INSIDE OUT

Για την ειρήνη το φετινό πρωτάθλημα - Για τον κτηνοτρόφο της Κρήτης ο Ανδρουλάκης - Για την ενότητα της αριστεράς η Λούκα

Μαρία Νταλιάνη
05-06-2025 | 00:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Για την ειρήνη το φετινό πρωτάθλημα - Για τον κτηνοτρόφο της Κρήτης ο Ανδρουλάκης - Για την ενότητα της αριστεράς η Λούκα

Τέλος καλό, όλα καλά στο μεγάλο ντέρμπι των ημερών. Χάρις τις προσπάθειες του υπουργού Γ. Βρούτση, οι ιδιοκτήτες των δύο δημοφιλέστερων ομάδων της χώρας βρέθηκαν, ο καθένας χωριστά, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποφασίστηκε η συνέχιση του πρωταθλήματος μπάσκετ από αύριο στο ΟΑΚΑ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα κείμενο που συνέταξε ο υφυπουργός Αθλητισμού, απλό, αλλά δυνατό:

«Ως ΚΑΕ Παναθηναϊκός/ΚΑΕ Ολυμπιακός (εξέδωσαν ξεχωριστά την κοινή δήλωση) δηλώνουμε την ανεπιφύλακτη δέσμευσή μας στην απολύτως ειρηνική και σύμφωνη με τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι ολοκλήρωση των τελικών του πρωταθλήματος της Stoiximan GBL 2024-2025. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη για όλα τα θέματα που έχουν ανακύψει».

Βασικός όρος επίσης είναι, πριν την έναρξη ν ’απελευθερωθούν λευκά περιστέρια στον αγωνιστικό χώρο ενώ θ’ ακούγεται το imagine.

Τι βρήκε ο Λιβάνιος

Μακριά από τα glam φώτα της δημοσιότητας που έπεσαν όλα πάνω στον υφυπουργό Βρούτση, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασαν στον πρωθυπουργό, τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας για το πως βλέπουν οι πολίτες υπηρεσίες του Δημοσίου. Η συμμετοχή ήταν εθελοντική, και τα αποτελέσματα αναμενόμενα. Έσκισαν σε βαθμολογία οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov (έκδοση υπεύθυνης δήλωσης κα), ενώ οι πολίτες που πήραν θάρρος, ζήτησαν περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες σε τομείς όπως η έκδοση προσωπικών εγγράφων, η υγεία, η δικαιοσύνη, οι πολεοδομίες, η ασφάλιση, γυρνώντας την πλάτη στην κλασική επαφή με το δημόσιο. Από μακριά κι αγαπημένοι. Μάλιστα ένα από τα αιτήματα είναι η αυτόματη απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου (ως απόδειξη παραλαβής του αιτήματος), και η υποχρέωση απάντησης του Δημοσίου.

Ιδού η Ρόδος!

Βυθίστηκαν οι Δήμοι

Στο κεφάλαιο για το πως τα πάει ο Δήμος στον οποίο κατοικεί ο πολίτης, ο οποίος συμπλήρωσε το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, ξεχώρισε ο δήμος Γλυφάδας για μια σειρά από θέματα: ψηφιακές υπηρεσίες, κατάσταση οδικού δικτύου, χώροι πρασίνου, κοινωνικές υπηρεσίες, ΚΑΠΗ, παιδικές χαρές.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πρώτο κύμα του ερωτηματολογίου, το οποίο θα επαναληφθεί το φθινόπωρο, απάντησαν περί τους 65.000 πολίτες- άρα το δείγμα είναι σχετικά μικρό. Οπότε οι επιδόσεις διαφόρων δήμων κατατίθενται με μια σχετική επισφάλεια, αφού υπάρχουν και δήμοι που δεν απάντησε κανένας. Αντιθέτως σε άλλους μπορεί να υπήρξε σχετική ηλεκτρονική κινητοποίηση, να τα λέμε κι αυτά.

