BACKSTORY

Με το βλέμμα στην ΕΤΕ - Καταλύτες οι τράπεζες - Η ανάπλαση της ΔΕΘ

22-08-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με το βλέμμα στην ΕΤΕ - Καταλύτες οι τράπεζες - Η ανάπλαση της ΔΕΘ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με το βλέμμα στην ΕΤΕ

Η Εθνική Τράπεζα λοιπόν είναι αυτή που θα απασχολήσει λίγο περισσότερο τους επενδυτές το αμέσως προσεχές διάστημα. Τι θα κάνει με το πλεόνασμα κεφαλαίου που διαθέτει. Εξαγορά; Διάθεση; Kαι τα δύο;

H Eθνική είναι κοινός τόπος πως αναζητά ασφαλιστική εταιρεία. Ο κοινός αυτός τόπος κάνει τις προσφερόμενες ασφαλιστικές πιθανότατα λίγο πιο ακριβές απ' ότι εκείνη θα ήθελε. Γι' αυτό άλλωστε και το project ανεύρεσης ασφαλιστικής για την τράπεζα ίσως να πηγαίνει αργότερα απ' ότι κάποιος θα φανταζόταν. Εν τω μεταξύ με τόσο πλεόνασμα κεφαλαίου, στην τράπεζα οι προσφορές για εταιρείες προς πώληση που λαμβάνει η Εθνική είναι πολλές. Το κεφαλαιακό πλεόνασμα της τράπεζας προσεγγίζει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε επίπεδο CET Ι, καθώς ο δείκτης πλησιάζει το 19% έναντι 14% που είναι η απαίτηση.

Συγχρόνως πρέπει να δούμε αν η τράπεζα θα προχωρήσει σε διανομή κερδών μεγαλύτερη του 60% κάτι που συζητάει με τον SSM αλλά και πότε αυτό θα συμβεί: Φέτος για τη χρήση 2024 ή του χρόνου για τη χρήση 2025.

Καταλύτες οι τράπεζες για τους μετόχους

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες εν τω συνόλω τους είναι καταλύτες εξελίξεων. Εξελίξεων, οι οποίες θα βοηθήσουν τη δημιουργία υπεραξιών για τους μετόχους. Έτσι, παρά την άνοδο των τιμών των μετοχών, οι οίκοι συνεχίζουν να βλέπουν νέα μεγαλύτερη άνοδο κυρίως επειδή θεωρούν πως θα συνεχίσουμε να κινούμαστε διαχρονικά σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων ακόμη και εάν πρόσκαιρα τα επιτόκια υποχωρήσουν κάτι που θα συμβεί εξάλλου. Μάλιστα, περιμένουν πτώση στο 1,5% πριν φθάσουν εκ νέου υψηλότερα.

Πετρέλαιο και χρυσός

Όσο η λύση για την Ουκρανία δεν είναι σαφής, τόσο το πετρέλαιο θα συνεχίσει να παρουσιάζει θετικά πρόσημα και να ενισχύεται. Η επένδυση σε πετρελαϊκά συμβόλαια παραμένει μια από τις πιο κερδοφόρες στην παρούσα φάση. Το ίδιο και για τον χρυσό που οι εκτιμήσεις μιλούν για συνεχή άνοδο του πολύτιμου μετάλλου σε ένα τέτοιο περιβάλλον σφοδρής αβεβαιότητας.

Η επένδυση σε χρυσό παραμένει ελκυστική ως αντιστάθμισμα σε γεωπολιτικές εντάσεις, πληθωρισμό και μακροοικονομική αβεβαιότητα. Παρουσιάζει υψηλή επίδοση φέτος με άνοδο 28% ετησίως.

Η UBS αναβάθμισε τον στόχο στα 3.600 δολάρια ανά ουγγιά έως το α’ τρίμηνο του 2026, ενώ η Goldman Sachs βλέπει πιθανή άνοδο μέχρι τα 3.700 δολάρια μέχρι τέλη 2025 και έως 4. 000 δολάρια μέχρι τα μέσα του 2026.

