ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Σε 2 μήνες 4 χρεοκοπίες και μία εξαγορά, το... remake του 2008;

Γιάννης Αγγέλης
02-05-2023 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε 2 μήνες 4 χρεοκοπίες και μία εξαγορά, το... remake του 2008;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χθες το πρωί, 1η του Μάη, τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, μετέδιδαν με ανακούφιση ότι έχει «μονογραφηθεί» μεταξύ των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών (FDIC) και της JP Morgan προσύμφωνο εξαγοράς των… υπολειμμάτων της First Republic Bank με ταυτόχρονη απορρόφηση των καταθέσεών της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η JPMorgan θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις ύψους 103,9 δισ. δολαρίων και θα «αγοράσει» επίσης το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της (δανείων και χρεογράφων) ύψους 229,1 δισ. δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες της FRB δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο απώλειας των καταθέσεών τους - δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους ήταν πάνω από το όριο ασφάλισής τους - και η JP Morgan γίνεται η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, τουλάχιστον από πλευράς καταθέσεων.

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος εδώ είναι ότι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή θα πρέπει οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ να καταστήσουν ανενεργή, κατ΄ εξαίρεση για την JP Morgan, τη διάταξη που απαγορεύει σε τράπεζα που διαθέτει πάνω από το 10% των καταθέσεων στις ΗΠΑ να απορροφά ανταγωνιστική της τράπεζα…

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε ούτε τις ρυθμιστικές Αρχές της Ελβετίας να δώσουν άρον - άρον την Credit Suisse στην UBS, παραβιάζοντας και εκεί κάθε απαγορευτική περιοριστική ρύθμιση.

Οι αγορές «άκουσαν» με ανακούφιση το νέο και αντέδρασαν ανάλογα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα προς το παρόν τουλάχιστον έληξε.

Έληξε πράγματι;

Η αλήθεια όμως είναι ότι το βράδυ της Παρασκευής είχαν οριστικοποιηθεί στις ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον οι σχετικές προσπάθειες και είχε διαπιστωθεί ότι η First Republic Bank δεν μπορεί να σωθεί. Και οδεύει σε χρεοκοπία και εκκαθάριση.

Σ’ αυτές τις συνθήκες κλήθηκαν άρον - άρον οι ισχυροί στην Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον για να κάνουν προσφορές εξαγοράς της FRB με άγνωστο ακόμα τι ανταλλάγματα από την FDIC και την Fed.

Τελικά, το Σαββατοκύριακο δεν έγινε δυνατό να κλείσουν τα παζάρια με τους ενδιαφερόμενους και μόλις τη Δευτέρα το πρωί ανακοινώθηκε ότι η JP Morgan πήρε τα «καμένα» της FRB.

Το τι πήρε από την FRB έγινε γνωστό, το τι πήρε ως αντάλλαγμα από την FDIC και την Fed δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Άλλωστε η JP Morgan έχει σχετική εμπειρία καθώς ήταν η ίδια που είχε δεχθεί να εξαγοράσει τον Φεβρουάριο του 2008 την Bear Stearns. Χωρίς- όπως είναι γνωστό - αυτό να ανακόψει την συνέχεια τον Σεπτέμβρη με την κατάρρευση της Lehman Brothers, που κανείς τότε δεν είχε δεχθεί να «αγοράσει» τα αποκαϊδια της, με τις γνωστές συνέπειες.

Γιατί και τώρα - όπως και τότε - το σίριαλ της τραπεζικής κρίσης είχε αρχίσει ένα χρόνο νωρίτερα, από την άνοιξη του 2007 για να συνεχισθεί και να σκάσει το φθινόπωρο του 2008.

Πίσω από την επιτυχή «εξαγορά» των υπολειμμάτων της FRB βρίσκεται η χρεοκοπία της FRB.

Και μάλιστα είναι η 4η χρεοκοπία τράπεζας μέσα σε 2 μόλις μήνες, αν συνυπολογισθεί και η Credit Suisse…

Το πρόβλημα προφανώς και δεν τελειώνει με την FRB γιατί ΟΛΕΣ οι ΑΙΤΙΕΣ που το έχουν προκαλέσει είναι ΕΔΩ.

Η απαξίωση των assets που έριξαν τις τρεις τράπεζες και έχουν φέρει στα πρόθυρα κινδύνου άλλες 157 τράπεζες στις ΗΠΑ, για να μη μιλήσουμε για την Ευρωζώνη, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων και της συρρίκνωσης της ρευστότητας (QT).

