INSIDE OUT

Οι απόδημοι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν με email, Σπίρτζης «τρώει» Τζανακό και Ραγκούση; 

16-05-2022 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι απόδημοι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν με email, Σπίρτζης «τρώει» Τζανακό και Ραγκούση; 

Ξημέρωσα. Όχι λόγω δουλειάς, αλλά για να χαζέψω την κόκκινη πανσέληνο σε συνδυασμό με μερική έκλειψη σελήνης. Η πανσέληνος του Μαΐου, είναι η ωραιότερη. Κόκκινη, σαν το χρώμα των λουλουδιών, την αποκαλούν και bloody moon. Η έκλειψη πάλι, κράτησε μία ώρα και 45 λεπτά, με κορύφωση περίπου στις 06:15 ημερώματα σήμερα. Το κόκκινο φεγγάρι είναι το ωραιότερο, δεν χάνεται με τίποτα.

Οι προεδρικοί εκλογομάγειροι

Εκτός από ‘μένα ξημέρωσαν και οι εφορευτικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Όχι για το φεγγάρι, αν και θα τους ενθουσίαζε το χρώμα, αλλά για την καταμέτρηση των σταυρών για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Πολλοί, πάρα πολλοί οι σταυροί, και τα ψηφοδέλτια – σεντόνια, για να χωρέσουν όλα τα ονόματα. Ειδικά στην Αττική με τις 45άδες η δουλειά της καταμέτρησης θα είναι δύσκολη. Ενώ στην επαρχία η καταμέτρηση θα είναι ευκολότερη. Λίγες ώρες αρκούν.

Σπίρτζης για Γραμματέας;

Από πλευράς Προεδρικών, εκλογομάγειροι ανέλαβαν οι κ.κ. Σπίρτζης, Ρήγας και, (ναι σωστά διαβάζετε,) Νίκος Παππάς. Τσίπρας και Παππάς μπορεί να μην είναι και τόσο κοντά, μετά τα της διακυβέρνησης, όμως δεν είναι και μακριά. Από την δουλειά της τριάδας θα δείξει εάν επιτευχθεί ο στόχος και για την εκλογή Σπίρτζη στη θέση του Γραμματέα του κόμματος την επόμενη μέρα, την οποία ορεγόνταν ένας άλλος πασοκογενής, ο Γιάννης Ραγκούσης, όπως πήρε το αυτί μου στις χθεσινές ουρές.

Χαρά για την προσέλευση

Η ικανοποίηση της Κουμουνδούρου από τη προσέλευση είναι τεράστια. Υπολογίζουν 172.000 μέλη, από τις 61.000 του Μαρτίου. Ο Αλέξης ψήφισε στο Περιστέρι, ενώ η ροή νέων μελών στην εν λόγω περιοχή ήταν πάνω από χίλιοι. Η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, του βγήκε καθώς έσπασε το «αριστερόμετρο», απλοποίησε τα πράγματα και άνοιξε τις πόρτες για να γίνουν μέλη, χιλιάδες ψηφοφόροι του κόμματος. Γενικά όλα δούλεψαν ρολόι. Εντυπωσιακό για ΣΥΡΙΖΑ, τσιμπιούνται και οι ίδιοι.

Νικολακόπουλος system

Την επιτυχία του τεχνικού κομματιού πιστώνεται ο δημοσκόπος Ηλίας Νικολακόπουλος τον οποίο ακούει με προσοχή ο Αλέξης. Σημείωσε (web TV: Αυγή και Κόκκινο), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε να κάνει αυτό το βήμα, ενώ το έλλειμμα της διεύρυνσής του στην βάση καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ’19. «Σήμερα θα βρεθούμε με ένα άλλο κόμμα» είπε. «Με τα μέλη που θα γραφούν, έστω και μόνο για τον Πρόεδρο. Άλλαξε η κουλτούρα του μικρού ΣΥΡΙΖΑ που τον εμπόδιζε να κάνει ανοίγματα. Τώρα του δίνεται η δυνατότητα».

Πικρή διαπίστωση

Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας κι εκεί δεν μάσησε τα λόγια του. «Η ελπίδα ήρθε αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ικανοποίησε τις επιθυμίες της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε κάτι έτσι κι έτσι, δεν ασχολήθηκε με τα λάθη της διακυβέρνησης. Η ελπίδα δεν έχει έρθει ακόμα. Μπορεί να εκφράζει τον θυμό, αλλά την ελπίδα δεν την έχει προσωποποιήσει. Προφανώς και είναι θέμα προσώπων. Το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει την λάμψη του νέου που είχε το ’12. Έχει την εμπειρία του δοκιμασμένου και το βαρίδι της διακυβέρνησης. Οφείλει όμως να ξαναδώσει ένα στίγμα ελπίδας. Έχουν περάσει 10 χρόνια από την περίοδο Μάιος -Ιούνιος του 2012. Σήμερα δεν είμαστε στο σημείο να λέμε ΣΥΡΙΖΑ και ξερό ψωμί» ήταν η πικρή διαπίστωση του εκλογολόγου.

Ψήφισαν και του εξωτερικού

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ψηφοφορίας για τον -μοναδικό- υποψήφιο Πρόεδρο, και τη να Κεντρική Επιτροπή, ήταν αναμφίβολα, η δυνατότητα να ψηφίσουν και οι κάτοικοι του εξωτερικού. Εντυπωσιακή η απλότητα, όπως περιγράφεται στην σχετική εγκύκλιο:

«Οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία, μπορούν να στείλουν στο e-mail: [email protected] τα ακόλουθα στοιχεία, έως την Κυριακή 15/5/2022 στις 16:00:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΧΩΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ E-MAIL

Αναλυτικότερα:

Εάν έχετε γραφτεί μέχρι την έναρξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θα λάβετε email για την εκλογή προέδρου, μετά τις 10πμ που θα γίνει η έναρξη της ψηφοφορίας, με το σύνδεσμο με τον οποίον θα μπορείτε να ψηφίσετε.

Εάν γραφτείτε την ίδια ημέρα και μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, στέλνετε επίσης e-mail στο [email protected] με τα στοιχεία σας και άμεσα θα σας σταλεί το email συμμετοχής σας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

1. Το email θα έχει θέμα: " Πρόσκληση συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Σε περίπτωση που δεν το βρίσκετε στα εισερχόμενα θα πρέπει να το αναζητήσετε είτε στις προωθητικές ενέργειες είτε στα spam.

2. Στο email θα υπάρχει ένας σύνδεσμος που θα οδηγεί κατευθείαν στην πλατφόρμα ψηφοφορίας. Θα πατήσετε πάνω και θα ανοίξει απευθείας το ψηφοδέλτιο.

3. Ο σύνδεσμος που θα σας έχει σταλεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Σε περίπτωση λάθους μπορείτε να το διορθώσετε, αλλά όταν πατήσετε υποβολή η επιλογή σας οριστικοποιείται.

4. Για να οριστικοποιηθεί η επιλογή σας θα πρέπει υποχρεωτικά να πατήσετε υποβολή».

Και οι... απόδημοι κύριε;

Το απλό, απλούστερο της εσωκομματικής διαδικασίας φέρνει ξανά στο προσκήνιο την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αρνιόταν το δικαίωμα των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν εξ αποστάσεως. Τότε μάλιστα, πρότεινε η ψήφος του απόδημου να μην προσμετράται όπως εάν έπαιρνε το αεροπλάνο και ψήφιζε στο χωριό του, αλλά σε 4 έδρες βουλευτών επικρατείας οι οποίες θα κατανέμονταν ως , Ευρώπης, Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και, Υπολοίπων χωρών. Εκτός αν το ίδιο σύστημα ίσχυε και στους δικούς του χθες, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εάν τα μέλη ΣΥΡΙΖΑ Άπω Ανατολής ψήφισαν Αλέξη, ή έριξαν λευκό. Εκτός εάν η Κουμουνδούρου δίνει δικαιώματα ψηφοφορίας εξ αποστάσεως μόνο στα δικά της μέλη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:47

Ράλι δίχως φρένα για το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 100 δολάρια

07:40

Κατώτατος μισθός: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις «ψαλιδίζουν» την πιο γενναία αύξηση - Το επικρατέστερο σενάριο

07:28

Αγορά ενέργειας και κρίση στη Μ. Ανατολή: Τι περιμένουμε και τι δεν περιμένουμε από την ΕΕ 

07:26

Στα «σκαριά» διαγωνισμός από το Υπερταμείο για «λίφτινγκ» στο Καυταντζόγλειο Στάδιο

07:24

ΕΝΦΙΑ 2026: Προ των πυλών ο νέος λογαριασμός - Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

07:14

Ταμείο Ανάκαμψης: Στο μικροσκόπιο και πάλι το «Ελλάδα 2.0» - Στην Αθήνα τα στελέχη της Κομισιόν

07:08

Ο ενεργειακός πληθωρισμός - Κληρώνει για Credia - Ο καλπασμός και το παρελθόν

23:36

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την απώλεια δύο στρατιωτών του στο νότιο Λίβανο

23:14

Ουκρανία: Κοινή παραγωγή όπλων συζήτησαν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρομπ Γιέτεν

22:48

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βανδάλισαν γλυπτό στο κέντρο της πόλης

22:16

Μαρινάκης: Στόχος είναι κάθε γυναίκα να έχει ίσες ευκαιρίες και να νιώθει ασφαλής

21:47

Λίβανος: Στους 394 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:18

Δένδιας: Ημέρα τιμής και ευγνωμοσύνης για την ανεκτίμητη συμβολή της γυναίκας σε κάθε πτυχή ζωής

20:59

Ισραήλ: Ο πόλεμος θα πάρει ακόμα πολύ καιρό λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου

20:51

Θεσσαλονίκη: Συνολικά πέντε πτήσεις από την Κύπρο έφθασαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

20:42

Επικοινωνία Δένδια με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπ. Άμυνας του Κατάρ

20:35

Πάπας Λέων ΙΔ': Να σταματήσει ο τρομερός θόρυβος που προκαλούν οι βόμβες και τα όπλα

20:30

Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τραμπ είχαν συνομιλία με θέμα τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

20:08

Τραμπ: Εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων για την κατάσχεση του ουρανίου του Ιράν

19:52

SKY express: Παράταση ακύρωσης πτήσεων προς και από το Τελ Αβίβ έως και το Σάββατο 14 Μαρτίου

19:47

Σαουδική Αραβία: Δύο νεκροί από ιρανικό πλήγμα στο Αλ-Χαρτζ

19:21

Γερμανία: Οι Πράσινοι οριακά μπροστά από το CDU στις εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης

19:00

Πόλεμος, πληθωρισμός και επιτόκια: Το Eurogroup σε ρόλο «πυροσβέστη»

18:54

Κλειστά αύριο τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό

18:37

Πιερρακάκης: Κορυφή της ατζέντας του Eurogroup οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στο ενεργειακό κόστος

18:00

Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες – Ο ρόλος της Ελλάδας

17:56

Γάζα: Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από μία αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών

17:23

MWC26 Barcelona: Η ισπανική startup Biorce ο νικητής των φετινών βραβείων 4YFN26

17:13

ΗΠΑ: Οι τιμές πετρελαίου θα πέσουν όταν καταστρέψουμε τις ιρανικές επιθετικές δυνατότητες στο Ορμούζ

16:50

Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στα χέρια εντελώς ανεύθυνων ανθρώπων