ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Σε 2 μήνες 4 χρεοκοπίες και μία εξαγορά, το... remake του 2008;

Γιάννης Αγγέλης
02-05-2023 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε 2 μήνες 4 χρεοκοπίες και μία εξαγορά, το... remake του 2008;

Χθες το πρωί, 1η του Μάη, τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, μετέδιδαν με ανακούφιση ότι έχει «μονογραφηθεί» μεταξύ των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών (FDIC) και της JP Morgan προσύμφωνο εξαγοράς των… υπολειμμάτων της First Republic Bank με ταυτόχρονη απορρόφηση των καταθέσεών της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η JPMorgan θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις ύψους 103,9 δισ. δολαρίων και θα «αγοράσει» επίσης το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της (δανείων και χρεογράφων) ύψους 229,1 δισ. δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες της FRB δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο απώλειας των καταθέσεών τους - δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους ήταν πάνω από το όριο ασφάλισής τους - και η JP Morgan γίνεται η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, τουλάχιστον από πλευράς καταθέσεων.

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος εδώ είναι ότι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή θα πρέπει οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ να καταστήσουν ανενεργή, κατ΄ εξαίρεση για την JP Morgan, τη διάταξη που απαγορεύει σε τράπεζα που διαθέτει πάνω από το 10% των καταθέσεων στις ΗΠΑ να απορροφά ανταγωνιστική της τράπεζα…

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε ούτε τις ρυθμιστικές Αρχές της Ελβετίας να δώσουν άρον - άρον την Credit Suisse στην UBS, παραβιάζοντας και εκεί κάθε απαγορευτική περιοριστική ρύθμιση.

Οι αγορές «άκουσαν» με ανακούφιση το νέο και αντέδρασαν ανάλογα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα προς το παρόν τουλάχιστον έληξε.

Έληξε πράγματι;

Η αλήθεια όμως είναι ότι το βράδυ της Παρασκευής είχαν οριστικοποιηθεί στις ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον οι σχετικές προσπάθειες και είχε διαπιστωθεί ότι η First Republic Bank δεν μπορεί να σωθεί. Και οδεύει σε χρεοκοπία και εκκαθάριση.

Σ’ αυτές τις συνθήκες κλήθηκαν άρον - άρον οι ισχυροί στην Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον για να κάνουν προσφορές εξαγοράς της FRB με άγνωστο ακόμα τι ανταλλάγματα από την FDIC και την Fed.

Τελικά, το Σαββατοκύριακο δεν έγινε δυνατό να κλείσουν τα παζάρια με τους ενδιαφερόμενους και μόλις τη Δευτέρα το πρωί ανακοινώθηκε ότι η JP Morgan πήρε τα «καμένα» της FRB.

Το τι πήρε από την FRB έγινε γνωστό, το τι πήρε ως αντάλλαγμα από την FDIC και την Fed δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Άλλωστε η JP Morgan έχει σχετική εμπειρία καθώς ήταν η ίδια που είχε δεχθεί να εξαγοράσει τον Φεβρουάριο του 2008 την Bear Stearns. Χωρίς- όπως είναι γνωστό - αυτό να ανακόψει την συνέχεια τον Σεπτέμβρη με την κατάρρευση της Lehman Brothers, που κανείς τότε δεν είχε δεχθεί να «αγοράσει» τα αποκαϊδια της, με τις γνωστές συνέπειες.

Γιατί και τώρα - όπως και τότε - το σίριαλ της τραπεζικής κρίσης είχε αρχίσει ένα χρόνο νωρίτερα, από την άνοιξη του 2007 για να συνεχισθεί και να σκάσει το φθινόπωρο του 2008.

Πίσω από την επιτυχή «εξαγορά» των υπολειμμάτων της FRB βρίσκεται η χρεοκοπία της FRB.

Και μάλιστα είναι η 4η χρεοκοπία τράπεζας μέσα σε 2 μόλις μήνες, αν συνυπολογισθεί και η Credit Suisse…

Το πρόβλημα προφανώς και δεν τελειώνει με την FRB γιατί ΟΛΕΣ οι ΑΙΤΙΕΣ που το έχουν προκαλέσει είναι ΕΔΩ.

