INSIDE OUT

Πόθεν το υπερπλεόνασμα; «Από τότε που υπάρχει το Πολιτικό Κέντρο το ΠΑΣΟΚ έχασε 10 μονάδες»

Μαρία Νταλιάνη
24-04-2025 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόθεν το υπερπλεόνασμα; «Από τότε που υπάρχει το Πολιτικό Κέντρο το ΠΑΣΟΚ έχασε 10 μονάδες»

Η επομένη των μόνιμων παροχών σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές βρήκε το πολιτικό σύστημα σε οίστρο. Οι μεταπασχαλινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού έδωσαν άφθονη τροφή για σκέψη, συζήτηση, προβληματισμό και κριτική. Επίσης άλλαξαν για τα καλά την ατζέντα που στριφογύριζε γύρω από την εκτίναξη της Ζωής στη δεύτερη θέση, και τα Τέμπη. Τώρα το θέμα είναι οι σχέσεις ενοικιαστών-ιδιοκτητών.

Δεν αιφνιδιάστηκαν όλοι από τη δυνατότητα της οικονομίας. Σίγουρα όχι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου. «Ξέρετε, οι παροχές δεν οφείλονται στις αποδόσεις του περσινού προϋπολογισμού. Το είπε η κυβέρνηση και το έχαψε η αντιπολίτευση» σημείωσε (One). «Οι παροχές είναι από τον φετινό προϋπολογισμό. Μιλάμε για θηριώδη υπερπλεονάσματα. Θα είναι διπλάσιο αυτό που έρχεται».

Έχει δίκιο ο Μπάμπης. Κοιτάζω ψηλά από την κοιλάδα των Δελφών και βλέπω ένα τσουνάμι υπερπλεονάσματος να έρχεται με φόρα και να σκάει με δύναμη στο τέλος και τις αρχές του 2026. Ένα χρόνο πριν τις εκλογές.

«Πήρε καλά μαθήματα από τον πατέρα του», συνέχισε αμείλικτος ο Παπαδημητρίου για τον Κυριάκο. «Αλλά ακόμα καλύτερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν βλέπει ότι κάπου πονάει, αντιδρά». Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ έδωσε και μια συμβουλή στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Θα έλεγα στην Βουλή: θα τα ψηφίσω όλα, αλλά να δεσμευτείς ότι θα χτίσεις 40.000 νέα σπίτια. Αυτά δεν θα γίνουν άμεσα, θέλουν 4-5 χρόνια. Αλλά να ξεκινήσει».

Recovery

Εκτιμώ πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει την καλή συμβουλή του Μπάμπη. Έχει την δική του άποψη και την κατέθεσε χθες (ΣΚΑΪ).

«Ζούμε ένα μοτίβο ασύδοτης αγοράς, ακρίβειας, ανισοτήτων, pass και επιδομάτων. Δεν διαφωνούμε σε όλα τα επιδόματα. Πρέπει σε πάρα πολλές περιπτώσεις να υπάρχει και αυτή η πολιτική επιλογή. Εμείς όμως αντιτείνουμε ότι δεν αντιμετωπίζονται έτσι τα διαρθρωτικά ζητήματα, ούτε στα ενοίκια, ούτε στην υγεία, ούτε στην παιδεία, ούτε στην ακρίβεια. Εδώ θέλουμε μόνιμες, θεσμικές, διαρθρωτικές λύσεις» τόνισε, θυμίζοντας λιγάκι Κουτσούμπα (μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες).

Επίσης έκανε μια μικρούλα επίδειξη αγγλικών.

«Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει κάνει recovery ΑΕΠ από το 2010. Είμαστε η μόνη χώρα που το καθαρό ΑΕΠ της είναι μικρότερο από το ΑΕΠ του 2010. Όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και οι 26 έχουν μεγαλύτερο πραγματικό ΑΕΠ».

Το είπε, ανήμερα της επετείου του Καστελόριζου, από το οποίο ο ΓΑΠ κήρυξε την είσοδο της χώρας σε μνημόνια. Μια κατάσταση που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία.

Ανέκδοτο

Άποψη για την προέλευση του υπερπλεονάσματος έχει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γραμματέας της Νέας Αριστεράς.

«Το επιχείρημα ότι τα υπέρ-έσοδα προέρχονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω της διασύνδεσης POS- ταμειακών μηχανών και του Mydata, μέσα σε ένα 6μηνο, από τα μέσα του 2024 που ολοκληρώθηκαν, είναι στα όρια του ανεκδότου», είπε στο Action24. «Το χειρότερο είναι ότι τα χρήματα προέρχονται από ένα πρωτογενές υπέρ-πλεόνασμα που είναι η αντανάκλαση της κοινωνικής κατάστασης: Δηλαδή από την απόλυτη αφαίμαξη των φορολογουμένων, μέσω της ακρίβειας και του πληθωρισμού».

Συμφωνεί

Την ίδια άποψη έχει και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Ξέρετε πόσο ΦΠΑ πλήρωσε παραπάνω τον χρόνο ο κάθε πολίτης;» ρώτησε τον διεθνολόγο Άγγελο Συρίγο καθώς βρέθηκαν μαζί σε τηλεοπτικό πάνελ. «1250 ευρώ παραπάνω ΦΠΑ το χρόνο εξαιτίας αυξήσεων στις τιμές. Το έκανα ερώτηση στην Βουλή».

Τι είπε ο ΠΘ

Διαφορετική άποψη έχει ο Πρωθυπουργός. «Αυτά τα έσοδα, τα αυξημένα, δεν προήλθαν από αυξήσεις φόρων, καθώς οι φόροι έχουν μειωθεί. Προήλθαν από την οικονομική ανάπτυξη και από τον σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής» τόνισε στην συνέντευξη που έδωσε χθες στον Γιώργο Ευγενίδη (Πρώτο Θέμα).

«Γι’ αυτό και ακριβώς έχουν μόνιμο χαρακτήρα, επειδή ακριβώς η μείωση της φοροδιαφυγής έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και είναι αποτέλεσμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες υλοποιήσαμε στις αρχές της δεύτερης τετραετίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν το χαρακτηριστικό να δημιουργούν πολλές πολιτικές αντιδράσεις τη στιγμή που εφαρμόζονται, όμως τα οφέλη αργούν μερικές φορές να εμφανιστούν. Να, λοιπόν, που τα οφέλη εμφανίστηκαν και μπορέσαμε να επιστρέψουμε στην ελληνική κοινωνία, σε συγκεκριμένες κατηγορίες, παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Εάν επιβεβαιωθεί ο Μπάμπης και ο χρησμός, βλέπω να έρχονται πολλά δισ. τους επόμενους μήνες.

Νοίκι 255 ευρώ

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην παροχή του ενός ενοικίου που θα εισπράττουν οι ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο, βάσει του μισθώματος που έχουν ήδη δηλώσει στην εφορία. Η αιτία δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση ενοικιαστών. Άλλωστε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΟΙΚ, το 80% δήλωσε κατά μέσο όρο μόλις 255 ευρώ για νοίκι το 2023- άρα οι περισσότεροι θα λάβουν τόσα.

«Σήμερα στην αγορά των ενοικίων υπάρχει ακόμα πολλή παραοικονομία» σημείωσε ωμά ο Πρωθυπουργός. «Όπως, λοιπόν, περιορίστηκε η παραοικονομία μέσα από μία σειρά μέτρων που είχαν να κάνουν με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το ίδιο φιλοδοξούμε να γίνει και στην αγορά των ακινήτων. Τώρα υπάρχει κι ένα πρόσθετο κίνητρο για να γίνει αυτό».

Ν’ αναστηθούμε

Αφήνω λιγάκι στην άκρη τα νοίκια και γυρνάω στα πασοκικά που είναι πάντα σέξι. «Πρέπει να βρούμε τρόπο ν’ αναστηθούμε» τόνισε ο Οδυσσέας όταν η κουβέντα στο πάνελ (Action24) έφτασε και στα πολιτικά.

Πάει ο στόχος!

Όμως δεν σταμάτησε στα πασχαλινά. «Το Πολιτικό Κέντρο δεν έχει πετύχει τους στόχους του» τόνισε. «Από τότε που λειτουργεί, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει 10 μονάδες. Σήμερα εμείς είμαστε στο 12%, η Ζωή στο 17% και η ΝΔ στο 27%. Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε το φυσιολογικό, δηλαδή μια αντιπολίτευση να αντικαταστήσει με μια άλλη πολιτική, την κυβέρνηση, τι κάνουμε; Χρειάζονται νέα πρόσωπα και πολλά ακόμη». Ερωτώμενος ειδικά για το Πολιτικό Κέντρο, το οποίο είναι δημιούργημα του Προέδρου Ανδρουλάκη μετά τις εσωκομματικές, είπε: «Αφού αυτό συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και παίρνει αποφάσεις. Αν φτιάχνουμε όργανα με τους φίλους μας δεν έχει αξία. Πρέπει να γίνει μ’ αυτούς που μπορούν».

