INSIDE OUT

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο - Γιατί το ΥΠΕΘΑ δεν αγόρασε τα κόκκινα των αξιωματικών;

26-10-2022 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο - Γιατί το ΥΠΕΘΑ δεν αγόρασε τα κόκκινα των αξιωματικών;

Είναι ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, ο «Παπαδημούλης» της ΝΔ; Τηρουμένων των αναλογιών η απάντηση είναι ναι. Νόμιμες ενέργειες σε τζιζ πεδίο, με ευαίσθητες κοινωνικές προεκτάσεις. Η πληρωμένη γκαραντί φιλοξενία των προσφύγων στα δυαράκια του κέντρου υπήρξε καθ’ όλα νόμιμη επένδυση για το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του βουλευτή της ΝΔ στα Γρεβενά είναι επίσης νόμιμες. Στην περίπτωση Πάτση όμως, άλλος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο: τί θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, πάνω στα οποία στήθηκε ένας Ηρακλής, ανελήφθησαν δεσμεύσεις, στήθηκαν προϋπολογισμοί και πατάνε οι τράπεζες. Θα προχωρούσε η κυβέρνηση σε πλειστηριασμούς έξι μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες;

Ο ελέφαντας τρομάζει

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν τρομάζει μόνο την σημερινή κυβέρνηση. Μια χαρά τρόμαξε και την προηγούμενη, η οποία έστησε το νομικό πλαίσιο στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων για τα κόκκινα δάνεια. Μια χαρά έστελνε στην Βουλή τον πρώην υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου να τα λέει.

Και μετά τα ΜΑΤ κυνηγάγανε τον Λαφαζάνη να κατέβει απ’ την σκάλα.

Το αριστερό σχέδιο

Επειδή ο ελέφαντας είναι πάντα στο δωμάτιο ανεξαρτήτως κυβέρνησης, ανοίγω παρένθεση στο θέμα του βουλευτή Πάτση - αθέατος στο Κοινοβούλιο-, και επιστρέφω στο μακρινό 2018 και το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα». Πέρα από την μεταφορά τους σε funds κλπ κλπ η ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι αποκαλύφθηκε μετά από ερώτηση Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει τα κόκκινα δάνεια. Ένα επιπλέον εργαλείο αποτελεί η διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να διευκολύνονται οι δανειολήπτες. Αυτό το εργαλείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εξαγορά «κόκκινων» δανείων. Βέβαια, πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μπορέσει ο οικοδομικός συνεταιρισμός των αξιωματικών να μπει στην διαδικασία αγοράς κόκκινων δανείων. Πιστεύουμε ότι η δράση θα προσφέρει επωφελή λύση» είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Και γιατί μόνο οι αξιωματικοί;

Γιατί όμως μόνο οι αξιωματικοί; Γιατί όχι ο κ. Γαβρόγλου να μην εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια όλων των εκπαιδευτικών; Ο κ. Αποστόλου όλων των αγροτών, ρώτησε εύλογα ο Οδυσσέας. «Δεν κατανοώ τον λόγο που ψηφίσατε το νόμο για την δευτερογενή αγορά. Επίσης, πως θα λύσετε το πρόβλημα των δανείων που ήδη έχουν αγοραστεί από τα funds;».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είπα αυτό που εσείς είπατε για όλα τα υπουργεία. Η εξαγορά των δανείων από φορείς του δημοσίου μπορεί να προκαλέσει επωφελείς καταστάσεις. Μελετάμε το ζήτημα αλλά με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκληθεί νέο έλλειμμα και νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών. Δεν είπα ότι μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία» σημείωσε ο τότε υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πόνος

Παρ’ ότι, όπως είπε και ο Αλέξης χθες βράδυ (ΣΚΑΪ) η υπόθεση Πάτση ήταν γνωστή εδώ κι ενάμιση χρόνο, η εκ νέου δημοσιοποίησή της πόνεσε το Μαξίμου. Η ανακατωσούρα γύρω από τα «κόκκινα» και τους πλειστηριασμούς ρίχνει κόκκινο πιπέρι σε πληγές που πονάνε μετά από δέκα χρόνια χρεοκοπίας. Πονάνε οι άνθρωποι που χάνουν το σπίτι τους, πονάνε όμως και όσοι επένδυσαν στην εκκαθάρισή τους για να ελαφρύνουν τις τράπεζες. Σ’ αυτό το timing κάθε κυβέρνηση είναι με τον άνθρωπο. Τα μισόλογα του επιτελικού περί άγνοιας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του βουλευτή της, δείχνουν απλά την αμηχανία. Αλλά τί να πρωτοκάνει κι ο Κυριάκος;

Παραπλευρος στόχος

Δίπλα στο πολιτικό πλήγμα που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξανάγκασε σε διαγραφή τον γαλάζιο βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ορατή είναι η προσπάθεια τραυματισμού ενός από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης με διακομματική αποδοχή για την δουλειά του: του Κυριάκου Πιερρακάκη. Την δουλειά ανέλαβε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά το μπαλάκι έπιασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ στην συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ. Αφού μίλησε για «γαλάζιες ακρίδες» που λεηλατούν το δημόσιο, αναρωτήθηκε: «Οι απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ ήταν γνωστό θέμα. Ο Πιερρακάκης δεν ήξερε τι γίνεται στα ΕΛΤΑ»;

Και η απάντηση

Η απάντηση ήρθε αιχμηρή από τον αέρα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο είχε υπηρετήσει πριν τον Πιερρακάκη, ο Νίκος Παππάς.

Έλεγε λοιπόν ο τότε υπουργός, ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά ότι το τελευταίο έχει αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα.

«Αυτό δεν τους εμποδίζει, σήμερα, να “χρεώνουν” στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσεις του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού, παραβιάζοντας κάθε θεσμική λογική και λειτουργία. Πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια κατηγορία δεν ευσταθεί νομικά, μήπως εν τέλει αντανακλά πρακτικές που ίσχυαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με οργανισμούς όπως τα ΕΛΤΑ;» αναρωτιούνται διάφορα σπουργίτια γύρω από τον Κυριάκο. «Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν στο χθες - όπως και οι ταγοί τους. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τα ΕΛΤΑ και το Υπερταμείο».

Η υπόθεση Πάτση τραυματίζει τη ΝΔ και θα έχει συνέχεια. Το τραυματικό στοιχείο δεν είναι οι μπίζνες ενός βουλευτή, αλλά η ικανότητα του κόμματος να επιλέγει υποψήφιους.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί, 74 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

23:41

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα δεχθεί τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας

23:30

Νεπάλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη μείωση των αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

23:15

Wall Street: Μίνι ράλι και ελπίδες για τα επιτόκια έφερε η αγορά εργασίας

22:46

Λευκωσία: Ανησυχεί για την «προθυμία» της Ρωσίας να συνδράμει στην επίλυση του Κυπριακού

22:21

Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τριών τελευταίων μηνών

21:59

Η Κίνα εκτόξευσε το Chang'e 6 - Θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

21:45

Σε χαμηλό ενός μήνα ο χρυσός

21:14

WSJ: Τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Χαμάς – «Διορία μία εβδομάδα για εκεχειρία ή εισβάλουμε στη Ράφα»

20:59

ΗΠΑ: Kαταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη και κατηγορεί τη Ρωσία

20:36

Πάσχα: Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα

20:29

Ερντογάν: «Μπλόκο» στο εμπόριο με Ισραήλ για να αναγκαστεί να δεχθεί εκεχειρία

19:57

Bροχερό το Mεγάλο Σάββατο - Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

19:32

Τουρισμός: Οι περιφέρειες που ξεχώρισαν το 2023 και τα «καμπανάκια» για την ανάπτυξη του κλάδου

19:17

Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο μίας αρνητικής εβδομάδας

18:45

ΜΜΜ: Πώς θα κινούνται έως και την Τετάρτη του Πάσχα

18:37

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; - Στο στόχαστρο τα επιδόματα

18:14

Χούθι: Aπειλούν ότι θα πλήττουν όλα τα πλοία που είναι εντός της εμβέλειας των όπλων τους

17:56

Exxon Mobil: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Pioneer έναντι 60 δισ. δολαρίων

17:30

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

17:15

Συρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε 3 ταυτόχρονες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

16:57

Wall Street: Δυναμική αντίδραση μετά τα νέα για την αγορά εργασίας

16:31

ΟΗΕ: Μία ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε σφαγή αμάχων

16:08

Ρωσία: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Μακρόν και του ΥΠΕΞ Βρετανίας για την Ουκρανία

15:56

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας - Χαμηλό έξι μηνών

15:41

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις Ρώσων κρατικών χάκερς κατά της Γερμανίας

15:21

Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες θα είναι απέναντί μας

15:11

Τουρκία: Ο στρατός εξουδετέρωσε 32 μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ

14:57

Κασσελάκης: Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο μέλλον θα κλείσουν τα πανεπιστήμια στα νησιά

14:50

Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ M. Παρασκευή και Μ. Σάββατο