Tip of the Day

Επιθέσεις Trojan banker: Αυξήθηκαν κατά 56% το 2025

05-03-2026 | 13:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιθέσεις Trojan banker: Αυξήθηκαν κατά 56% το 2025

Σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky με τίτλο «Mobile malware evolution», ο αριθμός των επιθέσεων Trojan banker σε smartphones Android αυξήθηκε κατά 56% το 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος*. Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού έχει σχεδιαστεί για να κλέβει διαπιστευτήρια χρηστών για online τραπεζικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών και συστήματα πιστωτικών καρτών. Οι κυβερνοεγκληματίες διασπείρουν συνήθως τα Trojan bankers μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, καθώς και μέσω κακόβουλων ιστοσελίδων.

Ο αριθμός των νέων αρχείων εγκατάστασης Trojan banker για Android (μοναδικά αρχεία APK) αυξήθηκε επίσης σημαντικά, φτάνοντας τα 255.090 αρχεία, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 271% σε σχέση με το 2024. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αποφέρει σημαντικά κέρδη στους κυβερνοεγκληματίες. Οι ειδικοί της Kaspersky εκτιμούν ότι οι δράστες θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τα κανάλια διανομής, αλλά και να αναπτύσσουν νέες παραλλαγές Trojan, προσπαθώντας να αποφύγουν τον εντοπισμό από λύσεις ασφάλειας. Μεταξύ όλων των εντοπισμένων Trojan bankers, οι κυρίαρχες παραλλαγές ήταν οι Mamont και Creduz.

«Παρότι τα Trojan bankers για smartphones αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τύπο κακόβουλου λογισμικού, παρατηρήσαμε άλλη μια σημαντική τάση: προεγκατεστημένα backdoors, όπως τα Triada και Keenadu, έκαναν την εμφάνισή τους συχνότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι άνθρωποι αγοράζουν μια ολοκαίνουργια, αλλά παραβιασμένη συσκευή Android και ενδέχεται να αγνοούν την απειλή. Μόλις ενσωματωθούν στο firmware, τα πλήρως λειτουργικά προεγκατεστημένα backdoors παρέχουν στους επιτιθέμενους απεριόριστο έλεγχο στα smartphones και τα tablets των θυμάτων. Ως αποτέλεσμα, τα δεδομένα που βρίσκονται στις μολυσμένες συσκευές μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο. Είναι αρκετά δύσκολο να αφαιρεθεί τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό. Εάν η συσκευή έχει μολυνθεί, συνιστούμε στους χρήστες να ελέγξουν για ενημερώσεις firmware. Μετά την ενημέρωση, να πραγματοποιήσουν ξανά σάρωση της συσκευής με μια λύση ασφάλειας, ώστε να διασφαλίσουν ότι το νέο firmware που εγκαταστάθηκε δεν είναι παραβιασμένο», σχολιάζει ο Anton Kivva, επικεφαλής της ομάδας αναλυτών κακόβουλου λογισμικού στην Kaspersky.

Ιδιαιτερότητες ανά περιοχή

  • Στη Γερμανία, εντοπίστηκε δραστηριότητα του Trojan-Proxy.AndroidOS.Agent.q. Το κακόβουλο λογισμικό ήταν ενσωματωμένο σε μια ανεπίσημη εφαρμογή που μιμούνταν διαδικτυακή υπηρεσία εξεύρεσης προσφορών για τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
  • Στην Τουρκία, οι χρήστες ήρθαν αντιμέτωποι με το Coper Trojan banker και το Hqwar Trojan dropper. Το Coper έχει σχεδιαστεί για να κλέβει ευαίσθητες οικονομικές και προσωπικές πληροφορίες.
  • Στην Ινδία, εξαπλώθηκαν τα Rewardsteal Trojans, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την κλοπή οικονομικών δεδομένων. Παράλληλα, η δραστηριότητα του Thamera Trojan επανεμφανίστηκε πέρυσι μετά από ένα σύντομο διάλειμμα.
  • Στη Βραζιλία, ιδιαίτερα διαδεδομένα ήταν τα Trojan droppers με την ονομασία Pylcasa. Όταν εκτελούνται, τέτοιου είδους κακόβουλα προγράμματα ανοίγουν διευθύνσεις URL που έχουν δημιουργήσει οι δράστες και ενδέχεται να κατευθύνουν τους χρήστες σε παράνομους ιστότοπους καζίνο ή σε σελίδες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing).

Μάθετε περισσότερα για τις κακόβουλες ενέργειες που αποτέλεσαν απειλή για τα κινητά τηλέφωνα μέσα το 2025 στο Securelist.

