BACKSTORY

Και οι μεγάλοι στο ΕΣΠΑ; - Εύσημα από τη Fitch - Το πραγματικό ζήτημα

02-04-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και οι μεγάλοι στο ΕΣΠΑ; - Εύσημα από τη Fitch - Το πραγματικό ζήτημα

Βάζουν πόδι και οι «μεγάλοι» στα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Γίνεται για να στηριχθούν οι μεγάλες βιομηχανίες της Δυτικής Ευρώπης. Αλλά μαζί με τον βασιλικό... Το «άνοιγμα» του ΕΣΠΑ, δηλαδή των κονδυλίων Συνοχής στη στήριξη και πιο μεγάλων μονάδων (και όχι μόνο ΜμΕ) αναγγέλθηκε χθες από την Κομισιόν.

Να δούμε πως θα πάει αυτό για τις μικρομεσαίες. Γιατί οι «μεγάλοι» που είναι λίγοι στην Ελλάδα είχαν πρόσβαση ήδη και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον Αναπτυξιακό Νόμο και σε άλλα σχήματα.

Οι μεγάλες αλλαγές είναι μπροστά

Οι «ευελιξίες» του ΕΣΠΑ είναι η κορυφή του παγόβουνου στις αλλαγές που έρχονται στο κοινοτικό χρήμα. Το τι θα γίνει, ούτε στις Βρυξέλλες το ξέρουν ακόμη. Αφού και διαφωνίες υπάρχουν αλλά και μεγάλη ασάφεια για τα μελλούμενα παγκοσμίως

Εύσημα από τη Fitch

Επενδυτική βαθμίδα έδωσε η Fitch χθες σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank ενώ αναβάθμισε κατά μια μονάδα με θετικές προοπτικές την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.

Συγχρόνως ο οίκος δίνει καλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και περιορισμένες προοπτικές υποβάθμισης των Ελληνικών Τραπεζών. Εξάρει την κερδοφορία των τραπεζών, τα κεφάλαια, τις προοπτικές και την ποιότητα του ενεργητικού.

H Snappi και οι στόχοι

Την επίσημη παρουσίασή της έκανε η Snappi η οποία ξεκινάει οσονούπω τη λειτουργία της. Πρόκειται για μια τράπεζα που απευθύνεται στις γενιές της κρίσης και στόχο έχει να κάμψει την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στο πιστωτικό ίδρυμα και να του δώσει λύσεις που χρειάζονται, λύσεις εξατομικευμένες , λύσεις χαμηλού κόστους αλλά ισχυρής αποτελεσματικότητας. Η τράπεζα θέτει άμεσα ως στόχο τους 100.000 πελάτες και σε 3 χρόνια το 1.000.000.

Εμπορικός πόλεμος

Οι δασμοί Τραμπ και τα όσα τελικώς αναμένεται να πράξει η Ευρώπη βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο σταυροδρόμι, πολύ κρίσιμο για το μέλλον του διεθνούς εμπορίου στη γηραιά Ηπειρο και όχι μόνον.

Στα λόγια τουλάχιστον η Ευρώπη δηλώσει απολύτως αποφασιστική. Μένει να δούμε και κατά πόσον το εννοεί κιόλας.

Οι δυσκολίες εισπράξεων

Στη συνδρομή εισπρακτικών εταιρειών καταφεύγει το ΚΕΑΟ, προκειμένου να «μαζέψει» το ανείσπρακτο υπόλοιπο από οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, που έχει εκτοξευτεί στα 49 δισεκατομμύρια ευρώ. Με νομοθετική διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

Επισημαίνεται πως οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες.

Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζεται πως οι πρακτικές που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες θα είναι «ήπιας προσέγγισης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, σε αντίθεση με πρακτικές πίεσης και απειλών περί αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης. Μετά το καλοκαίρι υπολογίζεται πως θα αρχίσουν οι πρώτες «οχλήσεις» στους οφειλέτες…

Στο σφυρί

Πολύ ωραίος ο Γιάννος Κοντόπουλος. Δέχτηκε λέει πρόταση να πουλήσει το ακίνητο της ΕΧΑΕ στη Θεσσαλονίκη το ιστορικό ΧΚΘ για 2,5 εκατ. ευρώ και μετά είπε ότι είχε προσφορές.

