INSIDE OUT

Σύντροφοι, μπερδέψαμε τα σοσιαλιστικά μπούτια μας

28-05-2021 | 07:43
Μοιράσου το

Ο  Φαναράς φταίει για όλα 

Αυτός ο Φαναράς κάνει μεγάλη ζημιά κάθε φορά που βγάζει δημοσκόπηση. Δεν ξέρω τι φύλλα παίρνει, αλλά μου κόβει δουλειά. Πέφτει μέσα. Το έκανε το 2000, το 2009, το 2012, το 2014, το 2015 και το 2019. Μ’ αυτό τον λιτό πρόλογο εισέρχομαι στο κυρίως θέμα που είναι ‘κάτι τρέχει στην Σοσιαλιστική Διεθνή’. Ένας φίλος που ήρθε προχθές να με ρωτήσει αν θ’ ανέβει η τιμή του αργύρου στην Ιωνία –έχω και τέτοια, μη νομίζετε πως βγαίνει μεροκάματο μόνο με τον Θεμιστοκλή-, μου είπε τα εξής: Ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί μεγάλο πρέσινγκ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Εκεί τον καλούν βέβαια ως παρατηρητή κλπ αλλά η πόρτα δεν ανοίγει. 

Βλέπει μετά κι αυτός τον Φαναρά φυσικά και αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να κάνει για ν’ ανέβει δημοσκοπικά. Αφού δεν τον ΄παίζουν’ οι ευρωπαίοι διαρρέει ότι έχει καλές σχέσεις με τους Διεθνείς Σοσιαλιστές. Εκεί που Πρόεδρος όμως είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Αλέξης δεν λέει ψέματα. Άλλωστε ποιοι είναι μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σήμερα; Πολύ Νότια Αμερική, δηλαδή Βενεζουέλα, Βολιβία, κλπ, Αφρική, Μέση Ανατολή. Από Ευρώπη όχι πολλά πράγματα. Ακόμα και Γερμανοί και Αυστριακοί έχουν φύγει. 

Ο ρόλος ΓΑΠ

Ο ΓΑΠ όμως, μου λέει η γάργαρη πηγή μου, δεν θέλει να μπει ως μεσάζων του Αλέξη. Ωστόσο επειδή στο Κιναλ έχουν εσωκομματικές εκλογές δεν τον πειράζει να ‘ακούγεται’ γενικώς. Άρα τι έχουμε; Διαρροές Αλέξη και μη διάψευση διαρροών ΓΑΠ. Το παιχνίδι το κάνουν γνήσια παπανδρεικα στελεχη όπως ο Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Ελενόπουλος από την μια πλευρά. Ρόλο έχει και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία παρ’ ότι έκανε το εμβόλιο τον Φεβρουάριο, αν δεν κάνω λάθος, ασχολείται ενεργά ως σύμβουλος του Προέδρου του Συριζα-Προοδευτική Συμμαχία. Θυμίζω ότι η κ. Βάρτζελη ήταν η εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου τόσο πολύ πριν, όσο και κατά την διάρκεια της Πρωθυπουργίας του. Στο πλευρό του Αλέξη, θα δούμε τις θα πετύχει. Ειδικότητά της πάντως, να ‘φτιάχνει’ πρωθυπουργούς όπως λένε οι φίλοι της. Ναι αλλά τους πρώην;

Τι θα κάνει η οικογένεια 

Δεν ξέρω πως θα χειριστεί το παιχνίδι του Αλέξη με την Σοσιαλιστική Διεθνή ο ΓΑΠ.  Και δεν θέλω καν να σκεφτώ ότι κάνει ‘παιγνίδι’ με τον Συριζα. Υποψιάζομαι όμως ότι η οικογένεια Παπανδρέου μάλλον σκέφτεται σοβαρά να μην, ασχοληθεί ενεργά σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση σε ότι αφορά το Κιναλ. Η εκτίμηση που κάνουν, -σύμφωνα με τον μυστηριώδη πληροφοριοδότη μου που κάνει δουλειές στην Ιωνία-, γέρνει, ως προς το ότι θα υπάρχουν πολύ μεγάλες ανακατατάξεις στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική. Τεράστιες αλλαγές στον χώρο. Έτσι λοιπόν ‘ζυγίζουν’ να κάνουν την κίνηση μετά από αυτές.  Ίσως με τον Αντρίκο, που κρατά χαμηλό πολιτικό προφίλ αλλά υψηλά επιστημονικό. Και μάλιστα σε χώρο προνομιακό της εποχής,  καθ’ ότι ο άνθρωπος ασχολείται με την κλιματική αλλαγή, από τότε που πχ ο Νίκος Ανδρουλάκης πήγαινε νηπιαγωγείο. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης 

Φυσικά δεν πέταξα το όνομα δήθεν τυχαία. Ο wannabe υποψήφιος Πρόεδρος του Κιναλ, νυν ευρωβουλευτής, διοργανώνει την άλλη Τετάρτη 2 Ιουνίου διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Θέμα ο νέος κλιματικός νόμος κλπ. Μεταξύ των ομιλητών πρώτος πρώτος στην σειρά ο Αντρίκος Παπανδρέου. Θυμίζω ότι στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση του Κινήματος Αλλαγής ο καθηγητής της οικογένειας έλεγε πως θα βοηθήσει το Νίκο. 

Οι ταπωμένοι 

Αυτό που δεν θα βοηθήσει τον Βασίλη Κεγκέρογλου πάντως, είναι μερικές φορές μια αίσθηση αλαζονείας που παρατηρώ στην εκφορά του λόγου. Χθες, στην συζήτηση του νομοσχεδίου Βορίδη που καταργεί την απλή αναλογική στους Δήμους και τις Περιφέρειες, και πολλά ακόμα έκανε σχόλιο για την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων σε συνδυασμό με την μείωση των μελών Δημοτικών συμβουλίων. «Δηλαδή τι πάτε να κάνετε, να αυξήσετε τους …ταπωμένους;» είπε. Και μετά εξήγησε στον απορημένο Βορίδη ότι εννοεί αυτούς που αποτυγχάνουν. Τους λένε έτσι από τις «τάπες» που μαζεύουν. Τι να πω, δεν είχε δώσει δικαίωμα...

Κλείνω, καθ’ ότι σαββατοκύριακο μπροστά με μια φωτό-ανάσα: Ο Πρωθυπουργός και ο Πίνατ στην είσοδο του Μαξίμου περιμένουν τον Νταβίντ Σασόλι. Προβλέπω ότι αν συνεχιστεί αυτό, σε λίγο ο Πίνατ θα ζητήσει βαρέα και ανθυγιεινά. Είπαμε να τον υιοθετήσει, αλλά εδώ έχει πήξει στην δουλειά ο γλυκούλης μου. 

Εικόνα

Σας φιλώ 

Η Πυθία 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.