INSIDE OUT

Οι απόδημοι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν με email, Σπίρτζης «τρώει» Τζανακό και Ραγκούση; 

16-05-2022 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι απόδημοι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν με email, Σπίρτζης «τρώει» Τζανακό και Ραγκούση; 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξημέρωσα. Όχι λόγω δουλειάς, αλλά για να χαζέψω την κόκκινη πανσέληνο σε συνδυασμό με μερική έκλειψη σελήνης. Η πανσέληνος του Μαΐου, είναι η ωραιότερη. Κόκκινη, σαν το χρώμα των λουλουδιών, την αποκαλούν και bloody moon. Η έκλειψη πάλι, κράτησε μία ώρα και 45 λεπτά, με κορύφωση περίπου στις 06:15 ημερώματα σήμερα. Το κόκκινο φεγγάρι είναι το ωραιότερο, δεν χάνεται με τίποτα.

Οι προεδρικοί εκλογομάγειροι

Εκτός από ‘μένα ξημέρωσαν και οι εφορευτικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Όχι για το φεγγάρι, αν και θα τους ενθουσίαζε το χρώμα, αλλά για την καταμέτρηση των σταυρών για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Πολλοί, πάρα πολλοί οι σταυροί, και τα ψηφοδέλτια – σεντόνια, για να χωρέσουν όλα τα ονόματα. Ειδικά στην Αττική με τις 45άδες η δουλειά της καταμέτρησης θα είναι δύσκολη. Ενώ στην επαρχία η καταμέτρηση θα είναι ευκολότερη. Λίγες ώρες αρκούν.

Σπίρτζης για Γραμματέας;

Από πλευράς Προεδρικών, εκλογομάγειροι ανέλαβαν οι κ.κ. Σπίρτζης, Ρήγας και, (ναι σωστά διαβάζετε,) Νίκος Παππάς. Τσίπρας και Παππάς μπορεί να μην είναι και τόσο κοντά, μετά τα της διακυβέρνησης, όμως δεν είναι και μακριά. Από την δουλειά της τριάδας θα δείξει εάν επιτευχθεί ο στόχος και για την εκλογή Σπίρτζη στη θέση του Γραμματέα του κόμματος την επόμενη μέρα, την οποία ορεγόνταν ένας άλλος πασοκογενής, ο Γιάννης Ραγκούσης, όπως πήρε το αυτί μου στις χθεσινές ουρές.

Χαρά για την προσέλευση

Η ικανοποίηση της Κουμουνδούρου από τη προσέλευση είναι τεράστια. Υπολογίζουν 172.000 μέλη, από τις 61.000 του Μαρτίου. Ο Αλέξης ψήφισε στο Περιστέρι, ενώ η ροή νέων μελών στην εν λόγω περιοχή ήταν πάνω από χίλιοι. Η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, του βγήκε καθώς έσπασε το «αριστερόμετρο», απλοποίησε τα πράγματα και άνοιξε τις πόρτες για να γίνουν μέλη, χιλιάδες ψηφοφόροι του κόμματος. Γενικά όλα δούλεψαν ρολόι. Εντυπωσιακό για ΣΥΡΙΖΑ, τσιμπιούνται και οι ίδιοι.

Νικολακόπουλος system

Την επιτυχία του τεχνικού κομματιού πιστώνεται ο δημοσκόπος Ηλίας Νικολακόπουλος τον οποίο ακούει με προσοχή ο Αλέξης. Σημείωσε (web TV: Αυγή και Κόκκινο), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε να κάνει αυτό το βήμα, ενώ το έλλειμμα της διεύρυνσής του στην βάση καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ’19. «Σήμερα θα βρεθούμε με ένα άλλο κόμμα» είπε. «Με τα μέλη που θα γραφούν, έστω και μόνο για τον Πρόεδρο. Άλλαξε η κουλτούρα του μικρού ΣΥΡΙΖΑ που τον εμπόδιζε να κάνει ανοίγματα. Τώρα του δίνεται η δυνατότητα».

Πικρή διαπίστωση

Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας κι εκεί δεν μάσησε τα λόγια του. «Η ελπίδα ήρθε αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ικανοποίησε τις επιθυμίες της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε κάτι έτσι κι έτσι, δεν ασχολήθηκε με τα λάθη της διακυβέρνησης. Η ελπίδα δεν έχει έρθει ακόμα. Μπορεί να εκφράζει τον θυμό, αλλά την ελπίδα δεν την έχει προσωποποιήσει. Προφανώς και είναι θέμα προσώπων. Το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει την λάμψη του νέου που είχε το ’12. Έχει την εμπειρία του δοκιμασμένου και το βαρίδι της διακυβέρνησης. Οφείλει όμως να ξαναδώσει ένα στίγμα ελπίδας. Έχουν περάσει 10 χρόνια από την περίοδο Μάιος -Ιούνιος του 2012. Σήμερα δεν είμαστε στο σημείο να λέμε ΣΥΡΙΖΑ και ξερό ψωμί» ήταν η πικρή διαπίστωση του εκλογολόγου.

Ψήφισαν και του εξωτερικού

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ψηφοφορίας για τον -μοναδικό- υποψήφιο Πρόεδρο, και τη να Κεντρική Επιτροπή, ήταν αναμφίβολα, η δυνατότητα να ψηφίσουν και οι κάτοικοι του εξωτερικού. Εντυπωσιακή η απλότητα, όπως περιγράφεται στην σχετική εγκύκλιο:

«Οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία, μπορούν να στείλουν στο e-mail: [email protected] τα ακόλουθα στοιχεία, έως την Κυριακή 15/5/2022 στις 16:00:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΧΩΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ E-MAIL

Αναλυτικότερα:

Εάν έχετε γραφτεί μέχρι την έναρξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θα λάβετε email για την εκλογή προέδρου, μετά τις 10πμ που θα γίνει η έναρξη της ψηφοφορίας, με το σύνδεσμο με τον οποίον θα μπορείτε να ψηφίσετε.

Εάν γραφτείτε την ίδια ημέρα και μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, στέλνετε επίσης e-mail στο [email protected] με τα στοιχεία σας και άμεσα θα σας σταλεί το email συμμετοχής σας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

1. Το email θα έχει θέμα: " Πρόσκληση συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Σε περίπτωση που δεν το βρίσκετε στα εισερχόμενα θα πρέπει να το αναζητήσετε είτε στις προωθητικές ενέργειες είτε στα spam.

2. Στο email θα υπάρχει ένας σύνδεσμος που θα οδηγεί κατευθείαν στην πλατφόρμα ψηφοφορίας. Θα πατήσετε πάνω και θα ανοίξει απευθείας το ψηφοδέλτιο.

3. Ο σύνδεσμος που θα σας έχει σταλεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Σε περίπτωση λάθους μπορείτε να το διορθώσετε, αλλά όταν πατήσετε υποβολή η επιλογή σας οριστικοποιείται.

4. Για να οριστικοποιηθεί η επιλογή σας θα πρέπει υποχρεωτικά να πατήσετε υποβολή».

Και οι... απόδημοι κύριε;

Το απλό, απλούστερο της εσωκομματικής διαδικασίας φέρνει ξανά στο προσκήνιο την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αρνιόταν το δικαίωμα των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν εξ αποστάσεως. Τότε μάλιστα, πρότεινε η ψήφος του απόδημου να μην προσμετράται όπως εάν έπαιρνε το αεροπλάνο και ψήφιζε στο χωριό του, αλλά σε 4 έδρες βουλευτών επικρατείας οι οποίες θα κατανέμονταν ως , Ευρώπης, Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και, Υπολοίπων χωρών. Εκτός αν το ίδιο σύστημα ίσχυε και στους δικούς του χθες, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εάν τα μέλη ΣΥΡΙΖΑ Άπω Ανατολής ψήφισαν Αλέξη, ή έριξαν λευκό. Εκτός εάν η Κουμουνδούρου δίνει δικαιώματα ψηφοφορίας εξ αποστάσεως μόνο στα δικά της μέλη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:50

Πότε μηδενίζεται ο φόρος για τους τρίτεκνους - Πίνακες και παραδείγματα

15:50

ΕΕ: Συμφωνία συνεργασίας ύψους 200 εκατ. ευρώ με τη Γροιλανδία

15:46

Γεωργιάδης: Θα βρούμε λύση για να συνεχιστεί μέσω ΕΟΠΥΥ το πρόγραμμα για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

15:39

Πώς θα γίνει η μείωση τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30% σταδιακά από το 2027 έως το 2029

15:37

Επενδυτικός κουμπαράς για τη νέα γενιά: Πώς θα λειτουργεί και πότε επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού - Αναλυτικά παραδείγματα

15:34

Α. Ροκοφύλλου: «Όραμά μου, απολυτήριο Λυκείου στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας»

15:31

Τα Εμιράτα αναπτύσσουν εναλλακτικές εμπορικές, ενεργειακές διαδρομές μετά τις επιθέσεις του Ιράν

15:24

Το Ισραήλ απειλεί με «ολοκληρωτικό πόλεμο» σε περίπτωση επίθεσης εναντίον οικισμών στη Δυτική Όχθη

15:09

Μερτς: «Τεκτονική αναταραχή» που κλόνισε συθέμελα το CDU η νίκη της AfD

15:07

Στρατηγική συνεργασία της Τειρεσίας και του Όμιλου EpsilonNet

15:03

CEO Fraport: «Στα 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της Fraport AG στη Ελλάδα, έπεται συνέχεια»

15:01

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλό έξι εβδομάδων - Πάνω από 97 δολ. το Brent

15:01

Όλες οι αλλαγές στο τεκμαρτό επαγγελματιών, ταξί – Αναλυτικά παραδείγματα

14:56

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με Ουκρανία και ΗΠΑ

14:56

Σδούκου: «Επί Κυρ. Μητσοτάκη δεν συζητάμε για ελλείμματα, αλλά πώς θα μοιράσουμε το πλεόνασμα»

14:48

ΕΑΕΕ: Άλμα 20,1% στις ασφαλίσεις Ζωής - Στα 3,26 δισ. ευρώ η παραγωγή στο εξάμηνο

14:44

Διπλή αύξηση στους μισθωτούς: Στα 1.000 ευρώ ο κατώτατος το 2028, βελτίωση αποδοχών μέσω μείωσης εισφορών το 2027

14:40

Πού επικεντρώνονται οι πραγματογνώμονες για την συντριβή του Phantom στην Τανάγρα

14:35

«Είδα μπροστά στα μάτια μου να καταρρέει πολυκατοικία» - Ο σεισμός του ’99 στην Αθήνα

14:28

Γερμανία: Οι επιχειρήσεις «φωνάζουν» για ταχύτερες μεταρρυθμίσεις μετά τη νίκη της AfD

14:27

ΕΦΕΤ: Ανάκληση χυμών της «Οικογένειας Χριστοδούλου»

14:27

Ισπανία: Δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη Θέουτα, ενισχύεται η ακροδεξιά

14:24

Σάντσεθ για νίκη AfD: «Η εξτρεμιστική απειλή κερδίζει έδαφος»

14:22

Ο απόλυτος σύμμαχος στην αποτοξίνωση & την ορμονική ισορροπία

14:20

ΕΕ για Μλάντιτς: Ο «εκθειασμός» ενός εγκληματία πολέμου δεν έχει θέση σε μια υποψήφια χώρα

13:49

ΟΗΕ: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει «υπαρξιακό κίνδυνο» για την ανθρωπότητα

13:49

Η ΕΤΕπ στηρίζει την πράσινη αναβάθμιση: Πιλοτικό πρόγραμμα για 20 σχολεία υψηλής ενεργειακής απόδοσης

13:47

Γερμανία: Συμφωνία Volkswagen με Aurelius Capital για πώληση εργοστασίου στο Όσναμπρουκ

13:46

Επίδομα 500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, 400 ευρώ στους συνταξιούχους - Πότε θα πληρωθούν (παραδείγματα)

13:43

«Καμπανάκι» Μυτιληναίου: Έρχεται δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη, αν δεν αλλάξει κάτι