INSIDE OUT

Πόθεν το υπερπλεόνασμα; «Από τότε που υπάρχει το Πολιτικό Κέντρο το ΠΑΣΟΚ έχασε 10 μονάδες»

Μαρία Νταλιάνη
24-04-2025 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόθεν το υπερπλεόνασμα; «Από τότε που υπάρχει το Πολιτικό Κέντρο το ΠΑΣΟΚ έχασε 10 μονάδες»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η επομένη των μόνιμων παροχών σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές βρήκε το πολιτικό σύστημα σε οίστρο. Οι μεταπασχαλινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού έδωσαν άφθονη τροφή για σκέψη, συζήτηση, προβληματισμό και κριτική. Επίσης άλλαξαν για τα καλά την ατζέντα που στριφογύριζε γύρω από την εκτίναξη της Ζωής στη δεύτερη θέση, και τα Τέμπη. Τώρα το θέμα είναι οι σχέσεις ενοικιαστών-ιδιοκτητών.

Δεν αιφνιδιάστηκαν όλοι από τη δυνατότητα της οικονομίας. Σίγουρα όχι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου. «Ξέρετε, οι παροχές δεν οφείλονται στις αποδόσεις του περσινού προϋπολογισμού. Το είπε η κυβέρνηση και το έχαψε η αντιπολίτευση» σημείωσε (One). «Οι παροχές είναι από τον φετινό προϋπολογισμό. Μιλάμε για θηριώδη υπερπλεονάσματα. Θα είναι διπλάσιο αυτό που έρχεται».

Έχει δίκιο ο Μπάμπης. Κοιτάζω ψηλά από την κοιλάδα των Δελφών και βλέπω ένα τσουνάμι υπερπλεονάσματος να έρχεται με φόρα και να σκάει με δύναμη στο τέλος και τις αρχές του 2026. Ένα χρόνο πριν τις εκλογές.

«Πήρε καλά μαθήματα από τον πατέρα του», συνέχισε αμείλικτος ο Παπαδημητρίου για τον Κυριάκο. «Αλλά ακόμα καλύτερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν βλέπει ότι κάπου πονάει, αντιδρά». Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ έδωσε και μια συμβουλή στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Θα έλεγα στην Βουλή: θα τα ψηφίσω όλα, αλλά να δεσμευτείς ότι θα χτίσεις 40.000 νέα σπίτια. Αυτά δεν θα γίνουν άμεσα, θέλουν 4-5 χρόνια. Αλλά να ξεκινήσει».

Recovery

Εκτιμώ πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει την καλή συμβουλή του Μπάμπη. Έχει την δική του άποψη και την κατέθεσε χθες (ΣΚΑΪ).

«Ζούμε ένα μοτίβο ασύδοτης αγοράς, ακρίβειας, ανισοτήτων, pass και επιδομάτων. Δεν διαφωνούμε σε όλα τα επιδόματα. Πρέπει σε πάρα πολλές περιπτώσεις να υπάρχει και αυτή η πολιτική επιλογή. Εμείς όμως αντιτείνουμε ότι δεν αντιμετωπίζονται έτσι τα διαρθρωτικά ζητήματα, ούτε στα ενοίκια, ούτε στην υγεία, ούτε στην παιδεία, ούτε στην ακρίβεια. Εδώ θέλουμε μόνιμες, θεσμικές, διαρθρωτικές λύσεις» τόνισε, θυμίζοντας λιγάκι Κουτσούμπα (μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες).

Επίσης έκανε μια μικρούλα επίδειξη αγγλικών.

«Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει κάνει recovery ΑΕΠ από το 2010. Είμαστε η μόνη χώρα που το καθαρό ΑΕΠ της είναι μικρότερο από το ΑΕΠ του 2010. Όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και οι 26 έχουν μεγαλύτερο πραγματικό ΑΕΠ».

Το είπε, ανήμερα της επετείου του Καστελόριζου, από το οποίο ο ΓΑΠ κήρυξε την είσοδο της χώρας σε μνημόνια. Μια κατάσταση που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία.

Ανέκδοτο

Άποψη για την προέλευση του υπερπλεονάσματος έχει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γραμματέας της Νέας Αριστεράς.

