BACKSTORY

Η ώρα της Snappi – Αναζητούνται επενδυτές – Το… μάνα της Aegean

27-03-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της Snappi – Αναζητούνται επενδυτές – Το… μάνα της Aegean
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η παρουσίαση της Snappi

Την πρωταπριλιά θα γνωρίζουμε περισσότερα για την Snappi, μιας και η διευθύνουσα σύμβουλος Gabriella Kindert θα πραγματοποιήσει μια πρώτη παρουσίαση των όσων σκοπεύει να κάνει η ηλεκτρονική τράπεζα, ξεκινώντας υποθέτω από τον χρόνο της λειτουργίας της. Ο βασικός μέτοχος, η Τράπεζα Πειραιώς δηλαδή, είχε προσδιορίσει ως χρόνο τον Ιούνιο.

Αναβάθμιση της αγοράς αλλά πότε και πως

Tην άνοδο χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο ουσιαστικά καθοδήγησαν Metlen αλλά και Eurobank. Μπορεί στις 8 Απριλίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο FTSE Russell να δώσει - αν δώσει- ημερομηνία αναβάθμισης της αγοράς αλλά σημασία έχει τι θα πράξει ο MSCI, ο οποίος δεν έχει ακόμη δώσει σημάδια για το πότε θα πράξει κάτι αντίστοιχο.

Υπουργός... ειδικών αποστολών

Την ελληνική ναυτιλία, τον μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που συνεισφέρει με 14 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ, εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός στον Βασίλη Κικίλια. Η επιλογή δεν φαίνεται να είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει από όταν ήταν στο Τουρισμού ότι μπορεί να τα καταφέρει με ό,τι καταπιάνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε τη μεγάλη προσπάθεια της τουριστικής ανάκαμψης της χώρας, τη στιγμή που η κατάσταση που διαμορφωνόταν σε όλο τον πλανήτη απείχε κατά πολύ από την περίοδο προ της πανδημίας και με έναν πόλεμο να έχει ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά με ένα έξυπνο πλέγμα στρατηγικών παρεμβάσεων κατάφερε όχι μόνο να πιάσει τον στόχο του προϋπολογισμού, αλλά και να τον υπερβεί κατά 2 δισ., συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές τη δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το χαρτοφυλάκιο του Ναυτιλίας με Λιμενικό, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μεταναστευτικό και θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτεί άριστα αντανακλαστικά και στη διαχείριση κρίσεων, αλλά και σε αυτό τον τομέα ο Β. Κικίλιας στο Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο.

Ένδεια στις χώρες της ΕΕ

Αν νομίζετε πως το πρόβλημα είναι αμιγώς ελληνικό, κάνετε λάθος. Κάτω από το όριο της φτώχειας ζούσε το 10,3% των Ιταλών το 2024, έναντι 9,9% το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Istat. Νομίζω πως με αυτή τη λογική, τα πράγματα στην ΕΕ δεν θα τρέξουν πολύ μπροστά.

Οι απρόσεκτοι οδηγοί

Οι απρόσεκτοι οδηγοί να ξέρετε θα είναι τιμωρημένοι για όλες τις χώρες της Ευρώπης μιας και επιτεύχθηκε προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με έναν βασικό νομοθετικό φάκελο που αποσκοπεί στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι πρώτες προσπάθειες για τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις αποφάσεις έκπτωσης από το δικαίωμα οδήγησης ξεκίνησαν πριν από πάνω από 60 χρόνια.

Η νέα οδηγία θα διασφαλίσει επιτέλους ότι οι συνέπειες για τους οδηγούς που διαπράττουν σοβαρά αδικήματα σε ένα κράτος μέλος θα είναι οι ίδιες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως τέτοια ορίζονται η υπερβολική ταχύτητα (50 km/h πάνω από το όριο), η οδήγηση σε κατάσταση μέθης και η πρόκληση θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού από επικίνδυνη οδήγηση.

Amber alert για ιδιώτες επενδυτές

Το Χρηματιστήριο καλπάζει αλλά οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούνται. Και όλο αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει βάθος …ελληνικό το οποίο είναι απαραίτητο αν θέλουμε να έχουμε ισορροπημένη αγορά. Βέβαια ο Γιάννος Κοντόπουλος δεν νοιάζεται γι αυτά όπως και γενικώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Γιατί αν υπήρχε τα προβλήματα διαφάνειας που διώχνουν τους ιδιώτες από το Χρηματιστήριο δεν θα ήταν καθημερινό φαινόμενο. Όλα αυτά βέβαια πληρώνονται όταν πηδάνε από το καράβι οι ξένοι. Και κάποια στιγμή αυτό θα γίνει νομοτελειακά.

Το μάνα της Aegean

Η Aegean αποτέλεσε για μια ακόμα φορά δυνατό χαρτί για τις επιδόσεις της Autohellas. Γιατί έδωσε γενναίο μέρισμα και η Autohellas έχει το 12% και μάλιστα μετά από αγορές μετοχών που έκανε πριν από λίγους μήνες. Πάντως το 2025 από πλευράς core business δεν θα είναι εύκολο για την Autohellas καθώς οι τιμές πιέζονται. Όμως φαίνεται ότι είναι ευέλικτη καθώς και το 2024 η κατάσταση δεν ήταν εύκολη παρά τα ρεκόρ στον τουρισμό.

Επικίνδυνη… νοημοσύνη

Να έχουν το νου τους στα εργαλεία AI που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για αγοραπωλησίες μετοχών συστήνουν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ESMA. Και σωστά πράττουν γιατί τα εργαλεία αυτά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, ειδικά μάλιστα αν αντιληφθούμε πως τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν και οι μεγάλοι παίκτες στις αγορές, πράγμα που δεν λένε οι εποπτικές αρχές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:27

Πανελλήνιες: Τελευταία εβδομάδα για ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα - Βγαίνουν οι βαθμολογίες

21:00

Πρόεδρος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Η Αθήνα έχει από τα φθηνότερα εισιτήρια στην Ευρώπη

20:46

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο και απέλασε Έλληνες συνδικαλιστές - Αντιδράσεις κομμάτων

20:27

Έρχεται πολυήμερο κύμα καύσωνα: Από τη Βρετανία μέχρι τα Βαλκάνια

20:08

Ηγέτης Χεζμπολάχ: «Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει στον Λίβανο»

19:49

Πυροσβεστική: 83 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 48 ώρες - 7 συλλήψεις

19:30

Νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών: Οι ενστάσεις των φορέων και το αίτημα για μεταβατική περίοδο εφαρμογής

19:15

Λίβανος: Στους 4.106 οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

18:57

Νετανιάχου: «Ο ισραηλινός στρατός θα μείνει στον Λίβανο για όσο χρειαστεί»

18:38

Επίσημη διαμαρτυρία από Ιράν για τις απειλές Τραμπ - Πού επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες

18:19

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: «Σε πολύ δύσκολη θέση η Χεζμπολάχ»

18:00

«Απέτυχε παταγωδώς» - Ο Τραμπ παραιτεί τον Στάρμερ

17:41

Το λίφτινγκ Γουόρς στη Fed - «Αλλαγή καθεστώτος αλλά... με το γάντι»

17:22

Μητσοτάκης και Δένδιας στο Πεντάγωνο τη Δευτέρα - Εγκαινιάζουν το νέο Κέντρο Κυβερνοάμυνας

17:06

Τραμπ για Ιράν: «Να σταματήσει τη Χεζμπολάχ - Θα χτυπήσουμε πιο σκληρά»

16:48

Βανς: «Ιστορική συνάντηση» με Ιράν - Ο Τραμπ ζήτησε «αλλαγή σελίδας» στις σχέσεις με Τεχεράνη

16:30

Ο τουρισμός «τρώει» τον αγρότη;

16:17

Είναι εκατομμυριούχος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

16:05

Κικίλιας: «Λύσεις στα νησιά από ανθρώπους που γνωρίζουν βαθιά τις τοπικές ανάγκες»

15:50

Νέες συνομιλίες για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με εντολή Ερντογάν

15:35

Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»

15:19

Πώς το άγχος επηρεάζει το βάρος σου χωρίς να τρως περισσότερο

15:02

Κατς: Κανένας περιορισμός για τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο

14:46

Φωτιά τώρα στο Πικέρμι

14:31

Κεφαλογιάννη: Η Σύρος ξεχωρίζει για διασύνδεση του πολιτισμού με ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

14:19

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στην Ελβετία: Στο μικροσκόπιο Λίβανος, πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ

14:06

Δημοσκόπηση: 9 στους 10 Ισραηλινούς θεωρούν το Ιράν νικητή του πολέμου

13:54

Υπό έλεγχο η η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Σύρο

13:42

Ιαπωνία: Στα σκαριά επενδύσεις 2,3 τρισ. δολαρίων έως το 2040

13:29

Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά - Νεκρός 28χρονος μοτοσικλετιστής