Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη
«Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, παγκοσμίως» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την άποψή του πως η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο.

«Ήταν μία συνάντηση που επιβεβαιώνει τους διαχρονικούς δεσμούς Ελλάδας και Γερμανίας. Είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε ίδιες αξίες και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον. Τον Μάρτιο του 2020 ήταν η τελευταία μου επίσκεψη στο Βερολίνο πριν παγώσει η Ευρώπη λόγω κορονοϊού. Παρά τις δυσκολίες που μεσολάβησαν φέρνω καλύτερα νέα από την Ελλάδα. Από μαύρο πρόβατο διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες της Ευρωζώνης, αυξάνει τις εισαγωγές. Εφαρμόζει μία συνετή πολιτική. Αναμένεται να καταρρίψουμε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων από Γερμανούς επισκέπτες στη χώρα μας. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, παγκοσμίως» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επεσήμανε πως: «ο ακλόνητος προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις και η πολιτική σταθερότητα που επιβεβαίωσε η ανανεωμένη λαϊκή εντολή στην κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές. Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων και θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη έκθεση Θεσσαλονίκης. Κοινός ο βηματισμός μας στην πράσινη μετάβαση. Σταθερή γέφυρα μεταξύ μας οι πάνω από μισό εκατ. πολίτες που ζουν εδώ αρμονικά, η ελληνική κοινότητα».

«Η σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, συζητήθηκε επίσης. Ένα σημαντικό δείγμα απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια. Μας απασχόλησε η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της κλιματικής αλλαγής. Η Γερμανία αναγνωρίζει τις προσπάθειές μας να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη και πιο συντονισμένα. Συζητήσαμε και για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, αναφερθήκαμε στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας. Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Να ολοκληρωθεί το σύμφωνο μετανάστευσης. Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό σχέδιο» πρόσθεσε.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. «Να στέκεται με βάση τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και υποστηρίζουμε κάθε βοήθεια στους αμάχους με παροχή ανθρωπιστική βοήθειας.Οριστική λύση μπορεί να είναι μόνο η λύση των δύο κρατών σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να επικρατήσει και στην Ουκρανία. Μέσω λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια. Χαιρετίζουμε την απόφαση για ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Προσπάθεια της Ελλάδας να επανέλθουν οι σχέσεις μας την Τουρκία σε πιο ήρεμα νερά» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα, όπως θα κάνει και ο κ. Σολτς. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις, την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουμε πιο στενή συνεργασία» ενώ κατέληξε με την παροιμία «ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται». Μάλιστα απευθύνθηκε στον Γερμανό Καγκελάριο και στα γερμανικά.

Σολτς για ελληνική οικονομία, Χαμάς, Ουκρανία και μεταναστευτικό

Για ένα «εξαιρετικό κεφάλαιο επιτυχούς αλληλεγγύης» και μια «νέα εποχή» έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις καλής γειτονίας της Ελλάδας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Αναφερόμενος στη μετανάστευση, ζήτησε γρήγορες λύσεις για τον περιορισμό της δευτερογενούς μετανάστευσης, ενώ επανέλαβε την προσήλωση του Βερολίνου στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομία της. Βλέπουμε πώς είναι οι οικονομικοί δείκτες την τελευταία περίοδο. Και οι αγορές εκτιμούν ιδιαίτερα τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα το πρόβλημα του χρέους και βελτίωσαν αισθητά την αξιολόγηση της Ελλάδας. Πρόκειται πράγματι για μια νέα εποχή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κεφάλαιο επιτυχούς αλληλεγγύης, πάνω στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε και στο μέλλον», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος διαμεσολαβητικό ρόλο, ο κ. Σολτς δήλωσε: «Χαιρόμαστε για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Πρόκειται για δύο μέλη του ΝΑΤΟ - αι η Ελλάδα μέλος και της ΕΕ- και τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «στο τέλος είναι οι δύο χώρες που πρέπει να το πετύχουν». Σημείωσε ακόμη ότι παρακολουθεί «με μεγάλο ενδιαφέρον τη βελτίωση των σχέσεων μετά από τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης» και κατέληξε: «Προσβλέπω με αισιοδοξία στις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί το προσεχές διάστημα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης. Πρόκειται για κάτι για το οποίο εργαζόμαστε όλοι».

Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ακόμη ότι διεξήχθη πολύ εντατική συζήτηση «για όλες τις πτυχές της δευτερογενούς μετανάστευσης» προς τη Γερμανία. «Πρόκειται πολλές φορές για πολύ πρακτικά ζητήματα, τα οποία είναι κάθε φορά πολύ διαφορετικά, εάν λάβουμε υπόψη τις διάφορες χώρες προέλευσης. Σταθερή μας πρόθεση είναι να μην συζητήσουμε πλέον για πολύ, αλλά να βρούμε γρήγορα πρακτικές λύσεις, οι οποίες θα αλλάξουν τα δεδομένα τής δευτερογενούς μετανάστευσης, θα την περιορίσουν και θα λύσουν τα προβλήματα του παρελθόντος. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Είχαμε πολύ εντατικές και πολύ καλές συνομιλίες», δήλωσε ο καγκελάριος.

Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε εξάλλου στις δηλώσεις του: «Μας απασχόλησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες τους. Μεγάλη σημασία έχει η προστασία των αμάχων και η ανθρωπιστική βοήθεια ενώ πολύ σημαντικό είναι η απελευθέρωση των ομήρων. Παιδιά κρατούνται αιχμάλωτα σε σκοτεινές σήραγγες, μία καταδικαστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων άνευ όρων. Η λύση των δύο κρατών είναι η προοπτική για την περιοχή. Μιλήσαμε και την κατάσταση στην Ουκρανία που συνεχίζει να μας απασχολεί. Ένας θηριώδης πόλεμος με θύματα καθημερινά. Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούμε ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της στη ρωσική επίθεση».

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Αλβανίας με την ΕΕ, δήλωσε πεπεισμένος ότι «20 χρόνια από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, τώρα πρέπει και να κάνουμε (τη διεύρυνση)». «Σε αυτό συμφωνούμε. Στο παρελθόν σε διάφορες από αυτές τις χώρες προσπάθησα ώστε να μην υπάρξει διμεροποίηση η οποία θα συνέβαλλε στο να μην επιτευχθεί ο στόχος και εργαζόμαστε προκειμένου αυτό να είναι στο μέλλον εφικτό. Η Αλβανία είναι ένα θέμα, υπάρχει και το θέμα των σχέσεων της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, όπου ελπίζουμε ότι καταφέραμε πρόοδο. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να λύσουμε την πραγματικά δύσκολη κατάσταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και ασχολούμαστε με κάθε ένα θέμα από την πλευρά τής διαδικασίας ένταξης, διότι θέλουμε αυτές οι χώρες να τα καταφέρουν», κατέληξε.

Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Σολτς

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα

Μητσοτάκης: Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον καλωσορίσω στην Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν ύψους 42,4 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider