INSIDE OUT

Η διαγραφή Δημαδάμα, οι «αθόρυβες» μετεγγραφές στις δημοτικές εκλογές – Πού πήγαν τα λεφτά για τα δάση

21-07-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η διαγραφή Δημαδάμα, οι «αθόρυβες» μετεγγραφές στις δημοτικές εκλογές – Πού πήγαν τα λεφτά για τα δάση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χωρίς καλά – καλά να συμπληρωθεί ένας μήνας από τις εκλογές του Ιουνίου, ήρθε η πρώτη «αναταραχή» στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η διαγραφή της Ζέφης Δημαδάμα έγινε στο «καπάκι» της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι ορίστηκε ως η νέα επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και το ΠΑΣΟΚ έτρεξε να ανακοινώσει τη διαγραφή της από το κόμμα και από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

«Η Ζέφη Δημαδάμα, με την αποδοχή του διορισμού της στη θέση της Γ.Γ. Ισότητας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολιτικά έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής», αντέδρασε ο γραμματέας της του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Θεωρώ αυτονόητη την υποβολή της παραίτησής μου από κάθε ιδιότητα με κομματικό πρόσημο για λόγους δεοντολογίας και με την πεποίθηση ότι αναλαμβάνω μια αποστολή εθνικού ενδιαφέροντος, η ευόδωση της οποίας προϋποθέτει τη συνεννόηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε η Ζέφη Δημαδάμα. Η ίδια ήταν μέχρι χθες μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Οι «αθόρυβες» μετεγγραφές

Από την άλλη, στη Χαριλάου Τρικούπη «σφυρίζουν» αδιάφορα για τον Θάνο Ασκητή, που ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τώρα κατεβαίνει υποψήφιος με τον Γιώργο Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής. Ή ακόμα και για τον Νίκο Σαργκάνη που μπήκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και κατεβαίνει κι αυτός υποψήφιος στο δρόμο που χάραξε ο Θ. Ασκητής. Ο Σαργκάνης, ως γνωστόν, έπαιζε σε θέση τερματοφύλακα, αλλά στην πολιτική αποδεικνύεται ότι ντριπλάρει από άλλη θέση.

Ετοιμαστείτε, μου λένε, να ακούσετε και αλλού για «μετεγγραφές» στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι από τα πρώτα ονόματα, αλλά ο Κώστας Μπακογιάννης ακούγεται ότι τον έπεισε να κατέβει τελικά μαζί του υποψήφιος. Το προσπαθούσε χρόνια. Μην πάει ο νους σας στο ΠΑΣΟΚ. Η «διαρροή» είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να επιβεβαιωθεί και επίσημα.

Έρχονται αλλαγές στη δασική πολιτική

Πήγαινε – έλα του πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας εν μέσω των πυρκαγιών που συνεχίζουν να καίνε σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο. «Προφανώς, συζητήσαμε για τα θέματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μία αρμοδιότητα η οποία μοιράζεται μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ένα θέμα το οποίο προφανώς είναι και εξαιρετικά επίκαιρο μετά τις πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, την Κορινθία και τη Βοιωτία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προαναγγέλλοντας αλλαγές στη δασική πολιτική.

Και εκεί είναι το μεγάλο θέμα. Η «κόντρα» δασικής υπηρεσίας και Πυροσβεστικής κρατάει χρόνια και αναδεικνύεται κάθε φορά έπειτα από μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές. Όπως και πολλοί είναι που παραπέμπουν στα στατιστικά των καμένων εκτάσεων, που αυξήθηκαν μετά την ανάληψη της κατάσβεσης των πυρκαγιών από την Πυροσβεστική, εδώ και περίπου μια 25ετία. Τότε που δεν είχαμε κλιματική κρίση.

Πολλοί ασχολήθηκαν με την Πολιτική Προστασία, αλλά με τον βασικό «βραχίονα» της, την Πυροσβεστική, τι γίνεται τελικά; «Θα γίνει αξιολόγηση. Θα δούμε ποια είναι η δομή του Πυροσβεστικού Σώματος και τι απαιτείται», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Όλα αυτά αφότου περάσουν τα δύσκολα, στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Γιατί τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και αυτό που ζούμε δεν είναι παρά οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Πού πήγαν τα λεφτά;

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – τοπικής αυτοδιοίκησης για τα χρήματα που δόθηκαν για τους καθαρισμούς των δασών και εάν οι δήμοι έκαναν τελικά τη δουλειά τους.

Είναι κοινό μυστικό – εδώ και χρόνια – ότι πολλά από αυτά τα κονδύλια πήγαιναν σε «πολιτιστικές εκδηλώσεις» του καλοκαιριού που οργάνωναν οι δήμοι. Φέτος, που έχει εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση τι έγινε; Υπάρχει καταγραφή, έλεγχος και απολογισμός; Γιατί δεν είναι όλοι το ίδιο.

Ευκλείδειος πολιτική γεωμετρία

Ο υποψήφιος για την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε τη δική του πολιτική «γεωμετρία» για το κόμμα. «Το επιτελικό κόμμα μπορεί να έχει δομές, θεσμούς» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο debate μεταξύ των υποψηφίων είπε ότι δεν αποδέχεται τον όρο και δεν δηλώνει σύμφωνος με τον τρόπο που διεξάγεται. Την πρότασή του για το κόμμα θα την καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει πότε και πώς θα κάνουν debate, αλλά η ΕΡΤ δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την τηλεμαχία. Άλλωστε, το είχε κάνει και για το ΠΑΣΟΚ, στην κούρσα ανάδειξης της νέας ηγεσίας πριν από μια διετία.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς

23:36

Καλαφάτης: Χτίζουμε τη Θεσσαλονίκη του 2030 ως Ψηφιακό Λιμένα της ΝΑ Ευρώπης

23:23

Με μέριμνα του ΥΠΕΞ επέστρεψαν στην Αθήνα οι 19 Έλληνες του «Global Sumud Flotilla»

23:10

Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones - Σε εβδομαδιαίο «πράσινο» σερί 2,5 ετών ο S&P 500

22:57

H Ιταλία παρατείνει την μείωση των φόρων στα καύσιμα έως 8 Ιουνίου

22:44

Η Ελβετία ευθυγραμμίζεται με ΕΕ - Διευρύνει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας

22:31

Στολίσκος για τη Γάζα: Ακτιβιστές καταγγέλουν κακοποίηση από Ισραηλινούς

22:18

Ο Τραμπ δεν θα παραστεί στον γάμο του γιου του λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων

22:05

Δανία: Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο - Ναυάγιο στον κεντροδεξιό κυβερνητικό σχηματισμό

21:52

Κύπρος: Άλμα 250% στη βιολογική γεωργία - Στα 350 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές χαλουμιού

21:39

«Κόκκινη» η εβδομάδα για το πετρέλαιο

21:26

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:13

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 120 εκατ. ευρώ

21:00

Κίνα: Ο πόλεμος στο Ιράν εκτοξεύει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες και φωτοβολταϊκά

20:51

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ

20:50

Final Four: Στον τελικό της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός με 79-61 τη Φενέρ

20:37

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 25 έως 29 Μαΐου

20:28

Τραμπ: «Το Ιράν είναι απεγνωσμένο για συμφωνία»

20:15

Τσίπρας για το όνομα του κόμματος: «Ήταν καλή ιδέα, αλλά άργησε»

20:04

Ο Γιάνεζ Γιάνσα εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβενίας

19:54

Αλλαγές στην αίθουσα διεξαγωγής της δίκης για τα Τέμπη - Αναρτήθηκε η νέα κάτοψη

19:44

Ζελένσκι: Ανάγκη αναζωογόνησης διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου

19:39

Επιστολή Κοβέσι στην Κομισιόν για την τροπολογία Φλωρίδη

19:30

Αναδρομική υπαγωγή αγροτών στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ - Οδηγίες και διευκρινίσεις

19:21

Ορκίστηκε πρόεδρος της Fed ο Κέβιν Γουόρς

19:16

Θερινές κατασκηνώσεις e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις - 36.000 θέσεις για παιδιά

19:15

Τουρκία: Αντιδράσεις και φοιτητικές κινητοποιήσεις μετά το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Bilgi

19:06

Τέταρτη εβδομάδα κερδών για τις ευρωαγορές

19:00

Γαλλία: Υποψήφιος για την προεδρία ο πρώην πρωθυπουργός Γκαπριέλ Ατάλ

18:51

Το Πεντάγωνο δημοσίευσε νέα αποχαρακτηρισμένα βίντεο με UFO