Μη στοχοποιούμε την Κρήτη

Για παράδειγμα, μεγάλες πόλεις της Κρήτης δεν έπιασαν καμία ιδιαίτερη επίδοση σε διάφορους τομείς κρίσιμους για την καθημερινότητα. Αντιθέτως το νησί, βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες στο μάτι του κυκλώνα λόγω του σκανδάλου επιχορηγήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χθες, ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, έκανε μια απρόσμενη τοποθέτηση λέγοντας, «μη στοχοποιούμε την Κρήτη. Δεν είναι το πρόβλημα ο κτηνοτρόφος της Κρήτης, είναι άδικο να επικεντρώνεται η συζήτηση στην Κρήτη, υπάρχουν πολλοί τίμιοι κτηνοτρόφοι. Το πρόβλημα επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ η Κρήτη μέσα σε μία τετραετία έλαβε 51.730.883 ευρώ από τα δικαιώματα ενισχύσεων που αποδόθηκαν σε παραγωγούς της από το εθνικό απόθεμα (όπου τα δικαιώματα συνδέονται με στρέμματα γης), σε σύνολο 69.984.284 που αφορούσαν όλη την υπόλοιπη Ελλάδα!

Το 2017 τα 21.673 δικαιώματα από τα 47.003 πήγαν στην Κρήτη, το 2018 από τα 35.181 δικαιώματα τα 26.495 κατανεμήθηκαν σε Κρητικούς παραγωγούς, το 2019 από τα 69.012 δικαιώματα του εθνικού αποθέματος τα 55.024 μοιράστηκαν σε Κρητικούς και το 2020 από τα 167.569 δικαιώματα τα 140.222 διανεμήθηκαν επίσης στο ίδιο νησί.

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολη στο συγκεκριμένο θέμα για ευνόητους λόγους.

Βουλευτές του κόμματος έχουν ζητήσει ζητήσει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να κληθούν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και οι Πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2017 έως σήμερα.

Ερασιτεχνισμοί

Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης αναχωρεί για Αλεξάνδρεια, καθώς όπως εξήγησε (action24) είχε προγραμματισμένο ταξίδι πριν από εικοσιπέντε μέρες για να συναντήσει τον Πατριάρχη Θεόδωρο. Τώρα όμως θα συναντηθεί στο Κάιρο και με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, προκειμένου να ενημερωθεί. «Η ορθοδοξία στην λεκάνη της Μεσογείου έχει πολύ σημαντικά προσκυνήματα, η Μονή Σινά είναι ένα από αυτά» σημείωσε. «Εδώ έχουμε να κάνουμε να κάνουμε με πράξεις που υπονομεύουν την βιωσιμότητα της Μονής. Μιλάμε για κορυφαίο ζήτημα που η κυβέρνηση αντιμετώπισε με πολύ μεγάλους ερασιτεχνισμούς».

Ομπρέλα

Μακριά από ερασιτεχνισμούς, με πολιτικό ρεαλισμό κι επαγγελματισμό, μια πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που έμεινε στην ιστορία με έναν νόμο, δουλεύει για την ενότητα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και αριστεράς. Η Λούκα Κατσέλη

μετά τη μάζωξη στο σπίτι της, συζητείται και για την εκδήλωση της Πάτρας στην οποία πήγαν μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου, ο Χάρης Καστανίδης, μέλος του κόμματος του Πέτρου Κόκκαλη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρβανίτης και άλλοι.

Η Λούκα εκτιμά ότι μέχρι τις εκλογές θα πρέπει τα κόμματα που μιλούν για συμπόρευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ Αριστερά, Κασσελάκης, Ζωή, Βαρουφάκης) να «δώσουν» βουλευτές τους ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ψηφοδέλτιο, και με την προσθήκη ανθρώπων κύρους να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντίπαλο δέος στην ΝΔ.

Όσο για τον επικεφαλής; «θα βρεθεί στην πορεία» πιστεύει η Λούκα.

Πίκρα

Την ίδια ώρα, η διάταξη των δυνάμεων είναι αυτή:

Όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της Alco για το Star, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παλεύει για να περάσει την η Ζωή, η ΝΔ είναι μακράν μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ έκτος, και οι μικροί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ίδια περίπου εικόνα και στην GPO.

Μόνο η Interview κάνει χαρούμενο τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:33

Παρακολουθήσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

16:26

Μαγείρεμα στο σπίτι: Μόνο στην πανδημία γνώρισε τέτοιες δόξες - «Υποφέρουν» οι πωλήσεις σνακ

16:25

«Καμπανάκια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κόστος στέγασης και ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα

16:24

Alpha Bank: Πρωτοστατεί στον επαναπατρισμό ταλαντούχων Ελλήνων

16:24

Στον αέρα τα προγράμματα απεξάρτησης του «18 Άνω» - Μαζική μετακίνηση των εργαζομένων

16:15

ALUMIL: Σε εξέλιξη οι νέες επενδύσεις που ενισχύουν τη διεθνή της ανάπτυξη

16:10

Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρέχει όπλα σε παλαιστινιακή ομάδα που μάχεται τη Χαμάς

15:59

Βουλή: Ψηφίστηκε και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του το ν/σ για τον ΚΟΚ

15:49

Ρωσία: Το πλήγμα εναντίον του Κιέβου ήταν απάντηση σε «τρομοκρατικές ενέργειες»

15:49

ΗΠΑ: Επιβαρύνθηκε η αύξηση των μισθοδοσιών τον Μάιο - Σταθερή στο 4,2% η ανεργία

15:41

Γερμανία: «Θλιμμένη» η αρχηγός της AfD για τη διαμάχη των «οραματιστών» Τραμπ και Μασκ

15:39

Κεραμέως: Πάνω από 3.000 πολίτες/μήνα μπορούν να εξυπηρετούνται στο νέο ΚΕΠΑ στο Γαλάτσι

15:20

ΥΠΕΝ: H Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας

15:12

Ιράν σε Ευρωπαίους: «Θα αντιδράσουμε σθεναρά σε κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων μας»

15:06

Η Stina Ehrensvärd είναι η EY World Entrepreneur Of The Year 2025

15:00

Κομισιόν: «Η Ρωσία μιλάει και καταλαβαίνει τη γλώσσα της βίας και του τρόμου»

14:57

Νέος CEO στην Praktiker Hellas ο Χρήστος Λαμπρόπουλος

14:57

Αρδευτικά έργα: Από 10 Ιουνίου οι αιτήσεις - Στα 500 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση

14:54

Ταχιάος: Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να μειώσει το κόστος των διοδίων για τα τροχόσπιτα

14:48

Μαρινάκης: Αρρωστημένη η λογική της εργαλειοποίησης μιας εθνικής τραγωδίας

14:47

Μερτς: «Βέβαιος» ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ μετά την συνάντηση με τον Τραμπ

14:44

Βρετανία: Τα φωτοβολταϊκά θα είναι γίνουν υποχρεωτικά στις νέες κτηριακές κατασκευές

14:40

Γαλλία: Οκτώ στους δέκα πολίτες υποχρεώθηκαν «να σφίξουν το ζωνάρι» τους τελευταίους μήνες

14:30

Bundesbank: Με μηδενική ανάπτυξη και το 2025 η Γερμανία λόγω του εμπορικού πολέμου

14:23

Ρωσία: Μείωσε τα επιτόκια στο 20% - Η πρώτη μείωση από το 2022

14:21

Ολλανδία: Στις 29 Οκτωβρίου οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης

14:11

ΣτΕ: Συζητήθηκε η επαναφορά ή μη του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

13:57

ΚΕΠΕ: Μειώνεται η αβεβαιότητα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς

13:55

Ρωσία: «Ισχνές οι προοπτικές για τη συνθήκη πυρηνικών όπλων λόγω των «διαλυμένων» σχέσεων με τις ΗΠΑ

13:39

Flyover: Νέες κατεδαφίσεις γεφυρών και τούνελ στην Περιφερειακή - Τι θα ισχύει με την κυκλοφορία