Για να παραμείνετε προστατευμένοι από απειλές σε κινητές συσκευές, η Kaspersky συνιστά τα εξής:

  • Κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από επίσημα app stores για smartphones, όπως το Apple App Store και το Google Play. Ωστόσο, να θυμάστε ότι ακόμη και οι εφαρμογές που κατεβαίνουν από επίσημα app stores δεν είναι πάντοτε ακίνδυνες.
  • Να ελέγχετε πάντα τις αξιολογήσεις των εφαρμογών, να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά συνδέσμους από επίσημους ιστότοπους και να εγκαθιστάτε αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας, όπως το Kaspersky Premium, το οποίο μπορεί να εντοπίσει και να μπλοκάρει κακόβουλη δραστηριότητα αν κάποια εφαρμογή αποδειχθεί ύποπτη.
  • Να ελέγχετε τα δικαιώματα (permissions) των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε και να σκέφτεστε προσεκτικά πριν επιτρέψετε πρόσβαση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να παραχωρήσετε δικαιώματα υψηλού κινδύνου, όπως οι Υπηρεσίες Προσβασιμότητας (Accessibility Services).
  • Να ενημερώνετε το λειτουργικό σύστημα και τις σημαντικές εφαρμογές μόλις υπάρξουν διαθέσιμες ενημερώσεις. Πολλά ζητήματα ασφάλειας μπορούν να επιλυθούν με την εγκατάσταση ενημερωμένων εκδόσεων λογισμικού.

*Τα στατιστικά αυτά βασίζονται σε ειδοποιήσεις εντοπισμού από προϊόντα της Kaspersky για Android. Τα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως για παλαιότερα έτη ενδέχεται να διαφέρουν από προηγούμενες δημοσιεύσεις λόγω αναθεώρησης των δεδομένων και της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε. Οι αλλαγές αυτές επηρέασαν όλες τις ενότητες των αναφορών ασφάλειας για κινητά τηλέφωνα της Kaspersky, εκτός από τα στατιστικά για τα αρχεία εγκατάστασης, τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:23

Παπασταύρου: Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς τη Chevron είναι ότι δεν θα το ξανασκεφτούμε

15:10

Ηλεκτροκίνηση: Πολύ χαμηλά η Ελλάδα στην ΕΕ - «Πρωταθλητές» οι βορειοευρωπαίοι

15:06

Ρωσία και Ουκρανία θα ανταλλάξουν ακόμη 300 αιχμαλώτους πολέμου την Παρασκευή

14:58

Aegean: Πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από Ομάν και Ντουμπάι

14:57

Ελληνικός προορισμός στους 13 καλύτερους της Ευρώπης για την άνοιξη

14:57

Η Alpha Bank δημιουργεί το Alpha Bank Campus στην Αθήνα

14:52

Μητσοτάκης: Καλώ τους ευεργέτες να επιστρέψουν μέρος του πλούτου τους στην πατρίδα

14:51

Παπασταύρου για «Πρίνος CO2»: Σημαντική εξέλιξη η έκδοση άδειας αποθήκευσης στην EnEarth

14:48

Bundesbank: Έκτη διαδοχική χρονιά με ζημίες στον ισολογισμό - Στα 8,6 δισ. ευρώ το έλλειμμα το 2025

14:47

PwC Ελλάδας: Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι για το μέλλον της εργασίας

14:41

Ρούτε: «Σοβαρό» το συμβάν με την Τουρκία - «Δεν είναι στο τραπέζι η ενεργοποίηση του Αρθρου 5»

14:38

Predator: Το ΣτΕ διατάσσει την ΕΥΠ να διαβιβάσει τον φάκελο άρσης απορρήτου του Θανάση Κουκάκη

14:32

Το Ιράν αρνείται ότι στόχευσε το Αζερμπαϊτζάν: Απειλεί την Ευρώπη - Μαίνεται ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

14:31

Κάλας: Περιορισμένες οι αμυντικές ικανότητες με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

14:10

Μαρινάκης: Ετοιμότητα της Ελλάδας λόγω πολέμου - Αυξημένοι έλεγχοι για ακρίβεια στην αγορά

14:03

Θεοδωρικάκος: Έχουμε προετοιμάσει σχέδιο έκτακτων μέτρων για την προστασία των καταναλωτών

13:50

Επιθέσεις Trojan banker: Αυξήθηκαν κατά 56% το 2025

13:47

Πετρέλαιο: Η Κίνα «παγώνει» τις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης

13:36

Sky News Arabia: «Το Ιράν εξετάζει να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα»

13:25

Ο όμιλος Reale αποκτά το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Lifenet

13:22

Χρυσή Αυγή: Ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις συνηγόρων για ελαφρυντικά

13:19

Η Revolut κατέθεσε αίτηση για τραπεζική άδεια στις ΗΠΑ

13:18

Μητσοτάκης, Μακρόν, Μελόνι συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την Κύπρο

12:51

ΓΓΕΕ: Νέες υποχρεώσεις διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση για τους φορείς του Δημοσίου

12:46

Η Eurobank ενισχύει τη χρηματοδότηση και τη διεθνή ανάπτυξη της τουριστικής τεχνολογίας

12:46

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Predator και το Κράτος Δικαίου με αίτημα Μανιάτη

12:41

Boυλή: Την προσεχή Τρίτη το πόρισμα της εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ολομέλεια

12:30

Κύπρος: Λήξη συναγερμού στο Ακρωτήρι

12:30

Τα Στενά του Ορμούζ και η Ελλάδα: Οι πιθανές αντιδράσεις σε απανωτά σοκ

12:20

Εστάλησαν τα πρώτα «ραβασάκια» για ανασφάλιστα οχήματα και τέλη κυκλοφορίας