INSIDE OUT

Ο Ερντογάν ζητάει βοήθεια, η σύσκεψη στο Μαξίμου - Τι συζήτησε ο Κυριάκος με τον Βέμπερ του ΕΛΚ

07-02-2023 | 07:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Ερντογάν ζητάει βοήθεια, η σύσκεψη στο Μαξίμου - Τι συζήτησε ο Κυριάκος με τον Βέμπερ του ΕΛΚ

Τον Αύγουστο του ’99 ο Ερντογάν είχε μόλις βγει από την φυλακή. Πριν ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του το Κόμμα της Ευημερίας του οποίου ήταν μέλος, κρίθηκε παράνομο από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 20ού αιώνα Ζ. Γκιοκάλπ: «Οι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας και οι πιστοί οι στρατιώτες μας - Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου».

Η πράξη θεωρήθηκε προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος, ο Ερντογάν ωθήθηκε σε παραίτηση, τελικά καταδικάστηκε το 1999 σε δεκάμηνη φυλάκιση, που συνοδεύτηκε από αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο διάστημα. Η ποινή του ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου 1999. Περίπου ένα μήνα μετά, έγινε στην Πόλη σεισμός με 17.000 και πλέον νεκρούς.

Ζήτησε βοήθεια

Ο νέος σεισμός βρίσκει αυτή την φορά τον Ερντογάν στην ηγεσία της χώρας. Θα πρέπει να διαχειριστεί την ανείπωτη καταστροφή, τους χιλιάδες νεκρούς, και την ανθρωπιστική κρίση στα νοτιοανατολικά της χώρας, τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Γεωπολιτικά στριμωγμένος από τις ΗΠΑ στα εξοπλιστικά, έμπλεος αλαζονείας απέναντι στην ηγεσία της ΕΕ (η καρέκλα που δεν προσφέρθηκε στην Ούρσουλα), έκανε μια αδιανόητη για τον χαρακτήρα του κίνηση: ζήτησε την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Το '99 είχε στείλει βοήθεια και η Σουηδία. Τώρα;

Μια ευκαιρία

Στην έκκληση Ερντογάν ο βουλευτής Δ. Καιρίδης (βόρειος τομέας με τη ΝΔ), βλέπει μια ευκαιρία. «Την ώρα που ο σεισμός αποκαλύπτει τις αντιφάσεις της "ερντογανικής ανάπτυξης", τις ανεπάρκειες του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, τη διαφθορά και την αναλγησία των "ευσεβών" κρατικών λειτουργών του κομματικού κράτους που έχτισαν οι ισλαμιστές την τελευταία εικοσαετία, η Ευρώπη οφείλει να εκπέμψει ένα μήνυμα που θα την καθιστά σεβαστή και ελκυστική».

Την ευκαιρία η Ευρώπη, και μαζί της η Ελλάδα να αναστηλώσει την καλή της εικόνα απευθείας στον τουρκικό λαό, ο οποίος θα κληθεί στις κάλπες στις 14 Μαίου.

Ανάθεμα

Δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για παράδειγμα, δεν εκφράζει μόνο το κομματικό του ακροατήριο όταν χθες στηλίτευσε δριμύτατα την αποστολή βοήθειας στην Τουρκία. Δίνουν και παίρνουν τα σχόλια στα σόσιαλ, για το αν κάνει καλά τελικά η Ελλάδα που τρέχει να συνδράμει. Το ίδιο είχε κάνει και το ’99, κι όχι μόνο με την ΕΜΑΚ, αλλά και με εθελοντική αιμοδοσία, και μερικά χρόνια μετά ο Ερντογάν συνεχίζει το βιολί του «θα’ ρθουμε νύχτα».

Χωρίς δισταγμό

Από κυβερνητικής πλευράς πάντως δεν υπήρξε ο παραμικρός δισταγμός. Η απόφαση για αποστολή, όποιας βοήθειας ζητηθεί από την Τουρκία, ελήφθη άμεσα, ενώ λίγο αργότερα ο Κυριάκος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν. Από το τηλεφώνημα, που έγινε μετά από μακρά περίοδο ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας και τεταμένων σχέσεων, έγινε γνωστό πως ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ανάμεσα

Του’ λαχε στην βάρδια η στραβή, του Ερντογάν. Το μεγαλύτερο τμήμα της Τουρκίας βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλάκες, την ευρασιατική και την αφρικανική και μια μικρότερη, την αραβική. Καθώς οι δύο μεγάλες μετατοπίζονται, η Τουρκία συμπιέζεται.

