INSIDE OUT

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα η εκλογή Πιερρακάκη στην κορυφή του Eurogroup, παρασκήνιο - Τα κακά μαντάτα της Real Polls για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Μαρία Νταλιάνη
12-12-2025 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα η εκλογή Πιερρακάκη στην κορυφή του Eurogroup, παρασκήνιο - Τα κακά μαντάτα της Real Polls για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Με μια ονειρική εθνική επιτυχία κλείνει μια δύσκολη βδομάδα στα μπλόκα, και ξεκινά με το δεξί η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή. Η εκλογή ενός Έλληνα στην Προεδρία του Eurogroup και του ESM, μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να ακουστεί και πριν από την χρεοκοπία της χώρας, πόσο μάλλον τα χρόνια που ακολούθησαν. Κι όμως!

Ο νέος πρόεδρος του οικονομικού κονκλαβίου της ευρωζώνης είναι ένας πατέρας τριών παιδιών που μένει στο... Μενίδι!

Ακόμα κι αν δεν τα κατάφερνε, ήταν ήδη νικητής καθώς τον πρότεινε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) δηλαδή το πολιτικό ρεύμα που πλειοψηφεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η πρόταση και μόνο, πόσο μάλλον η εκλογή, αποδεικνύει ότι ο Πιερρ κέρδισε καταρχήν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, ενώ αποτελεί μια ιστορικής σημασίας δικαίωση, για την επαναφορά της Ελλάδας ως ισότιμο μέλος των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ολ’ αυτά, θα πέρασαν απ’ το μυαλό του Κυριάκου Πιερρακάκη στο ταξίδι του στην Γερμανία προ ημερών

όταν στάθηκε για λίγο μπροστά στα πορτραίτα των Γερμανών υπουργών Οικονομικών και ιδιαίτερα του Σόιμπλε. Μια ολόκληρη εποχή πέρασε σαν κακό όνειρο, αλλά και σαν πραγματικό παράδειγμα του πόσο εύκολο είναι να κυλήσει μια χώρα στην άβυσσο και να μην ξανασηκωθεί ποτέ.

Τον κέρδισε η Εύα και ο Νίκος

Εκείνα τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια, ο Πιερρακάκης ψάχνονταν πολιτικά στον χώρο της κεντροαριστεράς και το 2014 μάλιστα, είχε κατέλθει υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά», μια εκλογική πρωτοβουλία του Βαγγέλη Βενιζέλου, η οποία έστειλε στην ευρωβουλή την Εύα Καϊλή και το Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Πιερρ δεν τα κατάφερε τότε, ούτε και βρήκε ποτέ χώρο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ξεχώρισε ως επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη: εξωκοινοβουλευτικός υπουργός στο Ψηφιακής Πολιτικής. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά (gov, σύστημα εμβολιασμού κλπ κλπ).

Έγινε δουλειά

Πίσω από την χαρισματική προσωπικότητα του νέου Προέδρου του Eurogroup κρύβεται ωστόσο μια πολύ σκληρή προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες καταρχήν εντός του ΕΛΚ, με αεικίνητο πρωταγωνιστή τον Τάσο Χατζηβασιλείου.

Έγιναν πολλές συζητήσεις με τον ισχυρό άνδρα του ΕΛΠ Μάνφρεντ Βέμπερ, - τον οποίο είχε στηρίξει ιδιαίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δική του προσπάθεια-, διαμορφώθηκε τακτική, συνέβαλε και η Ρομπέρτα, και η Ούρσουλα, και ο Ντράγκι και το αουτσάιντερ έκοψε το νήμα.

Γερουλάνος - Τσουκαλάς

Θετική εντύπωση προκάλεσε η άμεση ανακοίνωση συγχαρητηρίων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παύλου Γερουλάνου,

ενώ αντανακλαστικά επέδειξε και ο εκπρόσωπος τύπου Κώστας Τσουκαλάς αμέσως μετά.

Γύρω στα εννιάμιση το βράδυ βγήκε και μια χλιαρή ανακοίνωση συγχαρητηρίων από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μεταξύ άλλων υπενθυμίζεται στον κ. Πιερρακάκη ότι «ότι η έξοδος από τα μνημόνια το 2018 και η ρύθμιση του χρέους έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Σκωτσέζικο ντους για την κυβέρνηση

Η εκλογή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην καυτή ευρωπαϊκή καρέκλα, αναμένεται να δώσει δημοσκοπική ανάσα στην κυβέρνηση η οποία είναι στριμωγμένη στο καναβάτσο λόγω αγροτικού.

Όπως σημειώνεται στη νέα έρευνα που παρουσίασε ο Αλληλόμης της Real Polls για το Protagon «το κυβερνών κόμμα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα πρώτο και η αντιπολίτευση κατακερματισμένη–, η οποία, όμως, συνθήκη, δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή προβληματισμού για το Μέγαρο Μαξίμου: 15 μήνες από τις επόμενες κάλπες, εφόσον αυτές έχουν προσδιοριστεί για την άνοιξη του 2027, το κυβερνών κόμμα παραμένει, στην πρόθεση ψήφου,

κάτω από το ψυχολογικό όριο του 25% και στη νέα έρευνα δείχνει να έχει απωλέσει, με τα μπλόκα των αγροτών και την επαναφορά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην επικαιρότητα, μέρος των κερδών από τις συμφωνίες του Ζαππείου του προηγούμενου μήνα».

Η βελόνα

Την ίδια στιγμή, ούτε για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι καλά τα νέα καθώς στην εκτίμηση ψήφου το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη συνεχίζει να κινείται σε ρηχό διψήφιο. Όπως σημειώνει ο Αλληλόμης συνολικά για την εικόνα της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να κινείται με τα γνωστά και ως έναν βαθμό αναμενόμενα αντανακλαστικά: η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει δημοσκοπικά κέρδη χάρη στη με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο επιστροφή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην επικαιρότητα (Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπόθεση παραίτησης Διαμαντή Καραναστάση, τηλεοπτικά σχόλια για την «Ιθάκη»), το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σημειώνει απώλειες καθώς, εκτός των άλλων, το πρόβλημα της απήχησης της ηγεσίας του παραμένει υπαρκτό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει χάρη στη διάχυση του ενδιαφέροντος του κόσμου (positive spillover) από τη φρενήρη δραστηριότητα του κ. Τσίπρα.

Θα μπορούσε καλύτερα το ΠΑΣΟΚ;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά με άλλον επικεφαλής. Αυτή είναι η άβολη αλήθεια για τη Χαριλάου Τρικούπη, που βλέπει τις προσπάθειές της να προσκρούουν σε ένα κρίσιμο ποιοτικό στοιχείο.

Στην ερώτηση αν θα ψηφίζατε το ΠΑΣΟΚ με άλλο αρχηγό, το κόμμα παίρνει τα πάνω του για τα καλά. Την ίδια στιγμή, εξαφανίζονται απ’ την Βουλή τα κόμματα των Βελόπουλου, Ζωής, Κασσελάκη, Βαρουφάκη, Λατινοπούλου. Η Νέα αριστερά είναι έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλά.

Το επόμενο βήμα λογικά είναι να μετρηθεί η απήχηση του κόμματος με διάφορα πρόσωπα επικεφαλής από όσα έχουν ξεχωρίσει μέχρι τώρα (Διαμαντοπούλου, Δούκας, Γερουλάνος, Χριστοδουλάκης). Όχι γιατί το κόμμα πρόκειται να αλλάξει αρχηγό μεχρι τις εκλογές -δύο φορές βρήκε νικητής από εσωκομματική κάλπη ο κ. Ανδρουλάκης-, αλλά για να καταγραφεί η δυναμική.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:05

Κυρανάκης: Οι οδηγοί ταξί ταλαιπωρούν τους Αθηναίους και πίσω από κλειστές πόρτες ζητούν αύξηση κομίστρων

09:53

Θεμιστοκλέους: Στις 4 ώρες ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα - Βελτιώσεις σε προσωπικό και υποδομές

09:42

Συρρικνώθηκε απρόσμενα η βρετανική οικονομία

09:32

Έσπασε το φράγμα του 1 δισ η ελληνική αγορά μικροτσίπ - Έρχεται εθνική στρατηγική

09:24

Συνεχίζονται τα αγροτικά μπλόκα: Συμβολικός αποκλεισμός στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, - Παραμένουν οι αγρότες στη Νίκαια

09:00

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη στην Κρήτη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τις παράνομες επιδοτήσεις - 14 προσαγωγές

08:51

Πούτιν: Ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Σίβερσκ στην ανατολική Ουκρανία

08:50

Τραμπ: Επίκεινται χερσαία πλήγματα των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

08:45

Tηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΑΜ ΗΠΑ - Ιαπωνίας: Οι ενέργειες της Κίνας «δεν ευνοούν την ειρήνη»

08:35

Φον ντερ Λάιεν: «Αποφασιστική» η ερχόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

08:31

Χρυσή Αυγή: Σήμερα η αγόρευση του Εισαγγελέα στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής

08:25

Φειδάς ΑΕ: Το αβέβαιο βήμα της Boxer μετά τη συμφωνία εξυγίανσης – Το νέο business plan

08:24

Σεισμός 6,7 βαθμών στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι

08:19

Ecofin: Ώρα αποφάσεων για τις φθηνές αγορές από Shein και Temu

08:17

Βουλή: Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια η πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2026

08:06

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα η εκλογή Πιερρακάκη στην κορυφή του Eurogroup, παρασκήνιο - Τα κακά μαντάτα της Real Polls για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

07:52

Data centers: Ισχυρό ενδιαφέρον με αιτήσεις 19 έργων - Στην Αττική κυρίως τα business plan

07:46

Οι 23 μέρες που οδήγησαν τον Κυριάκο Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup

07:37

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή φρουράς στην Μπάρμπα Στάθης

07:34

Άρωμα και ζάλη: Η φετινή πιο standout βότκα

07:25

ΕΕΣΥΠ: «Διπλή πρόσκληση» για master plan - στρατηγικό σχέδιο για ανάδειξη/ βιωσιμότητα του ΟΑΚΑ

07:18

ΑΒΑΞ: Μετατρέπει τα EBITDA σε υψηλή καθαρή κερδοφορία - Πάνω τα μεγέθη, κάτω ο δανεισμός

07:10

Κομισιόν: Μειώθηκε στα 3 δισ. ευρώ το «κενό ΦΠΑ» στην Ελλάδα, περιορίζεται η φοροδιαφυγή

07:06

Η νίκη Πιερρακάκη - Ώρα προϋπολογισμού - Τα νέα διόδια στην Αττική Οδό

23:57

ΑΑΔΕ: Παρουσίασε στη Ν. Υόρκη τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους Έλληνες του εξωτερικού

23:45

Επίκειται ανατροπή της απαγόρευσης κινητήρων εσωτερικής καύσης από την ΕΕ

23:30

Βρετανία: Περισσότερα από 600 αντικείμενα «σημαντικής πολιτιστικής αξίας» κλάπηκαν από μουσείο στο Μπρίστολ

23:26

ΗΠΑ: Γερουσιαστές ζητούν την έρευνα βομβαρδισμού δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο το 2023

23:12

Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow-S&P 500, «βάρυνε» τον Nasdaq η Oracle

23:00

Μειώνεται και γερνάει o πληθυσμός της Γερμανίας