Την εβδομάδα αυτή η Fed πρέπει να αποφασίσει αν θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια. Και όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, μικρή ίσως αυτή τη φορά (0,25%), αλλά θα είναι αύξηση.

Το ίδιο αναμένεται και για την Ευρωζώνη με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για αύξηση ενδεχομένως μισής μονάδας.

Με άλλα λόγια, οι αιτίες για περισσότερες «FRB» είναι εδώ και θα παραμείνουν…

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot, πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος μιλώντας στο POLITICO τις προηγούμενες μέρες είπε ξεκάθαρα, ότι η αύξηση των επιτοκίων τροφοδότησε προβλήματα σε αρκετές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και παρόμοιες απώλειες μπορεί να εμφανιστούν αλλού.

Και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αν αυτό που παρακολουθούμε το τελευταίο τριήμερο είναι ένα… remake της Bear Stearns ή κάτι χειρότερο;

Ο ένας πρωταγωνιστής του επεισοδίου του 2007, η JP Morgan εξακολουθεί πάντως να «παίζει» στο δράμα και σήμερα…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:19

ΙΣΠ: Σύσταση για αυξημένη εγρήγορση και μέτρα πρόληψης για τον ιό του Δυτικού Νείλου

16:17

Οι αθόρυβες αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης μπαταριών για επιχειρήσεις - Λιγότεροι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης

16:11

ΗΠΑ: Ήπια άνοδος στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

16:08

Πυρκαγιές σε Χαλκιδική, Ναύπακτο και Ηλεία - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

16:04

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

15:55

ΗΠΑ: Σταθερές οι τιμές παραγωγού τον Ιούλιο, πτώση 4,7% σε ετήσια βάση

15:29

Ολλανδία: Έκρηξη στο λιμάνι του Ρότερνταμ - Ένας νεκρός και τραυματίες

15:11

Fraport Greece: Αύξηση 5,4% στην επιβατική κίνηση Ιουλίου - Διακινήθηκαν 6,9 εκατ. επιβάτες

14:54

Ρωσία: Νεκρός αξιωματικός σε επίθεση στη Σεβαστούπολη - Πέντε νεκροί από έκρηξη

14:50

ΥΠΑΑΤ: Νέο σύστημα παρακολούθησης για 10.743 σκάφη μικρής παράκτιας αλιείας - Επένδυση 62,1 εκατ. ευρώ

14:42

Το Κίεβο και η Μόσχα αντάλλαξαν τις σορούς στρατιωτών τους

14:38

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 19 Ιουλίου

14:34

Συμφωνία της Μέκκα: Τουρκία, Σ. Αραβία και Πακιστάν δημιουργούν πολιτικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς

14:21

Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ: Η «κυρία με τη λάμπα» που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης νοσηλευτικής

14:06

Ουκρανία: Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν τον Ιούλιο είναι ο υψηλότερος από τον Μάιο του 2022

13:50

ΕΛΑΣ: «Το Μαξίμου επιλέγει την ανούσια πόλωση και τη διχαστική ρητορική»

13:49

ΕΛΓΑ: Oλοκληρώθηκαν οι πληρωμές αποζημιώσεων του 2025 - Καταβλήθηκαν ακόμα 6,62 εκατ. ευρώ σε 5.201 παραγωγούς

13:47

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Στο «κόκκινο» αύριο Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος

13:46

Αναβάθμιση του κλειστού γηπέδου στο Μετς

13:39

Το ΣτΕ ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων

13:35

Στα 5.000 δολάρια το μέσο ενοίκιο στο Μανχάταν τον Ιούλιο

13:28

Τουρνάς: «Δύσκολο τριήμερο με ισχυρούς ανέμους - 2.700 πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής»

13:09

Κάθε πέρσι και φθηνότερο το σουβλάκι: Έως 6,5 ευρώ το τυλιχτό - Πόσο ανέβηκαν οι τιμές

13:09

ΕΚΤ: Τα μετρητά παραμένουν το πιο αποδεκτό μέσο πληρωμής στην ευρωζώνη

12:53

Υπ. Παιδείας: Από 14 Αυγούστου οι αιτήσεις για προσλήψεις αναπληρωτών

12:41

Ρουμανία: Καθολική διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Τσερναβόντα

12:12

Στα 135,8 δισ. ευρώ ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων το β' τρίμηνο με αύξηση 6,4%

12:03

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των θυελλωδών ανέμων

12:01

UBS για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θετικό το feedback των επενδυτών - Γιατί βλέπει περιθώρια ανόδου

11:48

Maersk: Στα 3 δισ. δολάρια τα EBITDA το β' τρίμηνο - Αναβάθμιση guidance