Σήμερα οι αλλαγές

Και για να μην ξεχνιόμαστε, σήμερα θα ανακοινώσει ο FTSE Global Equity indices τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες του. Οι όποιες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 19ης Σεπτεμβρίου.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ

Επειδή πλησιάζουμε, σιγά – σιγά, στη ΔΕΘ και στην επικαιρότητα κυκλοφορούν σενάρια για τις κυβερνητικές εξαγγελίες όσον αφορά στα οικονομικά πακέτα, η στήλη σκέφτηκε να σας μεταφέρει, έστω και προς τα τέλη Αυγούστου, μέρος από τα σενάρια που έχει ακούσει εδώ και κάμποσες εβδομάδες, από τα τέλη του περασμένου μήνα, για την τύχη μιας άλλης… ΔΕΘ – Hellexpo και ειδικότερα, για την ανάπλασή της. Κατά τα φαινόμενα, πάμε για κάποιο σχέδιο αξιοποίησης – ανάπτυξης πιο λελογισμένο και βιώσιμο σε σχέση με τα παλιότερα σενάρια που ήθελαν πλήθος χρήσεων (τουρισμός, real estate, γραφεία κ.α.) με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, με την έκθεση να παραμένει, ενώ το μοντέλο της ΣΔΙΤ ή της παραχώρησης μάλλον πηγαίνει στην άκρη. Και να προκρίνεται η ανάπτυξη ως δημόσιο έργο (υπήρχαν εγκρίσεις για 120 εκατ. από το ΠΔΕ). Προφανώς, στην κυβέρνηση και στο Υπερταμείο έχουν κάνει ήδη τα σχέδιά τους, ωριμάζουν οι διαδικασίες για να μη ναυαγήσει το εγχείρημα και αν όλα πάνε καλά, μάλλον ο διαγωνισμός αναμένεται τελικά από αρχές 2026. Ωστόσο, το σωστό είναι να περιμένουμε τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, γιατί μπορεί να έχει αλλάξει ή «κλειδώσει» κάτι από τότε που η στήλη άκουγε τα σενάρια, οι οποίες λογικά δεν θα αργήσουν.

Το buyback της ΔΕΗ

Σχεδόν καθημερινό είναι το buyback της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας παρεμπιπτόντως βρέθηκε χτες πάλι προς την κορυφή των 14,6-14,7 ευρώ, με αποτέλεσμα η εισηγμένη κατέχει συνολικά 18.013.172 μετοχές εκδόσεώς της, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,878% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της. Δηλαδή, σταδιακά προσεγγίζει το 5%, δίχως να ξέρουμε τις προθέσεις της για το «πακέτο» αυτό, αν δηλαδή χρησιμοποιηθεί εσωτερικά, ακυρωθεί ή υπάρχουν άλλα σχέδια.

Η κίνηση της Ελλάκτωρ

Καλύτερη ήταν χτες η εικόνα στην mid cap, συγκριτικά με την υψηλή κεφαλαιοποίηση, δίχως βέβαια να «βγαίνουν και μάτια», και ενδεχομένως ρόλο σε αυτό να έπαιξε και η αντίδραση της Ελλάκτωρ. Η μετοχή της οποίας εδώ και καιρό ήταν κάπως… flat, απογοητεύοντας όσους ήλπιζαν σε νέα bonus νωρίτερα, κι ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση κάποιων deals, όπως με την Aktor για τις Παραχωρήσεις και τη Dimand για assets της θυγατρικής Reds. Όπως αναφέραμε στην αρχή του μήνα, όλα αυτά έχουν πάει για Σεπτέμβριο (προς τα τέλη). Αλλά χτες, το +5,3% με συναλλαγές άνω του 1 εκατ. τεμαχίων, δεν πέρασε απαρατήρητο.

Ήταν στραβό το κλήμα…

…το έφαγε κι ο γάιδαρος. Κάπως έτσι περιγράφουν οι αναλυτές της ING όσα περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-ΕΕ. «Το μοναδικό πραγματικό όφελος για την Ευρώπη είναι ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι χειρότερο, και ότι πλέον υπάρχει κάποια σαφήνεια» λένε, συγκριτικά με όσα είχαν ανακοινώσει τέλη Ιουλίου οι Τραμπ και φον ντερ Λάιεν. Κάπου εδώ τελειώνουν τα κέρδη της ΕΕ.

Κατά τα άλλα, κάνουν λόγο για μια «οδυνηρή υπενθύμιση της τρέχουσας εξάρτησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ» και για μια συμφωνία-πλαίσιο που αφενός δε μοιάζει και πολύ με… «συμφωνία», αφετέρου περιέχει τόσες ασάφειες που θα μπορούσε να προκαλέσει μελλοντικά εντάσεις και κλιμάκωση. Αυτά προς το παρόν, εν αναμονή των επόμενων επεισοδίων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:59

Παρατείνεται για ένα 24ωρο η παραμονή των ελληνικών Canadair στην Ισπανία

15:51

Περιοδεία 7 Υπουργών στη Δυτική Μακεδονία

15:47

«Στροφή» των εταιρειών κρυπτονομισμάτων στο AI για να κερδίσουν πίσω τους επενδυτές

15:39

Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: 3 τραυματίες - Μία σύλληψη

15:36

Cosmote Telekom: Το πρώτο δίκτυο κινητής στον κόσμο που αναδεικνύεται το ταχύτερο επί 10 συνεχόμενα χρόνια

15:32

Ομίλος Ηρακλής: Νέος διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού ο Ιω. Νάνης

15:24

Πυρκαγιές: Λιγότερες οι ενεργές εστίες στη Γαλλία - Επιβράδυνση της εξάπλωσης των μετώπων στη Μαδρίτη

15:13

Δίκη για τα Τέμπη: Την Τρίτη η απόφαση για τα αιτήματα αναβολής και τις ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος

15:12

Τι φέρνει ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα μικροπλαστικά

15:04

Αύξηση 27,3% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Italgas το α' εξάμηνο

14:56

Revolut: Ανοίγει τις ιδιωτικές αγορές στους Έλληνες επενδυτές

14:39

Μαρινάκης: «Παρεμβαίνουμε στα καύσιμα όσο υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια»

14:35

Εντός του καλοκαιριού η ψήφιση του ν/σ για απαγόρευση πρόσβασης των ανηλίκων στα social media

14:26

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Μπρατάκου: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ΜμΕ και της μεσαίας τάξης ενόψει ΔΕΘ

14:22

Χατζηδάκης για το Σύνταγμα: Η αντιπολίτευση καταψηφίζει ακόμη και τις προτάσεις για τη Σημαία και τη Γλώσσα

14:10

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια Κορινθίας - Ένας νεκρός

14:04

Vodafone: Ισχυρότερα έσοδα και κέρδη το β΄τρίμηνο με βοήθεια από τη Γερμανία

13:50

Ινδία: Το Κόμμα του Λαού των Κατσαρίδων απαιτεί απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών

13:41

Αφέθηκε ελεύθερος ο δεύτερος ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο

13:32

Ξεκινά ο Διαγωνισμός Καινοτομίας «Greece - Türkiye Hackathon 2026»

13:21

Αυξήθηκαν κατά 8,57 δισ. ευρώ οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο

12:58

Πιερρακάκης: «Εκκωφαντική η αντίφαση της αντιπολίτευσης για το Άρθρο 16»

12:58

Κάζιμιρ: Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τουλάχιστον άλλη μια φορά τα επιτόκια για να περιοριστεί ο πληθωρισμός

12:53

Το Ιράν δεν έχει ζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου

12:51

Σε 15.946 ανήλθαν οι γεννήσεις στην Ελλάδα το α' τρίμηνο

12:51

Titan: Σε πολυετή αναπτυξιακό κύκλο - Αυξάνει στα 64,40 ευρώ την τιμή στόχο η Eurobank Equities

12:50

Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας έλαβε το Deree, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ελλάδος

12:47

Κεραμέως: «Διευρύνουμε το πλέγμα προστασίας της μητρότητας» - Οι έξι άξονες

12:40

Ρεύμα: Φόβοι για τα «πράσινα» τιμολόγια τον Αύγουστο - 22% πάνω η χονδρική τον Ιούλιο

12:38

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ έως 12 Σεπτεμβρίου