INSIDE OUT

Ο Κυριάκος δηλώνει και... κρατιστής - Τι κάνει ο Γιώργος μετά τα μεσάνυχτα;

24-11-2021 | 07:36
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Γίνεται της τρελής από δουλειά. Κι έχει έναν καιρό χάλια και βροχή. Βάζω λιγότερα φύλλα απ’ ότι συνήθως γιατί η έξτρα υγρασία μου χαλάει την συγκέντρωση. Θέλω καθαρούς υδρατμούς δάφνης για να λειτουργήσω λέμε. Πέντε και σήμερα λοιπόν για το debate των 5 πλην ΓΑΠ, στην ΕΡΤ. Όμως αύριο έχει Ημέρα των Ευχαριστιών κι ο επισκέπτης μου εκτός από καλαμπόκι, μου έφερε μια καταπληκτική, (έτσι λέει), συνταγή για ένα casserole. Στην επιφάνεια θα βάλω και κάτι μαστιχωτά, πραγματάκια, μάρσμελοου λέει, να λιώσουν για γλυκύτητα. Το' πε τόσες φορές που το ‘πιασα το υπονοούμενο. Κι εκεί που χάθηκα λίγο στο casserole, πέφτουν ξαφνικά μπροστά μου «βροχή» καμιά εικοσαριά ταχυδρομικά περιστέρια. Notifications τα λένε τώρα. Σκιάχτηκα. Τέτοια ώρα; 1:30 μετά τα μεσάνυχτα; Τι στο καλό, αφού ο Χαρδαλιάς έφυγε απ’ την Πολιτική Προστασία. Ήταν απ’ τον ΓΑΠ. Χαλάρωσα. Κάτι μου θύμιζε όμως η ώρα.

Σας είπα ότι έχω μνήμη ελέφαντα. 1:35 μετά τα μεσάνυχτα ήταν το Σεπτέμβριο του 2010 που ο Παπανδρέου έκανε ανασχηματισμό. Άνθρωπός μου ξεκάθαρα. Της νύχτας. Ήταν ένα υπέροχο σχήμα. Την άλλη μέρα, κάπως νυσταγμένοι όλοι, βγήκαν και φωτογραφία.

Θυμάμαι τα βασικά: Φουλ ενισχυμένος ο Γιάννης Ραγκούσης ως Εσωτερικών και Προεδρίας, στο Ανάπτυξης ο Χρυσοχοΐδης, Επικρατείας Παμπούκης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και Μανώλης Όθωνας, Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος, Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, Πολιτισμού Γερουλάνος. Πώς τα φέρνει όμως η ζωή, ε; με όλους, εκτός απ’ τον Χρηστίδη που λογικά μόλις έβγαζε τις πάνες, είναι τώρα αντίπαλοι υποψήφιοι Πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ. Στον μοναδικό παγκοσμίως μεταμεσονύχτιο ανασχηματισμό πάντως, ο ΓΑΠ απομάκρυνε την Μπατζελή. Όμως η Κατερίνα δεν του κράτησε ποτέ κακία. Δίπλα του ήταν συνέχεια στη Λαμία.

Ζωροαστρική συνέντευξη

Αφήνω πίσω μου το πασοκικό deja vu εξαιτίας της ώρας και κοιτάω μπροστά. Δεν μένω στον Ρινόκερο-Μπερανζέ-Σερβετάλη και στην αναπόφευκτη έλξη με το Λάκη Λαζόπουλο. Βλέπω να τους ρουφάει η τρύπα των ανεμβολίαστων και να παίρνουν τη θέση τους στο χωροχρόνο. Προτιμώ να δοκιμάσω μια παγωμένη cobra.

...και ν’ απολαύσω τις αιχμηρές, και ευγενικές συνάμα, ερωτήσεις του Lord Bilimoria, Προέδρου της Συνομοσπονδίας των Βρετανών Βιομηχανιών, στο δικό μας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ινδικής καταγωγής εκατομμυριούχος μέσα σε λίγα λεπτά, κατάφερε να κάνει ουσιαστικές ερωτήσεις και να βγάλει πράγμα. Τον βοηθάει η θρησκεία του. Σαφώς. «Η ενεργός συμμετοχή στη ζωή, μέσω καλών σκέψεων, καλών λόγων και καλών πράξεων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ευτυχίας και τη διατήρηση της τάξης», είναι ένα από τα δόγματα του Ζωροαστρισμού, αυτής της πολύ παλιάς θρησκείας. Τόσο παλιάς σαν κι εμένα.

Ρωτάει Κυριάκο

Χθες ήταν λοιπόν η δεύτερη μέρα του ετήσιου Συνεδρίου των Βρετανικών Βιομηχανιών των 190.000 μελών. (Η πρώτη πέρασε με τον Μπόρις Τζόνσον να υμνεί Peppa Pig σας τα’ πα χθες). Ο Bilimoria, δεν είναι κανένας τυχαίος. Γεννήθηκε και πήρε την βασική εκπαίδευση στην Ινδία, αλλά όταν συνέχισε στη Μ. Βρετανία έφτασε να ηγηθεί για δύο χρόνια της ομάδας debate του Κέιμπριτζ εναντίον της Οξφόρδης. «Ο κόσμος θαύμασε εσάς και την Ελλάδα τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Πώς το πετύχατε και ποια είναι η στρατηγική σας τώρα;». «Το χρέος σας ήταν 200% του ΑΕΠ, ποια η στρατηγική σας εκείνη την εποχή; Και τι έχει αλλάξει με όρους ανάκαμψης μετά την πανδημία;», «Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόσατε για να γίνει η Ελλάδα τόσο ελκυστικός προορισμός; Για τους φορολογικούς συντελεστές και κάθε είδους κίνητρα;». «Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος;» «Πώς βλέπετε την σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία; Έχετε άποψη για το θέμα;».

Τα ‘χώνει σε Μπόρις

Ο Ζωροάστρης Λόρδος είναι και του λιμανιού και του σαλονιού. Εμπνεύστηκε την Cobra σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στο Fulham. Η ιδέα, του είχε έρθει, όταν φοιτητής ακόμα στο Κέιμπριτζ κι έτρωγε ινδικό, και παρατήρησε πως η lager οδηγούσε σε δυσπεψία ενώ η ale ήταν πολύ πικρή για το το κάρυ. Πήγε λοιπόν σ' ένα concept για μια μπύρα που είχε 'the refreshing qualities of a lager' but the 'smoothness and drinkability of an ale', και να ταιριάζει τέλεια με το ινδικό. Και μετά έγινε εκατομμυριούχος. Σκληρός επικριτής του Μπόρις όταν φάνηκαν τα προβλήματα με την έλλειψη των 100.000 οδηγών φορτηγών εξαιτίας του brexit. Οι παρατηρήσεις των τηλεθεατών του Κυριάκου – Good Morning Britain, τις προάλλες «φέρτε μας αυτόν και πάρτε τον Μπόρις», σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητες. Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω πως ακριβώς βρέθηκε χθες ο Λόρδος να κάνει ερωτήσεις στον Μητσοτάκη την δεύτερη μέρα στο Συνέδριο των Βρετανών Βιομηχάνων, αλλά έχω τις υποψίες μου.

Κι όμως: Ο Κυριάκος είναι κρατιστής

Βέβαια, καμία υποψία δεν θα με οδηγούσε στην αποκάλυψη ότι ο Κυριάκος θα εκστόμιζε τη φράση «θεωρώ τον εαυτό μου φιλελεύθερο, με την έννοια του όρου όπως διαμορφώθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχει ρόλος για ένα ισχυρότερο κράτος». Κι όμως, το είπε απαντώντας στην ερώτηση του Bilimoria, πώς βλέπει την ισορροπία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις όταν συνεργάζονται. Θα είναι υπέροχα τα μελλοντικά debate με Αλέξη και Κυριάκο. Να το θυμηθείτε.

Γιάνης Βόλτεμορ

Μένοντας στα σκοτεινά δάση και κάστρα του βορρά, έριξα μια ματιά και στην συζήτηση του Γιάνη με Τσόμσκι και Πέττιφορ για το Κλίμα. Έγινε μια βδομάδα πριν από το DiEM25. Δεν ήταν όπως του Κυριάκου στο Good Morning Britain βέβαια, ούτε κάλεσαν τον Γιάνη οι Βρετανοί Βιομήχανοι. Όμως λάτρεψα τα σχόλια.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store

19:21

Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

19:07

Χαρδαλιάς: Bάζουμε τέλος στα «φακελάκια» - Μόνο ψηφιακά τα αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης και η άρση παρακράτησης

18:55

Ν. Δένδιας: Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας

18:52

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας

18:48

ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

18:40

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο - Μείωση 5,7% από το 2023

18:31

Ο Αρμάνι δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO για τον οίκο του