Ο χρόνος

Πέρα από τις ανθρώπινες ζωές, θλίψη μεγάλη προκάλεσε η κατάρρευση του κάστρου στο Gaziantep. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Βαλκανικής ιστορίας και ιστορίας της ύστερης Οθωμανικής περιόδου Δ. Σταματόπουλος: Το κάστρο του Γκαζίαντεπ κατέρρευσε. Παρατηρητήριο των Χετταίων, κάστρο των Σελευκιδών και των Βυζαντινών, αλλά και σύμβολο εθνικής αντίστασης για τους Τούρκους εναντίων των Γάλλων που είχαν καταλάβει μεγάλα τμήματα της Κιλικίας μεταξύ 1918 και 1921...

Ή, πως ο γεωλογικός χρόνος εγκλωβίζει τον ιστορικό....

Με Βέμπερ

Η καταστροφή στην Τουρκία συζητήθηκε και στην συνάντηση του Κυριάκου με τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Βέμπερ έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον Πίνατ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό το βλέμμα του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτή Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος δείχνει να απολαμβάνει το στιγμιότυπο.

Εντός, εκτός από την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έγιναν αναφορές και στον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στις ευρωεκλογές. Μπορεί να γίνουν σε ένα χρόνο, το 2024, αλλά ο εκλογικός κύκλος έχει ήδη ανοίξει. Ο Κυριάκος, ως ισχυρή προσωπικότητα στο ΕΛΚ έχει και λόγο, και άποψη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:02

Όρμπαν: «Κρίσιμες» οι επόμενες εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία

12:58

Cosmos Business Systems: Εγκαίνια για το νέο AI Data Center στη Θεσσαλονίκη

12:55

ΓΑΙΑΟΣΕ: Σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για αποκατάσταση και αξιοποίηση του ΣΣ Πελοποννήσου

12:54

Επείγουσα τηλεδιάσκεψη του Ζελένσκι με τους Ευρωπαίους για το σχέδιο Τραμπ

12:53

Στις 26/11 λήγει η προθεσμία για αιτήσεις σε «Πρόγραμμα για απασχόληση ανέργων ηλικίας 55+ ετών»

12:50

Επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δικύκλων στον Δήμο Αθηναίων

12:49

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα αύξηση για δύναμη του εμπορικού στόλου τον Σεπτέμβριο

12:48

Ευρωζώνη: Σταθερή η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Νοέμβριο - Σε υψηλό 1,5 έτους ο κλάδος των υπηρεσιών

12:40

«Τα ακίνητά μου»: Στο Gov.gr Wallet και η ψηφιακή «εικόνα» των ακινήτων

12:36

Kykloi by Priceless: Εκεί όπου η ελληνική γεύση αποκτά ψυχή στο κέντρο της Αθήνας

12:30

Μελέτη στο Science: Τι προκάλεσε την έντονη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη - Αμοργό

12:30

Συμβολαιογράφοι: Άνοδος εργασιών κατά 80% από το 2015 - «Άλμα» 15% το 2024

12:20

Αύξηση 3% για τον τζίρο των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο το γ' τρίμηνο

12:11

ΥΠΕΞ Γερμανίας: «Μη οριστικό» το σχέδιο ΗΠΑ για την Ουκρανία

11:57

ΧΑ: Σε κλοιό εισαγόμενων πιέσεων ο Γενικός Δείκτης

11:49

ΕΣΠ: Ο προϋπολογισμός δείχνει προοπτική - Το εμπόριο επιτέλους να γίνει προτεραιότητα

11:44

Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ενημερωθεί αν το Κίεβο είναι έτοιμο να συζητήσει το σχέδιο Τραμπ

11:38

ΕΣΥ: Εγκρίθηκε η προκήρυξη για 276 θέσεις γιατρών σε κέντρα υγείας και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία

11:28

ΑΑΔΕ: Μόνιμο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ

11:27

48η «Ημέρα Καριέρας» ΔΥΠΑ στη Δράμα: 30 επιχειρήσεις και 700 θέσεις εργασίας

11:19

Βρεττού (CrediaBank): Θα ξεπεράσουμε τον στόχο του €1 δισ. σε πιστωτική επέκταση - Το χρονοδιάγραμμα για HSBC Μάλτας

11:00

Παπασταύρου: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή είναι παντελώς αδαής ή είναι προκλητικός συκοφάντης

10:59

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Σε ρυθμούς sell off η Ασία

10:41

Χατζηδάκης: «Τα τελευταία χρόνια, η αποτρεπτική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει ενισχυθεί ουσιαστικά»

10:40

Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Σήμερα τιμούμε το θάρρος όλων εκείνων που αγρυπνούν

10:25

Σ. Αραβία και Stellantis εξετάζουν την πιθανότητα συνεργασίας για εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων

10:18

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ δεν θεωρεί πλέον τη σβάστικα σύμβολο μίσους

10:07

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση εσόδων κατά 28,7% και καθαρά κέρδη 106,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

10:05

Πελώριες δαπάνες, χαμηλή βαθμολογία στη διαχείριση: Το «κρυφό» πρόβλημα του προϋπολογισμού

10:05

Το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία - Τα 28 σημεία που τερματίζουν τον πόλεμο