Μόνο που δεν γίνονται έτσι οι δουλειές ειδικά όταν είσαι η ΕΧΑΕ. Βάζεις ένα ελάχιστο πήχη και ζητάς προσφορές. Και επιπλέον είναι ένα ερώτημα ποια η ανάγκη της ΕΧΑΕ να πουλήσει ένα ιστορικό κτίριο; Μήπως δεν έχει ρευστότητα; Ή δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι αξιοποίησης; Προφανώς βρισκόμαστε σε ένα άλλο επίπεδο management .

Το πραγματικό ζήτημα

Τους επόμενους μήνες αναμένεται δει φως η Intralot από τους διαγωνισμούς που μετέχει στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα των οποίων έχουν καθυστερήσεις χωρίς να έχει σχέση με την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία.

Έχουμε όμως την αίσθηση ότι το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι τα συμβόλαια αλλά οι συζητήσεις που γίνονται ώστε η εταιρία να μεγαλώσει μέσω συγχώνευσης και μάλιστα κατά πολύ. Και εκεί από ότι φαίνεται δεν θα αργήσουν και πολύ να αποτυπωθούν δημόσια εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:28

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ο Μπόρις Βούτσιτς

00:17

Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Μ. Ανατολή - Η αναφορά στις τιμές ενέργειας

23:56

Ιταλία: Πέθανε ο ιδρυτής της Λέγκα, Ουμπέρτο Μπόσι

23:45

ΜΚΟ: Σε ιστορικό χαμηλό ο βαθμός ελευθερίας στις ΗΠΑ

23:34

Τέσσερις στους 10 Γάλλους ακυρώνουν διακοπές σε χώρες της Μέσης Ανατολής

23:23

Περιφέρειας Αττικής: 301 έργα 2,5 δισ. ευρώ έως το 2028

23:12

Λευκορωσία: Απελευθέρωσε 250 κρατούμενους - Οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε άρση κυρώσεων

23:01

Το 65% των Αμερικανών πιστέυει ότι ο Τραμπ θα διατάξει χερσαία επίθεση στο Ιράν

22:50

Σε χαμηλό 1,5 μήνα ο χρυσός με απώλειες 4,3% - Πτωτικό «7 στα 7»

22:38

Δανία και Ιταλία ζητούν ενισχυμένους ελέγχους συνόρων υπό το φόβο μεταναστευτικού κύματος

22:27

«Κόκκινο 2x2» στη Wall Street - Μάζεψαν τις απώλειες οι δείκτες

22:14

Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα

22:12

Πετρέλαιο: Ο Νετανιάχου «φρέναρε» το ράλι - Απώλειες πάνω από 3% για WTI

22:04

Μαρινάκης: «Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνει πλήρως συνειδητά τα λεγόμενά μου»

21:56

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Double score για ΝΔ - Στο 31,1% στην εκτίμηση ψήφου

21:44

Κικίλιας: «Η ελληνική πολιτεία στέκεται με ευγνομωσύνη στους ανθρώπους που έπεσαν στο καθήκον»

21:35

Μήνυμα Νετανιάχου για Στενά του Ορμούζ: «Χρειάζεται και χερσαία εμπλοκή» - Οι 3 στόχοι

21:30

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα μέτρα κατά της αθέμιτης κερδοφορίας

21:21

Πιερρακάκης: «Να εστιάσουμε στο πώς θα στηρίξουμε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και πολίτες»

21:15

Στουρνάρας: «Ανθεκτική η ελληνική οικονομία καθώς βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια»

21:10

Μετσόλα: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρή οικονομική δύναμη για να μιλά τη «γλώσσα της ισχύος»

21:01

Σε 24ωρη απεργία οι σιδηροδρομικοί την Δευτέρα 23 Μαρτίου

21:00

Οι αγορές σε νευρική κρίση - Όλο και πιο κοντά τα «χειρότερα σενάρια»

20:58

Δημοσκόπηση MRB: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ από ΠΑΣΟΚ - Τι λένε οι Έλληνες για τον πόλεμο

20:57

Δωρεάν οι λογαριασμοί καταθέσεων από την Τράπεζα Πειραιώς

20:44

Να φροντίσουμε τα του... Δήμου μας

20:35

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πωλήσεις όπλων άνω των 16 δισ. δολαρίων σε χώρες του Κόλπου

20:27

Δένδιας: Η συστοιχία Patriot προστατεύει σημαντικές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία

20:17

Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται

20:07

Alpha Bank: Προαιρετικό πακέτο υπηρεσιών χαμηλού κόστους και μηδενικές χρεώσεις για συνταξιούχους, μισθωτούς