INSIDE OUT

Μητσοτάκης με μηνύματα σε Σολτς μέσω Μερτς για μεταναστευτικό-χρηματοδότηση Ελλάδας - Κυρανάκης VS συμβολαιογράφων

15-11-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης με μηνύματα σε Σολτς μέσω Μερτς για μεταναστευτικό-χρηματοδότηση Ελλάδας - Κυρανάκης VS συμβολαιογράφων

Απλώνει τραχανά στην καρδιά της ΕΕ ο Κυριάκος: μεταναστευτικό, ενέργεια, πόροι για αντιμετώπιση επιπτώσεων κλιματικής κρίσης. Αυτή την φορά, όπως είπε στις κοινές δηλώσεις με τον Καγκελάριο Σολτς, η πορεία της ελληνικής οικονομίας απασχόλησε λιγότερο από κάθε άλλη φορά. Οι επιδόσεις στα δημοσιονομικά και οι αναβαθμίσεις άλλωστε έχουν (προς το παρόν) αφαιρέσει τον «ελληνικό πονοκέφαλο» από την ατζέντα. Οι μετακινήσεις της γεωπολιτικής ισχύος, δύο πόλεμοι, και τα παρεμπίπτοντα μεταναστευτικό και ενεργειακό, και φυσικά η κλιματική κρίση, είναι τα μεγάλα κεφάλαια. Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν σαφές: βάλτε φρένο στην αθρόα υποδοχή μεταναστών, δώστε λεφτά για επιπτώσεις κλιματικής κρίσης.

Κόψτε τον μαγνήτη

Στις δηλώσεις με τον Καγκελάριο ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν βελούδινος, καθώς αυτό επιβάλλει η ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα. Δυο ηγέτες χωρών μελών της ευρωζώνης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλη γλώσσα, τα όρια τους είναι περιορισμένα. Ο Μητσοτάκης τα είπε όμως πιο καθαρά την προηγούμενη, με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ιδρύματος Konrad Adenauer στο Βερολίνο.

«Ναι, είμαι πολύ ειλικρινής, υφίστανται ακόμη δευτερογενείς μετακινήσεις, ιδίως από όσους λαμβάνουν άσυλο. Αυτό σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσετε στη Γερμανία. Διότι αν η Γερμανία είναι, εν τέλει, τόσο ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες, είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, εάν έχετε έναν τεράστιο «μαγνήτη» στη Γερμανία, τόσο ισχυρό που υπερβαίνει όλες τις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε τα εξωτερικά σύνορα».

Αναθεώρηση

Τα ίδια ακριβώς πράγματα, στις δηλώσεις με τον κ. Σολτς ειπώθηκαν ως εξής: «Και χαίρομαι, γιατί πρόσφατα και το κράτος σας αποφάσισε να αναθεωρήσει το καθεστώς κοινωνικών παροχών προς πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται σε αυτό». Ο Κυριάκος ζήτησε από τον Μερτς να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση Σολτς προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτό είναι απαραίτητο, καθώς στην τρικομματική του Σολτς (CDU, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για το μεταναστευτικό.

Επίσης, σημείωσε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ κρατών-μελών. Όπως τόνισε «χρειαζόμαστε τώρα όσο ποτέ ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση: αφενός την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων και αφετέρου τη διαχείριση των νόμιμων μεταναστευτικών ροών».

Σχεδόν βέτο

Εκτός από την συνεισφορά της Γερμανίας στην μείωση της ασφυκτικής μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται ο ευρωπαϊκός Νότος, ο ΠΘ ήταν σαφής στην ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας -και μάλιστα την παραλλήλισε με την βοήθεια που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία- βαριών υποδομών φύλαξης των συνόρων (φράχτης στον Εβρο) και κέντρων υποδοχής.

Κι εδώ, τα είπε πιο ανοιχτά στην συζήτηση με τον Μερτς. «Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Θα συζητήσουμε την αναθεώρηση του ΠΔΠ, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Είμαι πολύ σαφής και ευθύς στο σημείο αυτό. Δεν μπορούμε απλά να συμφωνήσουμε σε 50 δισεκατομμύρια για την Ουκρανία».

Φυσικά το μήνυμα έφτασε καθαρό στην Καγκελαρία.

Καρφί για Ερντογάν

Βρήκα έξοχο το καρφί του Έλληνα ΠΘ με αφορμή το δημοσιογραφικό πρέσινγκ:

-«Μία ερώτηση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Οι θέσεις του Erdoğan και οι δικές σας είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με τη Χαμάς, τι ρόλο παίζει αυτό στη συνάντησή σας με τον Ερντογάν κατ’ αρχήν;»

-«Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Πρόεδρο Erdoğan στον ρόλο της Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε στην Αθήνα, όπως τον υποδέχεται εξάλλου και ο Καγκελάριος Σολτς στο Βερολίνο»

Κυρανάκης VS συμβολαιογράφων

Την ίδια ώρα, στα ελληνικά μετόπισθεν μαίνεται η μάχη που δίνει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης με τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν τα συμβόλαια στα χαρτιά και αντιδρούν σφόδρα στην ψηφιακή μορφή. Ο Κυρανάκης που ανέλαβε την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου μπήκε στα πολύ βαθιά και πολύ καλά κάνει. Η μάχη που δίνει είναι σημαντική, ενώ απέναντι οι συμβολαιογράφοι έχουν εξαγγείλει αποχή από τα καθήκοντά τους.

Η μάχη είναι σφοδρή και στα σόσιαλ καθώς ορισμένοι τον κατηγορούν ακόμα και για …έλλειψη αλληλεγγύης (είναι νομικός).

Σε μια μέρα

Ο Κυρανάκης εξηγεί:

«Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου. Αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Εφόσον δεχτούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα».

Αλλά οι συμβολαιογράφοι επιμένουν. Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η ψηφιοποίηση των συμβολαίων, είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Ελπίζω να μην αφήσουν μόνο του τον υφυπουργό.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κίνα: Eπιβεβαιώνει την απαλλαγή από υποχρέωση βίζας για Καναδούς και Βρετανούς επισκέπτες από τις 17 Φεβρουαρίου

23:35

Καλαφάτης: Εθνική και ευρωπαϊκή συμμαχία Έρευνας και ΑΙ στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου

23:15

Ασπρόπυργος: Εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος διαπιστώθηκε από τις Αρχές σε επιχείρηση - Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

22:19

Δένδιας: Ελληνικότητα δεν είναι μόνο κυριαρχία, είναι και ποιότητα ζωής

22:16

Λάρισα: Δύο συλλήψεις για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

21:47

Συνελήφθη 40χρονη στο «Ελ. Βενιζέλος» με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

21:18

Συνελήφθη 45χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος γυναικών στα Εξάρχεια

20:58

Αποκαθίστανται σταδιακά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια – Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι

20:48

Μαρινάκης: Το λιμενικό δεν σκοτώνει, διασώζει

20:44

Ευθυμίου: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου

20:38

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη

20:35

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναχώρησε για τη Γενεύη για τον νέο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ

20:30

Δήμας: Αυτοψία σε αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου «Κόρινθος-Πάτρα»

20:20

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν αμφισβητούν την έκθεση πέντε ευρωπαϊκών χωρών για τον θάνατο του Ναβάλνι και την ευθύνη της Μόσχας

20:08

Τουρκία: Αποστέλλει πλοίο - γεωτρύπανο στη Σομαλία στην πρώτη υπερπόντια έρευνα της για υδρογονάνθρακες

19:54

Σύλληψη 19χρονου στο λιμάνι της Ρόδου - Είχε στην κατοχή του 525,5 γραμμάρια ηρωίνη

19:41

Γερουλάνος: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που αλλάζει τα πάντα

19:29

Τραμπ: Καλεί τη Χαμάς να αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως και άμεσα

19:23

Ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών για την εκδημία της Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα

19:10

Συνελήφθησαν δύο νεαροί για βιασμό ανηλίκου - Κατηγορείται και ανήλικη για την υπόθεση

19:00

Η δύσκολη μετάβαση σε έναν κόσμο στρατηγικού ανταγωνισμού και «σκληρής ισχύος»

18:53

Καλαφάτης: Οι νέοι της Ελλάδας με ποσοστό 83,5% καταλαμβάνουν στην 1η θέση στη χρήση εργαλείων ΤΝ

18:38

Reuters: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ιράν - ΗΠΑ πιθανά ενεργειακά, μεταλλευτικά και αεροπορικά deals

18:21

Τραμπ: Οι χώρες μέλη του «Συμβουλίου Ειρήνης» έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν άνω των $5 δισ. για τις ανάγκες της Γάζας

18:09

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση προχωρά με στόχο τη σταθερότητα και την ανάπτυξη

18:04

Αττική Οδός: Διακοπή της κυκλοφορίας για έξι ημέρες στο τμήμα Ασπρόπυργου – είσοδος Φυλής στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο

17:58

Meteo: Υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης σε μεγάλο μέρος της χώρας

17:48

Επιχείρηση «Αχυράνθρωποι»: Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ

17:37

Παπαστεργίου: Η τεχνολογία και η ΤΝ μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

17:10

Δούκας: Το συνέδριο του Μαρτίου είναι η τελευταία ευκαιρία για επανεκκίνηση και λύτρωση του ΠΑΣΟΚ