BACKSTORY

Τα μηνύματα της ΔΕΘ – Ένα νέο οικοσύστημα – To deal για τις Γούρνες

08-09-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μηνύματα της ΔΕΘ – Ένα νέο οικοσύστημα – To deal για τις Γούρνες

Τα μηνύματα της ΔΕΘ

Τα μηνύματα από το πακέτο μέτρων των 1,7 δισ. ευρώ απευθυνόταν σε ένα πολύ ευρύ ακροατήριο. Λιγότεροι φόροι στη μεσαία τάξη, ακόμη λιγότεροι στα νοικοκυριά με παιδιά και καθόλου ή ελάχιστοι σε νέους έως 30 ετών ήταν το κυρίως «μενού». Τα παραπάνω πλαισιώθηκαν από το άνοιγμα προς την περιφέρεια (κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μειωμένος ΦΠΑ σε ακριτικά μικρά νησιά του Αιγαίου), τους συνταξιούχους αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ήταν όμως εμφανής η προσπάθεια προσέγγισης της νεότερης γενιάς και σε αυτή την κατεύθυνση ασφαλώς οι φοροελαφρύνσεις βοηθούν, όπως και το πακέτο για τη στέγη (που αναφέρθηκε μόνο στη συνέντευξη τύπου). Όμως, το σημείο κλειδί για τους νέους μελλοντικά είναι το που θα διαμορφωθούν οι μισθοί ως απότοκο της ανάπτυξης. Και τούτο είναι κομβικό λόγω της γήρανσης….

Τα τραπεζικά νέα από τη ΔΕΘ

Δεν μπορεί να πει κανείς πως δεν καταγράφηκαν τραπεζικά νέα στη διεθνή έκθεση. Ο κ. Εξάρχου σε μια σύντομη επισκόπηση για τον 5 τραπεζικό πυλώνα είπε πως ότι από τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της Παγκρήτιας Τράπεζας, της Τράπεζας Αττικής και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, σήμερα με την επικείμενη εξαγορά της HSBC Μάλτας από την Credia Bank, θα οδηγήσει σε ενίσχυση της αξίας της τράπεζας, σε μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2,5 δισ., με μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο

Ένα νέο οικοσύστημα

Aπό την άλλη πλευρά στη στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που αποτελεί «την αφετηρία για τη διαμόρφωση ενός νέου οικοσυστήματος παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Deputy CEO του Ομίλου Alpha Bank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης με τον CEO των ΕΛΤΑ Γρηγόρη Σκλήκα, στο Growthfund Agora της ΔΕΘ. Το οικοσύστημα αυτό συνδυάζει μεταφορές, χρηματοοικονομικά προϊόντα, σύγχρονη τεχνολογία και συστήματα πληρωμών, παρέχοντας ολιστικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας».

Η Γαλλία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα

Κρίσιμη ημέρα για τη Γαλλία αλλά και για τις αγορές καθώς κρίνεται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης και κατ επέκταση η εφαρμογή των μέτρων μείωσης του ελλείματος που έχουν ανακοινωθεί. Αν δεν εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση οι αναταράξεις στις αγορές θα συνεχιστούν ενώ υπάρχει και ο φόβος αστάθειας στη ζώνη του Ευρώ καθώς ήδη τα Γαλλικά ομόλογα παίζουν με επιτόκιο 3,5% το οποίο είναι 0,1 υψηλότερο από το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων. Ποιος να το περίμενε αυτό.

Υψηλό και… αξιοποίηση

Σε υψηλά δεκαοχτώ μηνών έκλεισε η μετοχή της MIG η οποία ωστόσο κινείται χαμηλότερα από την τιμή που έγινε η δημόσια πρόταση. Η άνοδος της μετοχής όμως φαίνεται ότι σχετίζεται με την διαδικασία αύξησης της διασποράς που περνά μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρίας την οποία ο μέτοχος έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει.

Market makers και πρόθυμοι χρηματιστές

Εν τω μεταξύ κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν την πρόσληψη ειδικών διαπραγματευτών ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου. Δεδομένου ότι το πρόβλημα βρίσκεται και στη διασπορά είναι απορίας άξιο για παράδειγμα για την Moda Bagno πως θα την πετύχει. Βέβαια υπάρχουν πολλές φορές και φίλες δυνάμεις που μπορούν να παρκάρουν χαρτιά αλλά και πρόθυμοι χρηματιστές επ’ αμοιβή να δώσουν λύσεις.

Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού νότου

Στον υπερδιπλασιασμό της τιμής της μετοχής της Alpha Bank αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times που επισημαίνει τα χρηματιστηριακά επιτεύγματα του ευρωπαϊκού νότου.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται πως κερδίζει ξανά έδαφος στις διεθνείς αγορές, με το χρηματιστήριο της Αθήνας να αποδίδει σημαντικά κέρδη στους θεσμικούς επενδυτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Οι μετοχές της περιφέρειας οδηγούν το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές», η Alpha Bank ξεχώρισε με εντυπωσιακές επιδόσεις.

Τι πρέπει να κάνουν οι τράπεζες κατά τον πρωθυπουργό

Ο εξωδικαστικός θα παραμείνει μέλημα της κυβέρνησης με τη λογική της συνεχούς βελτίωσης όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη ΔΕΘ. Είπε επίσης πως η χρηματοδότηση, κυρίως αυτή που στηρίζεται σε κοινοτικούς πόρους θα πρέπει να κατέβει και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Συγχρόνως σημείωσε πως υποστηρίζει κινήσεις των τραπεζών στο εξωτερικό όπως η εξαγορά της HSBC Μάλτας από την Attica Bank αλλά και το αντίστροφο δηλαδή κινήσεις όπως αυτή της Unicredit που επένδυσε σε ελληνική τράπεζα δηλαδή στην Alpha Bank.

Οι πηγές του ΥΠΕΘΟ για τον ΦΠΑ

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ για τη πιθανότητα παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη εναρμόνισης με Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα και την αύξηση του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και είπες πως δεν γνωρίζει για το θέμα και επιφυλάχτηκε να απαντήσει. Πηγές του ΥΠΕΘΟ αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς η σχετική Οδηγία καθιστά προαιρετική τη δυνατότητα για το ποια προϊόντα έχουμε σε μειωμένο και ποια σε υψηλό ΦΠΑ και όχι υποχρέωση της χώρας.

«Η φορολογική πολιτική εντός ευρωπαϊκού πλαισίου συνιστά κυρίαρχη δυνατότητα των κρατών-μελών», σημειώνουν οι ίδιες πηγές προσθέτοντας πως οι διατάξεις υποχρεωτικής εφαρμογής της σχετικής οδηγίας ενσωματώθηκαν με τον Τελωνειακό Κώδικα που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και άρα η διαδικασία της προειδοποιητικής επιστολής που είχε κινηθεί από την Επιτροπή δεν θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει ήδη μειωμένο ΦΠΑ σε πολλές περισσότερες κατηγορίες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συναντήσεις του team Μεγάλου με κορυφαίους managers

Με πλήθος κορυφαίων ξένων διαχειριστών συναντήθηκε η διοικητική ομάδα της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του συνεδρίου της UBS στη Νέα Υόρκη. Οι fund managers εστίασαν σε πιστωτική επέκταση, μερίσματα και τη διαχείριση ενός μεγάλου asset όπως είναι αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής.

JPMorgan Asset Management , Lazard, Baron Capital, Eternal Capital Group , Federated Hermes Inc , Van Eck Associates, Duquesne Family Office LLC , Millennium Partners, American Century Inv Mgmt, Itau Asset Management | Jamie Rice, AllianceBernstein LP , State Street Global Advisors, Thornburg Investment Management , Eaton Vance , Times Square Capital Management, Van Eck Associates , Helios Partners, Wexford Capital LLC, Brandes Investment Partners, BMO Asset Management Inc και Lord Abbett & Co ήταν εκεί για να μάθουν το επόμενο βήμα ανάπτυξης του ομίλου Πειραιώς.

Η εξωστρέφεια της Eurobank τραβά τα βλέμματα των διαχειριστών

Από τη μεριά της η Eurobank πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με πάνω από 30 funds στη Νέα Υόρκη, τα οποία έδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον για την πορεία και τις προοπτικές της τράπεζας, αλλά και της εγχώριας οικονομίας. Οι ξένοι διαχειριστές εστίασαν στις προοπτικές της πιστωτικής επέκτασης, στο τρίγωνο Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, στη μερισματική πολιτική της τράπεζας αλλά και στην αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου. Για την αγορά της Κύπρου, το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στην πορεία των συνεργειών με την Ελληνική, και τον δυνητικό ρόλο της Κύπρου ως hub για την πρόσβαση στις αγορές της Ινδίας, του Ισραήλ και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου προς τις αγορές της ΕΕ. Για την Βουλγαρία, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες αλλά και οι επιπτώσεις από την επικείμενη ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη 1 Ιανουαρίου 2026.

Το deal Dimand – Reds (Ελλάκτωρ) για τις Γούρνες

Προφανώς η εταιρεία «Γούρνες Ανάπτυξη και Διαχείριση Ακινήτων», θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ – REDS, που έχει στην κατοχή της παραθαλάσσιο ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης ,συνολικής έκτασης 345.567 τ.μ., το οποίο πρόκειται να μεταβιβάσει, μεταξύ άλλων assets, στην Dimand, δεν είχε κάποια ιδιαίτερα οικονομικά αποτελέσματα το 2024, παρά ζημίες, καθώς δεν άσκησε πέρυσι κάποια δραστηριότητα ενώ προχώρησε σε εργασίες συντήρησης. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην οικονομική της έκθεση, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπολογίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2025, επιβεβαιώνοντας όσα είχαμε αναφέρει στις αρχές Αυγούστου. Το τελικό τίμημα για τη συναλλαγή θα προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών, ενώ η συμφωνηθείσα αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 39,9 εκατ. Το τίμημα για την πώληση της εταιρείας, θα υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική της θέση κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Εντός του ακινήτου αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις για την ανάπτυξη μικτών χρήσεων οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες και εμπορικούς χώρους. Στο ακίνητο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:31

Κατς σε Χαμάς: Απελευθερώστε τους ομήρους, αλλιώς η Γάζα θα καταστραφεί και θα εξοντωθείτε

10:31

Ευρωαγορές: Συγκρατημένη αισιοδοξία με όλα τα μάτια στραμμένα στη Γαλλία

10:29

Ξεκίνησε η λειτουργία της Snappi - Έρχεται το Snappi Pay Later

10:28

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Επενδύσεις 30 δισ. ευρώ μπορούν να μετατρέψουν την άνοδο των ΑΠΕ σε ευσταθές σύστημα ενέργειας ως το 2030

10:15

Σκέρτσος για μέτρα ΔΕΘ: Έως 2 μισθούς αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα για κάθε εργαζόμενο

10:09

Eurobank: Αγορά 2,38 εκατ. ίδιων μετοχών έναντι 7,63 εκατ. ευρώ

10:03

Χριστοδουλίδης: H Κύπρος θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την ηλεκτρική διασύνδεση

09:50

Στρατηγική μετατόπιση της Ινδίας στην Ασία – Είναι εφικτό ένα «τρίγωνο» με Κίνα και Ρωσία;

09:47

TASS: Νομοσχέδιο Πούτιν για απόσυρση της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για Πρόληψη Βασανιστηρίων

09:46

Κίνα: Βουτιά 33% των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ τον Αύγουστο

09:45

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

09:39

Βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία - Προς νέα νίκη το Εργατικό κόμμα

09:34

Κορκίδης για ΔΕΘ: Οι εξαγγελίες των ελαφρύνσεων με ένα γενναίο πακέτο μέτρων, ήρθαν για να μείνουν

09:30

Επιστροφή στο σχολείο και εξοικονόμηση ενέργειας

09:19

Μ. Aργυρού: Τα μέτρα της ΔΕΘ καλύπτουν πάνω από 4 εκατ. φορολογούμενους

09:08

Κεραμέως: Ριζική και γενναία φορολογική μεταρρύθμιση οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

08:59

Ταξί: Απεργία στην Αττική την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου

08:48

«Ώρα μηδέν» για Γαλλία: Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

08:37

Helleniq Energy: Τα «κλειδιά» για μερίδιο 10% της Elpedison – Εντός 2025 το rebranding

08:28

Ο Τραμπ προειδοποιεί τις ξένες εταιρείες: «Να τηρείτε τους νόμους της χώρας μας για τη μετανάστευση»

08:23

Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» στις τοπικές εκλογές, αλλά υπόσχεται να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του

08:10

Τραμπ: Θα έχουμε συμφωνία για τη Γάζα πολύ σύντομα

08:02

ΚΟΝΒΑ: Επιστροφή στα κέρδη και ακόμη μεγαλύτερο focus στις διεθνείς αγορές

07:52

Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με νέες κυρώσεις μετά την άνευ προηγουμένου επιδρομή της στην Ουκρανία

07:41

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Από το 2027 οι αποφάσεις για το μπλοκ «Νοτιοδυτικά Κρήτης» - Οι λόγοι μετάθεσης

07:32

ΗΡΑΚΛΗΣ (Holcim): Αύξηση μεγεθών και πωλήσεων τσιμέντου το 2024 - Το Project Olympus

07:26

Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Ενημέρωση ζητά η Nexans – Άμεσα σε αναστολή χωρίς έσοδο από Λευκωσία

07:17

Στεγαστικό: Υπό συνεχή παρακολούθηση τα ενοίκια και τα Airbnb με επέκταση μέτρων

07:10

Υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο στους πολλούς από Κυριάκο - Σοβαρός Αλέξης, Δημοφιλής Γρηγόρης, Ισχυρή Μαρέβα

07:03

Mισθωτοί - συνταξιούχοι: Πόσα κερδίζουν με τη νέα φορολογική κλίμακα - Αναλυτικοί πίνακες