι την Πέμπτη

08:01

Μαϊάμι: Συνετρίβη εμπορευματικό αεροσκάφος της Amazon - 5 νεκροί

07:56

Σε εφαρμογή από σήμερα το αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα δρομολογίων του Τραμ

07:52

«Πληρώνω Όσο Πετάω»: Τα μοντέλα που εξετάζει η ΡΑΑΕΥ - Στο επίκεντρο μεγάλοι παραγωγοί και εστίαση

07:51

Φορείς της αγοράς για το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ: Θετικό βήμα αλλά όχι άλμα για το επιχειρείν

07:40

Τα παρασκήνια της ΔΕΘ - H «τεχνογνωσία» του Σαμαρά - O «πράσινος» Τσίπρας

07:39

Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Μητσοτάκης, Κόστα, Μερτς και μια εξίσωση που πρέπει να λυθεί

07:35

Ρεύμα: Αύριο η εξειδίκευση των μέτρων από το ΥΠΕΝ - Αναζητείται «συνταγή» για μόνιμες μειώσεις

07:27

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε πρώτο πλάνο η αναβάθμιση των διυλιστηρίων - Επενδύσεις 3-5 δισ. ευρώ στην 10ετία

07:22

Πότε «μπαίνει στις ράγες» ο 1ος ανακατασκευασμένος συρμός του Ηλεκτρικού - Τι συμβαίνει με το Μετρό

07:15

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τρεις φορο-ανατροπές σε δυο δόσεις - Ποιοι και πόσα κερδίζουν

07:08

Η άνοδος και οι ανησυχίες - Τα βέλη για τον Νόμο Κατσέλη - Ο κουμπάρας της νέας ντιρεκτίβας ΕΕ

23:58

Ζαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία

23:36

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει συνειδητώς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

23:15

Κομοτηνή: Οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα

22:47

Στην κυκλοφορία το συλλεκτικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ, αφιερωμένο στα 100 χρόνια της ΔΕΘ

22:18

Πολωνία: Επιβεβαίωσε πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από άγνωστο αντικείμενο που εισήλθε από τη Λευκορωσία

21:48

Γερμανία: Προς ιστορική νίκη βαδίζει η AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ - Καταποντίζεται το CDU

21:46

Ιράν: Θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις

21:18

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 10 Περιφέρειες τη Δευτέρα

21:00

Ζελένσκι: Φαίνεται ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί αυτόν τον χειμώνα