BACKSTORY

Η ώρα της Snappi – Αναζητούνται επενδυτές – Το… μάνα της Aegean

27-03-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της Snappi – Αναζητούνται επενδυτές – Το… μάνα της Aegean
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η παρουσίαση της Snappi

Την πρωταπριλιά θα γνωρίζουμε περισσότερα για την Snappi, μιας και η διευθύνουσα σύμβουλος Gabriella Kindert θα πραγματοποιήσει μια πρώτη παρουσίαση των όσων σκοπεύει να κάνει η ηλεκτρονική τράπεζα, ξεκινώντας υποθέτω από τον χρόνο της λειτουργίας της. Ο βασικός μέτοχος, η Τράπεζα Πειραιώς δηλαδή, είχε προσδιορίσει ως χρόνο τον Ιούνιο.

Αναβάθμιση της αγοράς αλλά πότε και πως

Tην άνοδο χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο ουσιαστικά καθοδήγησαν Metlen αλλά και Eurobank. Μπορεί στις 8 Απριλίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο FTSE Russell να δώσει - αν δώσει- ημερομηνία αναβάθμισης της αγοράς αλλά σημασία έχει τι θα πράξει ο MSCI, ο οποίος δεν έχει ακόμη δώσει σημάδια για το πότε θα πράξει κάτι αντίστοιχο.

Υπουργός... ειδικών αποστολών

Την ελληνική ναυτιλία, τον μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που συνεισφέρει με 14 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ, εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός στον Βασίλη Κικίλια. Η επιλογή δεν φαίνεται να είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει από όταν ήταν στο Τουρισμού ότι μπορεί να τα καταφέρει με ό,τι καταπιάνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε τη μεγάλη προσπάθεια της τουριστικής ανάκαμψης της χώρας, τη στιγμή που η κατάσταση που διαμορφωνόταν σε όλο τον πλανήτη απείχε κατά πολύ από την περίοδο προ της πανδημίας και με έναν πόλεμο να έχει ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά με ένα έξυπνο πλέγμα στρατηγικών παρεμβάσεων κατάφερε όχι μόνο να πιάσει τον στόχο του προϋπολογισμού, αλλά και να τον υπερβεί κατά 2 δισ., συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές τη δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το χαρτοφυλάκιο του Ναυτιλίας με Λιμενικό, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μεταναστευτικό και θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτεί άριστα αντανακλαστικά και στη διαχείριση κρίσεων, αλλά και σε αυτό τον τομέα ο Β. Κικίλιας στο Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο.

Ένδεια στις χώρες της ΕΕ

Αν νομίζετε πως το πρόβλημα είναι αμιγώς ελληνικό, κάνετε λάθος. Κάτω από το όριο της φτώχειας ζούσε το 10,3% των Ιταλών το 2024, έναντι 9,9% το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Istat. Νομίζω πως με αυτή τη λογική, τα πράγματα στην ΕΕ δεν θα τρέξουν πολύ μπροστά.

Οι απρόσεκτοι οδηγοί

Οι απρόσεκτοι οδηγοί να ξέρετε θα είναι τιμωρημένοι για όλες τις χώρες της Ευρώπης μιας και επιτεύχθηκε προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με έναν βασικό νομοθετικό φάκελο που αποσκοπεί στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι πρώτες προσπάθειες για τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις αποφάσεις έκπτωσης από το δικαίωμα οδήγησης ξεκίνησαν πριν από πάνω από 60 χρόνια.

Η νέα οδηγία θα διασφαλίσει επιτέλους ότι οι συνέπειες για τους οδηγούς που διαπράττουν σοβαρά αδικήματα σε ένα κράτος μέλος θα είναι οι ίδιες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως τέτοια ορίζονται η υπερβολική ταχύτητα (50 km/h πάνω από το όριο), η οδήγηση σε κατάσταση μέθης και η πρόκληση θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού από επικίνδυνη οδήγηση.

Amber alert για ιδιώτες επενδυτές

Το Χρηματιστήριο καλπάζει αλλά οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούνται. Και όλο αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει βάθος …ελληνικό το οποίο είναι απαραίτητο αν θέλουμε να έχουμε ισορροπημένη αγορά. Βέβαια ο Γιάννος Κοντόπουλος δεν νοιάζεται γι αυτά όπως και γενικώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Γιατί αν υπήρχε τα προβλήματα διαφάνειας που διώχνουν τους ιδιώτες από το Χρηματιστήριο δεν θα ήταν καθημερινό φαινόμενο. Όλα αυτά βέβαια πληρώνονται όταν πηδάνε από το καράβι οι ξένοι. Και κάποια στιγμή αυτό θα γίνει νομοτελειακά.

Το μάνα της Aegean

Η Aegean αποτέλεσε για μια ακόμα φορά δυνατό χαρτί για τις επιδόσεις της Autohellas. Γιατί έδωσε γενναίο μέρισμα και η Autohellas έχει το 12% και μάλιστα μετά από αγορές μετοχών που έκανε πριν από λίγους μήνες. Πάντως το 2025 από πλευράς core business δεν θα είναι εύκολο για την Autohellas καθώς οι τιμές πιέζονται. Όμως φαίνεται ότι είναι ευέλικτη καθώς και το 2024 η κατάσταση δεν ήταν εύκολη παρά τα ρεκόρ στον τουρισμό.

Επικίνδυνη… νοημοσύνη

Να έχουν το νου τους στα εργαλεία AI που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για αγοραπωλησίες μετοχών συστήνουν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ESMA. Και σωστά πράττουν γιατί τα εργαλεία αυτά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, ειδικά μάλιστα αν αντιληφθούμε πως τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν και οι μεγάλοι παίκτες στις αγορές, πράγμα που δεν λένε οι εποπτικές αρχές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:57

Θεοδωρικάκος: Τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές τραπεζικές συμπεριφορές

12:47

ΝΑΤΟ: Επενδύσεις άνω των 40 δισ. δολαρίων σε αντι-drone δυνατότητες

12:41

Σκέρτσος: Ο απολογισμός 7 ετών στην ψηφιοποίηση και την ενέργεια

12:30

Εντείνεται η έξοδος προς τη σύνταξη - Πάνω από 100.000 αιτήσεις στο εξάμηνο

12:29

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις ύψους 13,8 εκατ. ευρώ σε ασφαλιζόμενους παραγωγούς για ζημίες του 2025

12:25

Φιντάν: Αιχμές για τους περιορισμούς στην ευρωπαϊκή άμυνα και αισιοδοξία για τη συμμετοχή Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

12:12

«Καυτές απάτες»: Απατεώνες εκμεταλλεύονται τον καύσωνα με ψεύτικες προσφορές κλιματιστικών

12:05

Μαρινάκης: Εγώ δεν πρόκειται να πω ποτέ ότι ο Τσίπρας «τα παίρνει»

11:49

Υποκλοπές Predator: Κατατέθηκαν οι πρώτες 8 αγωγές από θύματα - Στο «εδώλιο» Intellexa και 13 πρόσωπα

11:46

Η Austriacard αποκτά την πρώτη παγκοσμίως δημόσια έγκριση Visa 3.1 για έξυπνες κάρτες πληρωμών νέας γενιάς

11:39

Η Visa ανακοινώνει την πλατφόρμα Visa Threat Intelligence για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας

11:34

Η Πειραιώς πρώτη ελληνική τράπεζα με πιστοποίηση ISO/IEC 42001 για τη διακυβέρνηση της ΤΝ

11:12

Volkswagen: Ο Μπλουμ δοκιμάζει τις αντοχές του ομίλου με σαρωτικές περικοπές

11:10

Συρία: Εκρήξεις στη Δαμασκό - Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντάται με τον Αχμαντ αλ-Σάρα

11:09

Χρηματιστήριο: Με εναλλαγές προσήμου ο Γενικός Δείκτης - Μικτή εικόνα σε τράπεζες και blue chips

11:08

Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος με το βλέμμα στην τεχνολογία και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

11:08

Aegean: Αμετάβλητη η αξιολόγηση ΑΑ από την ICAP Ratings

11:08

Πανέτα (ΕΚΤ): Ο κόσμος αλλάζει και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν

11:06

Eurobank: Νέο πρόγραμμα Business Banking για τον κατασκευαστικό κλάδο

10:57

Καφούνης: Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από το τέλος των 3 ευρώ στα μικροδέματα

10:47

Ο πληθωρισμός εξαφανίζει τις αυξήσεις στους μισθούς - «Παράθυρο» για νέα μέτρα ενίσχυσης

10:46

Η Μύκονος αποκτά τη δική της σοκολάτα – Και ένα νέο εξαγώγιμο brand

10:34

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Μπραμιανά - Αυξημένος και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Κρήτη

10:21

Χατζηδάκης - Σχοινάς: Χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων απαλλάσσονται από τις διεκδικήσεις του Δημοσίου

10:20

Πόσο κοστίζει να σπουδάσει κανείς στην Αθήνα - Ο «χάρτης» των φοιτητικών ενοικίων το 2026

10:08

Ο καρκίνος ευθύνεται για 10 εκατ. θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΠΟΥ

09:52

Tara Massoudi (Revolut): Η Ελλάδα στις στρατηγικές αγορές της fintech - Στόχος η διεύρυνση των υπηρεσιών

09:50

Ιράν: Λαοθάλασσα στην ιερή πόλη Κομ για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Χαμενεΐ

09:41

Τραμπ: «Πιο κοντά» μια λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τις συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι

09:24

Γκουτέρες: «Παράθυρο ευκαιρίας» για το Κυπριακό, αλλά οι πρωτοβουλίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν αντικαθιστούν τις διαπραγματεύσεις