BACKSTORY

Η ώρα της Snappi – Αναζητούνται επενδυτές – Το… μάνα της Aegean

27-03-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της Snappi – Αναζητούνται επενδυτές – Το… μάνα της Aegean
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η παρουσίαση της Snappi

Την πρωταπριλιά θα γνωρίζουμε περισσότερα για την Snappi, μιας και η διευθύνουσα σύμβουλος Gabriella Kindert θα πραγματοποιήσει μια πρώτη παρουσίαση των όσων σκοπεύει να κάνει η ηλεκτρονική τράπεζα, ξεκινώντας υποθέτω από τον χρόνο της λειτουργίας της. Ο βασικός μέτοχος, η Τράπεζα Πειραιώς δηλαδή, είχε προσδιορίσει ως χρόνο τον Ιούνιο.

Αναβάθμιση της αγοράς αλλά πότε και πως

Tην άνοδο χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο ουσιαστικά καθοδήγησαν Metlen αλλά και Eurobank. Μπορεί στις 8 Απριλίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο FTSE Russell να δώσει - αν δώσει- ημερομηνία αναβάθμισης της αγοράς αλλά σημασία έχει τι θα πράξει ο MSCI, ο οποίος δεν έχει ακόμη δώσει σημάδια για το πότε θα πράξει κάτι αντίστοιχο.

Υπουργός... ειδικών αποστολών

Την ελληνική ναυτιλία, τον μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που συνεισφέρει με 14 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ, εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός στον Βασίλη Κικίλια. Η επιλογή δεν φαίνεται να είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει από όταν ήταν στο Τουρισμού ότι μπορεί να τα καταφέρει με ό,τι καταπιάνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε τη μεγάλη προσπάθεια της τουριστικής ανάκαμψης της χώρας, τη στιγμή που η κατάσταση που διαμορφωνόταν σε όλο τον πλανήτη απείχε κατά πολύ από την περίοδο προ της πανδημίας και με έναν πόλεμο να έχει ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά με ένα έξυπνο πλέγμα στρατηγικών παρεμβάσεων κατάφερε όχι μόνο να πιάσει τον στόχο του προϋπολογισμού, αλλά και να τον υπερβεί κατά 2 δισ., συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές τη δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το χαρτοφυλάκιο του Ναυτιλίας με Λιμενικό, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μεταναστευτικό και θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτεί άριστα αντανακλαστικά και στη διαχείριση κρίσεων, αλλά και σε αυτό τον τομέα ο Β. Κικίλιας στο Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο.

Ένδεια στις χώρες της ΕΕ

Αν νομίζετε πως το πρόβλημα είναι αμιγώς ελληνικό, κάνετε λάθος. Κάτω από το όριο της φτώχειας ζούσε το 10,3% των Ιταλών το 2024, έναντι 9,9% το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Istat. Νομίζω πως με αυτή τη λογική, τα πράγματα στην ΕΕ δεν θα τρέξουν πολύ μπροστά.

Οι απρόσεκτοι οδηγοί

Οι απρόσεκτοι οδηγοί να ξέρετε θα είναι τιμωρημένοι για όλες τις χώρες της Ευρώπης μιας και επιτεύχθηκε προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με έναν βασικό νομοθετικό φάκελο που αποσκοπεί στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι πρώτες προσπάθειες για τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις αποφάσεις έκπτωσης από το δικαίωμα οδήγησης ξεκίνησαν πριν από πάνω από 60 χρόνια.

Η νέα οδηγία θα διασφαλίσει επιτέλους ότι οι συνέπειες για τους οδηγούς που διαπράττουν σοβαρά αδικήματα σε ένα κράτος μέλος θα είναι οι ίδιες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως τέτοια ορίζονται η υπερβολική ταχύτητα (50 km/h πάνω από το όριο), η οδήγηση σε κατάσταση μέθης και η πρόκληση θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού από επικίνδυνη οδήγηση.

Amber alert για ιδιώτες επενδυτές

Το Χρηματιστήριο καλπάζει αλλά οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούνται. Και όλο αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει βάθος …ελληνικό το οποίο είναι απαραίτητο αν θέλουμε να έχουμε ισορροπημένη αγορά. Βέβαια ο Γιάννος Κοντόπουλος δεν νοιάζεται γι αυτά όπως και γενικώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Γιατί αν υπήρχε τα προβλήματα διαφάνειας που διώχνουν τους ιδιώτες από το Χρηματιστήριο δεν θα ήταν καθημερινό φαινόμενο. Όλα αυτά βέβαια πληρώνονται όταν πηδάνε από το καράβι οι ξένοι. Και κάποια στιγμή αυτό θα γίνει νομοτελειακά.

