Το νομοθετικό έργο αρχίζει
Οι σημερινές ανακοινώσεις για το σχέδιο νόμου «Παρεμβάσεις για ένα κράτος πιο φιλικό στους πολίτες» από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, σημαίνουν και την εκκίνηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που πρόσφατα παρουσιάστηκαν σε πλαίσιο του σχεδιασμού του 2026. Πιο απλές καθημερινές συναλλαγές με το κράτος αλλά και λύση για ιδιώτες των οποίων την περιουσία διεκδικεί επί δεκαετίες το κράτος.
Ο κανόνας του χρέους
Άνοιξε και η κουβέντα - μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία - περί συνταγματικά κατοχυρωμένων διασφαλίσεων για τη δημοσιονομική σταθερότητα. Σαφής πρόταση δεν ανακοινώθηκε, ούτε υπάρχει, όλα είναι στα σκαριά.
Ο πιο γνωστός κανόνας είναι το γερμανικό «φρένο» χρέους. Αλλά και στη Γερμανία ακόμη πλέον πιέζονται. Το σίγουρο είναι πως δεν θέλουμε ξανά να βιώσουμε δημοσιονομικές περιπέτειες. Το ζητούμενο είναι πως η μείωση του χρέους θα μπορεί να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και την ευημερία.
Σε θέση αναμονής στην ΕΚΤ
Οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια κίνηση από πλευράς Κριστίν Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ, ως θεσμικός παράγοντας του κοινού νομίσματος, παρατηρεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα την κατάσταση και δηλώνει έτοιμη να δράσει αν και η ψυχραιμία θα είναι παρούσα.
Ωστόσο, πριν οριστικοποιηθεί η κατάσταση με τη Γροιλανδία και διαμορφωθούν ενδεχομένως νέες εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, η ΕΚΤ έχει να δει και τον τρόπο με τον οποίον θα δράσει η FED η οποία μετά την αλλαγή ηγεσίας -που αναμένεται τον Μάρτιο- μπορεί να γίνει πιο επιθετική στη μείωση επιτοκίων.
Άλλη μια «ακμαία έκδοση»
Το νέο ομόλογο της Alpha Bank έσπασε ταμεία με προσφορές πάνω από 3,5 δισ. ευρώ για 750 εκατ. ευρώ έκδοση. Η έκδοση ήταν senior preffered και διάρκειας 7 ετών με δυνατότητα ανάκλησης το 6o έτος.
Μάλιστα, η τράπεζα έδωσε τη δυνατότητα στους κατόχους ομολόγου 450 εκατ. ευρώ που ανακαλείται τον Ιούνιο του 2026 να το ρευστοποιήσουν τώρα ανταλλάσσοντάς το με το νέο ομόλογο. Την ίδια στιγμή η τράπεζα γνωστοποιούσε ότι η JPMorgan Chase & Co. κατέχει έμμεσα από τις 29 Ιανουαρίου ποσοστό 1,21% των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας, μέσω 27,98 εκατ. μετοχών.
Παιγνίδι να γίνεται
Στα 235 εκατ. ευρώ έφτασε η χρηματιστηριακή αξία της Lavipharm, η οποία έτσι ξαφνικά εδώ και μέρες κάνει ένα τρελό ράλι. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα για τον λόγο της ανόδου. Γιατί στα καλά καθούμενα, όπως έχουμε ξαναγράψει εδώ από αυτή τη στήλη, η συγκεκριμένη μετοχή δεν μπορεί να ανεβαίνει. Άρα υπάρχουν κάποιοι που πολύ απλά αγοράζουν και κάνουν... παιχνίδι και προφανώς έχουν εικόνα των αποτελεσμάτων χρήσης. Βέβαια με αποτελέσματα θα γίνει και η αποτίμηση.
Τρελαίνει τους αναλυτές
Κατά τα λοιπά έχουν τρελαθεί οι αναλυτές με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Έτσι ήλθε μια ακόμα θετική ανάλυση από την Mediobanca, η οποία αύξησε την τιμή στόχο από τα 30 ευρώ στα 45,7 ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό άνω του 50%. Η ιταλική τράπεζα ποντάρει στο κλειδί των παραχωρήσεων και τη μακροχρόνια απόδοσή του, τα νέα έργα και φυσικά τη συμφωνία με την Motor Oil.
Η άποψη της αγοράς
Ο Απόστολος Βακάκης είπε πάλι αυτά τα ωραία που λέει συνήθως στη Γενική Συνέλευση αλλά οι μέτοχοι υποθέτουμε ότι δεν έγιναν σοφότεροι, όπως άλλωστε συνήθως γίνεται. Γιατί δεν νομίζουμε ότι προσθέτει κάτι η ρήση πως η εταιρεία δεν κυνηγά τις απόψεις της αγοράς. Και αυτό διότι πολύ απλά η άποψη της αγοράς είναι αυτή που μετρά και είτε σε στέλνει στα ύψη ή στα τάρταρα. Αυτή την περίοδο για την Jumbo η άποψη αυτή είναι γεμάτη με αμφιβολίες.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.