INSIDE OUT

Η διαγραφή Δημαδάμα, οι «αθόρυβες» μετεγγραφές στις δημοτικές εκλογές – Πού πήγαν τα λεφτά για τα δάση

21-07-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η διαγραφή Δημαδάμα, οι «αθόρυβες» μετεγγραφές στις δημοτικές εκλογές – Πού πήγαν τα λεφτά για τα δάση

Χωρίς καλά – καλά να συμπληρωθεί ένας μήνας από τις εκλογές του Ιουνίου, ήρθε η πρώτη «αναταραχή» στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η διαγραφή της Ζέφης Δημαδάμα έγινε στο «καπάκι» της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι ορίστηκε ως η νέα επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και το ΠΑΣΟΚ έτρεξε να ανακοινώσει τη διαγραφή της από το κόμμα και από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

«Η Ζέφη Δημαδάμα, με την αποδοχή του διορισμού της στη θέση της Γ.Γ. Ισότητας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολιτικά έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής», αντέδρασε ο γραμματέας της του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Θεωρώ αυτονόητη την υποβολή της παραίτησής μου από κάθε ιδιότητα με κομματικό πρόσημο για λόγους δεοντολογίας και με την πεποίθηση ότι αναλαμβάνω μια αποστολή εθνικού ενδιαφέροντος, η ευόδωση της οποίας προϋποθέτει τη συνεννόηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε η Ζέφη Δημαδάμα. Η ίδια ήταν μέχρι χθες μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Οι «αθόρυβες» μετεγγραφές

Από την άλλη, στη Χαριλάου Τρικούπη «σφυρίζουν» αδιάφορα για τον Θάνο Ασκητή, που ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τώρα κατεβαίνει υποψήφιος με τον Γιώργο Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής. Ή ακόμα και για τον Νίκο Σαργκάνη που μπήκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και κατεβαίνει κι αυτός υποψήφιος στο δρόμο που χάραξε ο Θ. Ασκητής. Ο Σαργκάνης, ως γνωστόν, έπαιζε σε θέση τερματοφύλακα, αλλά στην πολιτική αποδεικνύεται ότι ντριπλάρει από άλλη θέση.

Ετοιμαστείτε, μου λένε, να ακούσετε και αλλού για «μετεγγραφές» στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι από τα πρώτα ονόματα, αλλά ο Κώστας Μπακογιάννης ακούγεται ότι τον έπεισε να κατέβει τελικά μαζί του υποψήφιος. Το προσπαθούσε χρόνια. Μην πάει ο νους σας στο ΠΑΣΟΚ. Η «διαρροή» είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να επιβεβαιωθεί και επίσημα.

Έρχονται αλλαγές στη δασική πολιτική

Πήγαινε – έλα του πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας εν μέσω των πυρκαγιών που συνεχίζουν να καίνε σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο. «Προφανώς, συζητήσαμε για τα θέματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μία αρμοδιότητα η οποία μοιράζεται μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ένα θέμα το οποίο προφανώς είναι και εξαιρετικά επίκαιρο μετά τις πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, την Κορινθία και τη Βοιωτία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προαναγγέλλοντας αλλαγές στη δασική πολιτική.

Και εκεί είναι το μεγάλο θέμα. Η «κόντρα» δασικής υπηρεσίας και Πυροσβεστικής κρατάει χρόνια και αναδεικνύεται κάθε φορά έπειτα από μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές. Όπως και πολλοί είναι που παραπέμπουν στα στατιστικά των καμένων εκτάσεων, που αυξήθηκαν μετά την ανάληψη της κατάσβεσης των πυρκαγιών από την Πυροσβεστική, εδώ και περίπου μια 25ετία. Τότε που δεν είχαμε κλιματική κρίση.

Πολλοί ασχολήθηκαν με την Πολιτική Προστασία, αλλά με τον βασικό «βραχίονα» της, την Πυροσβεστική, τι γίνεται τελικά; «Θα γίνει αξιολόγηση. Θα δούμε ποια είναι η δομή του Πυροσβεστικού Σώματος και τι απαιτείται», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Όλα αυτά αφότου περάσουν τα δύσκολα, στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Γιατί τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και αυτό που ζούμε δεν είναι παρά οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Πού πήγαν τα λεφτά;

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – τοπικής αυτοδιοίκησης για τα χρήματα που δόθηκαν για τους καθαρισμούς των δασών και εάν οι δήμοι έκαναν τελικά τη δουλειά τους.

Είναι κοινό μυστικό – εδώ και χρόνια – ότι πολλά από αυτά τα κονδύλια πήγαιναν σε «πολιτιστικές εκδηλώσεις» του καλοκαιριού που οργάνωναν οι δήμοι. Φέτος, που έχει εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση τι έγινε; Υπάρχει καταγραφή, έλεγχος και απολογισμός; Γιατί δεν είναι όλοι το ίδιο.

Ευκλείδειος πολιτική γεωμετρία

Ο υποψήφιος για την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε τη δική του πολιτική «γεωμετρία» για το κόμμα. «Το επιτελικό κόμμα μπορεί να έχει δομές, θεσμούς» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο debate μεταξύ των υποψηφίων είπε ότι δεν αποδέχεται τον όρο και δεν δηλώνει σύμφωνος με τον τρόπο που διεξάγεται. Την πρότασή του για το κόμμα θα την καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει πότε και πώς θα κάνουν debate, αλλά η ΕΡΤ δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την τηλεμαχία. Άλλωστε, το είχε κάνει και για το ΠΑΣΟΚ, στην κούρσα ανάδειξης της νέας ηγεσίας πριν από μια διετία.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:40

Συρία: Η εκεχειρία με τους Κούρδους έληξε, χωρίς επίσημη ανακοίνωση για την παράτασή της

22:00

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ζητά πρόωρη αποφυλάκιση από τον Τραμπ

21:32

Γαλλία: Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ζητά μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος

20:55

Συνομιλίες για την Ουκρανία: Την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι ο επόμενος γύρος

20:51

Ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε τους «πολύ γενναίους» Βρετανούς στρατιώτες» μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του

20:43

Γαλλία: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις του Τραμπ για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

20:29

Αναβολή των Ασιατικών Χειμερινών Αγώνων 2029 – Πλήγμα για τις αθλητικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας

20:03

S&P: Ευκολότερη η έναρξη νέων στρατιωτικών συγκρούσεων, πιο αβέβαιη η πρόσβαση σε αμυντικές τεχνολογίες

19:50

Γερμανός παράγοντας καλεί σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2026 λόγω Τραμπ

19:39

Κούβα: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας

19:22

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία της Fed;

18:48

Νεκρός άνδρας στη Μινεάπολη από πυρά ομοσπονδιακών – Δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό σε δύο εβδομάδες

18:29

Στα Καλάβρυτα, στο χιονοδρομικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

18:22

«Φέρτε πίσω τον χρυσό»: Γερμανοί οικονομολόγοι πιέζουν για απόσυρση από τα αμερικανικά θησαυροφυλάκια

18:03

Η Γερμανία και η Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ τη θυσία των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν

17:54

Γιατί τα 60 θεωρούνται η πιο ευτυχισμένη ηλικία της ζωής μας, σύμφωνα με τους ειδικούς

17:43

Νέες συναντήσεις Ουκρανίας-Ρωσίας πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, λέει ο Ζελένσκι

17:35

Η Σιγκαπούρη «πέφτει με τα μούτρα» στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

17:17

BYD: Στόχος να πουληθούν 1,3 εκατομμύρια οχήματα εκτός Κίνας το 2026

17:02

Γ. Γεραπετρίτης για Συμβούλιο Ειρήνης: Είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών που προωθούν την ειρήνη

16:53

Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με δασμούς 100%

16:35

Γερμανός ταξίαρχος: Το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει μια «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία

16:10

Αυξημένα 24% τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών – «Όπλο» για συγκράτηση των τιμών

15:55

Αλβανία: Ενώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θέλουν να σταματήσουν τουριστικό σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ

15:33

Κραν Μοντανά: Έντονη διαμαρτυρία της Ιταλίας για την αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη του κλαμπ

15:16

Στο Ισραήλ οι αμερικανοί ειδικοί απεσταλμένοι για να συζητήσουν το μέλλον της Γάζας

14:59

Σε επιφυλακή 150 εκατ. Αμερικανοί λόγω χιονοθύελλας - 14 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:44

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Βανς θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

14:29

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. κατοικίες μετά το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών

14:18

DW: Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