Το μάνα της Aegean

Η Aegean αποτέλεσε για μια ακόμα φορά δυνατό χαρτί για τις επιδόσεις της Autohellas. Γιατί έδωσε γενναίο μέρισμα και η Autohellas έχει το 12% και μάλιστα μετά από αγορές μετοχών που έκανε πριν από λίγους μήνες. Πάντως το 2025 από πλευράς core business δεν θα είναι εύκολο για την Autohellas καθώς οι τιμές πιέζονται. Όμως φαίνεται ότι είναι ευέλικτη καθώς και το 2024 η κατάσταση δεν ήταν εύκολη παρά τα ρεκόρ στον τουρισμό.

Επικίνδυνη… νοημοσύνη

Να έχουν το νου τους στα εργαλεία AI που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για αγοραπωλησίες μετοχών συστήνουν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ESMA. Και σωστά πράττουν γιατί τα εργαλεία αυτά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, ειδικά μάλιστα αν αντιληφθούμε πως τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν και οι μεγάλοι παίκτες στις αγορές, πράγμα που δεν λένε οι εποπτικές αρχές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:52

Ενισχύεται σημαντικά ο κλιματικός κίνδυνος του καύσωνα στην Αττική έως το 2060

10:33

Αγαπηδάκη: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του δέρματος σε όλο τον πληθυσμό

10:21

ΗΠΑ στο ΣA του OHE: Αναφορά στις επιθέσεις της 17 Νοέμβρη στην Ελλάδα

09:55

Πούτιν: Τα συστηματικά λάθη των δυτικών κρατών υπεύθυνα για την άνοδο του AfD

09:49

Σομαλία: Πειρατές άφησαν ελεύθερο φορτηγό πλοίο που κρατούσαν από τον Απρίλιο

09:43

Γαλλία: 44 τραυματίες από εκτροχιασμό τραίνου

09:30

Τραμπ: Θα ήταν εντάξει αν η Κίνα κατασκεύαζε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

09:16

Β. Κορέα: Νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μετά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας

09:06

Απόδραση κρατούμενου από το νοσοκομείο Σερρών - Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛ.ΑΣ.

08:55

ΜΕΓΑ: Μια ανάσα από τα 300 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις – Επενδύσεις και εξαγωγές τα «δυνατά χαρτιά»

08:41

Βουνό και θάλασσα: 4 προορισμοί για τις πρώτες φθινοπωρινές αποδράσεις

08:36

Χέγκσεθ: Ο υπ. άμυνας των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του

08:22

Συντάξεις: Τακτικές, έκτακτες καταβολές και αυξήσεις πριν το τέλος του 2026 - Αναλυτικά τα χρονοδιάγραμμα

08:16

ΔΕΔΔΗΕ: Περιθώρια για νέες μικρομεσαίες επενδύσεις ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής – Πως θα εξελιχθεί η ζήτηση μέχρι το 2030

08:09

Ξεμπλοκάρει δικαστικά η επέκταση της Λ. Κύμης (ΤΕΡΝΑ, AKTOR) - «Στον αέρα» χρηματοδότηση και έργο

08:00

Ακίνητα: Διπλό «ψαλίδι» στους φόρους το 2027 - Πάνω από 592.000 ιδιοκτήτες γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ

23:57

11η Σεπτεμβρίου: Η CIA είχε προειδοποιήσει για την Αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις

23:44

Βρετανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε οριακά το νομοσχέδιο για την ευθανασία

23:32

ΠΟΥ: Το 64% των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη διαθέτει κάποια μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης

23:27

ΗΠΑ: Ρώσος αξιωματούχος θα μετάσχει στη G20 για την ενέργεια την ερχόμενη εβδομάδα

23:20

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Τραμπ να υιοθετήσει «από τώρα αυστηρές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας

23:09

Wall Street: Τέλος στο 4ήμερο πτωτικό σερί, +500 μονάδες για τον Dow Jones

22:55

ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι – Αλληλεγγύη στη Σαουδική Αραβία

22:40

Αλλάζει τις επόμενες ημέρες ο καιρός - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

22:23

Εβδομαδιαίο ράλι για το πετρέλαιο παρά τη σημερινή διόρθωση

22:04

Κλήρωση Eurojackpot 11/09/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:57

Ρεκόρ αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι - Πρωταγωνιστούν τα Βαλκάνια

21:36

Ελληνικό Μετρό: Μεταβατικός πρόεδρος ο Σπ. Χρυσανθόπουλος μετά την παραίτηση Καραδήμα

21:25

Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το χρυσό - Υποχώρησε 1,5%

21:11

Μεταλλείο Σκουριών: Η Ελλάδα εδραιώνεται στον ευρωπαϊκό χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών