BACKSTORY

Η ώρα της Snappi – Αναζητούνται επενδυτές – Το… μάνα της Aegean

27-03-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της Snappi – Αναζητούνται επενδυτές – Το… μάνα της Aegean

Η παρουσίαση της Snappi

Την πρωταπριλιά θα γνωρίζουμε περισσότερα για την Snappi, μιας και η διευθύνουσα σύμβουλος Gabriella Kindert θα πραγματοποιήσει μια πρώτη παρουσίαση των όσων σκοπεύει να κάνει η ηλεκτρονική τράπεζα, ξεκινώντας υποθέτω από τον χρόνο της λειτουργίας της. Ο βασικός μέτοχος, η Τράπεζα Πειραιώς δηλαδή, είχε προσδιορίσει ως χρόνο τον Ιούνιο.

Αναβάθμιση της αγοράς αλλά πότε και πως

Tην άνοδο χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο ουσιαστικά καθοδήγησαν Metlen αλλά και Eurobank. Μπορεί στις 8 Απριλίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο FTSE Russell να δώσει - αν δώσει- ημερομηνία αναβάθμισης της αγοράς αλλά σημασία έχει τι θα πράξει ο MSCI, ο οποίος δεν έχει ακόμη δώσει σημάδια για το πότε θα πράξει κάτι αντίστοιχο.

Υπουργός... ειδικών αποστολών

Την ελληνική ναυτιλία, τον μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που συνεισφέρει με 14 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ, εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός στον Βασίλη Κικίλια. Η επιλογή δεν φαίνεται να είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει από όταν ήταν στο Τουρισμού ότι μπορεί να τα καταφέρει με ό,τι καταπιάνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε τη μεγάλη προσπάθεια της τουριστικής ανάκαμψης της χώρας, τη στιγμή που η κατάσταση που διαμορφωνόταν σε όλο τον πλανήτη απείχε κατά πολύ από την περίοδο προ της πανδημίας και με έναν πόλεμο να έχει ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά με ένα έξυπνο πλέγμα στρατηγικών παρεμβάσεων κατάφερε όχι μόνο να πιάσει τον στόχο του προϋπολογισμού, αλλά και να τον υπερβεί κατά 2 δισ., συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές τη δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το χαρτοφυλάκιο του Ναυτιλίας με Λιμενικό, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μεταναστευτικό και θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτεί άριστα αντανακλαστικά και στη διαχείριση κρίσεων, αλλά και σε αυτό τον τομέα ο Β. Κικίλιας στο Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο.

Ένδεια στις χώρες της ΕΕ

Αν νομίζετε πως το πρόβλημα είναι αμιγώς ελληνικό, κάνετε λάθος. Κάτω από το όριο της φτώχειας ζούσε το 10,3% των Ιταλών το 2024, έναντι 9,9% το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Istat. Νομίζω πως με αυτή τη λογική, τα πράγματα στην ΕΕ δεν θα τρέξουν πολύ μπροστά.

Οι απρόσεκτοι οδηγοί

Οι απρόσεκτοι οδηγοί να ξέρετε θα είναι τιμωρημένοι για όλες τις χώρες της Ευρώπης μιας και επιτεύχθηκε προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με έναν βασικό νομοθετικό φάκελο που αποσκοπεί στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι πρώτες προσπάθειες για τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις αποφάσεις έκπτωσης από το δικαίωμα οδήγησης ξεκίνησαν πριν από πάνω από 60 χρόνια.

Η νέα οδηγία θα διασφαλίσει επιτέλους ότι οι συνέπειες για τους οδηγούς που διαπράττουν σοβαρά αδικήματα σε ένα κράτος μέλος θα είναι οι ίδιες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως τέτοια ορίζονται η υπερβολική ταχύτητα (50 km/h πάνω από το όριο), η οδήγηση σε κατάσταση μέθης και η πρόκληση θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού από επικίνδυνη οδήγηση.

Amber alert για ιδιώτες επενδυτές

Το Χρηματιστήριο καλπάζει αλλά οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούνται. Και όλο αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει βάθος …ελληνικό το οποίο είναι απαραίτητο αν θέλουμε να έχουμε ισορροπημένη αγορά. Βέβαια ο Γιάννος Κοντόπουλος δεν νοιάζεται γι αυτά όπως και γενικώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Γιατί αν υπήρχε τα προβλήματα διαφάνειας που διώχνουν τους ιδιώτες από το Χρηματιστήριο δεν θα ήταν καθημερινό φαινόμενο. Όλα αυτά βέβαια πληρώνονται όταν πηδάνε από το καράβι οι ξένοι. Και κάποια στιγμή αυτό θα γίνει νομοτελειακά.

Το μάνα της Aegean

Η Aegean αποτέλεσε για μια ακόμα φορά δυνατό χαρτί για τις επιδόσεις της Autohellas. Γιατί έδωσε γενναίο μέρισμα και η Autohellas έχει το 12% και μάλιστα μετά από αγορές μετοχών που έκανε πριν από λίγους μήνες. Πάντως το 2025 από πλευράς core business δεν θα είναι εύκολο για την Autohellas καθώς οι τιμές πιέζονται. Όμως φαίνεται ότι είναι ευέλικτη καθώς και το 2024 η κατάσταση δεν ήταν εύκολη παρά τα ρεκόρ στον τουρισμό.

Επικίνδυνη… νοημοσύνη

Να έχουν το νου τους στα εργαλεία AI που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για αγοραπωλησίες μετοχών συστήνουν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ESMA. Και σωστά πράττουν γιατί τα εργαλεία αυτά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, ειδικά μάλιστα αν αντιληφθούμε πως τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν και οι μεγάλοι παίκτες στις αγορές, πράγμα που δεν λένε οι εποπτικές αρχές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Επιθέσεις στο Ιράν: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν έχει διαπιστώσει «ραδιολογικές επιπτώσεις

23:37

Συλλήψεις έξι ατόμων για ναρκωτικά σε Κοζάνη και Εορδαία

23:15

Εντοπίστηκε εργαστήριο κατασκευής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων στην Αττική

22:48

Πλήγματα στο Ιράν: Η Αφρικανική Ένωση απευθύνει έκκληση για «επείγουσα αποκλιμάκωση»

22:16

Επίθεση στο Ιράν: Η τελική νίκη πλησιάζει, εκτίμησε ο γιος του τελευταίου σάχη

22:14

Ισραηλινά ΜΜΕ: Νεκρός ο Χαμενεΐ - Αναφέρουν ότι βρέθηκε η σορός του

21:47

Πακιστάν: Αρνείται ότι καταρρίφθηκε μαχητικό αεροσκάφος του στο Αφγανιστάν

21:30

Νετανιάχου: Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Χαμενεΐ είναι «τελειωμένος»

21:18

Περιφέρεια Αττικής: Νέες κατασχέσεις 5,6 τόνων ακατάλληλων τροφίμων

20:55

Χαλκιδική: Θανατηφόρο τροχαίο στην Επαρχιακή Οδό Σταυρού – Ολυμπιάδος

20:47

Μητσοτάκης: Επικοινωνία με ηγέτες χωρών του Κόλπου και τον Κύπριο πρόεδρο

20:41

Κολωνός: Έγκυος εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της – Προσήχθη ο σύντροφός της

20:38

Βρετανία: Δεν θα συμμετέχει σε επιθέσεις κατά του Ιράν

20:31

OPEC+: Θα εξετάσει αύξηση της παραγωγής στον απόηχο της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

20:07

Γεραπετρίτης μετά το ΚΥΣΕΑ: Καλώ τους Έλληνες πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλή τόπο και να ακολουθούν τις οδηγίες των πρεσβειών μας

20:04

Τουρκική προεδρία: «Απαράδεκτη» η κλιμάκωση ΗΠΑ–Ισραήλ–Ιράν

19:51

Ιράν: Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ζει ο Χαμενεΐ

19:26

Έκλεισε η βάση στη Σούδα - Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

18:50

Τραμπ: Μπορεί να υπάρξουν αμερικανικές απώλειες στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν

18:45

Λίβανος: H Χεζμπολάχ καλεί τα κράτη και τους λαούς της περιοχής να αντιταχθούν στην επιθετικότητα κατά του Ιράν

18:17

Reuters: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ

17:56

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν και η Ελλάδα: Το γεωοικονομικό τεστ αντοχής, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

17:54

Γερμανία: Η κυβέρνηση έθεσε τις γερμανικές μονάδες της ρωσικής Rosneft υπό επιτροπεία

17:40

Οι ΗΠΑ καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

17:21

Xiaomi: Στην κορυφή και της ελληνικής αγοράς, καθώς ένας στους 4 έχει προϊόντα Xiaomi

17:17

ΟΗΕ: Eκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή

17:06

Ιράν: Μυστήριο καλύπτει την τύχη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ

16:50

Κοινή δήλωση Στάρμερ, Μακρόν, Μερτς: Καταδικάζουν τα ιρανικά αντίποινα στις χώρες του Κόλπου

16:41

Παπαστεργίου: Η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας αποτελεί θεμέλιο της ψηφιακής Ελλάδας που οικοδομούμε

16:33

Τι σημαίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή για πετρέλαιο και αγορές