Η άποψη του Οδυσσέα για το πού πρέπει να στραφεί το κόμμα είναι καθαρή. «Τα κόμματα είναι κεντροδεξιά και κεντροαριστερά. Όποιος θέλει απλά να είναι στο Κέντρο μπορεί και να βυθιστεί κιόλας, δεν υπάρχει κόμμα του Κέντρου, ή να θέλει να κυβερνήσει και να είναι τσόντα».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:39

Βέλγιο: Οι πολίτες καλούνται να ετοιμάσουν «κιτ έκτακτης ανάγκης» για αυτάρκεια 3 ημερών

15:28

Λογαριασμοί έως 70.000 ευρώ στάλθηκαν από ελβετικό νοσοκομείο σε εγκαυματίες του Κραν Μοντανά

15:26

Παπασταύρου: «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι αφηρημένη έννοια»

15:25

Μπρατάκος: Θετικά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις - Ζητούμενο η συνέχεια και η σταθερότητα

15:24

Μπουκώρος: «Να αρθεί η ασυλία μου - Δεν ζήτησα τίποτα το παράνομο»

15:22

Ο Λίβανος θα ζητήσει παράταση της εκεχειρίας για ένα μήνα στις συνομιλίες με το Ισραήλ στις ΗΠΑ

15:19

Πέθανε ο Στέφανος Ληναίος

15:18

Η Palantir υπέγραψε deal 300 εκατ. με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ

15:14

Κεφαλογιάννης: «Ζητώ την άρση της ασυλίας μου - Διαλεύκανση κάθε σκιάς στο πρόσωπό μου»

15:13

Έκτακτη ενίσχυση 150€ για κάθε παιδί χωρίς αίτηση - Αυξάνεται στα 300€ το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων

15:07

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Κοβέσι: Τι συζήτησαν

15:05

ΕΕ: Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφή

15:04

Πώς η οικονομική ανασφάλεια διαμορφώνει την ψυχολογία της Gen Z

14:56

«Μαύρος Κύκνος» στην αγορά αλουμινίου - Έλλειμμα έως 2 εκατ. τόνους λόγω Μ. Ανατολής

14:53

H Ιταλία δεν πρόκειται να εξέλθει φέτος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

14:40

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να επισκεφθείτε αν είστε καλοφαγάδες

14:36

Πιερρακάκης: Χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος, υψηλότερη το 2027 -Από τον Ιούνιο η ρύθμιση των 72 δόσεων

14:36

Eurostat: Στο 2,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης το 2025

14:35

ΕΕ: Εγκρίθηκε το δάνειο 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία και το 20ό πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

14:31

Θετικό το α’ τρίμηνο για τα ξενοδοχεία της Αττικής

14:31

ΕΣΠ: «Η στήριξη της κοινωνίας είναι αναγκαία, η στήριξη της αγοράς απαραίτητη»

14:12

Apple: Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας του Τιμ Κουκ; Δεν προσπάθησε να γίνει Στιβ Τζομπς

14:10

Ουκρανία: Επαναλειτουργεί ο πετρελαιαγωγός Druzhba

14:07

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο από τις 11:00 ως τη λήξη του ωραρίου

14:02

Δημοσκόπηση: Οι απελάσεις Τραμπ μπορεί να κοστίσουν στους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές

14:02

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι κατάσχεσε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στο Ορμούζ, διαψεύδει το υπ. Ναυτιλίας

13:55

Κομισιόν: Κρίση «σαν το 1973 και το 2022 μαζί» - Κίνδυνος για τα αεροπορικά καύσιμα πριν το καλοκαίρι

13:50

Μηταράκης: Δεν στέκει νομικά η άρση ασυλίας μου, αλλά ζητώ να αρθεί

13:35

Κ. Αχ. Καραμανλής: «Αβάσιμα όσα μου καταλογίζονται, είμαι αθώος και θα το αποδείξω»

13:22

Βουλή-ΟΠΕΚΕΠΕ: Την άρση της ασυλίας του ζήτησε ο πρώην ΥΠΑΑΤ Κ. Τσιάρας