INSIDE OUT

Η διαγραφή Δημαδάμα, οι «αθόρυβες» μετεγγραφές στις δημοτικές εκλογές – Πού πήγαν τα λεφτά για τα δάση

21-07-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η διαγραφή Δημαδάμα, οι «αθόρυβες» μετεγγραφές στις δημοτικές εκλογές – Πού πήγαν τα λεφτά για τα δάση

Χωρίς καλά – καλά να συμπληρωθεί ένας μήνας από τις εκλογές του Ιουνίου, ήρθε η πρώτη «αναταραχή» στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η διαγραφή της Ζέφης Δημαδάμα έγινε στο «καπάκι» της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι ορίστηκε ως η νέα επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και το ΠΑΣΟΚ έτρεξε να ανακοινώσει τη διαγραφή της από το κόμμα και από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

«Η Ζέφη Δημαδάμα, με την αποδοχή του διορισμού της στη θέση της Γ.Γ. Ισότητας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολιτικά έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής», αντέδρασε ο γραμματέας της του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Θεωρώ αυτονόητη την υποβολή της παραίτησής μου από κάθε ιδιότητα με κομματικό πρόσημο για λόγους δεοντολογίας και με την πεποίθηση ότι αναλαμβάνω μια αποστολή εθνικού ενδιαφέροντος, η ευόδωση της οποίας προϋποθέτει τη συνεννόηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε η Ζέφη Δημαδάμα. Η ίδια ήταν μέχρι χθες μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Οι «αθόρυβες» μετεγγραφές

Από την άλλη, στη Χαριλάου Τρικούπη «σφυρίζουν» αδιάφορα για τον Θάνο Ασκητή, που ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τώρα κατεβαίνει υποψήφιος με τον Γιώργο Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής. Ή ακόμα και για τον Νίκο Σαργκάνη που μπήκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και κατεβαίνει κι αυτός υποψήφιος στο δρόμο που χάραξε ο Θ. Ασκητής. Ο Σαργκάνης, ως γνωστόν, έπαιζε σε θέση τερματοφύλακα, αλλά στην πολιτική αποδεικνύεται ότι ντριπλάρει από άλλη θέση.

Ετοιμαστείτε, μου λένε, να ακούσετε και αλλού για «μετεγγραφές» στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι από τα πρώτα ονόματα, αλλά ο Κώστας Μπακογιάννης ακούγεται ότι τον έπεισε να κατέβει τελικά μαζί του υποψήφιος. Το προσπαθούσε χρόνια. Μην πάει ο νους σας στο ΠΑΣΟΚ. Η «διαρροή» είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να επιβεβαιωθεί και επίσημα.

Έρχονται αλλαγές στη δασική πολιτική

Πήγαινε – έλα του πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας εν μέσω των πυρκαγιών που συνεχίζουν να καίνε σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο. «Προφανώς, συζητήσαμε για τα θέματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μία αρμοδιότητα η οποία μοιράζεται μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ένα θέμα το οποίο προφανώς είναι και εξαιρετικά επίκαιρο μετά τις πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, την Κορινθία και τη Βοιωτία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προαναγγέλλοντας αλλαγές στη δασική πολιτική.

Και εκεί είναι το μεγάλο θέμα. Η «κόντρα» δασικής υπηρεσίας και Πυροσβεστικής κρατάει χρόνια και αναδεικνύεται κάθε φορά έπειτα από μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές. Όπως και πολλοί είναι που παραπέμπουν στα στατιστικά των καμένων εκτάσεων, που αυξήθηκαν μετά την ανάληψη της κατάσβεσης των πυρκαγιών από την Πυροσβεστική, εδώ και περίπου μια 25ετία. Τότε που δεν είχαμε κλιματική κρίση.

Πολλοί ασχολήθηκαν με την Πολιτική Προστασία, αλλά με τον βασικό «βραχίονα» της, την Πυροσβεστική, τι γίνεται τελικά; «Θα γίνει αξιολόγηση. Θα δούμε ποια είναι η δομή του Πυροσβεστικού Σώματος και τι απαιτείται», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Όλα αυτά αφότου περάσουν τα δύσκολα, στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Γιατί τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και αυτό που ζούμε δεν είναι παρά οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Πού πήγαν τα λεφτά;

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – τοπικής αυτοδιοίκησης για τα χρήματα που δόθηκαν για τους καθαρισμούς των δασών και εάν οι δήμοι έκαναν τελικά τη δουλειά τους.