«Το επιχείρημα ότι τα υπέρ-έσοδα προέρχονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω της διασύνδεσης POS- ταμειακών μηχανών και του Mydata, μέσα σε ένα 6μηνο, από τα μέσα του 2024 που ολοκληρώθηκαν, είναι στα όρια του ανεκδότου», είπε στο Action24. «Το χειρότερο είναι ότι τα χρήματα προέρχονται από ένα πρωτογενές υπέρ-πλεόνασμα που είναι η αντανάκλαση της κοινωνικής κατάστασης: Δηλαδή από την απόλυτη αφαίμαξη των φορολογουμένων, μέσω της ακρίβειας και του πληθωρισμού».

Συμφωνεί

Την ίδια άποψη έχει και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Ξέρετε πόσο ΦΠΑ πλήρωσε παραπάνω τον χρόνο ο κάθε πολίτης;» ρώτησε τον διεθνολόγο Άγγελο Συρίγο καθώς βρέθηκαν μαζί σε τηλεοπτικό πάνελ. «1250 ευρώ παραπάνω ΦΠΑ το χρόνο εξαιτίας αυξήσεων στις τιμές. Το έκανα ερώτηση στην Βουλή».

Τι είπε ο ΠΘ

Διαφορετική άποψη έχει ο Πρωθυπουργός. «Αυτά τα έσοδα, τα αυξημένα, δεν προήλθαν από αυξήσεις φόρων, καθώς οι φόροι έχουν μειωθεί. Προήλθαν από την οικονομική ανάπτυξη και από τον σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής» τόνισε στην συνέντευξη που έδωσε χθες στον Γιώργο Ευγενίδη (Πρώτο Θέμα).

«Γι’ αυτό και ακριβώς έχουν μόνιμο χαρακτήρα, επειδή ακριβώς η μείωση της φοροδιαφυγής έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και είναι αποτέλεσμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες υλοποιήσαμε στις αρχές της δεύτερης τετραετίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν το χαρακτηριστικό να δημιουργούν πολλές πολιτικές αντιδράσεις τη στιγμή που εφαρμόζονται, όμως τα οφέλη αργούν μερικές φορές να εμφανιστούν. Να, λοιπόν, που τα οφέλη εμφανίστηκαν και μπορέσαμε να επιστρέψουμε στην ελληνική κοινωνία, σε συγκεκριμένες κατηγορίες, παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Εάν επιβεβαιωθεί ο Μπάμπης και ο χρησμός, βλέπω να έρχονται πολλά δισ. τους επόμενους μήνες.

Νοίκι 255 ευρώ

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην παροχή του ενός ενοικίου που θα εισπράττουν οι ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο, βάσει του μισθώματος που έχουν ήδη δηλώσει στην εφορία. Η αιτία δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση ενοικιαστών. Άλλωστε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΟΙΚ, το 80% δήλωσε κατά μέσο όρο μόλις 255 ευρώ για νοίκι το 2023- άρα οι περισσότεροι θα λάβουν τόσα.

«Σήμερα στην αγορά των ενοικίων υπάρχει ακόμα πολλή παραοικονομία» σημείωσε ωμά ο Πρωθυπουργός. «Όπως, λοιπόν, περιορίστηκε η παραοικονομία μέσα από μία σειρά μέτρων που είχαν να κάνουν με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το ίδιο φιλοδοξούμε να γίνει και στην αγορά των ακινήτων. Τώρα υπάρχει κι ένα πρόσθετο κίνητρο για να γίνει αυτό».

Ν’ αναστηθούμε

Αφήνω λιγάκι στην άκρη τα νοίκια και γυρνάω στα πασοκικά που είναι πάντα σέξι. «Πρέπει να βρούμε τρόπο ν’ αναστηθούμε» τόνισε ο Οδυσσέας όταν η κουβέντα στο πάνελ (Action24) έφτασε και στα πολιτικά.

Πάει ο στόχος!

Όμως δεν σταμάτησε στα πασχαλινά. «Το Πολιτικό Κέντρο δεν έχει πετύχει τους στόχους του» τόνισε. «Από τότε που λειτουργεί, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει 10 μονάδες. Σήμερα εμείς είμαστε στο 12%, η Ζωή στο 17% και η ΝΔ στο 27%. Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε το φυσιολογικό, δηλαδή μια αντιπολίτευση να αντικαταστήσει με μια άλλη πολιτική, την κυβέρνηση, τι κάνουμε; Χρειάζονται νέα πρόσωπα και πολλά ακόμη». Ερωτώμενος ειδικά για το Πολιτικό Κέντρο, το οποίο είναι δημιούργημα του Προέδρου Ανδρουλάκη μετά τις εσωκομματικές, είπε: «Αφού αυτό συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και παίρνει αποφάσεις. Αν φτιάχνουμε όργανα με τους φίλους μας δεν έχει αξία. Πρέπει να γίνει μ’ αυτούς που μπορούν».

