ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η Όμικρον «ξαναμοιράζει» την τράπουλα της οικονομίας

Γιάννης Αγγέλης
29-11-2021 | 09:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Όμικρον «ξαναμοιράζει» την τράπουλα της οικονομίας

Στην αρχή υπήρξε επιφύλαξη για το αν θα έπρεπε να βρεθούμε πάλι από κοντά στο σπίτι του κ. Χ ή να το αφήσουμε για μία άλλη φορά. Αλλά η Ελένη για λόγους που δεν είχα καταλάβει επέμενε να βρεθούμε από κοντά.

«Έτσι που πάνε τα πράγματα ίσως και να είναι η τελευταία φορά που βρισκόμαστε από κοντά φέτος» είπε όταν συναντηθήκαμε στο σπίτι του κ. Χ. «Με όλα όσα γίνονται με την πανδημία και τις μεταλλάξεις της, αλήθεια δεν ξέρω αν θα ήμαστε ασφαλείς να ξαναβρεθούμε σε λίγο καιρό, όταν η Όμικρον θα έχει φτάσει και στην Ελλάδα… και από ότι είδατε από την Ν. Αφρική στην Ευρώπη έφτασε σε χρόνο dt… Και επιτέλους δεν καταλαβαίνω αυτή την μανία να τις βαφτίζουν με ελληνικά γράμματα, νομίζουν ότι έτσι θα τις κάνουν πιο συμπαθητικές; Τέλος πάντων» πρόσθεσε, εξηγώντας γιατί επέμενε να πιούμε καφέ στο σπίτι του κ. Χ.

Βασικά, όπως κατάλαβα, ήθελε να το... συζητήσουμε και να καταλάβει περισσότερο τι συμβαίνει και πόσο επικίνδυνη είναι η νέα κατάσταση.

«Έλα μην ανησυχείς, δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα» σχολίασε ο κ. Χ φέρνοντας τα καφεδάκια μας.

«Από τα όσα είναι γνωστά η Omicron είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική, αυτό είναι αλήθεια, έχει μετρηθεί, αλλά δεν έχει εντοπισθεί αν είναι περισσότερο θανατηφόρα. Κάποια προσωρινά στοιχεία λένε ότι δεν είναι, ότι έχει πιο ελαφρά συμπτώματα, αλλά είναι νωρίς ακόμα. Το σημείο που έχει ενδιαφέρον περισσότερο απ’ όλα είναι το αν τα μέχρι στιγμής εμβόλια είναι αποτελεσματικά με την μετάλλαξη αυτή ή θα πρέπει να πάμε και για … τέταρτη ενισχυτική δόση» σχολίασε.

«Ένας φίλος γιατρός στο Λονδίνο με τον οποίο μίλησα χθες» παρατήρησε η Ελένη, «μου έλεγε πράγματι ότι δεν υπάρχει ακόμα πλήρης αξιολόγηση, αλλά η Όμικρον έχει τις διπλάσιες παραλλαγές από την Δέλτα. Και γι’ αυτό κανείς ακόμα δεν ξέρει αν τα εμβόλια παλιάς και νέας τεχνολογίας είναι αποτελεσματικά στην μορφή που τα έχουμε πάρει…».

Ο κ. Ψ και εγώ δεν είχαμε μπει στην κουβέντα καθόλου και η Ελένη το παρατήρησε. «Εσείς γιατί δεν μιλάτε, την γλώσσα σας κατάπιατε;» είπε και γέλασε. Στράφηκε στον κ. Χ να του ζητήσει «στέβια» για τον καφέ της και εκείνος έφερε ένα μικρό κουτάκι, αλλά κανείς άλλος εκτός από την Ελένη δεν την χρησιμοποίησε. Άλλωστε τόσο ο κ. Χ όσο και εγώ τον καφέ τον πίναμε σκέτο. «Βρε παιδιά» είπε ο κ. Ψ, «τι θα γίνει τώρα; Έχω μπερδευτεί λιγάκι.

Όλοι ξέραμε ότι η Αφρική και ένα μέρος της Ασίας ήταν και παραμένει χωρίς εμβόλια. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε παραγωγή νέων μεταλλάξεων. Και αυτό λίγο πολύ έγινε.

Αποδείχθηκε αυτό που ήδη ήταν γνωστό, ότι η έλλειψη εμβολίων θα οδηγούσε σε έκρηξη μεταλλάξεων. Γιατί μας εκπλήττει και μας και αυτούς που κάνουν πολιτική; Το βλέπω και στην οικονομία να γίνεται το ίδιο. Εκπληκτική λέει πτώση στα χρηματιστήρια την Παρασκευή, δεν καταλαβαίνω δεν ζούμε στον ίδιο κόσμο όλοι; Για εξήγησέ μου εσύ που παρακολουθείς... επαγγελματικά τις εξελίξεις, τι συμβαίνει;» είπε και στράφηκε προς εμένα που εκείνη την στιγμή δοκίμαζα τον καφέ μου.

Κούνησα το κεφάλι κάνοντάς του νόημα να περιμένει γιατί βιάστηκα και... κάηκα.

Ο κ. Χ με έβγαλε από την δύσκολη θέση παίρνοντας το λόγο απέναντι στο ερώτημα του κ. Ψ.

«Δεν σου δίνω άδικο, έτσι όπως το λες είναι. Αλλά και την Lehman Brothers ήταν λογικό να την περιμένουν – και κάποιοι είχαν την υπομονή να την περιμένουν – αλλά όταν συνέβη ήταν σαν να μη το περίμενε κανείς… Αλλά θα μπορούσα να πω ότι αυτά τα χρηματιστηριακά «συμβάντα» σαν της Παρασκευής δεν κάνουν και κακό, ανακουφίζουν έστω και προσωρινά από την μεγάλη τρέλα των ανατιμήσεων στις μετοχές... και στη συνέχεια ξανακλείνουν το κενό των απωλειών που σημειώθηκαν. Σε άλλο σημείο θα πρέπει να κοιτάξεις νομίζω όσο αφορά την οικονομία, όχι στις χρηματαγορές» σχολίασε ο κ. Χ.

«Τι εννοείς;» πετάχτηκε η Ελένη.

«Εννοεί» είπα μπαίνοντας στην κουβέντα και 'γω, «ότι η Όμικρον αλλάζει ξανά το μακρο-οικονομικό τοπίο. Όπως φαίνεται η εμφάνισή της αλλάζει τα δεδομένα της πανδημίας καθώς το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να προσβάλει και τους εμβολιασμένους... Αν είναι έτσι τα πράγματα τότε τα δύο βασικά χαρακτηριστικά για την οικονομία του πλανήτη, που εμφανίζονταν μέχρι πριν από λίγο σαν ο κοινός παρονομαστής για το 2022, ήτοι η εξάντληση της πανδημίας και του πληθωρισμού, ανατρέπονται...

Η ανάκαμψη των οικονομιών ακόμα και σε χαμηλότερους ρυθμούς από εκείνους του 2021, ήταν για τον επόμενο χρόνο βασισμένη σ’ αυτή την εκτίμηση, για την πανδημία και τον πληθωρισμό. Τώρα η Όμικρον αλλάζει το τοπίο για την πανδημία και όπως ξέρετε και έχουμε συζητήσει αρκετά μεταξύ μας, οι πληθωριστικές πιέσεις κάθε άλλο παρά εκτονώνονται το 2022. Ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες που επέμεναν για την μείωση του πληθωρισμού με την είσοδο του 2022 τώρα μιλάνε για μεγαλύτερη διάρκεια και τα λοιπά…».

«Και αυτό έχει τα κακά του, έχει και τα καλά του…» παρατήρησε ο κ. Χ.

«Προφανώς τα κακά νέα είναι οι συνέπειες της πανδημίας με ένα νέο κύμα μέσα στον χειμώνα και πιθανότατα χωρίς εμβόλιο ακόμα. Με μη αξιολογημένες ακόμα οικονομικές συνέπειες για τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπισή του. Μη ξεχνάτε τι έγινε με την Delta που είχαμε και το εμβόλιο και το νέο κύμα βρήκε μεγάλο μέρος του κόσμου εμβολιασμένο…

Τα καλά νέα, αν μπορείς να τα πεις έτσι, είναι ότι το νέο κύμα με τα άγνωστα χαρακτηριστικά του βάζουν νέα ερωτηματικά διαμόρφωσης πολιτικής τόσο στα κυβερνήσεις όσο και στις κεντρικές τράπεζες.

Για παράδειγμα η Fed θα προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο έλεγε υπό τις νέες συνθήκες στο tapering και τις μικρο-αυξήσεις επιτοκίων που είχε αναγγείλει; Κανείς νομίζω ούτε και ο Πάουελ, δεν μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό. Αν τα πράγματα είναι έτσι τότε πιθανώς και το δολάριο να σταματήσει την ανηφόρα που έχει πάρει και αυξάνει τις πιέσεις στο ανά τον κόσμο δολαριακό χρέος...

Από την άλλη τίποτα απ’ όλα αυτά, δεν συντείνει στην ελάφρυνση των πληθωριστικών πιέσεων, εκτός από μια συμπίεση της ζήτησης λόγω της μεγαλύτερης του αναμενόμενου επιβράδυνσης στις οικονομίες.

Λίγο πολύ αυτό που μπορείς να πεις είναι ότι η Όμικρον ξαναμοιράζει την τράπουλα στο τραπέζι της παγκόσμιας οικονομίας εκεί που νόμιζες ότι ήξερες τα «χαρτιά» που είχαν πέσει στο τραπέζι…» είπε ο κ. Χ.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store

19:21

Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

19:07

Χαρδαλιάς: Bάζουμε τέλος στα «φακελάκια» - Μόνο ψηφιακά τα αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης και η άρση παρακράτησης

18:55

Ν. Δένδιας: Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας

18:52

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας

18:48

ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

18:40

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο - Μείωση 5,7% από το 2023

18:31

Ο Αρμάνι δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO για τον οίκο του