Είναι κοινό μυστικό – εδώ και χρόνια – ότι πολλά από αυτά τα κονδύλια πήγαιναν σε «πολιτιστικές εκδηλώσεις» του καλοκαιριού που οργάνωναν οι δήμοι. Φέτος, που έχει εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση τι έγινε; Υπάρχει καταγραφή, έλεγχος και απολογισμός; Γιατί δεν είναι όλοι το ίδιο.

Ευκλείδειος πολιτική γεωμετρία

Ο υποψήφιος για την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε τη δική του πολιτική «γεωμετρία» για το κόμμα. «Το επιτελικό κόμμα μπορεί να έχει δομές, θεσμούς» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο debate μεταξύ των υποψηφίων είπε ότι δεν αποδέχεται τον όρο και δεν δηλώνει σύμφωνος με τον τρόπο που διεξάγεται. Την πρότασή του για το κόμμα θα την καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει πότε και πώς θα κάνουν debate, αλλά η ΕΡΤ δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την τηλεμαχία. Άλλωστε, το είχε κάνει και για το ΠΑΣΟΚ, στην κούρσα ανάδειξης της νέας ηγεσίας πριν από μια διετία.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:59

Νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών στο Ιράν - Με πυραύλους απαντά η Τεχεράνη

23:58

Ρωσία: Πέντε τραυματίες από επίθεση ουκρανικών drones στο Νοβοροσίσκ

23:44

«Ναι» από Δανία στη νέα στρατηγική πυρηνικής αποτροπής του Μακρόν

23:36

Τουσκ: «Η Πολωνία εξοπλίζεται με τους φίλους της για να αποτρέψει τους εχθρούς της»

23:33

Ιράν: «Θα χτυπήσουμε όποιο πλοίο επιχειρήσει να περάσει το Στενό του Ορμούζ»

23:21

Aegean: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, ΗΑΕ και Σ. Αραβία

23:13

«Ασκήσεις ηρεμίας» στη Wall Street εν μέσω ανάφλεξης στον Περσικό

22:56

Εισαγωγές καυσίμων από ΗΠΑ στην Κούβα ξεκίνησαν ιδιωτικές εταιρίες

22:48

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ χτύπησαν 1.250 στόχους από το Σάββατο - Σε 9 χώρες έχει επεκταθεί η σύγκρουση

22:35

«Η Ουκρανία μπορεί να βοηθήσει στην κατάρριψη των ιρανικών drones» λέει ο ΥΠΕΞ Σιμπίχα

22:27

Ράλι άνω του 5% για το πετρέλαιο με το Ιράν στο «ραντάρ»

22:16

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε αίτημα της κυβέρνησης να καθυστερήσει η καταβολή αποζημιώσεων σε εταιρείες για τους δασμούς

22:02

Πάνω από τα 5.200 δολάρια ο χρυσός με «άρωμα» Μέσης Ανατολής

21:53

Ισραήλ: Ο στρατός δεν αποκλείει χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

21:46

Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμβάσεις με τις Chevron - Helleniq για τους υδρογονάνθρακες

21:41

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Κόστα με έμφαση στην Κύπρο

21:30

Ουκρανία: Οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν 9 οικισμούς στο μέτωπο της Ζαπορίζια

21:15

Ερντογάν: «Γνωρίζουμε τα σενάρια για το Ιράν και τους ύπουλους υπολογισμούς που γίνονται»

21:14

Το Ισραήλ έπληξε οικονομική εταιρεία στον Λίβανο επειδή «χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ»

21:05

Σούδα: Προσήχθη Γεωργιανός για κατασκοπεία

20:59

Φρουροί Επανάστασης: «Οι εχθροί του Ιράν δεν θα είναι πλέον ασφαλείς πουθενά στον κόσμο»

20:53

Ρούτε: «Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράν»

20:38

Μιχαηλίδου: «Οι πολιτικές για την οικογένεια και τη στέγαση πρέπει να προχωρούν μαζί»

20:29

Bloomberg: ΗΑΕ και Κατάρ πιέζουν παρασκηνιακά τον Τραμπ για λύση στο θέμα του Ιράν

20:25

Ανθεκτικά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρά τις μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

20:11

Μέχρι τις 6 Μαρτίου η αναστολή πτήσεων από Τουρκία προς τα κράτη Κόλπου λόγω Ιράν

19:56

Στην Κύπρο τέσσερα ελληνικά F-16: Μέχρι αύριο οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά»

19:49

Νετανιάχου: «Πλησιάζει η μέρα που ο ιρανικός λαός θα αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας»

19:35

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ιρανικά αεροσκάφη τύπου SU24

19:29

Κομισιόν για Μ. Ανατολή: «Προτεραιότητες η υποστήριξη των κρατών μελών και η προστασία των πολιτών της ΕΕ»