Η άποψη του Οδυσσέα για το πού πρέπει να στραφεί το κόμμα είναι καθαρή. «Τα κόμματα είναι κεντροδεξιά και κεντροαριστερά. Όποιος θέλει απλά να είναι στο Κέντρο μπορεί και να βυθιστεί κιόλας, δεν υπάρχει κόμμα του Κέντρου, ή να θέλει να κυβερνήσει και να είναι τσόντα».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:56

Προσωπικός Βοηθός: Μόνιμο και πανελλαδικό το πρόγραμμα - Στα 53 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση

17:50

Κεραμέως για το ν/σ επαγγελματικής ασφάλισης: Οι πρωτοβουλίες μας συναντούν τη μεγάλη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων

17:41

ΕΟΔΥ: 180 κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων στην Ελλάδα το 2025 - Το προφίλ των ασθενών

17:41

Εξανεμίζονται 460 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Apple

17:35

Ανδριανός: Άρση διοικητικών εμποδίων για 24.000 νέους γεωργούς

17:27

Ρωμανός: «Fake news και για την ιδιωτικοποίηση των μνημείων»

17:26

«Στάση για ανάσες» στο Χρηματιστήριο μετά τα ρεκόρ, «βουτιά» ΕΤΕ

17:25

Τι κράτησε το πετρέλαιο μακριά από τα χειρότερα σενάρια μετά τον πόλεμο στο Ιράν

17:20

ΣΕΑΟΠ: Η Ελλάδα, στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στα αλκοολούχα ποτά το 2025

17:13

Τραμπ: Οι εικόνες από τη Θέουτα δείχνουν τι θα συμβεί στις ΗΠΑ αν επιστρέψουν οι Δημοκρατικοί

17:11

Nestle: «Τρομάζει» το «ασκορβικό οξύ» και πιέζει για πιο απλές ετικέτες τροφίμων στις ΗΠΑ

17:07

Η Tengizchevroil ξανάρχισε τις εξαγωγές πετρελαίου από το λιμάνι Μπατούμι της Γεωργίας

17:04

Εβδομάδα κερδών στη Wall Street - Άλμα 14,5% για Amazon

16:50

Βουλή: Συζήτηση για το νομοσχέδιο ενάντια στις SLAPP αγωγές

16:35

Κλείνουν για το κοινό οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

16:27

Μπουζνά (Euronext): Ταχύτερα από το αναμενόμενο η ενσωμάτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

16:17

ΕΠΕ: Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

16:05

Μπαράζ 112 στην Αττική - Σε πύρινο κλοιό Αργολίδα, Βοιωτία, Κρήτη, Άρτα

15:50

Τα «γεράκια» της Fed ζητούν αύξηση επιτοκίων ελέω πληθωρισμού

15:42

Δικαίωση ΟΛΘ για λιμένα Βόλου

15:40

Αποφεύγουν την Wall Street και τις IPO οι εταιρείες - Οι λόγοι που μένουν εκτός

15:39

4 παραθαλάσσια χωριά - όνειρο στα νησιά του Ιονίου

15:32

Τελωνεία: Τι εντόπισαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2026

15:26

ΕΟΔΥ: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον λαγοκέφαλο - Οι κίνδυνοι από δηλητηρίαση και δαγκώματα

15:19

«Κόπηκε» στις τελικές δοκιμές η ένεση Ziltivekimab - Πτώση για τη μετοχή της Novo Nordisk

15:17

Πυρκαγιές σε Τουρκία: Υπό έλεγχο οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Φετιγιέ και Αττάλεια

15:10

ΕΚΤ: Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης στα stress test για γεωπολιτικούς κινδύνους

14:59

Νερά Κρήτης ΘΕΡΙΣΟ: Προσφορά νερού για τις ανάγκες των πληγεισών περιοχών του Ρεθύμνου

14:47

Λάιεν: «Απαράδεκτες οι εικόνες στη Θέουτα» - Η ΕΕ σε επαφή με το Μαρόκο για επίλυση

14:42

Eurobank για Προϋπολογισμό: Υπεραπόδοση εσόδων το πρώτο εξάμηνο, δημοσιονομικό περιθώριο ασφαλείας για το έτος