BACKSTORY

Η ώρα της Snappi – Αναζητούνται επενδυτές – Το… μάνα της Aegean

27-03-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της Snappi – Αναζητούνται επενδυτές – Το… μάνα της Aegean

Η παρουσίαση της Snappi

Την πρωταπριλιά θα γνωρίζουμε περισσότερα για την Snappi, μιας και η διευθύνουσα σύμβουλος Gabriella Kindert θα πραγματοποιήσει μια πρώτη παρουσίαση των όσων σκοπεύει να κάνει η ηλεκτρονική τράπεζα, ξεκινώντας υποθέτω από τον χρόνο της λειτουργίας της. Ο βασικός μέτοχος, η Τράπεζα Πειραιώς δηλαδή, είχε προσδιορίσει ως χρόνο τον Ιούνιο.

Αναβάθμιση της αγοράς αλλά πότε και πως

Tην άνοδο χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο ουσιαστικά καθοδήγησαν Metlen αλλά και Eurobank. Μπορεί στις 8 Απριλίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο FTSE Russell να δώσει - αν δώσει- ημερομηνία αναβάθμισης της αγοράς αλλά σημασία έχει τι θα πράξει ο MSCI, ο οποίος δεν έχει ακόμη δώσει σημάδια για το πότε θα πράξει κάτι αντίστοιχο.

Υπουργός... ειδικών αποστολών

Την ελληνική ναυτιλία, τον μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που συνεισφέρει με 14 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ, εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός στον Βασίλη Κικίλια. Η επιλογή δεν φαίνεται να είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει από όταν ήταν στο Τουρισμού ότι μπορεί να τα καταφέρει με ό,τι καταπιάνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε τη μεγάλη προσπάθεια της τουριστικής ανάκαμψης της χώρας, τη στιγμή που η κατάσταση που διαμορφωνόταν σε όλο τον πλανήτη απείχε κατά πολύ από την περίοδο προ της πανδημίας και με έναν πόλεμο να έχει ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά με ένα έξυπνο πλέγμα στρατηγικών παρεμβάσεων κατάφερε όχι μόνο να πιάσει τον στόχο του προϋπολογισμού, αλλά και να τον υπερβεί κατά 2 δισ., συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές τη δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το χαρτοφυλάκιο του Ναυτιλίας με Λιμενικό, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μεταναστευτικό και θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτεί άριστα αντανακλαστικά και στη διαχείριση κρίσεων, αλλά και σε αυτό τον τομέα ο Β. Κικίλιας στο Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο.

Ένδεια στις χώρες της ΕΕ

Αν νομίζετε πως το πρόβλημα είναι αμιγώς ελληνικό, κάνετε λάθος. Κάτω από το όριο της φτώχειας ζούσε το 10,3% των Ιταλών το 2024, έναντι 9,9% το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Istat. Νομίζω πως με αυτή τη λογική, τα πράγματα στην ΕΕ δεν θα τρέξουν πολύ μπροστά.

Οι απρόσεκτοι οδηγοί

Οι απρόσεκτοι οδηγοί να ξέρετε θα είναι τιμωρημένοι για όλες τις χώρες της Ευρώπης μιας και επιτεύχθηκε προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με έναν βασικό νομοθετικό φάκελο που αποσκοπεί στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι πρώτες προσπάθειες για τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις αποφάσεις έκπτωσης από το δικαίωμα οδήγησης ξεκίνησαν πριν από πάνω από 60 χρόνια.

Η νέα οδηγία θα διασφαλίσει επιτέλους ότι οι συνέπειες για τους οδηγούς που διαπράττουν σοβαρά αδικήματα σε ένα κράτος μέλος θα είναι οι ίδιες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως τέτοια ορίζονται η υπερβολική ταχύτητα (50 km/h πάνω από το όριο), η οδήγηση σε κατάσταση μέθης και η πρόκληση θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού από επικίνδυνη οδήγηση.

Amber alert για ιδιώτες επενδυτές

Το Χρηματιστήριο καλπάζει αλλά οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούνται. Και όλο αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει βάθος …ελληνικό το οποίο είναι απαραίτητο αν θέλουμε να έχουμε ισορροπημένη αγορά. Βέβαια ο Γιάννος Κοντόπουλος δεν νοιάζεται γι αυτά όπως και γενικώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Γιατί αν υπήρχε τα προβλήματα διαφάνειας που διώχνουν τους ιδιώτες από το Χρηματιστήριο δεν θα ήταν καθημερινό φαινόμενο. Όλα αυτά βέβαια πληρώνονται όταν πηδάνε από το καράβι οι ξένοι. Και κάποια στιγμή αυτό θα γίνει νομοτελειακά.

Το μάνα της Aegean

Η Aegean αποτέλεσε για μια ακόμα φορά δυνατό χαρτί για τις επιδόσεις της Autohellas. Γιατί έδωσε γενναίο μέρισμα και η Autohellas έχει το 12% και μάλιστα μετά από αγορές μετοχών που έκανε πριν από λίγους μήνες. Πάντως το 2025 από πλευράς core business δεν θα είναι εύκολο για την Autohellas καθώς οι τιμές πιέζονται. Όμως φαίνεται ότι είναι ευέλικτη καθώς και το 2024 η κατάσταση δεν ήταν εύκολη παρά τα ρεκόρ στον τουρισμό.

Επικίνδυνη… νοημοσύνη

Να έχουν το νου τους στα εργαλεία AI που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για αγοραπωλησίες μετοχών συστήνουν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ESMA. Και σωστά πράττουν γιατί τα εργαλεία αυτά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, ειδικά μάλιστα αν αντιληφθούμε πως τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν και οι μεγάλοι παίκτες στις αγορές, πράγμα που δεν λένε οι εποπτικές αρχές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τουλάχιστον 26 νεκροί από ανατροπή σκάφους στη Νιγηρία

23:37

Βούτσιτς: Το διεθνές δίκαιο δεν λειτουργεί, δημιουργεί κακό προηγούμενο η επέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

23:15

ΥΠΠΟ: Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού εγκαθίσταται στην καρδιά της Αθήνας

22:47

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγιάνγκ καταδικάζει τη σύλληψη Μαδούρο από τις ΗΠΑ

22:16

Μείωση τροχαίων ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία τον Δεκέμβριο του 2025

21:47

Ρέθυμνο: Στα χέρια της ΕΛΑΣ δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών

21:18

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί διακινητές που προωθούσαν μη νόμιμους μετανάστες

20:58

Μεντβέντεφ: Οι ενέργειες Τραμπ στη Βενεζουέλα είναι παράνομες αλλά συνεπείς ως προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ

20:54

Μητσοτάκης: Μόνο θλίψη προκαλεί η ξαφνική απώλεια του Γιώργου Παπαδάκη

20:49

Δήμας: Το πρόβλημα με τις συχνότητες του FIR Αθηνών πλέον έχει αποκατασταθεί

20:35

Aegean: Νωρίς τη Δευτέρα αναμένεται η σταθεροποίηση των πτήσεων

20:11

Τραμπ: Η Ροντρίγκες θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα από τον Μαδούρο αν δεν κάνει το σωστό

19:59

Χατζηδάκης: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Γιώργο Παπαδάκη

19:36

Aπό βλάβη του ίδιου του συστήματος πιθανώς η μαζική παρεμβολή στις συχνότητες του FIR Αθηνών

19:10

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Παπαδάκης - Υπέστη οξύ έμφραγμα

19:00

Οι επενδυτές αντιμέτωποι με τεκτονικές αλλαγές και το 2026

18:56

Ρωσική επενδυτική «απόβαση» στη Μποτσουάνα για διαμάντια και σπάνιες γαίες

18:41

Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Ιδιαίτερα σοβαρό και πρωτοφανές περιστατικό

18:30

Φάμελλος: Επικίνδυνη για τη χώρα μας η δήλωση Μητσοτάκη, να φύγει το συντομότερο

18:23

Ανδρουλάκης: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός

18:06

Δανία: Ζητά απ' τις ΗΠΑ απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Γροιλανδίας

17:50

Ρούμπιο: Η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με αξιωματούχους της Βενεζουέλας αν λάβουν σωστές αποφάσεις

17:00

Σούπερ μάρκετ: Πού θα επενδύσουν 1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία

16:51

Βλάβη στο FIR: Μετ' εμποδίων οι πτήσεις - Έρευνα για μαζικές παρεμβολές

16:23

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες- 48ωρο κλείσιμο δρόμων σε κομβικά σημεία

16:00

Νετανιάχου: Το Ισραήλ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του ιρανικού λαού

15:28

Στάρμερ προς Εργατικούς: Αν με διώξετε το 2026 θα γίνει απόλυτο χάος

15:14

ΕΛΑΣ: Πού υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας και εκτροπές στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας

15:09

Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν άλλα 16 πτώματα της πυρκαγιάς του μπαρ στο Κραν Μοντανά

14:53

OPEC+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου