INSIDE OUT

Ο Κυριάκος δηλώνει και... κρατιστής - Τι κάνει ο Γιώργος μετά τα μεσάνυχτα;

24-11-2021 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Γίνεται της τρελής από δουλειά. Κι έχει έναν καιρό χάλια και βροχή. Βάζω λιγότερα φύλλα απ’ ότι συνήθως γιατί η έξτρα υγρασία μου χαλάει την συγκέντρωση. Θέλω καθαρούς υδρατμούς δάφνης για να λειτουργήσω λέμε. Πέντε και σήμερα λοιπόν για το debate των 5 πλην ΓΑΠ, στην ΕΡΤ. Όμως αύριο έχει Ημέρα των Ευχαριστιών κι ο επισκέπτης μου εκτός από καλαμπόκι, μου έφερε μια καταπληκτική, (έτσι λέει), συνταγή για ένα casserole. Στην επιφάνεια θα βάλω και κάτι μαστιχωτά, πραγματάκια, μάρσμελοου λέει, να λιώσουν για γλυκύτητα. Το' πε τόσες φορές που το ‘πιασα το υπονοούμενο. Κι εκεί που χάθηκα λίγο στο casserole, πέφτουν ξαφνικά μπροστά μου «βροχή» καμιά εικοσαριά ταχυδρομικά περιστέρια. Notifications τα λένε τώρα. Σκιάχτηκα. Τέτοια ώρα; 1:30 μετά τα μεσάνυχτα; Τι στο καλό, αφού ο Χαρδαλιάς έφυγε απ’ την Πολιτική Προστασία. Ήταν απ’ τον ΓΑΠ. Χαλάρωσα. Κάτι μου θύμιζε όμως η ώρα.

Σας είπα ότι έχω μνήμη ελέφαντα. 1:35 μετά τα μεσάνυχτα ήταν το Σεπτέμβριο του 2010 που ο Παπανδρέου έκανε ανασχηματισμό. Άνθρωπός μου ξεκάθαρα. Της νύχτας. Ήταν ένα υπέροχο σχήμα. Την άλλη μέρα, κάπως νυσταγμένοι όλοι, βγήκαν και φωτογραφία.

Θυμάμαι τα βασικά: Φουλ ενισχυμένος ο Γιάννης Ραγκούσης ως Εσωτερικών και Προεδρίας, στο Ανάπτυξης ο Χρυσοχοΐδης, Επικρατείας Παμπούκης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και Μανώλης Όθωνας, Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος, Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, Πολιτισμού Γερουλάνος. Πώς τα φέρνει όμως η ζωή, ε; με όλους, εκτός απ’ τον Χρηστίδη που λογικά μόλις έβγαζε τις πάνες, είναι τώρα αντίπαλοι υποψήφιοι Πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ. Στον μοναδικό παγκοσμίως μεταμεσονύχτιο ανασχηματισμό πάντως, ο ΓΑΠ απομάκρυνε την Μπατζελή. Όμως η Κατερίνα δεν του κράτησε ποτέ κακία. Δίπλα του ήταν συνέχεια στη Λαμία.

Ζωροαστρική συνέντευξη

Αφήνω πίσω μου το πασοκικό deja vu εξαιτίας της ώρας και κοιτάω μπροστά. Δεν μένω στον Ρινόκερο-Μπερανζέ-Σερβετάλη και στην αναπόφευκτη έλξη με το Λάκη Λαζόπουλο. Βλέπω να τους ρουφάει η τρύπα των ανεμβολίαστων και να παίρνουν τη θέση τους στο χωροχρόνο. Προτιμώ να δοκιμάσω μια παγωμένη cobra.

...και ν’ απολαύσω τις αιχμηρές, και ευγενικές συνάμα, ερωτήσεις του Lord Bilimoria, Προέδρου της Συνομοσπονδίας των Βρετανών Βιομηχανιών, στο δικό μας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ινδικής καταγωγής εκατομμυριούχος μέσα σε λίγα λεπτά, κατάφερε να κάνει ουσιαστικές ερωτήσεις και να βγάλει πράγμα. Τον βοηθάει η θρησκεία του. Σαφώς. «Η ενεργός συμμετοχή στη ζωή, μέσω καλών σκέψεων, καλών λόγων και καλών πράξεων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ευτυχίας και τη διατήρηση της τάξης», είναι ένα από τα δόγματα του Ζωροαστρισμού, αυτής της πολύ παλιάς θρησκείας. Τόσο παλιάς σαν κι εμένα.

Ρωτάει Κυριάκο

Χθες ήταν λοιπόν η δεύτερη μέρα του ετήσιου Συνεδρίου των Βρετανικών Βιομηχανιών των 190.000 μελών. (Η πρώτη πέρασε με τον Μπόρις Τζόνσον να υμνεί Peppa Pig σας τα’ πα χθες). Ο Bilimoria, δεν είναι κανένας τυχαίος. Γεννήθηκε και πήρε την βασική εκπαίδευση στην Ινδία, αλλά όταν συνέχισε στη Μ. Βρετανία έφτασε να ηγηθεί για δύο χρόνια της ομάδας debate του Κέιμπριτζ εναντίον της Οξφόρδης. «Ο κόσμος θαύμασε εσάς και την Ελλάδα τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Πώς το πετύχατε και ποια είναι η στρατηγική σας τώρα;». «Το χρέος σας ήταν 200% του ΑΕΠ, ποια η στρατηγική σας εκείνη την εποχή; Και τι έχει αλλάξει με όρους ανάκαμψης μετά την πανδημία;», «Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόσατε για να γίνει η Ελλάδα τόσο ελκυστικός προορισμός; Για τους φορολογικούς συντελεστές και κάθε είδους κίνητρα;». «Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος;» «Πώς βλέπετε την σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία; Έχετε άποψη για το θέμα;».

Τα ‘χώνει σε Μπόρις

Ο Ζωροάστρης Λόρδος είναι και του λιμανιού και του σαλονιού. Εμπνεύστηκε την Cobra σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στο Fulham. Η ιδέα, του είχε έρθει, όταν φοιτητής ακόμα στο Κέιμπριτζ κι έτρωγε ινδικό, και παρατήρησε πως η lager οδηγούσε σε δυσπεψία ενώ η ale ήταν πολύ πικρή για το το κάρυ. Πήγε λοιπόν σ' ένα concept για μια μπύρα που είχε 'the refreshing qualities of a lager' but the 'smoothness and drinkability of an ale', και να ταιριάζει τέλεια με το ινδικό. Και μετά έγινε εκατομμυριούχος. Σκληρός επικριτής του Μπόρις όταν φάνηκαν τα προβλήματα με την έλλειψη των 100.000 οδηγών φορτηγών εξαιτίας του brexit. Οι παρατηρήσεις των τηλεθεατών του Κυριάκου – Good Morning Britain, τις προάλλες «φέρτε μας αυτόν και πάρτε τον Μπόρις», σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητες. Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω πως ακριβώς βρέθηκε χθες ο Λόρδος να κάνει ερωτήσεις στον Μητσοτάκη την δεύτερη μέρα στο Συνέδριο των Βρετανών Βιομηχάνων, αλλά έχω τις υποψίες μου.

Κι όμως: Ο Κυριάκος είναι κρατιστής

Βέβαια, καμία υποψία δεν θα με οδηγούσε στην αποκάλυψη ότι ο Κυριάκος θα εκστόμιζε τη φράση «θεωρώ τον εαυτό μου φιλελεύθερο, με την έννοια του όρου όπως διαμορφώθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχει ρόλος για ένα ισχυρότερο κράτος». Κι όμως, το είπε απαντώντας στην ερώτηση του Bilimoria, πώς βλέπει την ισορροπία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις όταν συνεργάζονται. Θα είναι υπέροχα τα μελλοντικά debate με Αλέξη και Κυριάκο. Να το θυμηθείτε.

Γιάνης Βόλτεμορ

Μένοντας στα σκοτεινά δάση και κάστρα του βορρά, έριξα μια ματιά και στην συζήτηση του Γιάνη με Τσόμσκι και Πέττιφορ για το Κλίμα. Έγινε μια βδομάδα πριν από το DiEM25. Δεν ήταν όπως του Κυριάκου στο Good Morning Britain βέβαια, ούτε κάλεσαν τον Γιάνη οι Βρετανοί Βιομήχανοι. Όμως λάτρεψα τα σχόλια.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:28

Καρύδας: Ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει εθνική ασφάλεια – Τα οφέλη του GREGY για Ελλάδα και Ευρώπη

18:19

Eurobank: Στις 15 Ιουνίου η έναρξη καταβολής μερίσματος για τη χρήση 2025

18:13

Θεμιστοκλέους: «Μειωμένος κατά πολύ ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα»

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη παρά τα κέρδη στις τράπεζες

17:46

Η Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους στην άσφαλτο παρά τη μείωση των τροχαίων

17:41

Γαλλία: Θολό το τοπίο των υποψηφίων για την προεδρία περίπου 10 μήνες πριν τις εκλογές

17:41

Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε όσους αποκλείουν τα Στενά του Ορμούζ

17:38

Αύξηση 8,7% στα ασφαλιστήρια κατοικίας το 2025

17:36

Ιράν: 15 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

17:34

Zealand Pharma: Επιπλοκές με το φάρμακo για απώλεια βάρους - Κατακρημνίζεται η μετοχή

17:34

Κεραμέως: «Πάνω από 738.000 πολίτες έχουν ήδη ενισχύσει τις δεξιότητές τους μέσω του εθνικού προγράμματος κατάρτισης»

17:33

ΕΕ: 47 δισ. ευρώ κόστισαν στην αγορά ενέργειας οι τελευταίες 10 ημέρες πολέμου στη Μέση Ανατολή

17:28

Δήμας: Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνονται Ε65, επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης και τα πρώτα 10 χιλιόμετρα του νέου ΒΟΑΚ

17:16

Πυρκαγιά σε ινδικό πετρελαιοφόρο ανοικτά των ακτών του Ομάν

17:02

ΔΟΑΕ: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ιράν πληροφορίες «χωρίς καθυστέρηση» για το πυρηνικό υλικό του

16:52

Κάλεσμα Κομισιόν για υλοποίηση των κανόνων για την ισότητα των αμοιβών στην ΕΕ

16:52

Wall Street: Στην αντεπίθεση ο Nasdaq με φόντο την παύση επιθέσεων στη Μέση Ανατολή

16:48

DiscoverEU: 40.912 νέοι και νέες ηλικίας 18 ετών θα γνωρίσουν την Ευρώπη

16:45

Πλαστικά Θράκης: Διανομή μερίσματος 0,16 ευρώ/μετοχή - Από 19 Ιουνίου η καταβολή

16:41

ΙΟΒΕ: Σε τρεις άξονες οι ανισότητες στην υγεία

16:38

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Περαχώρα Κορινθίας

16:34

«Μεταγραφή» στον S&P 500 για Marvell Technology - Προσυνεδριακό άλμα της μετοχής

16:28

ΡΑΑΕΥ: Ολοκληρώνεται η πιστοποίηση και των 14 ΦοΔΣΑ - Προϋπόθεση για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις

16:21

Η Ingredion εξαγοράζει την Tate & Lyle για 3,6 δισ. δολάρια

16:20

Aegean: Ενισχύει τη συνδεσιμότητα Ελλάδας - Ισλανδίας μέσω συνεργασίας με την Icelandair

16:20

Γάζα: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα

16:16

Shoko Kawata: Η νεότερη δήμαρχος της Ιαπωνίας γράφει ξανά ιστορία

16:15

Αγνοεί το tech sell off ο CEΟ της Nvidia: «Είναι ευκαιρία για επενδύσεις»

16:00

Χεζμπολάχ: «Καμία άμεση επαφή» με τον Τραμπ

15:54

ΚΕΚΡΟΨ: Τι έρχεται για Λαύριο, Π. Ψυχικό και Παλαιά Αγορά