BACKSTORY

Υψηλά μερίσματα – Τα νέα κίνητρα για το ΧΑ – Η «πράσινη» ατζέντα

12-02-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υψηλά μερίσματα – Τα νέα κίνητρα για το ΧΑ – Η «πράσινη» ατζέντα

Υψηλά μερίσματα

Αλλαγή στις τιμές στόχους των τραπεζών πραγματοποιεί η Goldman Sachs η οποία βλέπει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν προνόμιο στο επιτοκιακό περιθώριο αλλά εκτιμά πως θα αποδώσουν και μεγάλα μερίσματα. Ιδιαίτερα για την Εθνική Τράπεζα προβλέπει 70% μέρισμα για το 2026. Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα των τραπεζών θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται στις 24 Φεβρουαρίου.

Νέα κίνητρα για το Χρηματιστήριο

Σειρά κινήτρων για την ενίσχυση των εισαγωγών στην Κύρια και την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανακοίνωσε χθες ο ΥΠΕΘΟ, Κωστής Χατζηδάκης. Μεταξύ αυτών φοροεκπτώσεις για όσους επενδύουν σε εταιρείες στην Εναλλακτική Αγορά και πιο φθηνά IPOs για τις μικρομεσαίες. Να πούμε πως το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις παραπάνω ρυθμίσεις και πρόκειται να πάει σύντομα στη Βουλή για ψήφιση δουλεύεται εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να καταλήξουμε εδώ που καταλήξαμε. Γιατί οι προτάσεις ήταν πολλές και οι πόροι περιορισμένοι, οπότε μένει να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουν τα νέα κίνητρα.

Άρση των αποκλεισμών

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων μπορεί να βοηθήσει εταιρείες που είναι αποκλεισμένες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να λάβουν χρηματοδότηση ανοίγοντας τα φτερά τους.

Οι μικροπιστώσεις εκφράζουν τη λογική άρσης των αποκλεισμών είτε αυτοί εφαρμόζονται επιχειρηματικά είτε εμφυλικά αφού βοηθάει ουσιστικά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Οικονομία

Eν τέλει η Eurobank ολοκληρώνει τη διαδικασία απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο Όμιλος Eurobank αποτελεί και επίσημα τον βασικό μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 93,47% και ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην ήδη επιτυχημένη και μακρόχρονη πορεία της.

Η επένδυση του Ομίλου Eurobank αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία. Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, που θα αναδείξει το νέο σχήμα ως τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο.

Το ακίνητο... ακίνητο

Μιας και μιλάμε για λήθη δεν ξέρω τι να απέγινε η ιστορία με το ακίνητο που θα πουλούσε η εταιρεία Ευρωσύμβουλοι στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί βλέπω κάτι διαρροές ότι δεν έχει ανάγκη να πουλήσει. Εγώ όμως αναρωτιέμαι αν το ακίνητο έχει τις προδιαγραφές να πουληθεί. Όπως επίσης αναζητώ και πόσες φορές στο παρελθόν έχει πουληθεί το ακίνητο στα λόγια με εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν.

Αντίσταση

Χαίρομαι που κάποιοι αντιστέκονται και μάλιστα σθεναρά στις ορέξεις του Ελον Μασκ.

O CEO της OpenAI Σαμ Άλτμαν απάντησε στην προσφορά του Έλον Μασκ για την αγορά της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης λέγοντας ότι δεν είναι προς πώληση.

Ερωτώμενος από το Bloomberg, ο Άλτμαν υποστήριξε ότι η κίνηση του Μασκ πηγάζει από την ανασφάλεια που αισθάνεται για τη θέση της xAI, της θυγατρικής του X για την τεχνητή νοημοσύνη.

Εξορθολογισμός της «πράσινης» ατζέντας

Μύδρους κατά της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής εξαπέλυσε ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του με την οποία εγκαινιάστηκε η σειρά podcast του ΑΔΜΗΕ, με τίτλο «Στην πρίζα». Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η ύπαρξη πολλαπλών επιμέρους «πράσινων» στόχων οδήγησε σε παράλογους κανονισμούς, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Παράλογους επίσης χαρακτήρισε τους περιορισμούς στην παραγωγή και χρήση του φυσικού αερίου, το οποίο ως καύσιμο γέφυρα θα είναι παρόν για 10ετίες στο ενεργειακό μίγμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόσφατη επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, ο υπουργός υπογράμμισε πως θα πρέπει να τεθεί ένας κεντρικός κλιματικός στόχος, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας την επιλογή των πολιτικών με τις οποίες αυτή θα τον πετύχει. «Χρειάζεται ορθολογικοποίηση παντού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:16

UBS: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα καθαρά κέρδη - Στo 1,5 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο

10:14

Ινδία: Τουλάχιστον 15 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Καλκούτα

10:10

Interwood: Ζημιά 482.000 ευρώ το 2024 - Στα 38,207 εκατ. ευρώ ο τζίρος

10:09

Βογιατζόγλου: Αύξηση τζίρου, αλλά πτώση καθαρών κερδών το 2024

10:02

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στα θεμελιώδη - Δέλεαρ οι διανομές μερισμάτων

09:58

Οι ΗΠΑ έπληξαν πάνω από 1.000 στόχους στην Υεμένη από τα μέσα Μαρτίου

09:56

Barclays: Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα το α’ τρίμηνο

09:44

NielsenIQ: Το προφίλ του online αγοραστή στο λιανεμπόριο τροφίμων

09:28

Coca Cola HBC: Ισχυρό ξεκίνημα στο α' τρίμηνο του 2025 - Οργανική αύξηση εσόδων κατά 10,6%

09:27

Η Βρετανία «απροετοίμαστη» για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί

09:21

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κάσο

09:11

Σημαντική πτώση κερδών για τη Volkswagen (-37%) στο α' τρίμηνο λόγω των δασμών

08:47

ΥΠΕΝ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταλλευτική δραστηριότητα - Έως το καλοκαίρι ο κώδικας

08:33

Δεμένα αύριο τα πλοία λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

08:29

ΟΗΕ: Μειώνονται οι φιλοδοξίες για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση

08:25

Βακάκης: Αυτό είναι το «Jumbo way» απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις

08:17

ΒSH Οικιακές Συσκευές: «Βλέπει» ανάπτυξη παρά τις προκλήσεις για το 2025

08:14

BriQ Properties: Τι έρχεται για έσοδα, projects και μισθωτές

08:11

Ουκρανία: Έκκληση ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστική δράση - Τι λέει ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος

08:10

Μετά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, έρχεται και rebate στα ιατροτεχνολογικά υλικά

08:00

AKTOR: Πώς πέτυχε «εκτίναξη» τζίρου και EBITDA – Τι έρχεται σε ακίνητα, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις

07:58

Τι λέει η αγορά για τη δίμηνη παράταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

07:55

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έσπευσαν να γεμίσουν οι Έλληνες - Πώς κλείνει η φετινή περίοδος

07:51

Επιδρομή της Βρετανίας και των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι στην Υεμένη

07:49

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών (upd)

07:49

ΑΒΑΞ: Μερίσματα 1 δισ. από Παραχωρήσεις - EBITDA 150 εκατ. το 2028, προχωρούν τα μεγάλα έργα

07:43

Ο Τραμπ «νομίζει» πως ο Πούτιν θέλει ειρήνη στην Ουκρανία

07:42

Η νέα Ferrari των 880 ίππων και των 400.000 ευρώ

07:40

Επιδόματα: Ποια πληρώνονται σήμερα και ποια αυξάνονται το 2026 - Τι αλλαγές φέρνει το Εθνικό Μητρώο Παροχών

07:36

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς θα εκτιναχθούν τα EBITDA το 2028 – Η εικόνα σε Αττική Οδό και άλλες παραχωρήσεις