ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Σε 2 μήνες 4 χρεοκοπίες και μία εξαγορά, το... remake του 2008;

Γιάννης Αγγέλης
02-05-2023 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε 2 μήνες 4 χρεοκοπίες και μία εξαγορά, το... remake του 2008;

Χθες το πρωί, 1η του Μάη, τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, μετέδιδαν με ανακούφιση ότι έχει «μονογραφηθεί» μεταξύ των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών (FDIC) και της JP Morgan προσύμφωνο εξαγοράς των… υπολειμμάτων της First Republic Bank με ταυτόχρονη απορρόφηση των καταθέσεών της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η JPMorgan θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις ύψους 103,9 δισ. δολαρίων και θα «αγοράσει» επίσης το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της (δανείων και χρεογράφων) ύψους 229,1 δισ. δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες της FRB δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο απώλειας των καταθέσεών τους - δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους ήταν πάνω από το όριο ασφάλισής τους - και η JP Morgan γίνεται η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, τουλάχιστον από πλευράς καταθέσεων.

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος εδώ είναι ότι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή θα πρέπει οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ να καταστήσουν ανενεργή, κατ΄ εξαίρεση για την JP Morgan, τη διάταξη που απαγορεύει σε τράπεζα που διαθέτει πάνω από το 10% των καταθέσεων στις ΗΠΑ να απορροφά ανταγωνιστική της τράπεζα…

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε ούτε τις ρυθμιστικές Αρχές της Ελβετίας να δώσουν άρον - άρον την Credit Suisse στην UBS, παραβιάζοντας και εκεί κάθε απαγορευτική περιοριστική ρύθμιση.

Οι αγορές «άκουσαν» με ανακούφιση το νέο και αντέδρασαν ανάλογα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα προς το παρόν τουλάχιστον έληξε.

Έληξε πράγματι;

Η αλήθεια όμως είναι ότι το βράδυ της Παρασκευής είχαν οριστικοποιηθεί στις ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον οι σχετικές προσπάθειες και είχε διαπιστωθεί ότι η First Republic Bank δεν μπορεί να σωθεί. Και οδεύει σε χρεοκοπία και εκκαθάριση.

Σ’ αυτές τις συνθήκες κλήθηκαν άρον - άρον οι ισχυροί στην Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον για να κάνουν προσφορές εξαγοράς της FRB με άγνωστο ακόμα τι ανταλλάγματα από την FDIC και την Fed.

Τελικά, το Σαββατοκύριακο δεν έγινε δυνατό να κλείσουν τα παζάρια με τους ενδιαφερόμενους και μόλις τη Δευτέρα το πρωί ανακοινώθηκε ότι η JP Morgan πήρε τα «καμένα» της FRB.

Το τι πήρε από την FRB έγινε γνωστό, το τι πήρε ως αντάλλαγμα από την FDIC και την Fed δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Άλλωστε η JP Morgan έχει σχετική εμπειρία καθώς ήταν η ίδια που είχε δεχθεί να εξαγοράσει τον Φεβρουάριο του 2008 την Bear Stearns. Χωρίς- όπως είναι γνωστό - αυτό να ανακόψει την συνέχεια τον Σεπτέμβρη με την κατάρρευση της Lehman Brothers, που κανείς τότε δεν είχε δεχθεί να «αγοράσει» τα αποκαϊδια της, με τις γνωστές συνέπειες.

Γιατί και τώρα - όπως και τότε - το σίριαλ της τραπεζικής κρίσης είχε αρχίσει ένα χρόνο νωρίτερα, από την άνοιξη του 2007 για να συνεχισθεί και να σκάσει το φθινόπωρο του 2008.

Πίσω από την επιτυχή «εξαγορά» των υπολειμμάτων της FRB βρίσκεται η χρεοκοπία της FRB.

Και μάλιστα είναι η 4η χρεοκοπία τράπεζας μέσα σε 2 μόλις μήνες, αν συνυπολογισθεί και η Credit Suisse…

Το πρόβλημα προφανώς και δεν τελειώνει με την FRB γιατί ΟΛΕΣ οι ΑΙΤΙΕΣ που το έχουν προκαλέσει είναι ΕΔΩ.

Η απαξίωση των assets που έριξαν τις τρεις τράπεζες και έχουν φέρει στα πρόθυρα κινδύνου άλλες 157 τράπεζες στις ΗΠΑ, για να μη μιλήσουμε για την Ευρωζώνη, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων και της συρρίκνωσης της ρευστότητας (QT).

Την εβδομάδα αυτή η Fed πρέπει να αποφασίσει αν θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια. Και όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, μικρή ίσως αυτή τη φορά (0,25%), αλλά θα είναι αύξηση.

Το ίδιο αναμένεται και για την Ευρωζώνη με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για αύξηση ενδεχομένως μισής μονάδας.

Με άλλα λόγια, οι αιτίες για περισσότερες «FRB» είναι εδώ και θα παραμείνουν…

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot, πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος μιλώντας στο POLITICO τις προηγούμενες μέρες είπε ξεκάθαρα, ότι η αύξηση των επιτοκίων τροφοδότησε προβλήματα σε αρκετές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και παρόμοιες απώλειες μπορεί να εμφανιστούν αλλού.

Και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αν αυτό που παρακολουθούμε το τελευταίο τριήμερο είναι ένα… remake της Bear Stearns ή κάτι χειρότερο;

Ο ένας πρωταγωνιστής του επεισοδίου του 2007, η JP Morgan εξακολουθεί πάντως να «παίζει» στο δράμα και σήμερα…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ελ Μέντσο: 60 νεκροί στο Μεξικό από τα επεισόδια - 10.000 στρατιώτες στο Χαλίσκο

23:40

Συνελήφθη ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας

23:24

Wall Street: AI και θρίλερ δασμών έφεραν τη χειρότερη ημέρα του Dow Jones εδώ και 1 μήνα

23:08

Το νέο AI εργαλείο της Anthropic «βύθισε» τη μετοχή της IBM σε χαμηλό 26ετίας

22:52

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ να είναι ευέλικτη κατά τον καθορισμό των επιτοκίων

22:36

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη

22:36

Πώς οι AI agents μπορούν να εξελιχθούν σε μακροοικονομική «βόμβα»

22:20

Φαραντούρης: Το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει έρευνα για το ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα

22:04

Η Amazon ρίχνει 12 δισ. δολάρια για AI data centers στη Λουιζιάνα

21:48

Υψηλό επταμήνου για το πετρέλαιο

21:32

Τσιάρας: Θετική η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης για φυσικές καταστροφές

21:16

Νετανιάχου για ΗΠΑ - Ιράν: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάθε σενάριο

21:00

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός με ράλι σχεδόν 2%

20:44

Ερντογάν: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήσαμε για Αιγαίο και Μεσόγειο

20:28

Τι σημαίνει η νέα δασμολογική πολιτική Τραμπ - Σε δοκιμασία οι εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ

20:12

Νέα προειδοποίηση Ιράν: Αν δεχθούμε επίθεση, η φωτιά θα εξαπλωθεί παντού

19:56

Σφοδρή χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ: Έκλεισαν αεροδρόμια - Χωρίς ρεύμα 660.000 νοικοκυριά

19:40

Συρία: Τέσσερις νεκροί από επίθεση του ISIS - Οι ΗΠΑ αποχωρούν πλήρως σε 1 μήνα

19:24

Σκάνδαλο Έπστιν: Συνελήφθη ο Πίτερ Μάντελσον

19:08

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά το κομφούζιο με τους δασμούς Τραμπ

18:52

Bloomberg: Μνηστήρες για την εξαγορά της PayPal

18:36

Η Σλοβακία διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία

18:20

Ουγγρικό βέτο μπλόκαρε το 20ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - «Είναι οπισθοδρόμηση»

18:04

«Έχει σφυγμό» η γερμανική οικονομία - Τόνωση για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη

17:48

Στη Σούδα το USS Gerald R. Ford

17:32

Drones του Κιέβου έπληξαν μονάδα άντλησης πετρελαίου του αγωγού Ντρούζμπα

17:16

Η Ουάσινγκτον προτρέπει τους Αμερικανούς στο Μεξικό να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια

17:00

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Σε ποια κατηγορία ανήκετε - Πόσο πέφτει δόση και οφειλή

16:48

Κόκκινα ταμπλό στη Wall Street από τη σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ

16:35

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζoυμε τα παπούτσια μας με υγρά μαντηλάκια