Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Eρντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Eρντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 2.300 οι νεκροί - Λέκκας: «33 φορές μεγαλύτερος από του 2020»

Δύο τεράστιοι σεισμοί κλίμακας 7,8 και 7,6, Ρίχτερ αντίστοιχα, χτύπησαν το πρωί και μεσημέρι της Δευτέρας την Τουρκία, από ένα ρήγμα που έχει μήκος 1.000 χιλιόμετρα. Ο απολογισμός σκορπίζει παγκόσμιο θρήνο: 2.300 νεκροί σε Τουρκία και Συρία, γκρεμίζοντας εκατοντάδες κτίρια και αφήνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Στην Τουρκία, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.498 άνθρωποι - περίπου μία ώρα πριν, ο αριθμός ήταν 1.121. Άλλα 810 θύματα έχουν καταγραφεί στη Συρία, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 2.308, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP. Και ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, υποστηρίζει ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 10.000!

Στη νοτιοανατολική Τουρκία μεταβαίνει ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για να διασώσει με άνδρες του ΕΜΑΚ τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τους τεράστιους σεισμούς σήμερα, κλίμακας 7.8, 7.6 και 5.8 Ρίχτερ αντίστοιχα. «Σε 3 ώρες θα είμαστε εκεί κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Θα δούμε μπροστά μας κτίρια να καταρρέουν».

O κ. Λέκκας εκτιμά ότι «είναι μια κατάσταση που προήλθε από ένα τεράστιο ρήγμα 1.000 χιλιομέτρων, στην αρχή χτύπησε στα πρώτα 200 και μετά στα άλλα 200 από τα Άδανα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Να σπεύσω να πω ότι δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας που επηρεάζει τον ελληνικό χώρο που προωθεί την Τουρκία προς την Ελλάδα και πιθανότατα να μας δημιουργούσε πρόβλημα». Και συνέχισε: Στο Ελαζίρ το 2020 ο σεισμός ήταν κλίμακας 6,6 Ρίχτερ. Ο σημερινός είναι 33 φορές μεγαλύτερος. Οι επιπτώσεις εκτιμάμε ότι θα είναι οδυνηρές. Ο κίνδυνος ακόμα είναι υψηλός, υπάρχει θέμα με τη δομή κτιρίων. Κακές κατασκευές. Είναι και θέμα εδάφους! Είναι πολλοί οι παράγοντες για να πέσει ένα κτίριο».

Στην Τουρκία η ελληνική βοήθεια

Αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C-130 η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας για την Τουρκία, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Η αποστολή αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Eπίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει λίγο πριν τις 6,30 το απόγευμα στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, που βρίσκεται έξω από τα 'Αδανα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, και στη συνέχεια θα μεταβεί οδικώς σε πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Την συνδρομή της χώρας με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία αναμένεται να αυξηθεί

Η Τουρκία αρνείται την προσφορά του Έλον Μασκ να στείλει την Starlink μετά τον φονικό σεισμό

Σεισμός στην Τουρκία: Μέχρι και στη Γροιλανδία καταγράφηκαν οι δονήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider