INSIDE OUT

Ο Ερντογάν ζητάει βοήθεια, η σύσκεψη στο Μαξίμου - Τι συζήτησε ο Κυριάκος με τον Βέμπερ του ΕΛΚ

07-02-2023 | 07:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Ερντογάν ζητάει βοήθεια, η σύσκεψη στο Μαξίμου - Τι συζήτησε ο Κυριάκος με τον Βέμπερ του ΕΛΚ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τον Αύγουστο του ’99 ο Ερντογάν είχε μόλις βγει από την φυλακή. Πριν ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του το Κόμμα της Ευημερίας του οποίου ήταν μέλος, κρίθηκε παράνομο από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 20ού αιώνα Ζ. Γκιοκάλπ: «Οι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας και οι πιστοί οι στρατιώτες μας - Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου».

Η πράξη θεωρήθηκε προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος, ο Ερντογάν ωθήθηκε σε παραίτηση, τελικά καταδικάστηκε το 1999 σε δεκάμηνη φυλάκιση, που συνοδεύτηκε από αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο διάστημα. Η ποινή του ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου 1999. Περίπου ένα μήνα μετά, έγινε στην Πόλη σεισμός με 17.000 και πλέον νεκρούς.

Ζήτησε βοήθεια

Ο νέος σεισμός βρίσκει αυτή την φορά τον Ερντογάν στην ηγεσία της χώρας. Θα πρέπει να διαχειριστεί την ανείπωτη καταστροφή, τους χιλιάδες νεκρούς, και την ανθρωπιστική κρίση στα νοτιοανατολικά της χώρας, τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Γεωπολιτικά στριμωγμένος από τις ΗΠΑ στα εξοπλιστικά, έμπλεος αλαζονείας απέναντι στην ηγεσία της ΕΕ (η καρέκλα που δεν προσφέρθηκε στην Ούρσουλα), έκανε μια αδιανόητη για τον χαρακτήρα του κίνηση: ζήτησε την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Το '99 είχε στείλει βοήθεια και η Σουηδία. Τώρα;

Μια ευκαιρία

Στην έκκληση Ερντογάν ο βουλευτής Δ. Καιρίδης (βόρειος τομέας με τη ΝΔ), βλέπει μια ευκαιρία. «Την ώρα που ο σεισμός αποκαλύπτει τις αντιφάσεις της "ερντογανικής ανάπτυξης", τις ανεπάρκειες του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, τη διαφθορά και την αναλγησία των "ευσεβών" κρατικών λειτουργών του κομματικού κράτους που έχτισαν οι ισλαμιστές την τελευταία εικοσαετία, η Ευρώπη οφείλει να εκπέμψει ένα μήνυμα που θα την καθιστά σεβαστή και ελκυστική».

Την ευκαιρία η Ευρώπη, και μαζί της η Ελλάδα να αναστηλώσει την καλή της εικόνα απευθείας στον τουρκικό λαό, ο οποίος θα κληθεί στις κάλπες στις 14 Μαίου.

Ανάθεμα

Δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για παράδειγμα, δεν εκφράζει μόνο το κομματικό του ακροατήριο όταν χθες στηλίτευσε δριμύτατα την αποστολή βοήθειας στην Τουρκία. Δίνουν και παίρνουν τα σχόλια στα σόσιαλ, για το αν κάνει καλά τελικά η Ελλάδα που τρέχει να συνδράμει. Το ίδιο είχε κάνει και το ’99, κι όχι μόνο με την ΕΜΑΚ, αλλά και με εθελοντική αιμοδοσία, και μερικά χρόνια μετά ο Ερντογάν συνεχίζει το βιολί του «θα’ ρθουμε νύχτα».

Χωρίς δισταγμό

Από κυβερνητικής πλευράς πάντως δεν υπήρξε ο παραμικρός δισταγμός. Η απόφαση για αποστολή, όποιας βοήθειας ζητηθεί από την Τουρκία, ελήφθη άμεσα, ενώ λίγο αργότερα ο Κυριάκος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν. Από το τηλεφώνημα, που έγινε μετά από μακρά περίοδο ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας και τεταμένων σχέσεων, έγινε γνωστό πως ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ανάμεσα

Του’ λαχε στην βάρδια η στραβή, του Ερντογάν. Το μεγαλύτερο τμήμα της Τουρκίας βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλάκες, την ευρασιατική και την αφρικανική και μια μικρότερη, την αραβική. Καθώς οι δύο μεγάλες μετατοπίζονται, η Τουρκία συμπιέζεται.

Ο χρόνος

Πέρα από τις ανθρώπινες ζωές, θλίψη μεγάλη προκάλεσε η κατάρρευση του κάστρου στο Gaziantep. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Βαλκανικής ιστορίας και ιστορίας της ύστερης Οθωμανικής περιόδου Δ. Σταματόπουλος: Το κάστρο του Γκαζίαντεπ κατέρρευσε. Παρατηρητήριο των Χετταίων, κάστρο των Σελευκιδών και των Βυζαντινών, αλλά και σύμβολο εθνικής αντίστασης για τους Τούρκους εναντίων των Γάλλων που είχαν καταλάβει μεγάλα τμήματα της Κιλικίας μεταξύ 1918 και 1921...

Ή, πως ο γεωλογικός χρόνος εγκλωβίζει τον ιστορικό....

Με Βέμπερ

Η καταστροφή στην Τουρκία συζητήθηκε και στην συνάντηση του Κυριάκου με τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Βέμπερ έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον Πίνατ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό το βλέμμα του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτή Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος δείχνει να απολαμβάνει το στιγμιότυπο.

Εντός, εκτός από την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έγιναν αναφορές και στον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στις ευρωεκλογές. Μπορεί να γίνουν σε ένα χρόνο, το 2024, αλλά ο εκλογικός κύκλος έχει ήδη ανοίξει. Ο Κυριάκος, ως ισχυρή προσωπικότητα στο ΕΛΚ έχει και λόγο, και άποψη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:46

Την Πέμπτη συνάντηση Θεοδωρικάκου για προϊόντα και ποσοστό μείωσης τιμών, που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο

15:43

ΕΛΑΣ: «Fake news» και «παραποιήσεις» στον απολογισμό της 7ετίας του πρωθυπουργού

15:25

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης - Ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ

15:19

ΕΕ: Το νέο σύστημα ελέγχου συνόρων προκαλεί μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια- Εξετάζονται μέτρα και η συνδρομή της Frontex

15:15

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρινίζει και ενισχύει τις ελεγκτικές εξουσίες της

15:13

Λίβανος: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα με drone

15:11

H Ισπανία αναμένει να υποδεχθεί φέτος 100 εκατομμύρια τουρίστες

15:05

Μαρινάκης: Δεν απασχολούν τους πολίτες οι προσωπικές ατζέντες

15:02

ΕΕΚΕ: Τι δικαιούμαι ως ενοικιαστής εάν ο ιδιοκτήτης δεν επισκευάζει βλάβες

14:53

Τι είναι το "food noise"

14:51

Helleniq Energy: Νέες πρωτοβουλίες με στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση

14:35

Δεκατρείς μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία 9 χρόνια στην Αττική - Έχουν καεί περισσότερα από 700.000 στρέμματα

14:34

ΥΠΑ: Στα 2,26 λεπτά η μέση καθυστέρηση ανά πτήση στο FIR Αθηνών

14:28

Το Κρεμλίνο υπερασπίζεται τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από την Κίνα «που δεν απειλεί κανέναν»

14:24

Κομισιόν για πυρκαγιές: «Όταν ένα κράτος μέλος βρίσκεται υπό πίεση, η Ευρώπη ανταποκρίνεται από κοινού»

14:13

Τζιτζικώστας: Κορυφαία ευρωπαϊκή στρατηγική επιλογή η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα

14:08

Οι προοπτικές σύνδεσης της Βόρειας Ελλάδας με τον κόσμο της ναυτιλίας στο επίκεντρο του 7ου Balkan Forum

14:07

Τροποποιείται η νομοθεσία για την ασφάλεια των παιχνιδιών όσον αφορά το κοβάλτιο

13:57

Κικίλιας: Τα επαγγέλματα της θάλασσας μπορούν να κρατήσουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους

13:56

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε ορισμένες περιοχές

13:51

Veolia: Διετές συμβόλαιο για την επεξεργασία λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας

13:47

Νέα τρένα στην Ελλάδα μετά από δύο δεκαετίες - Έφτασε στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός Blues Intercity

13:46

ΔΕΣΦΑ και NOMAGAS επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για τον αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

13:41

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυση του εισοδήματος - Πρόκληση η εποχή μετά το τελος του ΤΑΑ

13:39

«Ταύρος» για ΔΕΗ η Morgan Stanley

13:39

Alpha Bank: Tο Δικαστήριο απέρριψε τους βασικούς ισχυρισμούς της ΕΚΠΟΙΖΩ

13:37

Επιτυχής η συμμετοχή της Atlantic See LNG Trade στις σημερινές δημοπρασίες για τον Κάθετο Διάδρομο

13:21

ΥΠΠΟ: Το ιστορικό «Ξενία» των Μυκηνών επιστρέφει στον πολιτισμό

13:17

Eurobank: Ανθεκτική η οικονομία, αλλά με σημάδια ήπιας επιβράδυνσης στο β' τρίμηνο

13:12

Η Χαμάς ετοιμάζεται να διαλύσει την διοικητική δομή που κυβερνά την Λωρίδα της Γάζας