Η απαξίωση των assets που έριξαν τις τρεις τράπεζες και έχουν φέρει στα πρόθυρα κινδύνου άλλες 157 τράπεζες στις ΗΠΑ, για να μη μιλήσουμε για την Ευρωζώνη, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων και της συρρίκνωσης της ρευστότητας (QT).

Την εβδομάδα αυτή η Fed πρέπει να αποφασίσει αν θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια. Και όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, μικρή ίσως αυτή τη φορά (0,25%), αλλά θα είναι αύξηση.

Το ίδιο αναμένεται και για την Ευρωζώνη με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για αύξηση ενδεχομένως μισής μονάδας.

Με άλλα λόγια, οι αιτίες για περισσότερες «FRB» είναι εδώ και θα παραμείνουν…

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot, πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος μιλώντας στο POLITICO τις προηγούμενες μέρες είπε ξεκάθαρα, ότι η αύξηση των επιτοκίων τροφοδότησε προβλήματα σε αρκετές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και παρόμοιες απώλειες μπορεί να εμφανιστούν αλλού.

Και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αν αυτό που παρακολουθούμε το τελευταίο τριήμερο είναι ένα… remake της Bear Stearns ή κάτι χειρότερο;

Ο ένας πρωταγωνιστής του επεισοδίου του 2007, η JP Morgan εξακολουθεί πάντως να «παίζει» στο δράμα και σήμερα…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Βρετανίδα εξερευνήτρια έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

23:45

Χάρβαρντ: Πρώην διευθυντής του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής καταδικάστηκε για εμπόριο οργάνων

23:35

Κεφαλογιάννη: Το 2025 θα είναι ένα ακόμη ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

23:22

Μήνυση και αγωγή κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος

23:12

Απώλειες στη Wall Street με «βαρίδι» τις tech μετοχές - «4x4» πτωτικό σερί για τον S&P 500

22:56

Γαλλία: Στόχος χάκερ το υπουργείο Εσωτερικών – Συνελήφθη ένας ύποπτος

22:51

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης ομάδας στην Κρήτη

22:46

Ο Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE-MERCOSUR

22:40

«Συμμαχία» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΜΕΤΚΑ για την δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Φαληρικού Όρμου» των 320 εκατ.

22:29

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχείς διακοπές της συνεδρίασης εν μέσω αντεγκλήσεων

22:15

Rebound για το πετρέλαιο - Κέρδη 1,6% με ώθηση από την ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Βενεζουέλας

21:58

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 30 δια. ευρώ για την πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

21:38

Ιστορικό υψηλό για το ασήμι: «Προσγειώθηκε» πάνω από τα 66 δολάρια - Κέρδη για τον χρυσό

21:17

Μερτς: «Δεν επιτρέπεται να γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων»

21:13

Intralot: Απέκτησε μετοχές αξίας 3,22 εκατ. ευρώ ο Soohyung Kim

21:03

Pulse: Στο 29% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου - Το αποτύπωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων

20:46

Βουλή: Αύριο στην Ολομέλεια η τροπολογία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

20:45

Opinion Poll: Στο 29,7% η ΝΔ - Ένας στους δύο διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες

20:41

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE - Mercosur

20:29

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα - Εποικοδομητική η συνάντηση με Κυρανάκη

20:23

ΗΠΑ: Επιτρεπτές οι πωλήσεις πετρελαίου από το ρωσικό έργο Sakhalin-2 έως τις 18 Ιουνίου

20:17

BIS: Η λειψυδρία φέρνει αυξημένο πληθωρισμό και μειωμένη ανάπτυξη

20:14

Aναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

20:07

Δημοσκόπηση MRB: Πρωτιά ΝΔ με διπλάσιο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ - Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί

20:03

Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

20:02

«Φούσκες» παντού

19:57

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να μην κάνουν χρήση των παγωμένων ρωσικών assets

19:53

Oracle: Η Blue Owl «κάνει πίσω» στην κατασκευή data center αξίας 10 δισ. - «Βουτιά» 5% για τη μετοχή

19:45

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοί μας να δείξουν στη Ρωσία ότι η συνέχιση του πολέμου είναι «άσκοπη»

19:42

Viohalco: Πώληση 3,7 εκατ. μετοχών της Cenergy Holdings - Κάτω του 70% το ποσοστό της